"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прокуратура проти американців: кому дістанеться стадіон "Чорноморець"

Прокуратура проти американців: кому дістанеться стадіон "Чорноморець"

З 21-ї спроби Фонд гарантування вкладів продав одеський стадіон американській компанії Allrise Capital. Проте американцям так і не вдалося закрити угоду: стадіон двічі арештовували, а потім передали АРМА. Що відбувається?
Вівторок, 25 серпня 2020, 08:30 -
колаж Андрія Калістратенка

Так часто, як в ці літні дні, одеський стадіон "Чорноморець" в інформаційному просторі давно не згадувався. Напевно, з тієї миті, як нову арену відкривали до "Євро-2012".

З того часу сталося багато змін. Чемпіонат Європи з футболу так і "не доїхав" до Одеси, у країні кілька разів змінювалася влада, а успішний в часи "регіоналів" одеський бізнесмен Леонід Клімов втратив одеський стадіон разом із збанкрутілим Імексбанком.

Власником банку та стадіону став Фонд гарантування вкладів. З 2018 року вік 20 разів намагався продати футбольну арену, але всі спроби виявилися марними. Охочих обзавестися стадіоном з бізнес-центром, фітнес-центром і готелем в центрі міста було небагато.

Утім, свого покупця "Чорноморець" таки знайшов: у травні стадіон придбала невідома широкому загалу американська компанія Allrise Capital. За 194 млн грн. Ціна як для такого масштабного об'єкта невелика, але заплатити більше за два роки ніхто не наважився.

Реклама:

На цьому можна було поставити крапку, але невдовзі навколо продажу виникла інтрига.

Стадіон після конкурсу арештували, потім суд скасував це рішення і знову арештував. У підсумку арена опинилася в Агентстві з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Головну роль зіграла прокуратура, представники якої застосували весь арсенал, щоб зупинити продаж футбольної арени.

Чому так сталося? Хто ще, крім прокурорів, зацікавлений у такому розвитку подій? Навіщо американцям з російським корінням одеський стадіон, і чим це може завершитися?

Початок: стадіон з подвійним дном

Понад п'ять років тому НБУ визнав Імексбанк неплатоспроможним. Перед цим з установи були виведені найбільш ліквідні активи за допомогою стадіону "Чорноморець".

ЕП вже писала, що 90% балансової вартості банку становили кредити, надані різним компаніям протягом 2011-2014 років. Кінцевим бенефіціаром більшості позичальників був власник банку Леонід Клімов.

Чимало цих позик були забезпечені спортивною ареною. Обсяг угод, де був заставлений стадіон "Чорноморець", значно виріс у вересні-грудні 2014 року – якраз перед виведенням банку з ринку.

"Схема" в чотирьох цифрах. У 2011 році стадіон забезпечував один кредитний договір на 70 млн грн, у 2012 році – п'ять договорів на 480 млн грн, у вересні 2014 року – до 18 угод на 3,03 млрд грн, а з грудня 2014 року стадіон забезпечував виконання 41 кредитного договору на 8,3 млрд грн.

За даними Фонду гарантування, у травні 2017 року "Чорноморець" оцінили менш ніж 1,5 млрд грн.

В останні місяці 2014 року з банку вивели високоліквідні застави (іпотека, нерухомість, нежитлові будівлі) через розірвання договорів застави. Згодом деякі ексзаставодавці та позичальники змінили склад засновників на громадян Молдови (жителів містечка Басарабяска. – ЕП) та перереєструвалися в інші області України.

Кому стадіон Клімова

Держава хоча й отримала стадіон у власність, контролювати його продовжували структури, пов'язані з Клімовим.

Спочатку це була компанія, якій в останні дні грудня 2014 року стадіон передали в довірче управління. Пізніше за домовленістю ФГВФО і Федерації футболу туди увійшла керівна компанія ФФУ.

Проте, за словами співрозмовника у фонді, це нічого не змінило. "Юридично ФФУ туди зайшли, але фізично – ні. Вони нічого не контролювали і не контролюють", – наголосив він.

Враховуючи це, у фонді були не проти перекласти всю відповідальність на нового власника стадіону, але зробити це швидко не вдалося.

 

Що таке стадіон "Чорноморець". Загальна площа нежитлової нерухомості – 80 289 кв м.

✔  Чаша стадіону з футбольним полем, VIP-ложі, допоміжні приміщення, місткість – понад 34 тис осіб.

✔  Бізнес-центр з рестораном загальною площею 10 757 кв м.

✔  Фітнес-центр загальною площею 4 300 кв м.

✔  Готель загальною площею 9 817 кв м.

✔  Підземний паркінг для транспортних засобів.

Остання повна реконструкція стадіону відбулася у 2011 році.

Стадіон "Чорноморець" почали продавати 2018 року. Утім, два роки торгів через "Прозорро.Продажі" не дали результату.

Останній аукціон відбувся 13 травня. Хоча в той день ціна "Чорноморця" із стартових 1,139 млрд грн впала до 228 млн грн, охочих все одно не знайшлося.

Продали арену на електронному майданчику компанії FFN (First Financial Network). Це відомий американський майданчик, який уже співпрацював з ФГВФО та НБУ в рамках продажу окремих пулів кредитів та заставлених активів.

Ціна, яку заплатила Allrise Capital, 193,7 млн грн, на фоні стартової виглядає заниженою.

"На словах інтерес до стадіону був на рівні 300-400 млн грн. Такі сплески зацікавленості були перед виборами, у тому числі з боку українських бізнесменів. Проте тоді торги зупинялися на вищих рівнях. Чи могли бути зараз інші варіанти? Сумнівно", – ділиться враженнями один з інвестбанкірів.

За його словами, у стадіону є проблеми з електрикою, водою та газоном. "Тільки реконструкція електричної мережі буде коштувати до 50 млн грн", – наголошує він.

Справа не лише в цьому. "Інший важливий нюанс – "коріння Клімова", його зв'язки з одеською владою, правоохоронцями, судами та бізнесменами, які вкладали кошти в окремі об'єкти стадіону", – додає співрозмовник.

Усюдисущі прокурори

Хай там як, але отримати арену у власність Allrise Capital не судилося.

6 серпня Шевченківський районний суд Києва вирішив передати стадіон в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Перед цим сталася низка подій, які показали, що "особливу увагу" цій справі приділяють органи прокуратури.

Так, одразу після торгів і перемоги Allrise Capital представники Офісу генерального прокурора та СБУ почали активно відновлювати та порушувати кримінальні провадження, які заблокували процес передання стадіону новому власнику.

Епізод перший. У березні 2014 року була порушена справа щодо розкрадання коштів рефінансування, наданих Нацбанком Імексбанку. Справу вів одеський підрозділ СБУ. Провадження то закривалося, то поновлювалося. Останній раз його поновлювали влітку 2018 року.

Після проведення торгів справа "ожила". Опираючись на неї, прокурор прокуратури Києва подав клопотання про арешт стадіону. Наступного дня Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання, хоча це суперечить законодавству.

Закон "Про банки і банківську діяльність" забороняє арештовувати майно, що належить неплатоспроможному банку: "Не допускається арешт майна/коштів банку, віднесеного до категорії неплатоспроможних, банку, щодо якого ухвалене рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку".

Рішення суду заблокувало підписання договору купівлі-продажу між банком та Allrise Capital. Однак через місяць Фонд гарантування оскаржив рішення в апеляції, арешт скасували і договір підписали.

Епізод другий. Через кілька днів після підписання договору київська прокуратура порушує нову справу. У фокусі – передання банком стадіону в управління компанії ТОВ "ФФУ івент" та надання його в оренду.

Ця компанія управляє стадіоном уже два роки, але цей епізод зацікавив прокурорів лише зараз.

Натисніть для збільшення
Натисніть для збільшення

Епізод третій. У той же період, 23 липня, була порушена ще одна справа: за фактом "заниженої ціни" продажу стадіону. За даними джерел ЕП, вона була ініційована за заявою президента футбольного клубу "Олімпік" Владислава Гельзіна.

У заяві на адресу заступника генпрокурора він наводить цитати з публікації у виданні "Апостроф" і закликає правоохоронців почати досудове розслідування. Перед цим Гельзін не раз заявляв, що збирається викупити стадіон "Чорноморець" та готовий об'єднатися з одеським ФК "Чорноморець", яким володіє Клімов.

"Ми чекаємо від фонду, який викупив стадіон (Allrise Capital. – ЕП), поки вони його зареєструють… Сподіваюся, скоро вони закінчать і ми укладемо контракт, за яким станемо власниками стадіону.

Паралельно ми запитали у президента "Чорноморця" Леоніда Клімова, чи не проти він сісти за стіл переговорів щодо злиття або продажу (футбольного клубу "Чорноморець". – ЕП). Він відповів, що готовий сісти за стіл переговорів", – заявляв раніше президент донецького "Олімпіка" в ефірі програми "Великий футбол".

Готовність купити стадіон Гельзін підтвердив і після того як Фонд гарантування офіційно оголосив про підписання угоди з Allrise Capital.

Довідка ЕП. Володимир Гельзін – бізнесмен, політик, футболіст. У 1998-2001 роках – віцепрезидент футбольного клубу "Металург" (Донецьк). У 2010-2014 роках був депутатом Донецької облради, до 2014 року – членом Партії регіонів.

Відповідно до реєстру YouControl, Гельзін – засновник та бенефіціар низки компаній, які займаються роздрібною торгівлею продуктів, напоїв і тютюнових виробів (ТОВ "Легіон 2015", Київ), вирощуванням овочів та фруктів, орендою агромашин (ТОВ "Баришівський тепличний комбінат").

З 2001 року – президент "Фонду розвитку футболу в Донецькій області "Олімпік".

До російсько-української війни клуб базувався у Донецьку, після її початку – у Києві. Останнім часом домашні матчі проводить на стадіоні "Динамо" імені Валерія Лобановського. З 2014 року "Олімпік" виступає в елітному дивізіоні українського футболу.

Третє провадження стало підставою для передавання стадіону АРМА і блокування його передавання новим власникам.

Усе відбувалося за класичним сценарієм: прокуратура звернулася до суду з клопотанням про арешт стадіону, наступного дня (31 липня. – ЕП) суд його задовільнив, і в той же день реєстратор у Рівненській області вніс запис про арешт у Державний реєстр речових прав.

Усе було зроблено з блискавичною швидкістю, у п'ятницю. Більше того, у процесі був задіяний рівненський реєстратор, до якого треба було доїхати з необхідними документами.

Незабаром за клопотанням прокуратури суд передав стадіон Нацагентству з розшуку та управління активами. За законом, ухвала не підлягає оскарженню, і АРМА може в будь-який момент без згоди власника продати стадіон.

ЕП звернулася до Генпрокуратури з питаннями, але на момент публікації матеріалу редакція не отримала відповіді.

Хто такі Allrise Capital

Allrise Capital Inc. – американська інвестиційна компанія з Каліфорнії, якій лише чотири роки.

Вона спеціалізується на інвестиціях у нерухомість та девелоперських проєктах на західному узбережжі США і на ринках Східної Європи, а також на інвестиціях у банківські та корпоративні кредитні інструменти.

На офіційному сайті компанії вказано, що її головним виконавчим директором є Руслан Зінуров, який має досвід роботи у банках J.P. Morgan Chase та Barclays, а головним операційним директором – Михайло Трубчик, який працював у Summit State Bank та J.P. Morgan Chase. Перший – іммігрант з Росії, другий – з Білорусі. 

Фото Allrise Capital
джерело: Allrise Capital

Раніше ЗМІ повідомляли, що основним власником компанії є Володимир Євсєєв. У прес-офісі Allrise Capital в Україні ЕП підтвердили, що Євсєєв – один з акціонерів компанії.

"Він (Євсєєв. – ЕП) родом з Росії, але живе і розвиває бізнес у Сполучених Штатах уже понад десять років", – відповіли ЕП в компанії.

При цьому в інтерв'ю liga.net Руслан Зінуров, говорячи про початковий капітал, заявив, що "у бенефіціарів є довгий та успішний досвід інвестиційної діяльності на ринках США і світу".

Стадіон "Чорноморець" – одна з найбільших, але не перша інвестиція Allrise Capital в Україні. За даними джерел ЕП, компанія веде переговори і вивчає можливості придбання низки інших активів в Україні у секторі нерухомості, NPL (безнадійні кредити. – ЕП), готельному та аграрному бізнесах.

Після оголошення про купівлю Зінуров заявив, що їх головне завдання – "зробити стадіон спортивним об'єктом світового рівня для футбольних уболівальників та мешканців одеського регіону". За його словами, компанія планує інвестувати у покращення інфраструктури стадіону, а вихід на прибутковість очікується протягом п'яти років.

У прес-офісі компанії ЕП розповіли, що вона планує заробляти на експлуатації готелю, бізнес-центру і фітнес-центру, на проведенні матчів, культурних і розважальних подій. Також там запевнили, що стадіон братиме участь у соціальних проєктах Одеси й України загалом.

Опитані ЕП експерти в галузі нерухомості схиляються до думки, що компанія може використовувати об'єкт і для грального бізнесу. На це наштовхує наявність у комплексі готелю площею 9 827 кв м. Як відомо, закон про легалізацію грального бізнесу дозволяє розміщувати казино в готелях.

"Казино і гральний бізнес? Швидше за все, цього не буде. Інвестиція в стадіон – це бізнес з урахуванням соціальної відповідальності, адже стадіон для людей і про людей", – заявили ЕП у прес-офісі Allrise Capital.

У компанії кажуть, що ухвалили рішення про придбання стадіону після консультацій з FFN та з огляду на "привабливу потенційну ціну". Проте обізнаний співрозмовник ЕП з футбольної сфери стверджує, що з пропозицією про купівлю стадіону на них виходив Владислав Гельзін, і він у підсумку хотів стати власником.

Натомість співрозмовники, які представляють інтереси Allrise Capital, кажуть, що з Гельзіним власники не спілкувалися.

Що буде з ФК "Чорноморець"

ЕП поцікавилася в Allrise Capital, яка доля чекає на футбольний клуб "Чорноморець", який проводить домашні матчі на однойменному стадіоні.

"Футбольний клуб "Чорноморець" – це легендарна частина історії Одеси, це життя і душа одеситів. Ми зацікавлені в тому, щоб клуб міг проводити домашні матчі на стадіоні "Чорноморець", – відповіли в Allrise Capital.

На питання, чи планується купівля клубу, у прес-офісі зазначили, що "це логічний бізнес-процес, коли стадіон і клуб перебувають в одного власника і мають єдину стратегію розвитку".

"Ми не підтверджуємо, але і не спростовуємо наші наміри купити футбольний клуб "Чорноморець", – підкреслили в компанії.

Пізніше вони додали, що в разі досягнення домовленості з теперішнім власником клубу Клімовим щодо передавання команди готові утримувати і розвивати клуб.

Чи повернуть стадіон Allrise Capital

Як будуть розвиватися події, передбачити важко. Як уже зазначалося, передавання стадіону Нацагентству з розшуку та управління активами не підлягає оскарженню, й АРМА може в будь-який момент без згоди власника продати об'єкт.

У такій ситуації вже була французька група Auchan Retail International. Вона втратила в Одесі ділянку площею близько 27 га, на якій планувала побудувати ритейл-парк Les Vignes. АРМА продало об'єкт після накладення сумнівного арешту.

За інформацією джерел ЕП, Allrise Capital оскаржує повторний арешт стадіону. Перше засідання суду відбулося 21 серпня, наступне відбудеться через тиждень.

Реклама: