Со свечой у печки

Со свечой у печки

Пятница, 3 октября 2014, 09:56 -
Тепловая генерация оказалась на грани остановки - ТЭС дожигают остатки угля. Из накопленных на зиму запасов оставалось 0,5 млн тонн. За неделю они сгорят, а если похолодает - сгорят быстрее. (Укр.)

З приходом осені енергетична криза в Україні набрала шалених обертів.

Виробництво електроенергії стрімко падає, а попит споживачів зростає.

До настання опалювального сезону електронагрівальні прилади завжди були надійним помічником у домашньому виробництві тепла.

З огляду на відсутність достатніх обсягів вугілля та газу єдиний спосіб врегулювання дисбалансу попиту та пропозиції - відключення споживачів.

Реклама:

Саме тому у вересні влада запровадила віяльні відключення цілих регіонів.

Украй критична ситуація в тепловій енергетиці, частка якої у загальній структурі виробництва електроенергії за вісім місяців 2014 року становила 43%.

Це теплові електростанції - ТЕС, що працюють на вугіллі, і теплоелектроцентралі - ТЕЦ, паливом для яких служить газ.

Теплоелектроцентралі розташовані у великих містах з метою комбінованого виробництва і тепла, і струму. Це дозволяє покращувати рентабельність ТЕЦ порівняно з ТЕС, спроектованих на виробництво лише електроенергії.

Сьогодні теплова генерація опинилася на межі зупинки. ТЕС допалюють залишки вугілля. 26 вересня з накопичених на зиму запасів залишалося 0,5 млн тонн. За тиждень вони згорять, а якщо похолоднішає - згорять значно швидше.

Поповнювати запаси вкрай важко. Внаслідок війни у Донбасі зруйновані десятки шахт та залізнична інфраструктура. У зоні АТО розташовано 40 донедавна діючих копалень, тому ні видобути, ні вивезти звідти вугілля неможливо.

За таких умов зимові запаси ТЕС мали б значно перевищувати вимоги мирного часу. На складах станцій до початку осінньо-зимового максимуму навантажень, тобто до 1 листопада, завжди лежало щонайменше 3 млн тонн вугілля.

"Запаси впали до критичного рівня, тому Україна потребує імпорту вугілля. Купувати доведеться чи в Польщі - там проблеми з логістикою, чи в Росії - там проблеми політичні, чи в Австралії - там довге транспортне плече, ще й передоплату необхідно робити", - заявив голова НКРЕКП Володимир Демчишин.

Крім того, є проблеми з інфраструктурою для приймання імпортного вугілля.

"Можливість перевалки в портах на залізничний транспорт - мінімальна. Україна ніколи не завозила вугілля, а навпаки - експортувала його, тому технологічна інфраструктура збудована по-іншому. Зараз можна приймати з моря лише 400 тис тонн вугілля щомісячно", - каже чиновник.

Раніше керівництво Міненерговугілля повідомляло, що перше судно з вугіллям - 85 тис тонн - прийде з Південно-африканської республіки 15-19 жовтня. Звичайно, це дуже мало, і чекати довго, адже у котли ТЕС скоро нічого буде вкидати.

Загалом у ПАР планують придбати 1 млн тонн вугілля. Воно буде дорожчим за українське, хоча не зрозуміло, чому. Державні та приватні підприємства підписали угоди про постачання 5,6 млн тонн вугілля до кінця 2015 року, повідомив міністр енергетики Юрій Продан.

Ціни та умови постачання влада не розголошує, хоча відомо, що українське вугілля значно дорожче, ніж на світових ринках.

Фото УП

Як уникнути колапсу

З огляду на відсутність вугілля існує реальна загроза повної зупинки ТЕС. Газові проблеми призвели до того, що простоюють теплоелектроцентралі, а значить, втрачають обігові кошти, падає рентабельність цих потужних підприємств.

Надійним оплотом у цій ситуації залишається атомна генерація. У загальній структурі виробництва частка АЕС за вісім місяців становила 45,1%. Галузь працює стабільно, адже станції повністю забезпечені ядерним паливом.

Потужності АЕС дозволяють наростити обсяги виробництва, але вони обмежені низькою пропускною здатністю ліній електропередач із заходу на схід. Тобто відсутня можливість передати у повному обсязі на схід вироблену енергію на Хмельницькій та Рівненській АЕС. Подібна ситуація і на Запорізькій АЕС.

Протягом останніх десяти років блокувалося будівництво високовольтної ЛЕП "РАЕС - підстанція Київська". Комусь було вигідно спалювати більше газу і вугілля. Уряд уже виділив кошти на цей об'єкт, але такі споруди будуються нешвидко.

З приходом осінньої прохолоди люди масово вмикають електричні обігрівачі, не здогадуючись, які загрози створюють для зношеної єдиної енергосистеми України.

Дефіцит вугілля та газу не дозволяє станціям виробляти енергію в необхідних обсягах. На початку зими цей дисбаланс лише посилиться. Водночас атомної енергії вистачить для покриття лише половини потреб споживачів.

Щоб зберегти енергосистему від повного розвалу - так званої каскадної аварії, внаслідок якої в країні повністю зупиниться виробництво електроенергії, диспетчерський центр НЕК "Укренерго" днями запровадив графіки аварійних відключень споживачів центральної та північної енергосистем України.

Знеструмлення споживачів триватиме в години пікового попиту - з 8-ї до 10-ї ранку і вечора. Так станції зможуть економити паливо для зимових холодів. Обігрівачі, пральні машини та інші потужні прилади енергетики радять вмикати лише вночі, адже тоді в енергосистемі є надлишок енергії.

За словами Продана, стабілізувати енергосистему планується до 1 листопада. Разом з тим, міністр вважає за необхідне продовжити запроваджені у серпні на місяць надзвичайні заходи на ринку електричної енергії.

Влада заспокоює, що взимку буде тепло, проте експерти вважають інакше. Зокрема, екс-міністр палива та енергетики, директор Інституту екології та енергозбереження Сергій Єрмілов заявив, що є загроза не пройти осінньо-зимовий максимум навантажень, тому що "підготовку до нього провалили".

Замість газу на ТЕЦ можна спалювати мазут, але, за словами Єрмілова, "мазутні господарства є лише у потужних котельнях та на ТЕЦ. Наприклад, київські ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6 можуть перейти на мазут. Решта котелень, що забезпечують теплом 90% населення України, таких потужностей не мають, і газу для них теж нема.

Юрій Продан. Фото kvedomosti.com

Столиця у темряві?

Кияни уже відчули "принади" відключень. Вдень 24 вересня "Укренерго" застосувало у місті графіки аварійних відключень. Крім того, четвертий місяць кияни живуть без гарячої води, для виробництва якої потрібно спалювати газ.

Борги за блакитне паливо "Київенерго" перед "Нафтогазом" ростуть, як снігова лавина. На початку вересня борг досягнув 1,6 млрд грн - 9% від загальної суми боргу тепло-комунальної енергетики держави, який становить 17,6 млрд грн.

Керівництво "Київенерго" звинувачує столичну владу у невиконанні своїх зобов'язань щодо компенсації різниці в тарифах та неплатежах комунальних підприємств, що фінансуються з місцевого бюджету.

Своєю чергою, влада воює з головним акціонером "Київенерго" Рінатом Ахметовим, який сконцентрував у своїх руках 75% акцій одного з найпривабливіших підприємств України.

На початку вересня столична прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом незаконного відчуження 12,73% акцій ПАТ "Київенерго", що належали громаді міста. Цю інформацію оприлюднила прес-служба відомства.

Перевірка встановила, що 2004 року рішенням Київради зазначений пакет акцій було безплатно передано до статутного капіталу ПАТ "Київенергохолдинг".

У подальшому шляхом неодноразових перепродажів за участю різних підприємств, установ та організацій, зареєстрованих не в Україні, акції були незаконно передані у володіння іншої приватної енергетичної компанії. Перевірка встановила, що вартість відчуженого пакета акцій становить близько 250 млн грн.

"За цим фактом столична прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення службовими особами департаменту комунальної власності Києва та ПАТ "Київенергохолдинг" кримінального правопорушення - розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем, що спричинило збитки в особливо великих розмірах", - повідомила прокуратура.

Поки триває слідство, кияни часто отримують рахунки з пропозицією сплатити величезні суми за електроенергію, яка не була спожита.

Крім того, представники "Київенерго" викликають власників приватних будинків і залякують штрафом на сотню тисяч гривень за підключення до електромережі. Потім пропонують дати удвічі менший хабар і зменшують штраф до 12-14 тис грн.

У серпні ЕП звернулася до "Київенерго" з проханням відповісти на низку цих та інших запитань, але компанія досі вперто ігнорує запит видання.

Рінат Ахметов. Фото ipress.ua

Ліміти на світло

Для кожної області "Укренерго" на початку вересня запровадила план скорочення місячного ліміту енергоспоживання. Для більшості регіонів - на 20%, для Донецької та Луганської областей - до 50%. У разі перевищення доведених лімітів диспетчер енергосистеми запроваджуватиме графіки аварійних відключень.

Відмовитися від такого непопулярного в народі рішення можна лише за рахунок імпорту вугілля та газу. Проте з газом уряд прорахувався: марними виявилися сподівання на реекспорт палива з Угорщини, Словаччини та Польщі за ціною 385 дол, тобто, на 100 дол дешевше, ніж пропонує Україні "Газпром".

Це можна було передбачити. Варто лише згадати спроби "Нафтогазу" на початку 2000-х років експортувати газ власного видобутку на західний ринок за діючими там цінами - газ власного видобутку неможливо було відділити від російського.

Київ тоді купував блакитне паливо у Росії по 50 дол. "Газпром" відразу відреагував на спроби експорту, передбачивши у контракті пункт про його заборону. Країни ЄС домоглися скасування цієї норми, бо вона суперечить правилам СОТ.

Однак Путін грає без правил. Першою зупинила реекспорт польська PGNiG. Потім до таких же дій вдалися угорські та словацькі постачальники. Відтак, повідомляють кремлівські ЗМІ, терористи з "ЛНР" заявили про домовленість з Москвою про постачання газу. Незрозуміло лише, хто платитиме.

Пройти зимовий максимум навантажень без постачання газу з Росії, за словами Арсенія Яценюка, можна було б за умови купівлі у Європі 15 млрд куб м газу. Тоді дефіцит становив би 5 млрд куб м. Однак цього не сталося.

Таким чином, доведеться мерзнути і жити без світла. Марними виявилися сподівання України на тристоронні переговори за участю ЄС та Росії 26 вересня.

Атомна цитадель

Критична ситуація у тепловій енергетиці змушує під іншим кутом подивитися на перспективи розвитку ядерної енергетики. Відомо, що один вагон уранової руди може замінити 12 тис вагонів вугілля в енергетичному еквіваленті.

Україна посідає одинадцяте місце у світі за розвіданими запасами покладів урану. Їх вистачить на потреби українських АЕС на найближчі сто років.

Переваги атомної енергетики над тепловою очевидні. Прикро лише, що, за даними директора ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" Олександра Сорокіна, з 2010 року на підтримку галузі з держбюджету не надано жодної копійки.

Це при тому, що бюджетні ін'єкції на підтримку вугільної галузі перевищують 13 млрд грн щороку. Саме на суму бюджетних дотацій щороку зростали активи одного з найбагатших олігархів України.

Володимир Путін. Фото kommersant.ru

Відсутність грошей стримує розвиток власного видобутку, тому СГЗК лише на третину забезпечує українські АЕС. Решту урану доводиться купувати в Росії.

Навіть за умов військової агресії українські АЕС повністю забезпечені ядерним паливом, і не лише російського виробництва. У вересні 2014 року було зруйновано монополію російського постачальника - компанії ТВЕЛ.

Westinghouse пройшла експертизу

Державна інспекція ядерного регулювання України - ДІЯРУ - дозволила постачання в Україну модернізованого палива ТВС-WR, альтернативного російському. Про це повідомив перший заступник голови ДІЯРУ Михайло Гашев.

Успішно завершилася тривала боротьба України за диверсифікацію поставок ядерного палива для АЕС. Першу партію після більш ніж дворічної перерви американська Westinghouse привезе у грудні.

Паливо почнуть завантажувати у третій енергоблок Південноукраїнської АЕС під час чергового ремонту, який планують завершити у січні 2015 року.

Контракт між "Енергоатомом" та шведським підрозділом Westinghouse Electric Sweden AB на постачання ядерного палива для українських АЕС сторони продовжили 11 квітня 2014 року на п'ять років до 2020 року.

Позитивна експертиза ДІЯРУ палива Westinghouse покладе край намаганням російських спецслужб довести, що американські паливні збірки непридатні для ядерних реакторів радянського дизайну - саме такі встановлені на АЕС України.

Співпраця з Westinghouse не виключає подальшого використання російського палива. За згаданим вище контрактом американські збірки будуть завантажуватися лише на два енергоблоки Південноукраїнської АЕС та на один блок Запорізької АЕС. Решта 12 реакторів працюватимуть на російському паливі.

За даними президента "Енергоатома" Юрія Недашковського, в листопаді 2014 року очікується постачання двох партій ядерного палива російської компанії ТВЕЛ.

"Якщо говорити про паливо з Росії, то у нас 2014 року заплановано 12 поставок. З них десять ми отримали за графіком, і нині АЕС не відчувають ніяких проблем з ядерним паливом", - повідомив Недашковський.

Проте в умовах воєнної агресії з боку Росії ніхто не може гарантувати, що імперський Кремль і надалі дозволятиме своїм атомникам вчасно виконувати чинний довгостроковий контракт з Україною.

Хоча в усі роки незалежності співпраця українських та російських атомників не була підвладна політичній кон'юнктурі - особливо на тлі подій у газовій царині.

Росія не змогла зберегти монополію на українському ринку ядерного палива, річний обсяг якого становить 600 млн дол. Компанія "Росатом", до складу якої входить ТВЕЛ, більше не диктуватиме цінову політику на ядерне паливо - на противагу тому, що відбувається у газових українсько-російських стосунках.

 Юрій Недашковський. Фото dt.ua

Перехід на електричне опалення?

Енергосистема України уже зараз функціонує в аварійному режимі, тому всім українцям варто запастися свічками. Грітися, схоже, доведеться біля пічки.

В умовах, коли енергосистема на межі розпаду, не слід слухати осіб з печерських пагорбів та іноземних експертів про доцільність переходу на електричні котли.

Нормальні речі у цивілізованій країні не допустимі в Україні. Вартість процедури переходу на електричне опалення - за межею допустимого, хоча сам електричний котел коштує недорого - 2-5 тис грн залежно від його потужності. Такий котел можна встановити прямо в квартирі чи приватному будинку.

До вартості котла потрібно додати вартість та перепрограмування двозонного чи тризонного лічильника. Це дозволить обраховувати нічну енергію, яку продають за більш низькою ціною. Без посередників обленерго продасть лічильник за 2 тис грн.

Ще можна вскочити в халепу, коли електроенергія стане не по кишені. Якщо місячне споживання сягне 800 кВт-год, тариф зросте до 1,34 грн за кВт-год. Щоб цього уникнути, слід звернутися в обленерго із заявою про перехід на електричне опалення. Тоді ліміт споживання зросте до 3 600 кВт-год, а тариф знизиться.

Однак радіти рано. Спочатку обленерго порадить замовити на стороні проект енергопостачання будинку чи квартири. Наприклад, фірма поруч з офісом Броварського відділення "Київобленерго" виконає цю роботу за 4 тис грн. Пропозиції інших ліцензованих фірм сягають 15 тис грн.

Відтак знадобиться договір з енергопостачальною компанією про користування струмом, щоб пересвідчитися, чи вистачить встановленої потужності. Традиційно будинки та квартири забезпечені за договором потужністю 3-5 кВт.

Цього мало, тому обленерго порадить докупити ще 10-15 кВт. У Броварському відділенні "Київобленерго" це обійдеться по 1 260 грн за кожен додатковий кВт встановленої потужності, тобто загалом від 12,6 тис грн до 19 тис грн.

Загальна вартість проекту - понад 20 тис грн. Скільки років звичайний бюджетний працівник чи пенсіонер збиратиме гроші, щоб оплатити це здирство?

Реклама: