Ракети не закінчуються. Як Росія продовжує збирати високоточну зброю із західних мікрочипів

Ракети не закінчуються. Як Росія продовжує збирати високоточну зброю із західних мікрочипів

Західні компоненти подвійного призначення продовжували надходити до Росії ще довго після її повномасштабного вторгнення в Україну. Вони і зараз використовуються в російській зброї. Про це свідчить нове дослідження.
Вівторок, 28 лютого 2023, 08:55 -
Залишки російських ракет, зібрані ДСНС. Харків / getty images

Росія постійно вичерпує свій запас стратегічної високоточної зброї. За даними ГУР, у ворога залишилося 20% від початкового запасу крилатих ракет – близько 550 штук. 

Однак ракетні обстріли України не припиняться, адже Росія продовжує виробляти високоточну зброю з начинкою із західних компонентів.

Агресор знайшов обхідні шляхи й імпортує електроніку американського та європейського виробництва через треті країни.

Росіяни купують навіть мікросхеми для високотехнологічних ракет "Іскандер", які особливо складно перехоплювати силам ППО. Українські та іноземні аналітики підтвердили застосування цих ракет.

Реклама:

Міжнародне партнерство з прав людини (IPHR) та Незалежна антикорупційна комісія (НАКО) у своєму звіті перелічили західні компанії, чиї компоненти знаходили в російських ракетах, зібрали випадки військових злочинів, які ними вчиняли, та перелічили відомі шляхи постачань смертоносних деталей у Росію.

ЕП публікує основні тези цього документа.

"Іскандер-М"

Ракети 9М723 для оперативно-тактичного комплексу "Іскандер-М" є одними з найбільш технологічних в армії РФ. Вони вміють маневрувати, обладнанні технологіями непомітності та рухаються по балістичній траєкторії, що робить їх складною ціллю для ППО.

Повного циклу збору таких ракет Росія не має, тому в них міститься імпортна електроніка.

Спеціалісти Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) знайшли в уламках цієї ракети процесори, мікрочипи, пам’ять і кабелі, промарковані назвами німецької, швейцарської і десятьох американських фірм.

 

Доведено, що саме цими ракетами росіяни обстріляли гуртожиток у Салтівському районі Харкова 17 серпня, внаслідок чого загинули 18 мирних людей. Зафіксовані також два аналогічні випадки в іншому районі Харкова та в Краматорську.

 
Згорілі автобуси після обстрілу Дніпра російськими ракетами "Іскандер", 29 вересня 2022 року. У результаті одна людина загинула, п'ятеро отримали поранення. Згоріли 52 автобуси, 98 отримали пошкодження.
Джерело: getty images

Похибка в точності цієї ракети 10-30 метрів, тому аналітики вважають, що росіяни цілеспрямовано могли їх направити на цивільні будівлі.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, у січні в росіян залишалися 92 ракети цього типу – 11% від початкового запасу. З початку великої війни їх виробили 36 штук.

"Х-101"

Крилаті ракети "Х-101" запускають із стратегічних бомбардувальників Ту-95 і Ту-160, вони можуть летіти на відстань 2500-2800 км.

Українські сили ППО здатні їх збивати. Видання "Фокус" публікувало відео, де цю ракету нібито збивають з радянського переносного зенітно-ракетного комплексу "Ігла".

Ці ракети використовували для обстрілів енергетичної інфраструктури 11 вересня. Тоді удари по Харківській ТЕЦ-5 призвели до відключення світла в багатьох регіонах.

Згодом вони були задіяні в інших осінніх обстрілах електричних підстанцій по всій Україні.

У квітні росіяни запустили цю ракету в 15-поверховий будинок, внаслідок чого загинули вісім мирних жителів. "Х-101" мають діапазон точності пʼять-шість метрів, тому аналітики припускають, що удар був завданий навмисно.

Аналітики RUSI виявили, що начинка цієї ракети складається з компонентів, маркованих компаніями з Нідерландів, Швейцарії, Тайваню та США. Логотипи американських компаній містяться на 13 деталях.

 

За даними Міноборони, у січні у ворога залишалося 118 ракет "Х-101" та "Х-555"  – 16% від початкового запасу. З початку великої війни їх виготовили 290 штук.

"Калібр"

Ракети сімейства "Калібр" були розроблені в радянські часи. Їх запускають з моря та повітря на відстань до 2 500 км.

Уламки свідчать, що саме "Калібрами" окупанти обстріляли Будинок офіцерів у Вінниці, внаслідок чого загинули 22 людини і 90 отримали поранення. Цією ж ракетою ударили по автосервісу в Дніпрі, через що загинули дві людини.

 
Уламки ракети "Калібр" у Вінниці, 14 липня 2022 року
Джерело: Вінницька міська рада

За даними аналізу НАКО, компоненти супутникової системи, комп’ютера наведення та висотометра в цій ракеті мають логотипи компаній зі США, Швейцарії і Тайваню. На девʼятьох деталях є американське маркування.

 

За даними Міноборони, у січні в росіян залишалося 59 ракет типу "Калібр" або 9% від початкового запасу. З лютого 2022 року їх виробили 150 штук.

Як компоненти потрапляють до росіян

Автори звіту не виключають, що багато компонентів можуть бути підробленими і не мати стосунку до згаданих західних компаній. Однак інші докази вказують, що принаймні деякі деталі справжні.

Наприклад, до журналістів видання Politico потрапив кремлівський список з компонентами компаній Harting, TE Connectivity, Altera, Cypress Semiconductor, Marvell, Texas Instruments та Analog Devices.

Цей список деталей росіяни визначили як "необхідний для підтримання військових зусиль". На нього вони спиралися, коли налагоджували постачання в обхід санкцій. Згодом продукцію цих фірм знаходили в російських ракетах.

За даними розслідування RUSI та Reuters, до 31 жовтня Росія імпортувала електронних компонентів на 2,6 млрд дол, з яких не менш ніж на 777 млн дол були вироблені західними фірмами, що фігурують у звіті.

Деякі компанії відкрито виробляють компоненти для російського ВПК. У листопаді ГУР повідомляло, що американська Trimble випускає деталі для супутникової навігаційної системи ГЛОНАСС, за допомогою якої росіяни наводять ракети.

 

Часто мікрочипи потрапляють до Росії через складну мережу дочірніх компаній та дистриб’юторів.

Наприклад, Harting LLC постачає в РФ продукцію материнської німецької компанії Harting Technology Group через Європу та Азію. Останні постачання зафіксовані в листопаді 2022 року.

Автори звіту вказують, що за час великої війни російська фірма "Прософт" здійснила 894 імпорти продукції компаній Harting, Trimble, TE Connectivity, Texas Instruments та Infineon Technologies. Їх логотипи були на деталях збитих російських ракет.

До травня 2022 року американська TE Connectivity поставила в Росію 479 товарів на 1,8 млн дол. Потім вона припинила продавати свою продукцію напряму і зараз робить це через постачальників у Туреччині, Тайвані, Марокко та Індії.

У торговельних даних не вказані точні коди товарів, тому неможливо визначити, чи порушують такі постачання запроваджені санкції.

Однак автори дослідження вважають, що виявлення компонентів цих компаній у ракетах, причетних до військових злочинів, мають викликати в них етичне занепокоєння.

Як це припинити

У звіті сказано, що першим кроком для закриття дір у санкційній політиці буде визнання того, що технологічні обмеження в поточному вигляді не працюють і потребують серйозних доопрацювань.

Водночас компанії мають посилити нагляд за своїми клієнтами, аби точно знати, куди потрапляє той чи інший компонент.

Санкції потребують розширення списку деталей, поширення обмежень на треті країни та більшого контролю за дотриманням заборон.

За словами радника Офісу президента Владислава Власюка, Україна щонайменше з літа активно обмінюється інформацією про знайдені західні компоненти в російських ракетах.

ЗСУ та неурядові організації готують аналітику і через канали комунікації передають її партнерам. Спираючись на цю інформацію, останні доповнюють санкційні пакети.

Список компонентів, заборонених до продажу Росії, поповнюється. Востаннє його розширили взимку в рамках десятого пакета санкцій.

Реклама: