"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

"Энергоатом" подвинул Ахметова

"Энергоатом" подвинул Ахметова

Вторник, 26 мая 2015, 13:05 -
Сдерживание тарифов для ТЭС и перераспределение средств энергорынка - простая и понятная политика в рамках "деолигархизации", которую пытается проводить президент. (Укр.)

За політичним виміром конфлікту в генерації електроенергії трохи губиться суто статистичний.

Упродовж останнього року відбувається зміна ролей теплової та ядерної енергетики.

Перша - теплова - все більше відходить на другий план.

У 1990 році, за часів УРСР, теплові електростанції генерували майже 71% струму. На атомні електростанції припадало менше чверті.

Реклама:

За 25 років картина змінилася. Основний тренд - поступове зменшення частки ТЕС. Особливо помітною ця тенденція стала впродовж останнього року.

Частка НАЕК "Енергоатом" та теплових електростанцій в генерації струму, %

Джерело: ДП "Енергоринок" 

Показовими є дані за перші чотири місяці 2015 року. Сумарна частка теплових електростанцій зменшилася майже до 30%, атомних - зросла майже до 55%. Як відомо, понад 70% теплової генерації контролює компанія ДТЕК Ріната Ахметова.

Головна причина проблем в тепловій енергетиці - нестача певних марок вугілля. Як видно з наведеного нижче графіка, зниження виробництва електроенергії в тепловій генерації компенсуються зростанням в ядерній.

Обсяги проданої електроенергії об'єднаному енергоринку, кВт-год

Джерело: ДП "Енергоринок" 

Одночасно відбувається перерозподіл коштів, які держпідприємство "Енергоринок" платить за струм виробникам. Теплова генерація отримує менше грошей, "Енергоатом" - більше. Так відбувається через низку причин.

Перша - зміна обсягів виробництва.

Друга - регулювання. НКРЕКП уже двічі збільшувала тариф для "Енергоатома", тоді як темпи підвищення тарифу для ТЕС - значно повільніші.

Третя - з розрахунків вилучено ТЕС, які знаходяться на окупованих територіях.

Чи не вперше вартість електроенергії, виробленої на ТЕС та АЕС, настільки зблизилися. У травні цей розрив скоротиться ще більше.

Вартість електроенергії, середня ціна продажу об'єднаному ринку, грн

Джерело: ДП "Енергоринок"

Ці процеси мають об'єктивні причини. Передусім, це відновлення справедливості щодо атомної енергетики. АЕС завжди виробляли більше електроенергії, а тариф для них залишався найнижчим з усіх видів генерації.

Схоже, тепер на "Енергоатом" уряд робить основу ставку. За рахунок АЕС пройдено останню зиму, і так само буде пережита наступна зима. Переведення енергоблоків ТЕС на вугілля поки не є мейнстрімом у тепловій генерації.

Одночасно ці кроки вкладаються у парадигму "деолігархізації", яку намагається проводити президент. Стримування тарифів для ТЕС і перерозподіл коштів енергоринку - проста і зрозуміла мова у рамках такої політики.

Реклама: