"Энергоатом": приватизационная афера

"Энергоатом": приватизационная афера

Нынешняя власть отвергла все предостережения, и решила спешно продать атомные активы. По мнению экспертов, они имеют все шансы через посреднические фирмы перейти в собственность российских компаний, приближенных к "Росатому".
Четверг, 4 сентября 2014, 16:42
Наталка Прудка

Кабінет Міністрів в особі прем’єр-міністра Арсенія Яценюка запропонував Верховній Раді проголосувати за продаж 40% мінус одна акція Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" за рекордно низькою ціною. Експерти стверджують, що вартість активів компанії занижена щонайменше в 10 разів.

Відповідний законопроект №4541а "Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" наприкінці серпня уряд подав до Верховної Ради.

Шокує позиція міністра економічного розвитку та торгівлі Павла Шеремети. В пояснювальній записці за його підписом НАЕК "Енергоатом" віднесено до переліку об’єктів, що, цитую, "сприятиме надходженню коштів до Державного бюджету від приватизації об‘єктів державної власності, що втратили ознаки загальнодержавного значення".

Таку "високу" оцінку міністр дав компанії, 15 ядерних енергоблоків якої (13,8 ГВт) цього року вироблять майже половину всієї електроенергії вартістю приблизно 30 мільярдів гривень.

Реклама:

"Професіоналові" такого рівня варто б знати, що поводження з великою кількістю радіоактивних відходів та відпрацьованого ядерного палива АЕС – це питання державної ваги. В усіх атомних державах питання ядерної безпеки – це найвищий пріоритет. Особливо для країни, що має сумний досвід Чорнобиля.

Фото Volodymyr Repik

Що ж стосується надходжень до бюджету, то Павло Шеремета замовчує той факт, що в дійсності ці кошти новий власник перекладе на споживача електроенергії - шляхом підвищення тарифу.

"Прихватизаційна" історія України свідчить, що інвестори ідуть на купівлю акцій лише за умови, що вкладені кошти вони повертають собі  протягом найближчих 2-3 років за рахунок підвищення тарифу. Тобто, інвестором АЕС буде саме споживач електроенергії, а ніяк не приватний власник.

Чи не простіше було б підвищити тариф на електроенергію на суму, необхідну на реабілітацію та розвиток атомної енергетики? Експерти переконують, що не лише простіше, але й дешевше, оскільки не доведеться платити відсотки за користування кредитами на розвиток галузі.

В Україні компанію "Енергоатом" давно зробили розмінною монетою для політичного істеблішменту, а тепер це продовжують робити, не зважаючи на російську воєнну агресію.

За даними джерел ЕП, акції "Енергоатома" вже пропонують окремим депутатам в обмін на голосування за ратифікацію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Ці два документи виставлять на голосування приблизно в один і той же час – планують зробити це у вересні 2014-го.

Ще більше вражає, що голосування за розпродаж ядерного об’єкта готують здійснити в рекордно-короткий термін, без обговорення з громадськістю, таємно від місцевих органів влади регіонів розташування АЕС, без погодження з профспілками. Такий вердикт виніс Павло Шеремета у вищезгаданій пояснювальній записці, поданій до парламенту разом з законопроектом і розміщеній на вищезгаданому сайті ВР.

Павло Шеремета. Фото sostav.ua

Повідомлення про приватизацію ядерних активів стало сенсаційною новиною для більшості представників НАЕК "Енергоатом". В київській дирекції компанії функціонує департамент управління державним майном, але він не залучений до розпродажу ядерних активів.

Цей майновий департамент знаходиться в підпорядкуванні віце-президента "Енергоатома" Айдина Айсіна. Він протягом 2003-2005 років займав керівну посаду в ДК "Укртрансгаз", тобто, працював в часи, коли Юрій Бойко був головою НАК "Нафтогаз України".

Перелічені факти свідчать, що розпродаж готують таємно, поспішно, з порушенням чинних законодавчих норм. Залишилося обмаль часу, щоб зупинити ініціаторів цього злочинного дійства.

Важко погодитися з тим, чому парламентський Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки взагалі не розглядатиме урядову ініціативу з розпродажу атомних активів! Хоча саме цей комітет мав би стати головним арбітром перед подачею закону на голосування до сесійної зали.

За даними інформаційних джерел ЕП, саме голова цього комітету Микола Мартиненко став ініціатором "прихватизації" атомної енергетики в такий непрозорий спосіб. Ті, хто вірять в Арсенія Яценюка, переконані, що його банально підставляють, а тому сподіваються, що прем’єр зупинить цю поспішну аферу. З іншого боку, голова уряду людина геть не дурна, і дуже добре усвідомлює, що саме йому пропонують зробити.

На сайті Верховної Ради розміщено перелік парламентських Комітетів, яким передано на затвердження перед голосування в сесійній залі законопроект про розпродаж атомних активів.

Натисніть, щоб перейти до законопроекту

Головним визначено Комітет з питань економічної політики. Загалом документ подано до 6-ти Комітетів (включно зі Спеціальною контрольною комісією з питань приватизації).

Але згідно з орієнтовним графіком засідань парламентських комітетів на 2-5 вересня 2014 р, розміщеним на сайті Верховної Ради, розгляд законопроекту №4541а в жодному комітеті на 2 вересня не заплановано.

Ціна питання

Скільки може коштувати підприємство, що виробляє половину всієї електроенергії – а це щороку приблизно 84-90 мільярдів кВт-годин?

В пресі активно масується інформація, що згідно з балансовою вартістю "Енергоатом" оцінено в 163 мільярди гривень – таку оцінку активів нібито зробила одна з компаній "великої четвірки". Отже, 40% атомного капіталу становитиме 65,2 млрд.

Проте "Енергоатом" жодного разу офіційно не оприлюднював вартість своїх активів, хоча відомо, що дійсно аудит фінансової звітності за Міжнародними стандартами бухгалтерського обліку здійснювала незалежна компанія "KPMG-Аудит".

Крім того, з метою підтвердження фінансової звітності за 2010 рік, складеної за національними стандартами бухгалтерського звіту, в 2011 році аудит проводила компанія "УПК-Аудит".

Приватизаційний сценарій передбачає акціонування компанії, після чого здійснюється продаж міноритарного пакета акцій в 5% працівникам підприємства, і ще 5% - керівникам компанії.

Враховуючи досвід минулих "прихватизаційних" років, звичайних працівників поставлять в такі умови, що вони не можуть викупити належні їм акції. Тому на підмогу приходять інвестиційні фонди, заздалегідь створені для консолідації акцій в інтересах олігархічних угруповань.

Як банкрутують "Енергоатом"

Вірогідність приватизації атомних активів замаячила ще понад два роки тому - як тільки Віктор Янукович схвалив корпоратизацію "Енергоатома", затвердивши своїм указом Національний план дій на 2012 рік.

Цей план мав би втілювати Програму економічних реформ 2010-2014 років, розроблену Комітетом з економічних реформ при Президентові України під гаслом "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава".

Повним ходом впроваджувався добре відомий сценарій підготовки до "прихватизації" атомних активів: спочатку підприємство банкрутують, а потім за символічну плату віддають наближеним до влади угрупованням.

Влада почала активно банкрутувати "Енергоатом" протягом 2012-2013 років, і не лише за допомогою надто низького тарифу – восени 2013 року він становив 22 коп за кВт*год. Для порівняння, тариф для теплових електростанцій (ТЕС), більшість яких є власністю "ДТЕК" Ріната Ахметова, становив 66 коп, а тариф для приватної сонячної енергетики (СЕС) - 5 грн за кВт*год.

Сьогодні мало що змінилося: тариф "Енергоатома" - приблизно 30,4 коп за кВт*год, тоді як приватні ТЕС продають свій товар в енергоринок України майже по 80 коп, а приватні сонячні – майже по 7 грн за кВт*год. І це притому, що гривня девальвувала на 75%, а пальне "Енергоатом" має купувати за валюту.

Дані ДП "Енергоринок" на 20 серпня 2014 року

Динаміка цін продажу електроенергії в Оптовий ринок електроенергії виробниками

Найменування показника

Період поставки

з 11.08.2014 по 20.08.2014

Наростаючимпідсумком з 01.08.2014

грн./МВт.г

грн./МВт.г

Середня ціна продажу електроенергії в ОРЕ виробниками

540.3

551.45

в тому числі:

ДП "НАЕК "Енергоатом"

305.03

305.09

ГК ТЕС

779.66

768.43

ГЕС, крім ГЕС, щопрацюють за "зеленим тарифом"

409.4

416.67

Виробники, щопрацюють за "зеленим тарифом"

4015.11

3774.48

в тому числі:

ГЕС

1858.44

1861.89

ВЕС

1 779

1 779

СЕС

6917.67

6910.52

Виробники е/е з біомаси

1938.41

1943.92

ТЕЦ та інші

1217.28

1201.65

Навіть за таких дискримінаційних умов, компанія "Енергоатом" щороку отримувала чималі прибутки, і до того ж вчасно сплачувала до державної скарбниці мільярдні податки.

Але враз, починаючи з 2012-го, тобто, відразу після оголошення намірів Януковича про корпоратизацію цього фінансового монстра, в пресу стали активно вкидати інформацію про мільярдні збитки "Енергоатома", формуючи громадську думку про непривабливість компанії для її майбутніх "рятівників". Звісно, щоб збити ціну.

Збитки "Енергоатома" 2013 року перевищили 4 мільярди гривень!

Але виявилося, що ці збитки створені ШТУЧНО! Про це заявив президент "Енергоатома" Юрій Недашковський у квітні 2014-го, виступаючи на конференції трудового колективу НАЕК "Енергоатом".

За його даними, катастрофічне зростання собівартості атомної енергії відбулося за рахунок збільшення амортизаційних відрахувань після проведеної переоцінки основних засобів у 2012 році.

"Балансова вартість основних засобів збільшилась у 6,5 рази. При цьому балансова вартість основних засобів за податковим обліком внаслідок переоцінки не змінювалась. Але, з огляду на те, що до тарифу на електроенергію АЕС включені амортизаційні відрахування, обчислені за даними податкового обліку, це призвело до збитковості нашої Компанії", - повідомив президент Юрій Недашковський.

Він пообіцяв колективу виправити непорозуміння часів Януковича. "Ми будемо працювати, щоб компанія не лише позбулася штучно створеної збитковості, а мала б у тарифі ще й необхідні джерела для інвестицій та розвитку", - сказав Недашковський.

Юрій Недашковський. Фото telegraf.com.ua

В дійсності, жодних офіційних повідомлень з приводу ліквідації штучних збитків "Енергоатом" досі не зробив. Значить, комусь вигідно залишити в силі "здобутки" старої влади.

А тим часом компанія шаленими темпами нарощує кредитну заборгованість. Відсотки за ці мільярдні кредити – це схема для вимивання величезних коштів, які б можна було віддати на озброєння армії. Кому війна, а кому ….

Водночас ДП "Енергоринок" не поспішає повернути "Енергоатому" борг в 5,5 млрд. грн. Все йде за "передприхватизаційним" сценарієм!

Проте бюджет держави справно отримує платежі від атомників. В 2013 році до бюджетів усіх рівнів "Енергоатом" перерахував 5 млрд грн. Вірогідно, що цього року платежі зростуть до 6 млрд грн.

 Корпоратизація "Енергоатома" назріла давно

Керівники атомно-енергетичної галузі давно наполягали на необхідності корпоратизації "Енергоатома". Інституційні зміни назріли давно, адже розвивати бізнес доцільніше, працюючи з акціонерними товариствами (в тому числі, і з державними), не затиснутими в лещата унітарного державного підприємства.

Але в Україні, де корупція, як невиліковна ракова пухлина, пронизала наскрізь всі органи влади, ці зміни можуть призвести до ядерної трагедії.

Навіть країни Європи віддають перевагу державній власності на атомні активи. Водночас приватний власник японської АЕС "Фукусіма-Даічі" свого часу знехтував ядерною безпекою, що й призвело до страшної трагедії в березні 2011 року. Бізнес перш за все зацікавлений у максимізації прибутку, і це невичерпне джерело проблем.

Чинне законодавство дозволяє корпоратизацію атомних активів. Згідно з Законом України "Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації", ДП "НАЕК "Енергоатом" знаходиться в Додатку №2 – це "Перелік об‘єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані".

Але нинішня влада відкинула всі перестороги, й вирішила поспіхом продати атомні активи. На думку експертів, вони мають усі шанси через посередницькі фірми перейти у власність російських компаній, наближених до "РОСАТОМА".

Володимир Путін та голова "Росатома" Сергій Кірієнко. Фото ria.ru

До речі, навіть за часів Януковича, перш ніж розпочати корпоратизацію "Енергоатома", планувався соціальний діалог з метою залучення громадян до участі в управлінні державними справами.

В листопаді 2010 року уряд навіть ухвалив відповідну постанову №996, якою затвердив Порядок проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики.

Експерти переконані, що існує занадто високий ризик переходу цього стратегічного об’єкта у власність російських резидентів. Уникнути цього не вдасться, хоча влада й готує певні законодавчі перепони з метою виявлення реальних бенефіціарів. Але на практиці існує безліч способів, як обійти виставлені перепони, стверджують експерти цього сегменту бізнесу.

Саме так сталося з нашими обленерго, значна частина яких опинилася у власності росіян. На жаль, влада не поспішає зупинити безконтрольну приватизацію енергетики (і не лише атомної) на користь олігархічних угруповань та (не приведи Боже) Росії.

Потрібні стратегічні партнери для будівництва нових ядерних блоків

Цілком очевидно, що приватизацію в атомній енергетиці планують за тим же бездумним сценарієм, що й реалізований у тепловій генерації - тобто, без залучення стратегічних інвесторів. Проте атомна енергетика потребує колосальних фінансових вливань.

Відомо, що в приватному енергетичному секторі України всі процеси проходять не прозоро та безконтрольно. Жодних потужних проектів з метою модернізації енергоблоків там не здійснюють, вкрай зношене енергетичне обладнання продовжує деградувати.

Подібна участь чекає й атомні станції, більшість енергоблоків яких завершує проектний термін експлуатації – до 2019 року завершиться проектний термін експлуатації 10-ти енергоблоків.

Чи Арсеній Яценюк планує виключити "російський сценарій" у приватизації "Енергоатома"? Фото з екаунту політика у Фейсбук

Але з огляду на військовий конфлікт з Росією, атомна енергетика України повинна розвиватися за іншим сценарієм, ніж передбачено в Енергетичній стратегії України до 2030 року. На цьому наполягають експерти галузі.

Зокрема, оновлений варіант стратегії передбачав продовження терміну експлуатації старих енергоблоків радянського дизайну. Але російська агресія кардинально змінила підходи щодо перспектив розвитку галузі.

І хоча більшість керівників атомно-енергетичного комплексу займають відверто проросійську позицію, цілком вірогідно, що нова урядова програма розвитку атомної енергетики буде кардинально відрізнятися від існуючої.

Дехто з експертів вважає, що Україна повинна відмовитися від російських реакторів типу ВВЕР. Ставку потрібно робити на реактори західного дизайну, в тому числі на ті, що здатні використовувати цінні продукти з відпрацьованого ядерного палива та економити природний уран.

Щоб переобладнати атомну енергетику ядерними реакторами західного дизайну, знадобиться понад $100 мільярдів. Щоб отримати таку суму, не обов’язково віддавати ядерну енергетику на поталу олігархам.

Варто лише запровадити надбавку до тарифу в середньому 2,5 центи за кВт-год – це приблизно 34 копійки. Якщо це зробити прямо сьогодні, то тариф на атомну енергії зросте до 64 копійок – це буде на 14 копійок менше, ніж діючий сьогодні тариф для приватних ТЕС.

Отже, конкурентоздатність атомної енергетики з тепловою на ринку продажу буде збережено.

Влада зобов’язана зупинити сценарій, за яким ядерні активи за безцінь поділять між собою кілька олігархічних угруповань або отримає ворожа до нас держава. Це аморально, адже поряд гинуть тисячі наших громадян в боротьбі з російським окупантом. 

Фото lpravda.com

***

На головній - Микола Мартиненко та Арсеній Яценюк. Фото zn.ua

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: