"Нафтогаз" отказался от "скидки"

"Нафтогаз" отказался от "скидки"

Среда, 1 июля 2015, 20:18 -
В нынешнем конфликте с "Газпромом", НАК "Нафтогаз Украины" имеет лучшие шансы, чем в прошлом году. Без российского газа Украина сможет пройти зиму и, вероятно, подпишет очередной "пакет". Ценовые маневры "Газпрома" носят преимущественно политической подтекст, и потребность продавать газ заставит россиян договариваться.

З 1 липня НАК "Нафтогаз України" припинив закупівлю газу в російської компанії "Газпром". В держкомпанії пояснили це неможливістю досягнути згоди на перемовинах.

"У зв’язку з тим, що 30 червня 2015 року завершується термін дії додаткової угоди між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром", а умови подальшого постачання російського газу в Україну не були узгоджені сьогодні під час тристоронніх переговорів у Відні, "Нафтогаз" припиняє закупівлю газу в російської компанії", - йшлося у заяві НАК "Нафтогаз України" в останній день червня.

Нагадаємо, що у ВАТ "Газпром" вирішили, що ціна на газ для України в третьому кварталі 2015 року має складати $247,18 з урахуванням "знижки" за рахунок зниження експортного мита.

В Україні вважають цю ціну завищеною. Директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook вважає, що ціна має коливатися в діапазоні 235 – 240 дол за тис куб м. Він вважає, що вартість російського газу має формуватися за іншим принципом: ціна на європейських хабах мінус транспортування.

Реклама:

Помітною є мінімальна різниця між бажаним рівнем та тим, що пропонувала РФ. Але, можливо, справа в іншому.

Як зазначив Михайло Корчемкі, власник консалтингової компанії East European Gas Analysis: "з 1 липня російський газ на кордоні з Німеччиною буде коштувати близько 200 доларів. Це значить, що на російсько-українському кордоні він буде коштувати 150 доларів, і реверсні постачання будуть ще більш привабливими. 100-доларова різниця буде розподілена між тарифом Велке Капушани та між всіма учасниками реверсної угоди".

Фото novostipmr.com

Як вважає Михайло Гончар, президент центру глобалістики "Стратегія ХХІ", в ціні цілком може бути закладена і політична мотивація з боку навіть не "Газпрому", а Російської Федерації. Вона пояснюється новими санкціями проти російських державних компаній з боку США і Канади, в тому числі щодо Газпрому.

"В умовах конкурентного ринку, "знижка" Газпрому знижкою не є. І керівництво НАКу пропонує іншу систему координат для визначення ціни газу для України. Є динаміка цін на нафту, яку відтворює ціна на газ. І якщо поглянути на ціни на нафту і четвертому кварталі 2014 року, то побачимо, що ціна знижувалась найшвидше. Вона є визначальною для цін на газ в третьому кварталі. В будь-якому випадку не може залишатися на рівні другого кварталу 2015 року. Коли говорять про те, що ціна має бути навколо 200 доларів – то це цілком нормальна ціна", - каже експерт.

На думку Олена Павленко, президента "Діксі Груп", загострення відносин пов’язане не стільки з ціною газу. Воно в тому, щоб в рамках чергового "пакету" були проговорені і прописані всі додаткові умови на тристоронній основі.

"Газпром" повертається до тієї ж тактики, яку він використовував минулого року, - зазначає вона Тільки зараз його позиції будуть значно слабші. Якщо минулого року ціна була набагато вищою, і підготовку до зими тебе було починати набагато раніше, в таку поведінку Газпрому мало хто вірив. То цього року, я думаю, такий сценарій прораховувався і українською стороною, і європейською".

Експерти схиляються до думки, що в нинішній ситуації НАК "Нафтогаз України" знаходиться у більш вигідному становищі, ніж минулого року.

По-перше, "Газпром" все ще обмежений у диверсифікації постачань, і не має змоги "перекинути" українську частину газу на інші напрямки.

По-друге, НАКу не потрібно накопичувати велику кількість газу у підземних сховищах під час підготовки до зими.

Цього року споживання буде меншим, ніж минулого. Обсяги транзиту, радше за все, теж зменшаться завдяки політиці "Газпрому". Тому немає сенсу накопичувати багато газу в ПСГ. Маючи 17-18 млрд куб м, можна пройти опалювальний сезон. Такі обсяги "Нафтогаз" встигне накопичити, вважає Михайло Гончар.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв. Фото glavpost.com

Нагадаємо, що на 1 липня у ПСГ України знаходилось близько 12 млрд куб м газу. В "Укртрансгазі" зявили, що в цей же день було імпортовано 13,6 млн куб м з боку Словаччини. Технічні можливості імпорту газу в Україну зі Словаччини складають 14,5 млрд куб м на рік, з Польщі – 1,5 млрд куб м, Угорщини – 5,4 млрд куб м.

"Зараз реверс низький, але його можна швидко наростити. Це не є критичною проблемою. Нинішня ситуація стимулюватиме європейців рухатись трохи швидше з фінансовою допомогою для закупівлі газу в ПСГ і відновлення реверсу", - вважає Олена Павленко.

На думку експертів, результати споживання газу в першому півріччі дадуть уявлення про обсяги газу, який необхідно накопичити. Але слід також тримати в полі зору і можливості накопичувати вугілля. Якщо його не буде у достатній кількості, то взимку його доведеться заміщувати спалюванням газу.

Реклама: