Без коррупции: миссия невыполнима?

Без коррупции: миссия невыполнима?

Пятница, 3 января 2014, 05:26 -
Украина в рейтинге коррупции находится на одной ступеньке с Камеруном, Ираном, Нигерией и Папуа новой Гвиней. Нужно раз и навсегда вычеркнуть коррупцию из государственных закупок, где воруют миллиарды. (Укр.)

Зовсім нещодавно світ відзначав Міжнародний день боротьби з корупцією.

Ця традиція існує з 2004 року.

Вона пов'язана з підписанням у 2003 році в Мексиці конвенції Організації об'єднаних націй проти корупції.

В українців слово "корупція" викликає багато емоцій. З цим явищем доводилося мати справу чи не кожному з них.

Реклама:

Якщо полишити емоції, ось як бачать корупцію міжнародні науковці.

Як відчувають корупцію

Вважаєте, в США чиновники не беруть хабарі? Ось вам офіційна статистика.

Останній Індекс сприйняття корупції, який щороку складає організація Transparency International, показав, що для державного сектора країн усього світу, як і раніше, характерний надвисокий рівень корупції.

Це ганебне явище заполонило усі рівні управління - від отримання дозволів на місцевому рівні до виконання законів, наголошують автори дослідження.

Більше двох третин з 177 держав, охоплених індексом, набрали менше 50 балів за шкалою від нуля - найвищий рівень корупції - до ста - найнижчий рівень.

Порівняно некорумпованими виявилися Данія та Нова Зеландія, які розділили першу сходинку і отримали 91 бал кожна.

На іншому боці - Афганістан, Північна Корея і Сомалі з результатом вісім балів.

Сполучені штати посіли 19 місце, розділивши цю сходинку з Уругваєм. США опинилися позаду Сінгапуру, Австралії, Канади, Ісландії, Барбадосу, Гонконгу, Японії та деяких західноєвропейських країн.

На тлі інших регіонів гідно виглядає ЄС та Західна Європа, які мають середній бал 66, що вище за середній рівень корупції у світі. Але це не означає, що в них ситуація є стерильно чистою від зловживань.

Данія. Фото nikitafirst.com.ua

Цій групі країн дісталося 13 з 25 перших місць у рейтингу. Фінляндія і Швеція опинилися  на третій сходинці, Норвегія та Швейцарія - на п'ятій і сьомій, Німеччина та Ісландія - на 12, Великобританія - на 14, Ірландія - на 21.

Автори рейтингу вказали на важливість не лише прийняття законів, спрямованих на підвищення прозорості, а й на їх застосуванні. Як приклад вони навели Естонію. Ця країна покращила свій показник з 64 балів у 2012 році до 68 балів у 2013 році, наприклад, завдяки відкриттю деяких державних баз даних для громадськості.

З іншого боку, позиція Іспанії, яка у 2013 році також прийняла закон щодо прозорості, погіршилася на шість балів до 59, а посадових осіб і королівську сім'ю країни продовжують переслідувати гучні корупційні скандали.

Втратили бали і такі європейські країни як Словенія - з 61 у 2012 році до 57 у 2013 році, та Ісландія - з 82 до 78 балів.

Найнижчу сходинку серед країн ЄС та Західної Європи посіла Греція з 40 балами, хоча оцінка країни порівняно з 2012 роком таки поліпшилася. Це пов'язано з новою стратегією щодо боротьби з корупцією.

Індекс сприйняття корупції

Місце

Країна

Бал

1

Данія

91

1

Нова Зеландія

91

3

Фінляндія

89

3

Швеція

89

5

Норвегія

86

5

Сінгапур

86

Не надто добре йдуть справи у Східної Європи та Центральної Азії: 95% цих країн отримали оцінку нижче 50 балів. Зокрема, Туреччина - 50, Росія - 28.

У Transparency International попереджують, що корупція у державному секторі стримує зростання економік Азії і може створити для них серйозні проблеми. Згідно з дослідженням, половина країн регіону отримала оцінку, меншу за 40 балів. Китай та Індія здобули 40 та 36 балів - 80 і 94 місця.

За словами директора Тихоокеанського відділу Transparency International в Азії Срірака Пліпата, організація закликає китайський уряд прийняти цілісний підхід до боротьби з корупцією. Стосовно Індії експерт наголошує, що нездатність країни впоратися з корупцією стримує скорочення рівня бідності та зниження смертності.

Тривожні сигнали подають експерти Близькому Сходу. Серед топ-10 найбільших корупціонерів - п'ять арабських країн: Сомалі, Судан, Лівія, Ірак, Сирія. Найвищий рейтинг серед держав регіону мають ОАЕ - 26 сходинка. Ізраїль - на 36 позиції.

Єгипет, якому вкрай необхідний поштовх для відновлення економіки після майже трьох років потрясінь, знаходиться на наднизькому 114 місці. Для єгиптян, лівійців, сирійців та єменців саме корупція стала однією з важливих причин, чому громадяни скинули або намагаються скинути з посади президентів країн.

Люди у цих державах скаржаться, що у них вимагають хабарі за елементарні бюрократичні процедури. За їхніми словами, робочі місця і можливості, особливо в державному секторі, засновані на зв'язках і кумівстві.

Афганістан. Фото АР

Глобальний наступ

Цікаво розглядати Індекс сприйняття корупції разом іншим дослідженням організації Transparency International - Барометром світової корупції.

Це дослідження проводиться шляхом опитування звичайних громадян, а не експертів. Відтак, воно дає змогу пролити світло на питання, як населення оцінює прояви корупції, та які установи є найбільш корумпованими у тій чи іншій державі.

За даними останнього дослідження, рівень корупції у більшості країн зріс. Так, 27% респондентів у 2013 році хоча б раз давали хабар для отримання доступу до державних послуг. До того ж населення не вірить заявам влади про боротьбу з корупцією. Лише 22% опитуваних відзначили ефективність відповідних заходів.

Дев'ять з десяти опитаних заявили, що готові боротися з корупцією, а дві третини респондентів, від яких вимагали хабарів, відмовилися платити. Втрачають довіру громадськості і політики. Респонденти більш ніж 50 країн найбільш корумпованим інститутом назвали саме політичні партії.

Звання особливо корумпованих структур отримали поліція та суди. Так оцінили діяльність цих органів жителі 36 та 20 країн відповідно.

Індекс сприйняття корупції

Місце

Країна

Бал

173

Південний Судан

14

174

Судан

11

175

Афганістан

8

175

Північна Корея

8

175

Сомалі

8

"Барометр" деталізує ситуацію в особливо корумпованому регіоні - на Близькому Сході. Відповідно до дослідження, жителів Лівії найбільше лякає корупція серед посадових осіб і державних службовців. Єгиптяни мають сумніви і щодо чесності преси та поліції. Єменці, іракці, ізраїльтяни і тунісці побоюються політичних партій.

Жителі Судану найбільш корумпованими вважають релігійні установи. Алжирці не довіряють судовій системі та бізнес-спільноті.

Найбільш поширена корупція - в африканській республіці Малаві. Вона посіла перше місце серед найбільш корумпованих країн. 95% респондентів у Малаві на питання, чи вимагали від них коли-небудь хабар, дали ствердну відповідь.

По-українськи

Проблема корупції є тривіальною для України. Попри міжнародний досвід та внутрішньодержавні ініціативи боротьба з корупцією існує переважно на папері.

"Корупція - це стара проблема України. Інвестори не раз заявляли, що саме рівень корупції є перешкодою номер один на шляху до збільшення інвестицій", - відзначає директор Інституту Блейзера Олег Устенко.

В індексі сприйняття корупції Україна, які і в 2012 році, посіла 144 місце, тобто залишилася у хвості рейтингу. Об'єктивно Київ навіть погіршив свою позицію, адже у цьогорічному дослідженні фігурує 177 країн порівняно з 178 у 2012 році.

За оцінками міжнародних експертів, Україна залишається в групі підвищеного ризику, перебуваючи у рейтингу на одній сходинці з Камеруном, Іраном, Нігерією, Центральною африканською республікою та Папуа новою Гвінеєю.

Варто відзначити, що Україна погіршила свої позиції за параметром політичної та фінансової корупції. Фахівці вказують, що державні установи та чиновники дедалі частіше вимагають хабарі у представників бізнесу. У підсумку, в державі погіршуються умови ведення підприємницької діяльності.

За даними дослідження, більше двох третин українців готові протестувати проти корупції. Люди впевнені, що вона прогресує, а боротьба влади - неефективна.

На думку українців, найбільш корумпованими сферами є судова система - 66%, правоохоронні органи - 64% - та охорона здоров'я - 54%. Водночас найчастіше давати хабарі громадянам України доводилося правоохоронним органам - 49%, медичним установам - 41%, освітнім закладам - 33%.

Корупція в Україні існує на різних рівнях, стверджують експерти.

"Мала, побутова, корупція страшна своїми наслідками. Її загроза полягає не у масштабах брудних грошей, а у руйнівних змінах свідомості", - зауважує виконавчий директор "Transparency International Україна" Олексій Хмара.

Рівень сприйняття корупції

Країна

Населення, що стикалося з вимаганням хабара, %

Малаві

95

Росія

65

Мексика

51

Німеччина

11

США

10

Джерело: Global Corruption Barometer 2013

За словами експерта, адміністративна корупція страшна тим, що вбиває конкуренцію та призводить до запрограмованої бідності. "Дрібні підприємці стають більш "ручними", значить, ними легко маніпулювати, наприклад, виводити на мітинги на підтримку влади", - говорить він.

Велика, політична, корупція, додає експерт, страшна своїми об'ємами, коли крадуть не вагонами, а заводами. Або коли "відкати" сягають такого рівня, що процес будівництва стає нерентабельним. В результаті, споруджені об'єкти стають технологічно небезпечними для використання.

"Інший випадок смертельної загрози політичної корупції - коли замість потрібних ліків купують замінники, що прискорюють смерть", - зауважує Хмара.

На тлі європейських настроїв української влади - принаймні такими вони були донедавна - імітація боротьби з корупцією стала особливо актуальною. Як наслідок, депутати внесли відповідні зміни у законодавство.

Так, у 2013 році парламент схвалив законопроекти, які запроваджують процедуру спеціальної конфіскації, криміналізують корупційні правопорушення та вносять зміни до державної антикорупційної політики. Наприклад, роблять відкритим так званий реєстр корупціонерів і доступ до декларацій високопосадовців.

Джерело: Transparency International, 2009 рік
Натисніть для збільшення

Очевидно, що прийняття законів не обов'язково означає їх реалізацію. Рецепти боротьби з корупцією відомі - створення чесної судової системи, забезпечення гідної роботи правоохоронних органів, максимальна прозорість.

Для викорінення корупції повинна існувати система реєстрів, доступних кожному громадянину. Також потрібно створити національне антикорупційне бюро, яке б контролювало діяльність, зокрема, і високопосадовців.

Україна мусить раз і назавжди викреслити корупцію з держзакупівель, де крадуть мільярди. Важливим заходом у цьому напрямку було б приєднання до угоди СОТ про державні закупівлі і розвиток міжнародної торгівлі. Втім, українська влада поки що зробила лише великий крок назад, загальмувавши процес євроінтеграції.

"Відмовляючись від Європи, ми відмовляємося і від цивілізованих стандартів ведення бізнесу. Крім того, Європа дуже пильно стежить за врегулюванням конфлікту інтересів. Тобто не дозволяє бізнесу надмірно впливати на політику, а політикам - плутати власну і державну кишені", - каже Хмара.

Дослідження прозорості у звітності компаній показало, що найбільш корумпованим є великий бізнес Китаю та Росії - країн, до яких пропонує рухатися українська влада. Угода ж про асоціацію з ЄС могла б закласти інституційні зміни, які стали б імпульсом для ефективної боротьби з корупцією, наголошує Устенко.

Реклама: