Маленькие доноры большой экономики

Маленькие доноры большой экономики

Четверг, 17 октября 2013, 10:09 -
По оценке Нацбанка, в 2012 году в Украину поступило 7,5 млрд долл частных переводов, что составляет 4% ВВП государства. Без стимулирующего влияния трансфертов мигрантов украинская экономика потеряла бы 7% своего потенциала. (Укр.)

Трудові мігранти давно стали донорами для економік багатьох країн.

Міграційні потоки навіть у недосконалій формі генерують величезні суми, часто більші за обсяги програм розвитку деяких держав.

Перекази заробітчан сприяють скороченню бідності і нерівності, підвищують рівень освіти і здоров'я, деякою мірою пожвавлюють ділову активність.

Глобалізація і фінансова криза стали рушійною силою міграції, а отже - збільшенню потоків коштів мігрантів.

Реклама:

Ці грошові перекази стають все більш важливішим елементом у справі зміцнення державної кредитоспроможності та підвищення стійкості щодо зовнішнього боргу.

Найбільше - в Індію

В останньому дослідженні Світового банку - СБ - "Огляд з міграції та розвитку" прогнозується, що у 2013 році в країни, що розвиваються, надійде 414 млрд дол грошових переказів мігрантів, що на 6,3% більше, ніж у 2012 році.

Експерти банку кажуть, що до 2016 року ця сума зросте до 540 млрд дол. У світовому масштабі очікується, що 232 млн міжнародних мігрантів у 2013 році перекажуть 550 млрд зароблених ними доларів, а до 2016 року ця сума перевищить 700 млрд дол.

Варто зауважити, що в огляді враховані недавні зміни, за якими низка великих країн-одержувачів грошових переказів - Росія, Латвія, Литва та Уругвай - більше не вважаються країнами, що розвиваються.

Крім того, дані про грошові перекази відображають і зміни, внесені Міжнародним Валютним Фондом у визначення грошових переказів, до яких тепер не належать деякі капітальні трансферти, що впливають на показники декількох великих країн, що розвиваються, таких як Бразилія.

"Вплив грошових переказів зростає. Для Таджикистану вони становлять половину ВВП, а для Бангладеш ці кошти є життєво необхідними для захисту від бідності. Перекази діють як основна противага падінню потоків капіталу в країну чи ослабленню валюти", - вважає старший віце-президент Світового банку Кошик Басу.

Головними одержувачами офіційно зареєстрованих грошових переказів у 2013 році є Індія - обсяг оцінюється 71 млрд дол, Китай - 60 млрд дол, Філіппіни - 26 млрд дол, Мексика - 22 млрд дол, Нігерія - 21 млрд дол, Єгипет - 20 млрд дол. Серед інших великих одержувачів - Пакистан, Бангладеш, В'єтнам та Україна.

Зі світу по нитці

Тенденція зростання суми грошових переказів стабільна в усіх регіонах світу, за винятком Латинської Америки і Карибського басейну.

У Південній Азії ці кошти суттєво підтримують платіжний баланс країн. У Бангладеш, Непалі, Пакистані та Шрі-Ланці грошові перекази перевищують обсяг національних валютних резервів, а в Індії - надходження від ІТ-експорту. Передбачається, що грошові перекази в Індію у 2013 році становитимуть 71 млрд дол.

У Латинській Америці та Карибському басейні на зростання грошових переказів вплинула економічна ситуація в США. Так, обсяги переказів у Мексику в останні місяці знову зменшилися, ймовірно, через відкладені ефекти уповільнення міграційних потоків у США після глобальної фінансової кризи.

Ситуацію з переказами на Близькому Сході та в Північній Африці прогнозувати важко, нарікає банк. Майже 2 млн сирійців втекли у сусідні країни. Останні дані щодо цієї держави - за 2010 рік. Тоді Сирія отримала переказів на 1,6 млрд дол.

Після початку конфлікту грошові перекази в країну від людей, які вже виїхали за кордон і прагнуть допомогти своїм сім'ям і друзям, повинні збільшитися.

Грошові перекази в Єгипет з 2009 року збільшилися майже утричі і в 2013 році сягнуть 20 млрд дол. Для порівняння: доходи від Суецького каналу становлять приблизно третину від обсягу грошових переказів.

Висока вартість пересилання грошей через офіційні канали залишається фактором, що перешкоджає використанню грошових переказів на цілі розвитку.

Люди вишукують неофіційні канали, вважаючи за краще саме такий спосіб відправки грошей додому. В середньому у світі вартість відправлення грошових переказів становить 9% від суми переказу, і з 2012 року ця цифра майже не змінилася.

Фото lvivpost.net

На тлі стабілізації витрат на відправку переказів банки у багатьох країнах почали вводити додаткові збори. Вони можуть сягати 5% від суми операції. Деякі міжнародні банки також закривають рахунки операторів грошових переказів з побоювань, що стосуються відмивання грошей і фінансування тероризму.

"Перекази - найбільш відчутний і найменш спірний зв'язок між міграцією і розвитком", - вважає менеджер з міграції та грошових переказів Світового банку Діліп Рата.

Україна - лідер в регіоні

За оцінкою Нацбанку, у 2012 році в Україну надійшло близько 7,5 млрд дол приватних переказів, що становить 4% ВВП України у тому ж році. А Центр соціальних та економічних досліджень CASE підрахував, що без стимулюючого впливу трансфертів мігрантів українська економіка втратила б 7% свого потенціалу.

"Перекази підвищують добробут громадян, зменшують рівень бідності в Україні. Найбільшу частку надісланих трудовими мігрантами грошей їх родичі витрачають на проживання, купівлю споживчих товарів, придбання та ремонт житла", - відзначають у представництві Міжнародної організації з міграції.

За словами експертів МОМ, грошові перекази в Україні майже не витрачаються на інвестиції чи розвиток бізнесу.

Світовий банк прогнозує, що у 2013 році обсяги грошових переказів в Україну збільшаться до 9,3 млрд дол, отже, країна залишиться лідером у регіоні. Далеко за нею йдуть Таджикистан і Румунія з переказами 4,1 млрд дол та 3,6 млрд дол.

Протягом останніх трьох років зростала привабливість міжнародних платіжних систем для переказу коштів з-за кордону. Якщо у 2008-2009 роках через такі системи проходила третина обсягів переказів в Україну, то у 2011 році їх частка зросла до 40%, а в 2012 році вона уже становила 43%.

За оцінками Нацбанку, обсяги коштів, що надійшли в країну неформальними каналами, за 2012 рік, як і за 2011 рік, становили 1 млрд дол або 13,8% від загальних обсягів грошових переказів в Україну.

У першому півріччі 2013 року обсяг приватних переказів становив 3,8 млрд дол. Неформальними каналами надійшло близько 525 млн дол.

У МОМ наголошують: як і в даних НБУ про надіслані за весь 2012 рік 7,5 млрд дол, йдеться про перекази не тільки від трудових мігрантів, але й від представників діаспори та інших фізичних осіб. "Експертна оцінка обсягів переказів від трудових мігрантів - близько 4,5 млрд дол на рік", - кажуть в організації.

Зважаючи на дані СБ, якими б не були ці цифри, відносно ВВП це не так і багато, принаймні для України. Частка переказів від ВВП - 4,8% для України, 48% для Таджикистану, 31% для Киргизстану та 24,5% для Молдови.

Залежно від джерел формування грошові потоки, що надходили з-за кордону, враховуються у різних статтях поточного рахунку платіжного балансу.

Перекази, що надійшли у 2012 році як оплата праці, від людей, які працюють за кордоном менше року, становили 4,6 млрд дол - на 14,8% більше, ніж у 2011 році. Частка переказів у формі оплати праці зростає: якщо у 2008 році вона становила лише 49%, то у 2012 році досягла 61,4%.

Левова частка грошових переказів в Україну здійснюється лише з семи країн, на які припадає майже 70% потоків капіталу. Лідером за обсягами традиційно залишається Росія: за перше півріччя обсяги надходжень звідти сягнули 2,18 млрд дол.

Загалом на країни СНД у першому півріччі 2013 року припало 38,4% обсягу переказів з-за кордону. З інших країн найбільше переказів надходило із США та Німеччини, відповідно 9,3% та 6%. На країни ЄС загалом припало 33,8% переказів за цей період.

Експерти переконані, що грошей в Україну надходитиме ще більше. "Обсяги приватних переказів в Україну у першому півріччі 2013 року порівняно з аналогічним періодом 2012 року зросли на 10%. Тенденція до такого зростання зберігається вже кілька років. Швидше за все, так триватиме й надалі", - кажуть у МОМ.

"Після спрощення візового режиму з Євросоюзом кількість трудових емігрантів зросте, що відповідно збільшить розмір грошових переказів в Україну", - відзначає керівник аналітичного департаменту ІГ "АРТ капітал" Ігор Путілін.

Водночас, на думку голови профспілки працівників-мігрантів Сергія Олійника, надходження коштів з-за кордону будуть збільшуватися незалежно від долі угоди про асоціацію. "Обсяги переказів зростатимуть, оскільки процеси міграції з кожним роком будуть набирати обертів - як, між іншим, в усьому світі", - каже він.

Фото Андрія Товстиженка

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!