СПЕЦПРОЕКТ "Финтех"
При поддержке компании Dentons
"Впереди планеты всей": какие компании занимаются блокчейном в Украине

"Впереди планеты всей": какие компании занимаются блокчейном в Украине

Среда, 9 октября 2019, 13:00 -
Несмотря на то, что термины "блокчейн", "криптовалюта" и "майнинг" до сих пор пугают среднестатистического украинца, первая работа над блокчейном, или криптографически защищенным цепью блоков, была описана еще в далеком 1991 Стюартом Хабером и Скоттом Сторнеттою (укр)

Нині ж можливості, які відкриваються перед компаніями, що використовують блокчейн, важко переоцінити. Провідні держави світу, корпорації, банки активно вивчають і застосовують блокчейн, і це вже змінює наш світ.

Що ж таке блокчейн?

Блокчейн (від англійських слів block — блок, chain — ланцюг) – розподілена мережа, технологія, що дозволяє відкрито та надійно реєструвати інформацію, простежувати шлях транзакцій та зменшувати транзакційні витрати. Блокчейн є основою для застосування криптовалют.

Задум першого "ланцюжка блоків" належить особі (або групі осіб – це досі нікому достеменно не відомо) під псевдонімом Сатоші Накамото. У 2008 році Сатоші заявив про свою розробку, а вже наступного року втілив задум у життя. Він розробив Bitcoin – основу криптовалюти, так звану "облікову книгу" усіх транзакцій мережі, повністю децентралізовану систему електронної готівки, що не вимагає довіри третім сторонам. Bitcoin став взірцем для багатьох інших.

У 2014 році з’явився термін блокчейн 2.0, який належить до нових застосувань розподіленої блокчейн бази даних. Видання The Economist описує одну з реалізацій цього блокчейну другого покоління як "мову програмування, яка дозволяє користувачам писати складніші та витонченіші угоди, створюючи рахунки-фактури, які сплачують себе після доставки товару, або сертифікати, що самі надсилають своїм власникам дивіденди, щойно прибуток сягає певного рівня".

Технологія блокчейну другого покоління має на меті допомогти людям інтегруватися у світову економіку, монетизувати власну інформацію, захистити конфіденційність даних і забезпечити творцям компенсацію за інтелектуальну власність.

Блокчейн в Україні

В Україні використання блокчейну активно почалося в останні кілька років. За даними Асоціації Блокчейн України, у 2017 році було засновано 32% усіх компаній, які застосовують технологію. Більшість засновників український блокчейн-компаній прийшли до сфери з програмування та розробки (38%); фінансів, інвестицій та трейдингу (38%); криптографії та криптовалют (32%); маркетингу та реклами (12%).

Компанії беруть активну участь в усіх галузях життя українців – фінтех, маркетинг, розробка, державні рішення. До прикладу, у жовтні 2017 року із використанням блокчейну було реалізовано оновлену версію інформаційної системи державного земельного кадастру.

Які ж блокчейн-компанії є в Україні?

 

Bitfury

Група компаній Bitfury – це провідна технологічна компанія, відома в усьому світі, займається повною технологією блокчейну, і є одним із найбільших інфраструктурних постачальників в екосистемі криптовалют.

Bitfury була заснована 2011 року українцем Валерієм Небесним і латвійцем Валерієм Вавиловим. Компанія постачає програмні та апаратні рішення, необхідні для бізнесу, урядів, організацій та приватних осіб для безпечного переміщення активів по блокчейну. Місія компанії – сприяти інноваціям у кожному секторі, будуючи безпечні та масштабовані блокчейн та криптовалютні послуги і продукти. Засновники компанії вірять, що блокчейн та криптовалюта відкриють нові двері для глобальної економічної можливості та процвітання.

До речі, саме з компанією Bitfury Державне агентство з питань електронного урядування України підписало у 2017 році меморандум про співпрацю. Повномасштабна блокчейн-програма eGovernance передбачає впровадження блокчейн-технології в платформу українського електронного уряду – в державних реєстрах, службах, соціальному забезпеченні, охороні здоров'я та енергетичному секторі. У перспективі програма масштабується на інші галузі, зокрема й кібербезпеку. Це має допомогти поліпшити захист державних баз даних від несанкціонованих втручань, знизити витрати для громадян, залучити інвестиції в Україну і зменшити корупцію в усіх напрямках.

 

AtticLab

Attic Lab – це український фінтех-стартап, заснований Сергієм Васильчуком. Компанія спеціалізується на створенні інноваційних програмних продуктів з використанням технології блокчейн. Експертиза у галузі дозволяє компанії створювати рішення на основні блокчейну з нуля, а також співпрацювати з іншими командами. З-поміж найбільш відомих продуктів компанії: CODEX та Attic Lab EOS Block Producer.

"Наші цілі можуть здаватися неможливими або навіть божевільними, але я переконаний, що це єдиний спосіб змінити світ і вплинути на нього. Ми беремо участь тільки в підривних проектах. Хоча ми молоді, ми працюємо з банками і компаніями по всьому світу, від Африки до Азії. Наш досвід дозволяє нам відчувати себе впевнено як на традиційних фінансових, так і на динамічних криптографічних ринках. Наше програмне забезпечення сертифіковане центральними банками, і багато фінансових установ використовують його вже сьогодні", – Сергій Васильчук, СЕО AtticLab.

 

BLOQLY

Bloqly – це український блокчейн-стартап, заснований у 2018 році. Розробляє нову блокчейн платформу для використання бізнесами та урядом для створення багаторазових блоків рішень. Основні сфери застосування – в освіті, фінансах, автомобільному транспорті, сільському господарстві та безпеці.

У 2019 році Bloqly впровадили рішення для SMART CITY – інноваційні комплексні черги та реєстри для міста й громади. Компанія розробила рішення на блокчейні для розумного міста, що дозволяє громадянам повністю децентралізовано ставати в чергу в дитячий садок та до першого класу школи. Така можливість дає право прозоро скористатися правом черги, а блокчейн унеможливлює підміну або знищення даних.

Також у Bloqly є рішення для повного захисту від підробок та шахрайства – розміщення будь-якої банківської гарантії на блокчейні, і антикорупційні програми – за допомогою реєстрів і блокчейну Bloqly діяльність державних службовців стає відкритою для будь-якого моніторингу. З-поміж опцій: реєстри комунальної власності, черги на субсидію, реєстри фінансової допомоги громадян, реєстр землі, черги на державні ліки.

"Ми в Bloqly наразі зосереджені на трьох основних напрямках діяльності банківська гарантія на блокчейні, черги до освітніх закладів на блокчейні та відстеження вантажів за допомогою IoT та блокчейну. З нашими партнерами ЮНIСЕФ Україна ми провели перший всеукраїнський блокчейн хакатон під назвою BIG Hackaton Blockchain Impact for Good, де зібрали круті команди зі всієї України, разом згенерували круті соціальні ідеї, що вирішують гострі соціальні проблеми та долучили до них блокчейн Bloqly для збереження даних незмінними та непідробними. Тож ми точно будемо розвивати в Україні напрямок соціальних проектів на блокчейні як в освітній темі, так і в інших.

Маємо намір в найкоротші терміни втілити проект банківської гарантії на блокчейні та позбутися підробок в цій сфері. Також маємо надзвичайно велику зацікавленість та декілька договорів про наміри співпраці серед світових компаній в агросекторі щодо співпраці по проекту відстеження вантажів на блокчейні та зменшення кількості крадіжок вантажів", – коментує СЕО Bloqly Наталя Снєжкова.

"Це перспективний напрямок, ми бачимо, що в усьому світі, в тому числі і в Україні, йде активне зростання галузі. Можу сказати, що Україна попереду планети всієї", – підсумовує президент Асоціації "Блокчейн Україна" Михайло Чобанян.

 

Наталія Селякова, партнер, МЮФ Dentons

Блокчейн технології мають величезний потенціал, що підтверджено розповсюдженням практики їх застосування в різних галузях – енергетиці, фінансовій сфері, сільському господарстві, охороні здоров’я. Смарт-контракти та ведення реєстрів на основі блокчейн технологій запроваджуються не лише бізнесом, але й у державному секторі.

На даному етапі в Україні, як і в більшості інших країн, відсутнє спеціальне правове регулювання технологій блокчейн. Постають питання чи є достатнім та адекватним існуюче правове поле для юридичного визнання та захисту процесів та продуктів розроблених на основі блокчейн, чи потрібне окреме спеціальне регулювання або регулювання загалом. Ці та інші питання є предметом активних дискусій протягом останніх років.

З одного боку відсутність регулювання певною мірою сприяє розвитку технологій та інновацій. З іншого – правовий вакуум створює неконтрольовані юридичні та регуляторні ризики, а також стримує практичне запровадження інновації.

Укладення договорів на основі блокчейн (смарт-контракту) мінімізує ризики невиконання зобов’язань шляхом "самовиконання". Однак, неможливо повністю виключити ризики щодо спорів за такими договорами (якими б "смарт" такі договори не були).

Для користувачів блокчейн, насамперед, важливо розуміти чи буде укладення договору (смарт-контракту), та вчинення інших правочинів на основі блокчейн технології підлягати правовому захисту. Вирішальним фактором тут може стати момент визнання або невизнання судами допустимим доказом фіксацію фактів із використанням блокчейн.

В Україні передбачена можливість використання електронних доказів у суді. Це є безперечно прогресивним нововведенням, але процедура оформлення, подання, дослідження таких доказів не є остаточно врегульовано. У результаті отримуємо неоднозначну судову практику, яка свідчить про те, що використання електронних доказів не завжди є ефективним.

Українські суди й надалі в більшості випадків традиційно вимагають надання оригіналів документів з "живим" підписом та печаткою.

Є очікування, що у разі звернення до українського суду з приводу смарт-контракту (наприклад, банківської гарантії на основі блокчейн), без аналога такого ж контракту в традиційній паперовій формі, отримати судовий захист буде важко.

Встановлення чітких правил оперування цифровими даними, спрощення процедури надання та дослідження електронних доказів у суді повинно бути врегульовано на законодавчому рівні.

На прикладі криптовалюти, правова позиція щодо її статусу є не визначеною. Вже існуюча судова практика в України підтверджує, що порушені права щодо криптовалюти не підлягають судовому захисту.

Зважаючи на те, що ринок блокчейн технологій в Україні – вже об’єктивна реальність, формування чітких правил функціонування цього ринку з боку держави та розвиток відповідної позитивної судової практики в Україні здобуває все більшого значення.