"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

О ситуации на валютном рынке

О ситуации на валютном рынке

Национальный банк, кроме использования рыночных инструментов, перешел на применение административных мер. Теперь НБУ при необходимости требовать от банков приостановлении проведения операций, имеющих повышенный риск их использования в противоправных целях.
Суббота, 23 августа 2014, 00:28
Валерия Гонтарева, Председатель НБУ

Події на валютному ринку – топ-тема у ЗМІ упродовж останнього місяця. НБУ вже не раз висловлював своє бачення ситуації на ринку і журналістам, і народним депутатам.

Найголовніше, що має зараз заспокоїти учасників ринку – це розуміння ними ситуації та поміркованість будь-яких дій.

З метою забезпечення прозорості та зрозумілості процесів, що відбуваються на міжбанківському валютному ринку, Національний банк почав публікувати оперативну інформацію про поточні котирування та обсяги операцій міжбанківського ринку. Тому зараз і ми, і будь-хто бачить обсяги операцій на ринку оперативно та одночасно.

Але це тактичні питання, не слід забувати про фундаментальні чинники. Збалансований рівень валютного курсу, який я озвучила, виступаючи у Верховній Раді (11,50-11,90 гривень за долар), був побудований на прискіпливому та реалістичному аналізі. Фахівці НБУ використали для цієї задачі декілька загальновизнаних світових методик.

Реклама:

По-перше, метод фундаментального рівноважного обмінного курсу, що дозволяє утримувати дефіцит поточного рахунку у прийнятних межах.

По-друге, модель поведінкового обмінного курсу, відповідно до якої рівноважний курс визначається набором основних макроекономічних чинників, серед яких торговий баланс, обсяг зовнішніх боргів, розрив продуктивності праці порівняно з торгівельними партнерами, тощо.

Що ми бачили. Обмінний курс у другому кварталі (близько 11,70 грн/дол США) вже був достатнім для майже повного нівелювання дефіциту поточного рахунку, навіть за умови ускладнень роботи експортних підприємств сходу країни. Наші підприємства-експортери мали значні цінові конкурентні переваги, до того ж ми спостерігали різке скорочення імпорту промислових і споживчих товарів, що замінюються українськими аналогами.

Але курс може бути лише тоді збалансованим, коли ситуація в економіці є врівноваженою. Натомість зараз у нас іде справжня війна. Якщо говорити мовою лікарів, то у нас пацієнт навіть не у задовільному стані, а з "відкритою раною", з якої тече кров.

Тому саме невизначеність і неможливість ретельного прогнозування фундаментальних чинників, спричинила підвищення курсової волатильності, яка, у свою чергу, може провокувати тиск на ціни як виробників, так і споживачів.

При всьому цьому, ринок продовжує відчувати тиск з боку неекономічних чинників, таких як штучне нагнітання паніки серед населення і бізнесу та бажання окремих гравців валютного ринку отримати швидкий прибуток: як експортерів, які приховують валютні надходження, так і деяких банків, які роблять сумнівні операції з покупки валюти під фіктивні контракти та зобов’язання.

Тож Національний банк, крім використання ринкових інструментів, перейшов і на застосування адміністративних заходів. 20 серпня НБУ затвердив Постанову, яка не лише вводить норму про 100% продаж валютних надходжень експортерів, але і суттєво посилює механізми контролю за виконанням суб’єктами економічних відносин вимог валютного законодавства.

Відтепер НБУ за потреби вимагатиме від банків призупинення проведення операцій, що мають підвищений ризик їх використання з протиправною метою, та отримувати документи, що підтверджують добросовісний характер здійснення таких операцій.

Ми довели до банків вичерпний перелік таких недобросовісних транзакцій , а саме:

-                  купівля іноземної валюти за фіктивними експортно-імпортними контрактами;

-                  купівля іноземної валюти за фіктивними угодами з цінними паперами;

-                  купівля іноземної валюти за удаваними угодами, змістом яких є викривлення реальної суті транзакції (наприклад, купівля валюти на погашення валютного кредиту, що був наданий без реальних підстав);

-                  купівля іноземної валюти для приховування валютної виручки від обов’язкового продажу шляхом взаємозаліку тощо.

Фото etovidel.net

Окремо зупинюсь на питаннях, що часто обговорюються в пресі – кошти, виділені НАК "Нафтогаз України" для розрахунків за використаний газ у сумі 3,1 млрд дол. США, що еквівалентно 42 млрд грн. Необхідна сума вже зарезервована на спеціальному рахунку в НБУ, і на ринок вона в жодному разі не потрапить - ні через канал національної, ні через канал іноземної валюти.

Крім того, всі інші платежі за зовнішніми зобов’язаннями як держави, так і великих державних підприємств уже враховані в наших програмних розрахунках, що були узгоджені з фахівцями та керівництвом Уряду та МВФ. Тому ми маємо чітку картину як щодо платежів за зовнішніми контрактами та боргами, так і щодо джерел їх фінансування.

Запевняю, що Національний банк буде і надалі зосереджувати свої зусилля на утриманні фінансової стабільності. Але головне для нас усіх зараз – це зупинити війну і почати відновлення зруйнованої інфраструктури і економіки Донбасу, що неодмінно поверне на ринок заспокоєння та упевненість у завтрашньому дні.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: