"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

О чрезвычайном положении, веерных отключениях и манипуляциях

О чрезвычайном положении, веерных отключениях и манипуляциях

Вторник, 14 февраля 2017, 09:15 -
ИГОРЬ НАСАЛИК. Источник: galka.if.ua

Что случилось?

Незабаром може бути впроваджений "надзвичайний стан". Так, напередодні НЕК "Укренерго" і Міністерство енергетики запропонували Кабінету міністрів ввести надзвичайний стан на ринку електроенергії через дефіцит вугілля.

Питання буде виноситися на розгляд на найближчому засіданні уряду.

Введення надзвичайного стану дозволить "Укренерго" в ручному режимі обмежувати виробництво електроенергії одними ТЕС і збільшувати іншими, в разі необхідності.

Також чиновники повинні сформувати план і пропозиції, які передбачатимуть, в тому числі, і в віялові відключення. Раніше, про віялові відключення заявляв і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

Реклама:

"Блокування переходів, безперечно, викличе віялові відключення і вдвічі підвищить ціну на вугілля", — заявив Насалик.

О какой блокировке говорит министр?

25 січня розпочалася акція "блокади торгівлі з окупантами".

Активісти, переважно колишні військові та ветерани АТО, заблокували залізницю Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці "Гірське-Золоте", а також станцію "Світланов" із закликами про припинення торгівлі з незаконними збройними формуваннями.

Пізніше, 10 лютого, організатори блокади перекрили залізницю "Ясинувата-Костянтинівка".

Зачем они это сделали?

Ціль акції зрозуміла з її назви: зупинити торгівлю з "ОРДЛО". Основним товаром, що поставляється з тимчасово окупованих територій, є, звичайно ж, вугілля, в якого потребує частина енергогенерацій країни.

А много угля вывозится из "ОРДЛО"?

Від місяця до місяця ця цифра може відрізнятися в рази, і, зазвичай, залежить від двох чинників.

Перший — змінюється обсяг споживання вугілля тепловою генерацією. Другий — пропускна здатність транспортної інфраструктури між Україною і зоною АТО.

З урахуванням цих нюансів, поставки енергетичного вугілля з окупованої частини Донбасу можуть становити до 10 млн тонн на рік. За місяць звідти необхідно вивозити близько 800 тисяч тонн.

И что, Украина получает уголь только оттуда?

Якщо говорити про антрацитову групу, то так. Майже весь антрацит, на якому працює більшість українських ТЕС, знаходиться на непідконтрольній Україні території. 99% потреб в цих марках вугілля задовольняються поставками саме із зони АТО.

И сколько запасов угля у нас осталось, чтобы дотянуть до конца отопительного сезона?

За словами глави "Укренерго", середньострокове споживання вугілля антрацитної групи в сьогоднішніх режимах — близько 30 тисяч тонн на добу. У разі введення надзвичайного стану, споживання можна зменшити до приблизно 20 тисяч тон на добу.

За даними "Укренерго", на ранок 13 лютого загальні запаси вугілля антрацитної групи на всіх ТЕС становлять 842 тисяч тонн. Їх може вистачити на 40 діб.

"Але треба урахувати, що на різних станціях різний запас вугілля і насправді це значення коливається від 14 до 100 днів за умови введення надзвичайного стану", — зазначає керівник "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

А что будет, если уголь закончится раньше отопительного сезона?

Найбільша проблема, яка може статися — це віялові відключення.

Відповідаючи на питання, які саме райони можуть постраждати від віялових відключень, прем'єр Володимир Гройсман сказав: "Сьогодні енергетики розглянуть це питання і дадуть рекомендації, коли потрібно починати. Не можна затягувати до того, як стратегічні запаси вугілля будуть зменшені".

Пізніше стало відомо, що за підсумками засідання антикризового штабу Харківській, Дніпропетровській, Київській, Чернігівській, Запорізькій, Сумській та Черкаській областям доручено провести штаби з надзвичайних та техногенних ситуацій.

И что, нет никакой альтернативы отключениям?

ВИПРАВЛЕНО

Є два варіанти.

Перший варіант — споживати більше газу для виробництва електроенергії на ТЕЦ. Тобто в разі нестачі вугілля доведеться запускати газо-мазутні блоки на Запорізькій і Трипільській ТЕС. При нинішній ціні на газ електроенергія, вироблена з нього, вийде "золотою".

Другий варіант — купувати вугілля деінде.

А как же новые тарифы и формула "Роттердам+", которая должна была сделать нас независимыми от поставок угля из "ОРДЛО"?

Так, дійсно, в березні Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг — НКРЕКУ — затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію, так звану "Роттердам" плюс ". Це ціна, за якою теплоелектростанції продають електроенергію в ринок. В ній, в зокрема, враховується ціна на вугілля.

Чому "Роттердам" плюс "? За новою методикою, вартість вугілля у виробництві генерації обчислюється за формулою "вартість вугілля в порту Роттердам "плюс" вартість його доставки в Україну".

Чому саме так, це довга історія (подробиці тут). Набагато важливіше, що ця формула опосередковано впливає також на те, що споживачі сьогодні платять вищий тариф за електроенергію через "роттердамську" ціну на вугілля.

Для чого це робилося? Одна з цілей такого нововведення, за словами глави НКРЕКУ Дмитра Вовка, це забезпечення незалежності від поставок вугілля з тимчасово неконтрольованих територій. І ось, через 10 місяців після введення формули "Роттердам +", яка нібито мала забезпечити незалежність від зони АТО, влада заявляє, що альтернативи поставкам вугілля з "ОРДЛО" немає.

При цьому в минулому році, за словами члена правління бізнес-ради "Ціна держави" Андрія Геруса, всі українські споживачі вже додатково заплатили за формулою "Роттердам +" більше 10 млрд грн, і вони повинні були піти на формування незалежності від зони АТО. На питання, де ці кошти, можуть відповісти тільки представники влади.

Реальність же така, що вже три роки ми залежні від поставок вугілля від зони АТО. І наступні 1-1,5 місяця "ОРДЛО" — єдиний реальний варіант поставок вугілля потрібної марки. Хоча ми вже і заплатили зростаючими тарифами за енергетичну незалежність.

И что делать?

Хорошим рішенням буде вчасно формувати запаси вугілля при підготовці до наступного опалювального сезону, закуповуючи імпортне вугілля.

Також уряд повинен розпочати процес переобладнання ТЕС з марки антрациту "А" на марку "Г". Наприклад, зараз Центренерго завершує переобладнення Трипольської ТЕС на вугілля марки "Г".

Реклама: