"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Президентський тариф на "ручному керуванні": як переглянуть ціни на газ. Оновлено

Президентський тариф на "ручному керуванні": як переглянуть ціни на газ. Оновлено

Середа, 13 січня 2021, 14:30 -
president.gov.ua
На порядку денному знову стоїть питання перегляду тарифів на газ. Які варіанти обговорюються, як це може вплинути на ціни і що думають про це учасники ринку.

Статтю було оновлено о 18.30 13 січня.

На тлі "тарифних" протестів у регіонах влада взялася нашвидкуруч знижувати ціни на газ.

Одразу після доручення президента Володимира Зеленського "вирішити питання з тарифами" прем'єр Денис Шмигаль представив два варіанти, які можуть бути реалізовані найближчим часом. Один з них повертав пільговий режим, скасований 1 серпня 2020 року, щоправда, в іншому, колоритному вигляді.

У підсумку все одно був обраний третій варіант – який фактично переводить ціни на газ в "ручне управління"

Реклама:

Які варіанти зниження тарифів пропонуються, коли вони можуть бути ухвалені та що про це думають трейдери?

Запахло протестами

Про зростання тарифів на газ і його доставку з 1 січня 2021 року стало відомо ще наприкінці 2020 року. Ціни на блакитне паливо після запуску ринку газу з 1 серпня 2020 року зростали чи не щомісяця, проте ніхто на це особливо не реагував.

На зростання тарифів населення відреагувало після святкування Нового року. Вимагаючи зменшення цін за транспортування газу, 4 січня близько 300 жителів Лубенського району Полтавської області перекрили трасу Харків-Київ.

У листопаді 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, схвалила проєкти тарифів на послуги розподілу газу на 2021 рік.

З 1 січня 2021 року вартість транспортування одного кубометра газу порівняно з липнем 2020 року зросла в середньому на 74%. У "Полтавагазі" тариф зріс на 90% до 2,48 грн за куб м.

 

Через тиждень, 11 січня, на протести вийшли жителі п'яти населених пунктів Чернівецької області, перекривши трасу Чернівці – Івано-Франківськ.

Вони вимагали не лише зниження тарифів на транспортування (тариф "Чернівцігазу" зріс на 104%), а й зменшення ціни на паливо. З листопада вартість кубометра газу для жителів області зросла на 11,7%, а в середньому по Україні – на 12,2%.

 

На зростання протестних настроїв одразу відреагували в Офісі президента. У той же день Володимир Зеленський поставив Кабміну завдання "терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення".

Уже за кілька годин прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що під час наради з керівництвом Міненерго, НАК "Нафтогаз", НКРЕКП, Оператором ГТС та представниками Офісу президента були напрацьовані два підходи, які "дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення".

Виграє третій

Cпочатку передбачалось два варіанти. 

Перший варіант придумали представники "Нафтогазу". Вони запропонували зобов'язати всі газопостачальні компанії публікувати тарифи на доставку газу на рік уперед.

На думку представників "Нафтогазу", це посилить конкуренцію між газопостачальними компаніями за базу споживачів, що допоможе зменшити цифри у квитанціях, але лише в частині доставки блакитного палива.

Другий варіант пропонувало Міністерство енергетики під керівництвом Юрія Вітренка.

Він передбачає, що тарифи на газ будуть розраховуватися за формулою "хаб мінус" (ціна на європейському хабі NGG мінус плата за транспортування). Також пропонується тимчасово обмежити маржу постачальників до 2,5%.

Міненерго пропонує переглянути ціну для "соціально вразливих" споживачів. Фактично йдеться про регулювання цін для всього населення – 12,5 млн споживачів.

Вітренко вважає, що в разі введення формули "хаб мінус" ціну на газ вдасться знизити майже на 45%.

"За нашими підрахунками, йдеться про рівень ціни 5,36 тис грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні. Якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому зросте ще приблизно на 15%", – заявив керівник міністерства.

Він додав, що при ціноутворенні за формулою "хаб мінус" ціна на газ у січні 2021 року могла б становити 5,9 тис грн за тис куб м, що на 22% менше, ніж січнева ціна "Нафтогазу".

Для "вразливих" споживачів постачальники купували б газ у компанії "Укргазвидобування", підконтрольній "Нафтогазу". Ціна б переглядалась раз на рік на підставі котирувань на біржі в листопаді.

Вітренко вважає, що таке ціноутворення буде вигідне для добувної компанії, а газопостачальні компанії могли б конкурувати між собою, пропонуючи споживачам меншу націнку.

Утім ні один з цих варіантів у підсумку так і не був підтриманий. Схоже, в уряді вирішили вдатись до прямого "ручного втручання" і обрали ще більш жорсткий варіант, який може поставити на паузу співробітництво з МВФ. 

Так, напередодні прем'єр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін запроваджує державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону". 

За словами Шмигаля, це означає зниження в платіжках людей на понад 30%.

"На нараді у президента, яка відбулась сьогодні, було прийнято ряд відповідних рішень. Пропонується запровадити в Україні для всіх побутових споживачів державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону. Пропонована ціна на рівні 6,99 грн за куб м", – заявив Шмигаль.

Президент також підкреслив, що уряд йде на відповідні кроки з його ініціативи. 

"Ринкові ціни на сьогодні завеликі, особливо якщо зважати на пандемію. Ми як держава повинні стояти на захисті своїх громадян, а це означає – в економічному плані теж", – заявив на енергетичній нараді Зеленський, передає Офіс президента.

За словами в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, це рішення має бути впроваджене й повністю запрацює вже з лютого.

"Тобто з першого лютого всі споживачі України будуть сплачувати суттєво менше за природний газ. Можу сказати, що, за нашими даними, середня ціна на газ в Україні в січні була вище, ніж 9600 гривень. Відповідно, ціна буде знижена в середньому для населення України до 6999 гривень", пояснив Вітренко.

Крім цього, прем'єр-міністр пообіцяв, що бути також вирішена ситуація з платою за розподіл.

"Окрім цього, є низка рішень по цінах за розподіл газу так звана абонплата. Також ми опрацювали це з профільним комітетом, депутатами Верховної Ради - проситимемо про прийняття відповідного законопроекту і зниження ціни в галузі розподілу газу і зменшення цієї абонплати", – додав Шмигаль.

Що кажуть учасники ринку

Думка учасників містить коментарі щодо тих варіантів перегляду ціна на газ, які у підсумку були відкинуті владою. Статтю оновлено о 18.00 13 січня

CEO трейдера ETG.UA Володимир Шведкий стверджує, що обидва запропоновані варіанти – на руку "Нафтогазу" та газзбутам.

"Якщо реалізують ці варіанти, ми побачимо, як "Нафтогаз" та газзбути посилять свою присутність на ринку, тому що маржинальність 2,5% не дасть змогу виходити на ринок новим компаніям", сказав він.

На його думку, це законсервує клієнтські портфелі газзбутів та "Нафтогазу" на ринку та "відродить державну-технічну монополію, яка існувала понад 25 років до цього".

Директор компанії "ЙЕ енергія" (найбільший постачальник газу для населення, пов'язаний з операторами ГРМ Дмитра Фірташа) Артем Компан заявляє, що формули "хаб плюс" та "хаб мінус" неефективні.

"Необхідно сформувати свій індикатор за допомогою біржі, яка правильно функціонує", – вважає він.

"Держава може встановлювати граничну ціну на ресурс для протидії спекуляціям, але для визначення такої ціни необхідний діалог з бізнесом, щоб коректно визначити витрати бізнесу.

Повернення до ПСО (пільгова ціна. ЕП) після пів року роботи ринку – це відкочування назад. Втручання держави в процес реформування ринку газу дасть короткочасний ефект у вигляді зниження ціни, але в результаті призведе до негативних наслідків, у тому числі для кінцевих споживачів", додав Компан.

СЕО ЕТG.UA виступає за вільний продаж ресурсу "Укргазвидобування" постачальникам.

"На першому етапі роботи ринку, від 6 до 12 місяців, прийнятною для таких компаній може бути фіксована маржинальність, але не нижче 8-10%. Це дасть змогу комерційним компаніям стимулювати конкуренцію завдяки більш ефективним бізнес-моделям, створювати нові цінові пропозиції, вдосконалювати та розвивати сервіси для споживачів", – додав Шведкий.

Окреме питання – як на ініціативи уряду відреагує МВФ, в рамках меморандуму з яким передбачалася відсутність продовження спеціальних зобов'язань із продажу газу в тому числі і населенню.

"Постанову про спецзобов'язання буде припинено 1 липня 2020 року, після чого ціни будуть повністю визначатися ринком", - йдеться в документі.

Іншими словами, кредитор чітко дав зрозуміти, що виступає проти будь-якого регулювання на ринку газу. Проти того, до чого уряд за вказівкою Зеленського зрештою повернувся.

Напередодні місія фонду відновила свою роботу в Україні в рамках першого перегляду програми Stand-by. Під час перемовин кредитор традиційно бере паузу на коментування, тому дізнатися його позицію поки що неможливо.

Реклама: