Ціни на газ встановлені на рік: скільки українці платитимуть у травні

Ціни на газ встановлені на рік: скільки українці платитимуть у травні

Вівторок, 27 квітня 2021, 08:30 -
ua.depositphotos.com
З 1 травня в Україні запрацює новий продукт – річний газовий тариф. Що зміниться для населення та якими будуть ціни на блакитне паливо?

Усі споживачі блакитного палива з 1 травня будуть автоматично переведені на так званий річний газовий тариф.

Відповідну постанову Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила на початку квітня.

З одного боку, українці знатимуть, скільки платитимуть за газ весь рік, незалежно від його ціни на світових ринках.

З іншого боку, постачальники газу, страхуючись від можливих ризиків подорожчання блакитного палива у високий сезон, закладають у річний тариф більшу вартість, ніж споживачі могли б отримати влітку.

Реклама:

Понад третину постачальників з травня підняли ціни для населення вище 10 грн за куб м. Платити за такими тарифами доведеться до 30 квітня 2022 року, хоча в найближчі пів року українці не відчують змін через мінімальне споживання газу.

Які ціни в рамках річного тарифу запропонували газові трейдери та як обрати найбільш вигідну пропозицію?

Що пропонують постачальники

Квітень – останній місяць дії так званих місячних пропозицій для населення на газ. З 1 травня 2021 року газопостачальні компанії переведуть українців на річний газовий тариф, і ціна на блакитне паливо буде фіксованою до 30 квітня 2022 року.

Якою ж буде вартість газу весь рік? 26 квітня газопостачальні компанії оголосили річні тарифи. Вони виявилися дещо вищими, ніж можна було очікувати в низький період, коли споживання блакитного палива традиційно падає.

У квітні 14 компаній продавали газ населенню за цінами, нижчими 6,99 грн за куб м, 33 – по 6,99 грн, 17 – за цінами, вищими за цю позначку. Найвищий тариф на цей місяць, 8,85 грн за куб м, встановила маріупольська компанія "Азовгаз".

З травня найдешевший газ буде в Луцьку. Річний тариф від компанії "Евода трейд", яка є дочірнім підприємством місцевого "Луцьководоканалу", становить 7,88 грн за куб м.

П'ять компаній ("Черкасигаз збут", "Уманьгаз збут", "Нафтогаз України", "Волиньелектрозбут" та "Закарпаття енергозбут") продаватимуть блакитне паливо по 7,89-7,98 грн за куб м.

У 21 з 56 постачальних компаній вартість газу на рік перевищила 10 грн за куб м. У трьох постачальників (Чернівецької, Житомирської та Херсонської обласних енергопостачальних компаній) тариф становить 13,5 грн за куб м.

 

Чим примітна ціна 10 грн за куб м? Річ у тім, що в січні 2021 року вартість газу досягла цієї позначки, після чого в деяких регіонах почалися протести. Їх наслідком стало введення ручного керування тарифами на газ для населення.

Рішенням уряду протягом лютого-березня ціни на блакитне паливо обмежили 6,99 грн за куб м. Ринковими ціни стали у квітні.

Чи можуть споживачі відмовитися від річного тарифу та платити за місячним? Так. Більшість газопостачальних компаній пропонують користувачам місячні і навіть декадні (на десять днів) тарифи.

Вони суттєво нижчі за річні. Жоден оператор не встановив ціну на газ на травень вище 10 грн за куб м. Найнижчий тариф запропонувала "Евода трейд" – 7,88 грн за куб м.

Примітно, що ціна на газ для клієнтів "постачальника останньої надії" (тимчасово забезпечує газом клієнтів, які з певних причин втратили постачальника; зараз цю функцію виконує ГК "Нафтогаз України") у травні становитиме 9,57 грн за куб м.

Ціни "постачальника останньої надії" вищі, ніж у більшості компаній, бо він страхує проблемних клієнтів, які втратили постачальника. Його клієнти повинні обрати ринкового постачальника та укласти з ним угоду, щоб отримати вигідніші ціни.

За що ще платитимуть споживачі

Крім вартості газу, споживачі ще повинні платити за його доставку. Плату за транспортування збирають оператори ГРМ – так звані облгази. Кожен з них має свій тариф.

Наприкінці січня НКРЕКП встановила граничний тариф для облгазів – 1,79 грн за куб м без ПДВ (20%). П'ятнадцять операторів стягують за свої послуги менше грошей.

З повним списком операторів ГРМ та вартістю їх послуг до встановлення обмеження можна ознайомитися за посиланням.

Погода тисне на європейські ціни

Від чого залежить вартість газу для українських споживачів? У першу чергу – від світових цін. Так званий ринковий механізм ціноутворення був запроваджений 1 серпня 2020 року.

Світові ціни і далі впливатимуть на вартість блакитного палива для українців. Принаймні для тих, хто відмовиться від річного тарифу. Щомісяця до 25 числа газопостачальні компанії публікуватимуть ціни на газ на наступний місяць.

Тимчасом, попри завершення опалювального сезону, світові ціни на газ продовжили зростати.

За даними Української енергетичної біржі, ціни на європейських хабах минулого тижня "мали загальну тенденцією до зростання" і перетнули позначку 20 євро за Мвт-год (еквівалент 258 дол або 7 190 грн за тис куб м).

Найнижчі котирування були на нідерландському хабі TTF – 21,69 євро за Мвт-год (279 дол або 7 784 грн за тис куб м). На інших хабах спотова ціна була вищою – до 24,41 євро за Мвт-год (314 дол або 8 761 грн за тис куб м).

Утім, світ все ж готується до падіння попиту в низький сезон. Контракти з поставкою газу через місяць (у кінці травня) в середньому були дешевшими на 1,2%, а з поставкою через три місяці – на 2,7%.

"Погода ще відіграє ключову роль у попиті на газ: запізнення сезону зниження споживання стримує ціни", – кажуть в УЕБ.

Річний газовий продукт: питання і відповіді

Куди звернутися, щоб перейти на річний тариф?

Подавати заявки не потрібно. Річний тарифний план діятиме як базовий. Усі споживачі, які користувалися місячними пропозиціями, будуть автоматично переведені на річні продукти.

Вказані ціни діятимуть весь рік?

Ні. Відповідно до рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, річні ціни на газ можуть бути переглянуті, але лише в бік зниження.

Якщо я отримую субсидію, на мене поширюється річний тариф?

Так. Річні продукти доступні для всіх, у тому числі для отримувачів пільг та субсидій.

Я можу змінити тариф чи постачальника?

Так, кожен клієнт може змінити річний тарифний план на декадний, місячний або квартальний і самого постачальника на того, який запропонує кращі ціну та сервіс.

Як платити за річним тарифом?

Платити необхідно не пізніше 25 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Фото на головній: ua.depositphotos.com

Реклама: