"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Конгрес США проти Amazon, Google, Facebook та Apple. Як IT-гіганти виправдовувалися за "зачистку конкурентів"

Конгрес США проти Amazon, Google, Facebook та Apple. Як IT-гіганти виправдовувалися за "зачистку конкурентів"

П'ятниця, 31 липня 2020, 09:00 -
THE VERGE
Власники найбільших світових технологічних компаній напередодні давали свідчення перед Конгресом США в рамках антимонопольного розгляду. У чому їх звинувачують і чим це може для них закінчитися?

Керівникам Google, Amazon, Facebook та Apple довелось виправдовуватися перед Конгресом США. 

Сундар Пічаї, Джефф Безос, Марк Цукерберг та Тім Кук понад п'ять годин переконували конгресменів, що не намагаються позбутися конкурентів, не є монополістами, а їхні практики повністю відповідають законодавству.  

Конгресмени намагалися вивести на чисту воду власників технологічних гігантів і говорили протилежне, спираючись на внутрішні документи компаній.

Американська влада розслідує справу протягом року і вже зібрала понад мільйон документів, які нібито свідчать про неконкурентні практики.

Реклама:

У чому звинувачують IT-гігантів та як виправдовувалися їхні керівники?

Facebook і Марк Цукерберг

Цукерберг уже виступав перед Конгресом з приводу витоку даних у справі з Cambridge Analytica та з приводу криптовалюти Libra, тож йому не звикати.

Цього разу головне звинувачення Facebook полягало у придбанні компанією Instagram у 2012 році. У ході розслідування були знайдені листи Цукерберга, у яких він говорить про "усунення потенційного конкурента".

 
джерело: THe verge
 
джерело: THe verge
 
джерело: THe verge
 
джерело: THe verge

Цукерберг запевняв Конгрес, що гарантій успішності Instagram не було. Це не лише заслуга розробників, а й великі інвестиції з боку Facebook у розбудову інфраструктури, просування та покращення безпеки.

Він також нагадав, що операція з купівлі Instagram була перевірена і схвалена Комісією з цінних паперів і ринків США.

У конгресменів також виникли питання стосовно придбання WhatsApp, Snapchat та Giphy. На їхню думку, Facebook таким чином намагається закріпити за собою статус головного світового технологічного гіганта.

"Наскільки я розумію, за законом компанія не є поганою тільки тому, що вона велика", зазначив Цукерберг.

Також CEO Facebook чомусь довелося відповідати на питання про цензуру постів Дональда Трампа, хоча його пости цензурував переважно Twitter.

Як відомо, через відмову соцмережі модерувати контент з ненависницькими висловлюваннями та дезінформацію компанія отримала акцію Stop Hate for Profit, у ході якої понад 500 світових брендів відмовилися від реклами у соцмережах компанії Facebook Inc.

Google і Сундар Пічаї

До Google і його керівника було дві основні претензії: перша стосувалася реклами в медіа, друга використання статусу пошуковика-монополіста для просування своїх сервісів. 

З приводу першого питання Пічаї зазначив, що справа не в грошах, а в тому, що компанія намагається надавати користувачам ту інформацію, яку вони шукають. З приводу другого що на ринку вдосталь можливостей пошуку.

"Ти можеш запитати голосового помічника Alexa, почитати новини в Twitter, попросити друзів надіслати інформацію через WhatsApp або отримати рекомендації в Snapchat або Pinterest", запевняв він.

Європейська комісія вже штрафувала Google. І за просування додатку Google Shopping, і за те, що частка Google на ринку інтернет-пошуку в ЄС перевищує 90%, і за політику AdSense сервісу для розміщення реклами на сторонніх сайтах, в основному, онлайн-медіа.

Також Google звинуватили в тому, що компанія стежить за використанням додатків конкурентів в операційній системі Android, щоб розробляти власні сервіси з аналогічною функціональністю. 

Компанії приписують спонукання виробників смартфонів на базі Android попередньо встановлювати мобільні додатки від Google і заборону на попереднє встановлення додатків інших розробників.

Проте CEO Google Сундар Пічаї заперечив це і заявив, що вся інформація, яку збирає компанія, використовується лише для вдосконалення її продуктів.

Звинуватили Google і в тому, що вона краде контент в інших онлайн-сервісів. Так, компанія копіювала відгуки із сайту Yelp, а коли той обурився, погрожувала знизити позиції Yelp у пошукових результатах.

Google також довелося відповідати за секретний проєкт Dragonfly із створення відцензурованих версій пошуковика для Китаю. Компанія заблокована китайською владою, як і більшість IT-гігантів, проте хотіла повернутися на ринок.

Amazon і Джефф Безос

Хоча голова Amazon зазначив, що обсяг світового ринку ритейлу становить 25 трлн дол, а частка Amazon на ньому – менше відсотка, найбагатшій людині у світі Джеффу Безосу теж довелося звітувати перед Конгресом.

Amazon закидали, що компанія використовує дані незалежних продавців, які користуються її маркетплейсом, щоб копіювати найуспішніші товари та продавати їх самостійно.

"Ми маємо політику щодо використання даних сторонніх продавців, але я не можу гарантувати, що ми ніколи не порушували цю політику", сказав Безос.

Інша претензія – під час переговорів щодо інвестування в стартапи компанія начебто з'ясовувала деталі і створювала ідентичні продукти, чим вбивала стартапи, які не могли конкурувати з IT-гігантом.

Така історія сталася із стартапом DefinedCrowd: Amazon купила міноритарну частку, отримала доступ до конфіденційної інформації і запустила власний продукт A2I з ідентичними характеристиками.

Також компанію звинуватили в тому, що вона демпінгує на ринку "розумних" колонок, продаючи свої нижче собівартості, і що співробітники компанії заради виконання KPI працюють, не виходячи на обід чи навіть у туалет.

Усі ці звинувачення Безос також відкинув.

Apple і ТІм Кук

Apple дісталося менше, ніж попереднім компаніям.

Її звинуватили у великій комісії для розробників додатків в AppStore 30%. Проте, за словами Кука, до появи AppStore розробники програмного забезпечення платили за дистрибуцію від 50% до 70%, тож тепер комісія менша.

Дісталося Apple і за те, що компанія видаляла з AppStore деякі додатки, а потім додавала схожі власного виробництва. Так сталося, наприклад, з додатком батьківського контролю Screen Time від Apple.

Кук переконував конгресменів, що додатки видалили не через конкуренцію, а з метою захисту даних користувачів.

Кука також звинуватили у використанні рабської праці в Китаї, на що той відповів: "Я буду чесним: рабська праця є огидним явищем і ми проти такого в Apple".

Він також зазначив, що його компанія не домінує на жодному з ринків, де веде бізнес.

Що це значить

На думку членів Конгресу, усі присутні на слуханнях компанії звикли домінувати і використовувати своє становище. Вони встановлюють правила гри, за яких їхні конкуренти не можуть досягнути успіху.

Їх здатність диктувати умови, руйнувати цілі сектори і вселяти страх схожа на повноваження приватного уряду, вони перетворюються на "імператорів онлайн-економіки".

Будь-який крок однієї з цих компаній може мати глибокий і тривалий вплив на сотні мільйонів людей.

Хоча слухання не матимуть для компаній жодних наслідків, за їхніми підсумками Антимонопольний підкомітет Конгресу повинен випустити докладний звіт, який може лягти в основу низки розслідувань щодо компаній.

Реклама: