В поисках налоговых льгот. Bionic Hill открывает второй фронт

В поисках налоговых льгот. Bionic Hill открывает второй фронт

Понедельник, 21 сентября 2015, 14:30 -
Может ли скандальный Bionic Hill получить "второе дыхание"? Бывший президент инновационного парка, а теперь депутат Верховной рады - Виктор Галасюк - предлагает предоставить налоговые льготы индустриальным паркам. Законопроекты депутаты зарегистрировали в последний день лета.(укр)

Колишній президент іноваційного парку Bionic Hill, а тепер депутат Верховної Ради з "Радикальної партії Олега Ляшка" - Віктор Галасюк - пропонує надати податкові пільги індустріальним паркам.

Пакет відповідних законопроектів він та ще кілька депутатів з інших фракцій зареєстрували в останній день літа.

Для кого пільги

Основні законопроекти з пакету - №2554а і №2555а — передбачають зміни до податкового і митного кодексів України.

Реклама:

Крім того, ще з травня в парламенті знаходиться законопроект №2844 про зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків. Зараз цей документ чекає на повторне друге читання.

Депутати пропонують встановити особливі умови для учасників індустріальних парків, а також їх організаторів і керівних компаній.

Так, наприклад, ініціатор створення та керуюча компанія індустріального парку на 3 роки звільняються від сплати податку на нерухоме майно, на об'єкти нежитлової нерухомості та від земельного податку і податку на земельні ділянки. Від цього ж податку звільняються учасники індустріальних парків.

Ініціаторам та керуючим компаніям також не треба буде платити орендну плату за державну чи комунальну ділянку, на якій створено індустріальний парк.

Кошти, вивільнені від оподаткування, платникам податку пропонується витратити на покращення матеріально-технічної бази, збільшення обсягів виробництва, впровадження новітніх технологій в межах індустріального парку.

Від сплати ПДВ звільняються операції з постачання з-за кордону обладнання і устаткування.

Учасники індустріальних парків, що матимуть право на пільги, повинні здійснювати науково-дослідну діяльність, діяльність у сфері телекомунікацій та інформації або у сфері переробної промисловості. Дохід від такої діяльності повинен складати не менше 70% сукупного доходу юридичної особи.

Заробітна плата, яку вони виплачують своїм працівникам, повинна бути не меншою за три мінімальні заробітні плати, встановлені законодавством. Станом на 2015 рік це близько 4 тисяч гривень.

Прибуток від вказаної діяльності також звільняється від оподаткування строком на 5 років. А з шостого по десятий рік до цих компаній застосовується податковий коефіцієнт 0,5.

Згідно законопроекту, ініціаторам, керуючим компаніям та учасникам індустріальних парків гарантується, що податкові умови для них не погіршаться протягом наступних 15 років.

Ставка не лише на мізки

Як розповів Галасюк, законопроекти розроблялись за участі експертів провідних громадських організацій, бізнес-асоціацій та науково-дослідних інститутів. Серед них - Асоціація індустріальних парків України, яка об'єднує 6 індустріальних парків в різних регіонах: "Центральний", "Коростень", "Славута", "Свема", "Долина", "Тростянець".

Виктор Галасюк. Фото rada.gov.ua

Депутати передбачають, що пріоритетними напрямами їх діяльності буде не лише ІТ, але й машинобудування, деревообробка, фармацевтика, хімічна промисловість.

Як розповів ЕП депутат Верховної ради Михайло Хміль, який очолює наглядову раду асоціації, українське законодавство зараз передбачає підтримку 12 індустріальних парків. Повною мірою це законодавство поки не спрацювало: частина парків існує "в проекті", інші лише обрали собі керуючі компанії.

Ще один активний учасник розробки законопроекту - Асоціація "Іноваційний розвиток України", почесним президентом якої є сам Галасюк. До цієї асоціації, до речі, входить й іноваційний парк Bionic Hill, навколо якого розгорівся скандал через виділення землі.

Як вважає Хміль, зменшення податкового тиску позитивно вплине на залучення інвестицій не лише в Bionic Hill, але й в інші парки. Адже, за його словами, в законопроектах мова йде не лише про ІТ, телекомунікації і науку, але й про будь-яку промисловість, крім видобувної.

З ним погоджується виконавчий директор "Асоціації ІТ України" Віктор Валєєв.

"В епоху конкуренції держави мають створювати так звані "точки росту" там, де вони вважають себе найбільш конкурентноспроможними, і де зосереджують зусилля з розвитку національної економіки", - вважає він.

Для України високі технології - одне з небагатьох джерел валютних надходжень. В країні близько 600 тис ІТ-спеціалістів, переважна більшість яких працює на іноземних замовників.

Те, що поруч з "айтішніками" та науковцями в законопроектах про пільги виявилась переробна промисловість, Валєєв пов'язує з наявністю в Україні потужної сировинної бази.

На його думку, вона може давати ресурс для розвитку переробної галузі, а це сприятиме переходу національної економіки на наступну сходинку в піраміді розподілення доданої вартості.

Друга спроба

Насправді депутати уже не вперше намагаються ввести особливий режим оподаткування для індустріальних парків. У червні 2013 року подібний законопроект вже з'являвся в парламенті.

Документ передбачав зменшення податкового навантаження для підприємств та працівників індустріальних парків, що є складовими національного проекту "Технополіс". Відповідно до нацпроекту, технопарки мали з'явитись у Києві, Харкові, Львові, інших містах.

За фактом конкретні плани з будівництва були лише у Василя Хмельницького і його компанії UDP, зокрема, щодо київського парку Bionic Hill. Відкрити першу чергу планувалось уже в 2015 році.

Фото bionic-hill.com

Ухвалення законопроекту пішло б на користь Bionic Hill і дозволило б Хмельницькому залучити більше учасників-компаній, які без цього не поспішали залишати свої офіси в центрі Києва. Адже ділянка під будівництво Bionic Hill знаходиться фактично за межами міста — на території колишнього військового містечка у Києво-Святошинському районі, біля Біличанського лісу.

Bionic Hill розраховував, що за кошти місцевого бюджету до ділянки побудують дорогу та комунікації. Проте цього не сталось. Кошти, які КМДА планувала витратити на будівництво інфраструктури - 150 млн гривень - пішли на інші потреби.

У зв'язку з цим в травні 2014 року будівництво іноваційного парку призупинили. Крім того, Генеральна прокуратура порушила справу, суть якої полягає в експропріації земельної ділянки площею 147 га, виданої під будівництво іноваційного парку. Її вартість експерти оцінюють в 50-80 млн доларів.

Суд першої, а нещодавно ще й другої, інстанцій прийняв рішення не на користь Bionic Hill: рішення Київської міської ради про видачу ділянки визнано недійсним.

Представники Bionic Hill заявили, що їх опоненти чинили тиск на суд, тому рішення компанія вважає "правовим свавіллям". Юристи Хмельницького планують подавати касаційну скаргу до Вищого господарського суду України і, начебто, готуються до міжнародного процесу.

Київ почекає

Чи може зараз Bionic Hill отримати "друге дихання"? Керівництво самого парку стверджує, що передумов для відновлення будівництва немає. Як запевняє керівник департаменту зовнішніх зв'язків Bionic Hill Дмитро Звєрєв, безумовної підтримки центральної та місцевої влади, яка так потрібна подібним масштабним проектам, Bionic Hill так і не отримав.

"Ініціатори, інвестори, влада – вони повинні виступати єдиним фронтом для залучення грошей і технологій в країну. Цього, на жаль, не відбувається", - каже він.

ЗМІ неодноразово писали, що у інвесторів Bionic Hill є зв'язки в КМДА. Бізнес-партнер Хмельницького Ігор Ніконов зараз займає посаду першого заступника мера Києва Віталія Кличка. Ніконов заснував будівельну компанію "К.А.Н. Девелопмент", яка, поміж інших проектів, мала будувати Bionic Hill разом з UDP. Сам Ніконов каже, що відійшов від керівництва будівельною справою і передав її менеджерам.

Василий Хмельницкий. Фото forbes.net.ua

За словам Звєрєва, ще однією перешкодою для відновлення будівництва є загальна економічна ситуація в країні. Адже основна ідея проекту полягала у залученні в Україну великих західних компаній та відкриття ними в парку науково-дослідних центрів. З урахуванням нинішньої ситуації в країні, розраховувати на це, за словами Звєрєва, не доводиться.

"Для того, щоб прийшли великі гравці, необхідні стабільні правила гри, а також прогнозованість повернення інвестицій хоча б у середньо-терміновій перспективі - близько 15 років", - зазначає він.

Втім, інвестор Bionic Hill поки не ставить хрест на столичному проекті. За словами Звєрєва, розглядається можливість будівництва технопарків в одному з обласних центрів України. За даними ЕП, це може бути Харків, Львів або Одеса.

На безриб'ї

Лобісти законопроектів про підтримку індустріальних парків апелюють до світового досвіду. Кажуть, що брали приклад з Туреччини, Польщі, Чехії, Китаю, Малайзії, де такі парки створювались за сприяння держави.

"Світовий досвід показує, що розвиток мережі індустріальних парків - це важливий фактор соціально-економічного розвитку країни і потужний інструмент регіонального розвитку в руках територіальних общин", - стверджує Галасюк.

На Львовщине планируется строительство четырех индустриальных парков. фото loda.gov.ua

Він запевняє, що законопроекти не містять жодних ризиків для бюджету, навіть потенційних, адже стосуються лише нових виробництв, так званих greenfield-проектів.

Звєрєв стверждує, що комерційні інвестори неохоче йдуть в подібні проекти через тривалий період окупності та ризики.

"А у нас чомусь вирішили, що сьогодні стоїть черга з бажаючих інвестувати в країну і щось там будувати. Це небезпечна ілюзія. Ми живемо в глобальному світі. Поки держава не створить стимули і не вирівняє умови в порівнянні з більш розвиненими країнами, нічого не відбудеться", - каже він.

 

Реклама: