"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яка різниця, скільки коштує квартира, якщо ремонт "золотий". Чому злетіли ціни на будівельні товари?

Яка різниця, скільки коштує квартира, якщо ремонт "золотий". Чому злетіли ціни на будівельні товари?

Вівторок, 18 жовтня 2022, 08:45 -
Офісні приміщення колишнього машинобудівного заводу "Тиса" в Ужгороді переобладнують у житлові квартири / getty images
Через різке зростання цін українці перестали робити ремонти. Як російські ракетні обстріли спровокували дефіцит найпопулярніших будівельних товарів в Україні.

Ринок первинної нерухомості майже завмер, а продажі квартир на вторинному ринку бʼють рекорди. Під час великої війни українцям не до інвестицій у житло та покращення умов життя.

Водночас для тих, кому терміново знадобилося зробити ремонт у старій чи новій квартирах, неприємним сюрпризом стало різке зростання вартості будівельних матеріалів, покриттів, меблів та сантехніки.

Через різні причини вартість окремих найнеобхідніших товарів для ремонту квартир зросла на десятки і навіть сотні відсотків. "Ремонтна інфляція" суттєво випереджає споживче зростання цін на продукти харчування та базові товари.

Будматеріали дорожчають на десятки відсотків

Війна суттєво скоротила ринок будматеріалів, заявляють у компанії "Епіцентр К".

Реклама:

Внаслідок російських обстрілів частина виробництв пошкоджена чи знищена, ще низка підприємств опинилася на тимчасово окупованих територіях.

Так, у травні окупанти обстріляли завод німецької корпорації Knauf у Соледарі, який щороку виробляв до 60 млн кв м гіпсокартонних плит і до 300 тис тонн сухих будівельних сумішей. У липні керівництво закрило завод, не маючи доступу до нього.

Українська "дочка" Knauf – єдиний виробник гіпсу в Україні. Компанія контролює 70% ринку гіпсокартону. У неї залишився завод у Києві, який використовує сировину з Тернопільщини.

У селі Степанівка на околиці тимчасово окупованого Херсона розташований завод компанії Anserglob з виробництва штукатурки та сумішей.

Компанія "Фомальгаут-груп" управляє заводами з виробництва будівельних сумішей під брендом Polimin у недавно деокупованому Лимані Донецької області і тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині.

Дочірнє підприємство бельгійської корпорації Sibelco Group "Глини Донбасу" в Добропіллі до великої війни виробляло значну частину профільної сировини, каже співзасновник сервісу з пошуку замовників та виконавців ремонтів "Зроблено" Артем Постовалов.

"Глини Донбасу" видобували глину для виробництва керамічної плитки в Україні та за кордоном. Наскільки мені відомо, в Іспанії зупинилися кілька заводів через відсутність сировини з України", – каже Постовалов.

Блокування морських портів призвело до збільшення витрат на доставку імпортних товарів та матеріалів, необхідних для внутрішнього виробництва.

Ціни на будівельні матеріали також зросли внаслідок падіння курсу гривні та подорожчання енергоресурсів. Офіційний курс гривні до долара за час дії воєнного стану знизився на 25%.

За даними "Епіцентру К", у серпні 2022 року порівняно із серпнем 2021 року середні ціни на сухі будівельні суміші та покриття для підлоги зросли на 50%, сантехніку – на 30%, меблі – на 43%.

"Особливо суттєво зросла вартість гіпсокартону, виробництво якого до війни було зосереджене в Донецькій області. Через втрату цих виробництв Україна була змушена переорієнтуватися на імпорт гіпсокартону з ЄС, вартість якого подекуди вища в рази", – повідомили в "Епіцентрі К".

За словами Постовалова, ціни на гіпсокартон за останні пів року зросли в середньому у 2,5 разу. Якщо раніше одна плита коштувала від 170 грн, то зараз – 270-500 грн залежно від характеристик.

Ремонти не на часі

Після початку великої війни українці відклали або скасували плани щодо ремонту осель. За даними "Епіцентру", споживачі зменшили придбання товарів для ремонту і зосередилися на товарах першої необхідності.

"Частки категорій товарів "Будівництво та ремонт", "Покриття для підлоги", "Сантехніка" та "Меблі" в загальній структурі продажів мережі "Епіцентр" у березні-серпні 2022 року скоротилися відносно аналогічного періоду 2021 року.

Обсяги реалізації цих товарів у гривневому еквіваленті за період війни скоротилися на 10-20%. Враховуючи зростання цін, кількісне скорочення продажу цих товарів було ще суттєвішим", – повідомили в мережі гіпермаркетів.

Водночас влітку динаміка продажів товарів для будівництва та ремонту поступово відновлювалася після шоку навесні, додали в компанії.

Разом із зменшенням попиту на будівельні товари знизився й попит на роботу майстрів.

За даними Постовалова, кількість замовлень у Києві впала в пʼять разів. За словами Ігоря Миська, який займається ремонтами квартир у Кривому Розі, попит на роботу майстрів знизився в десять разів.

"Замовлення переважно надходять від постійних клієнтів і тих, хто зробив ремонт на 80% і хоче його завершити. "З нуля" ремонтувати квартири ніхто не починає", – додає Мисько.

Одна з причин падіння попиту на ремонт, на думку Постовалова, – суттєве скорочення обсягів введення в експлуатацію новобудов.

За даними компанії ЛУН, з 24 лютого до середини липня в Україні забудовники ввели в експлуатацію 385 тис кв м житла, у тому числі 27,6 тис кв м – у Києві. Для порівняння: за три квартали 2021 року в столиці прийняли в експлуатацію 1,5 млн кв м житла.

Примітно, що вартість послуг виконробів, штукатурів, малярів та мулярів майже не змінилася. Причини – брак роботи, трудова міграція та мобілізація.

 
Співробітник будівельної компанії з Мелітополя переобладнує офісні приміщення колишнього машинобудівного заводу "Тиса" на квартири в Ужгороді
Getty Images / Укрінформ

"Якби попит на ремонт залишався сталим, робітники піднімали б вартість послуг", – каже Постовалов. "Замовники та виконавці шукають ціновий баланс. Він зводиться до того, що тарифи майстрів майже не змінилися", – додає Мисько.

Складні обставини змушують виконавців та замовників "сходитися посередині". За словами Постовалова, у Києві компанії йдуть назустріч клієнтам і роблять знижки.

У Кривому Розі був випадок, коли замовник повідомив виконавцям, що платитиме їм мінімум, "тому що війна". Спеціалісти навіть не стали сперечатися, переповідає Мисько.

Скільки коштуватиме ремонт квартири

За словами співрозмовників ЕП, ремонт категорії "середній плюс" у гривневому еквіваленті в недавно завершених проєктах зріс на 25-30% порівняно з 2021 роком. У доларовому еквіваленті вартість навіть трохи знизилася.

За розрахунками "Зроблено", за поточними проєктами подорожчання вартості ремонту квартири порівняно з 2021 роком може становити 35%. Ціни на матеріали продовжують зростати.

Частка чорнових матеріалів (стяжка, штукатурка, шпаклівка, гіпсокартон) становить 35-40% від кошторису проєкту. На чистове оздоблення, техніку та сантехніку, вартість робіт припадають по 20%.

За оцінками "Зроблено", ремонт квартири до стану "залишилося занести меблі і повісити штори" коштуватиме 18-20 тис грн за кв м. Утім, ця вартість коливається від стану квартири, матеріалів, побажань замовника та ремонтних бригад.

Найбільше зростання вартості ремонту фіксують у категорії "преміум". У ціну матеріалів, які використовуються виконавцями цих робіт, закладаються вартість перевезення та черги на кордонах.

"Преміальні матеріали та ексклюзивні колекції або дуже дорогі, або майже недоступні", – каже Постовалов.

Тимчасом у регіонах виникає дефіцит базових матеріалів. Так, у мережевому будівельному супермаркеті Кривого Рогу з полиць зникли саморізи та монтажна піна.

Реклама: