Старая "прокладка" для новой власти

Старая "прокладка" для новой власти

Люстрация - не просто требование Майдана, о котором кое-кто в правительстве уже забыл. Это ответ на вопрос, встанет ли на ноги опустошенное коррупцией государство Украина. (Укр.)
Четверг, 10 июля 2014, 14:42
Глеб Каневский, эксперт Центра политичних студий и аналитики

Корупція в Україні досі асоціюється з "сім'єю", але це лише вершечок айсберга.

На багатомільярдному ринку закупівель фірми-одноденки вигравали мільйони саме через конкретні рішення конкретних посадових осіб.

Автор уже писав про чудо-фірму "Маестро торг", яка не мала приміщення, складалася з одного штатного працівника і отримала багатомільйонні підряди "Укренерго", "Чорноморнафтогазу" та "Укргеофізики".

Ця історія - про подібну "прокладку" - ТОВ "Капромбуд", яке за півроку виграло 477,9 млн грн на тендерах "Нафтогазу" і сумнозвісного "Чорноморнафтогазу".

Реклама:

Історія "Капромбуду" починається у листопаді 2011 року з реєстрації у Києві за адресою вулиця Гарматна, 39-в, квартира 5 разом з фірмою "Фадлес".

Остання під гарантії Реал-банку Сергія Курченка та з документами на приміщення від людей депутата-"регіонала" Юрія Іванющенка виграла півтори сотні мільйонів гривень на тендерах Міноборони, "Укргеофізики" і "Чорноморнафтогазу".

Пізніше, в лютому 2012 році, "Капромбуд" було виставлене на продаж на сайті "Контора" за 34 тис грн.

Автор знайшов старе оголошення про продаж фірми "Капрмбуд". Насправді таке
оголошення повинні були шукати члени комітетів конкурсних торгів газових
монополістів, аби не перераховувати державні кошти аби-кому.

Натисніть для збільшення

Вочевидь, фірму таки купили якісь впливові люди від влади, бо вже через вісім місяців за результатами закупівель могутній "Нафтогаз" підписав чотири договори з невідомим "Капромбудом" на 414,9 млн грн.

За ці гроші київська фірма зобов'язалася провести сейсморозвідувальні 3D-роботи на Андріївській, Йорданівській, Західно-токарсько-краснянській площах, а також створити інтегральну модель розподілу вертикальних швидкостей сейсмічних хвиль у центральній частині Дніпровсько-донецької западини.

Цікаво, що тодішня голова комітету конкурсних торгів "Нафтогазу" Наталія Канюк затвердила в умовах договорів аж 95% попередньої оплати.

Упродовж 2013 року "Капромбуд" виграло 13 тендерів "Чорноморнафтогазу" загальною вартістю 63 млн грн. При цьому асортимент товару кардинально відрізнявся від 3D-технологій. Переважно це були зварювальні апарати, вироби з дроту, вентилі, металеві труби та металопрокат.

Натисніть для збільшення 

Загальновідомий факт: члени комітету з конкурсів торгів зобов'язані ретельно перевіряти господарську спроможність переможців тендерів, аби не розбазарювати державні гроші серед авантюристів.

Автор встановив деякі цікаві факти з історії "Капромбуду", які посадові особи газових гігантів не помітили чи спеціально залишили поза увагою.

Директор та формальний власник фірми Ігор Кіров у пропозиціях конкурсних торгів вказував баланс "Капромбуду" - 4,3 млн грн на 1 січня 2012 року, згадував про вісім працівників та про договір оренди приміщень, укладений з ТОВ "Протінус".

За інформацією Держфінінспекції, на 31 грудня 2011 року баланс "прокладки" становив 0 грн. Пенсійний фонд повідомив, що у 2012-2013 роках у штаті "Капромбуду" рахувався один працівник - Кіров. ТОВ "Протінус" взагалі відсутнє у реєстрі юридичних осіб. Щоправда, є в цій історії одна особливість.

Кіров надав "Чорноморнафтогазу" документи, які підтверджували наявність потужностей у Києві по вулиці Святошинська, 34. Таку ж адресу вказували згадані на початку "прокладки" ТОВ "Фадлес" та ТОВ "Маестро торг".

У цій же споруді знаходяться потужності ПАТ СКТБ "Комплекс". Преса пов'язує це товариство з близьким до "сім'ї" Іванющенком, тож є підстави вважати, що "прокладки" діяли в інтересах Януковича та його оточення.

У лютому 2014 року Господарський суд Києва задовольнив позов "Чорноморнафтогазу" про стягнення з "Капромбуду" 32,8 млн грн неустойки за непоставлений товар. На жаль, це не всі судові пригоди фірми, які мусять оплачувати платники податків через халатність чи корупцію посадових осіб.

Колишній голова правління "Нафтогазу” Євген Бакулін. Фото fedpress.ru

У серпні 2013 року Господарський суд Києва вирішив стягнути з "Капромбуду" на користь дочірнього підприємства "Нафтогазу" "Науканафтогаз" 13,6 млн грн.

Як виявилося, "Науканафтогаз" уклало кілька багатомільйонних угод з маловідомою фірмою на послуги з обробки інформації. Наприклад, послуги з аналізу реалізації проектів пошуково-розвідувальних робіт "Нафтогазу".

Умовами договорів була передбачена попередня оплата у розмірі 70%. Проте "Капромбуд" не зробило свою роботу і вже навряд чи поверне державні гроші.

Згодом, у вересні 2013 року, за позовом прокуратури Центрального регіону України з нагляду за додержанням законів у військовий сфері Господарський суд Києва присудив стягнути з "Капромбуду" майже півмільйона гривень на користь концерну "Техвоєнсервіс" Міноборони.

Керівництво концерну уклало з київською фірмою договір на постачання шин для КРАЗів. Гроші перерахувало, але надійшов не весь товар.

До слова, прокуратура не встановила винних з боку "Техвоєнсервісу", а даремно. Такі інциденти слід досліджувати, адже саме через брак матеріально-технічного забезпечення сьогодні гинуть військові у боротьбі з терористами.

Більшість діючих членів комітету конкурсних торгів "Нафтогазу" - це посадовці, які увімкнули зелене світло "Капромбуду". Останні торги НАК організувала Канюк, яка і далі очолює комітет конкурсних торгів та обіймає посаду директора департаменту матеріального, господарського та інформаційно-технічного забезпечення компанії.

Наталія Канюк, яка проводила резонансні тендери "Нафтогазу" за старої влади, зуміла
знайти спільну мову і з революційними керманичами. Фото - кадр з відео ubr.ua
 

У прес-службі "Нафтогазу" повідомили, що тендери "Капромбуду" вже давно у полі зору правоохоронних органів, і від розгорнутих коментарів відмовилися. Лише додали, що у січні 2013 року в адміністративному приміщенні НАК співробітники Печерського відділення міліції провели обшук.

Були вилучені оригінали та копії документів щодо фінансово-господарської діяльності "Капромбуду". Оскільки після хвацької боротьби печерських міліціонерів із злочинністю "Капромбуд" і далі вигравало тендери у нафтогазовій сфері, можна припустити, що розслідування загальмував хтось у стінах райвідділу.

Натисніть для збільшення

Як відомо колишні президент, генпрокурор, міністр внутрішніх справ та міністр енергетики гуртом переїхали до столиці ворожої країни. Є велика вірогідність, що втікачі прихопили з собою цілі стоси особових справ на таких непомітних менеджерів, які проводять тендери за будь-якої влади.

Відтак, посадовці, які вчора розбазарювали державні кошти між "прокладками", завтра під впливом шантажу можуть і далі діяти всупереч національним інтересам.

Люстрація - не просто вимога Майдану, про яку дехто в уряді уже забув. Це відповідь на питання, чи встане на ноги спустошена корупцією держава Україна.

Позиція "Нафтогазу"

"Повідомляємо, що склад комітету з конкурсних торгів Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", головою якого була Канюк Н.І., затверджено наказом НАК "Нафтогаз України" від 15 листопада 2010 року.

У зв'язку з перебуванням на лікарняному з 26 березня 2014 року голови комітету Канюк Н.І., обов'язки голови комітету з конкурсних торгів з 4 квітня 2014 року по 27 червня 2014 року виконував  Заєць О.В.

У червні 2014 року керівництвом компанії було переглянуто склад комітету та з 27 червня 2014 року обрано новий склад членів комітету. Канюк Н.І. було зміщено.

Головою комітету призначено Білягу Романа Вікторовича, який протягом дев'яти років займався тендерними процедурами та закупівлями у групі компаній "ТНК-ВР Україна".

Прес-служба "Нафтогазу України"

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: