Як змінює життя українців бюджет 2019: зарплати, пенсії, субсидії та інше

Як змінює життя українців бюджет 2019: зарплати, пенсії, субсидії та інше

Середа, 19 грудня 2018, 08:45 -
president.gov.ua
Як бюджет на наступний рік вплине на життя окремих категорій українців — від медиків до водіїв.

Текст статті був опублікований 19 грудня, коли закон про бюджет з'явився в публічному доступі. Редакція ЕП оновила його і нагадує, що змінює бюджет 2019 року для окремих категорій громадян і всієї країни.  

Країна починає життя за новим кошторисом. ЕП за допомогою профільних міністерств проаналізувала, як державний бюджет позначиться на окремих категоріях громадян.

У фокусі — наймані працівники, поліцейські, вчителі, військовослужбовці, медики, студенти, нацгвардійці, пенсіонери, фермери, водії, курці, талановита молодь та інші.

Що для них приготували депутати? Хто з них у виграші, а кому пощастило менше?

Реклама:

Пенсіонери

 

У 2019 році відбудеться автоматична індексація пенсій для всіх українців, яким призначена пенсія на загальних умовах. На її проведення у бюджеті передбачено 20 млрд грн.

За планом уряду, це повинно статися з 1 березня 2019 року. Надалі, зазначають у Мінсоцполітики, пенсії будуть автоматично перераховуватися щороку.

Індексація відбуватиметься за новою формулою: з урахуванням інфляції та зростання середньої зарплати. Це дозволить уникнути повернення розриву між розмірами виплат новим пенсіонерам і тим, хто вийшов на пенсію раніше.

Що зміниться для окремих категорій пенсіонерів?

З 1 січня 2019 року відбудеться підвищення мінімальної пенсії на 172 гривні до 1669 гривень для осіб старше 65 років і стажем роботи не менше 30 років для жінок та 35 — для чоловіків.

Законодавством передбачено, що розмір пенсії для таких осіб, не може бути нижчим, ніж 40% мінімальної заробітної плати. Оскільки показник заробітної плати з 1 січня збільшується до 4173 грн, то в цієї категорії людей буде перерахунок і розмір пенсії збільшиться.

 

Пенсіонери-військовослужбовці. З 1 січня триватиме підвищення пенсій колишнім військовослужбовцям. Формула виписана так, що військові отримують не одразу всю суму підвищення уряд розтягнув виплату підвищення на три роки.

Так, у 2018 році виплачувалося 50% суми підвищення. З 1 січня 2019 року військові отримають 75%, а з 1 січня 2020 року 100%.

У 2019 році на перерахунок пенсій військовослужбовцям заплановано 5,5 млрд грн.

Натиснути для збільшення
Натиснути для збільшення

Пенсіонери-міліціонери. З 1 січня 2019 року почнеться новий етап перерахунку пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції). Суми перерахованих пенсій обчислює Пенсійний фонд.

Так, з 1 січня міліціонери отримуватимуть додатково 50% різниці між місячним розміром підвищеної пенсії та пенсії, яку вони отримували з 1 січня 2016 року до 31 грудня 2017 року.

Субсидіанти

 

У 2019 році на комунальні субсидії в бюджеті передбачено 55,1 млрд грн. З них 35,1 млрд грн — на виплату субсидій за чинними правилами. Кошти підуть на фінансування субсидій, оформлених у 2018 році. Правила їх надання не змінюються.

Решта, 20 млрд грн, запланована на монетизацію субсидій — їх виплату "живими" грошима. Монетизація відбуватиметься через Ощадбанк і торкнеться нових отримувачів субсидій, які оформлять їх у 2019 році.

"Створюється окремий спеціальний рахунок, з якого можна переказати кошти лише на рахунки, зазначені під час звернення за субсидією.

Після того, як людина сплатила свою частину рахунку і закінчився опалювальний сезон, людям переказують зекономлені гроші на звичайні рахунки і люди можуть їх використовувати на власний розсуд.

Чим більше зекономлять — тим більше отримають грошей", — пояснив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Більш детально про нову систему і комунальні субсидії читайте в статті Субсидія-2019: все про монетизацію, нові правила виплат і підрахунок доходів. В тексті пояснюється, як оформити субсидію у 2019 році, що змінює монетизація і як рахуються доходи у спірних ситуаціях.

Наймані працівники

 

З 1 січня 2019 року мінімальна зарплата зросте до 4 173 грн. Це означає, що автоматично "підтягнеться" і рівень зарплат українців. Середньомісячна зарплата може зрости до 10 100 грн. У реальному вимірі зростання становитиме до 7%.

Поліцейські, нацгвардійці та прикордонники

 

Усі ці категорії входять до сфери впливу Міністерства внутрішніх справ, стаття видатків якого у 2019 році суттєво зросте — як і всіх правоохоронців.

Так, з 2019 року мінімальний рівень грошового забезпечення нацгвардійців, рятувальників, прикордонників та поліцейських підвищиться на 22-25%.

Для нацгвардійців та прикордонників він виросте із 7 тис грн до 9,5 тис грн, рятувальників — із 7 тис грн до 9 тис грн.

Мінімальний розмір грошового забезпечення поліцейського патрульної служби у Києві збільшиться з 10,3 тис грн до 13 тис грн, в Одеській, Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Львівській, Київській областях та районах, прилеглих до зони Операції об'єднаних сил, — з 8-10,4 тис грн до 12,3 тис грн. В інших областях — з 8 тис грн до 10,4 тис грн.

З 2019 року для поліцейських та рятувальників будуть запроваджені дві програми, які вирішують проблему житла. Перша — компенсація оренди, друга — придбання житла на умовах фінансового лізингу.

Військовослужбовці

 

У 2019 році видатки для Міністерства оборони збільшаться на 18% порівняно з попереднім роком до 102,5 млрд грн або 2,6% ВВП.

У відомстві повідомили, що завдяки цьому військовослужбовцям планують підвищити грошове забезпечення мінімум на 30%. Його розмір для військовослужбовця за контрактом становитиме не менше 10 тис грн.

Заплановано також збільшення фінансування на оснащення військ сучасними зразками озброєння та воєнної техніки.

Фермери

 

У 2019 році аграріям виділять з бюджету на 1 млрд грн менше коштів, ніж у попередньому році. Зазвичай найбільший шмат бюджетного пирога дістається агрохолдингам, але іноді до його поділу долучаються фермери.

Що зміниться для останніх?

Загалом у кошторисі країни на аграрні програми передбачено 5,7 млрд грн. Збережені всі основні напрями державної підтримки, але з певним перерозподілом коштів.

Наприклад, програма підтримки тваринництва скорочується на 0,5 млн грн до 3,5 млн грн. Тепер виробники тваринницької продукції будуть змушені конкурувати за ці кошти з олієекстракційними заводами та елеваторами, оскільки вони теж можуть претендувати на державні гроші.

Ще одним нововведенням для агровиробників стане можливість отримувати державну підтримку при куплівлі вагонів-зерновозів. Проте це матиме сенс лише для агрохолдингів, оскільки малі та середні виробники не можуть придбати поїзд з 54 вагонами-зерновозами. Один вагон коштує близько 50 тис дол.

Пощастило фермерам, які захоплюються "зеленою" енергетикою і мріють про переробку біомаси. У бюджеті передбачені кошти на компенсацію вартості обладнання для виробництва біоетанолу та електроенергії з біомаси. Правда, обладнання доведеться купувати у вітчизняних виробників.

Нові фермерські господарства у 2019 році зможуть отримувати державну підтримку на 1 га ріллі.

Студенти

 

Законодавство визначає два основні типи стипендій академічні та соціальні.

На виплату академічних стипендій у бюджеті-2019 заплановано 3,4 млрд грн, що на 236 млн грн більше, ніж у 2018 році.

За даними МОН, на стипендії у закладах вищої освіти, які фінансуються Міністерством освіти і науки, уряд витратить 340,1 млн грн.

Також у державному бюджеті передбачені кошти на виплату стипендій студентам закладів вищої освіти, які підвідомчі іншим міністерствам — МОЗ та Міністерству культури.

Соціальні стипендії сфера відповідальності Мінсоцполітики. На них заплановано виділити 680,5 млн грн — на 8% більше, ніж у 2018 році.

Як писала ЕП, під час доопрацювання проекту бюджету до другого читання народні обранці передумали перекладати утримання закладів третього-четвертого рівнів акредитації (інститутів та університетів) на місцеві органи влади.

Їх фінансуватиме державний бюджет на це додатково передбачено 400 млн грн.

Вчителі та школярі

 

На програму "Нова українська школа" — базову програму, яка передбачає реформу освіти, — бюджет виділяє 1,4 млрд грн. Це така ж сума, як і у 2018 році.

У 2019 році Міністерство освіти планує затвердити новий державний стандарт та освітні програми для базової школи 5-9 класи.

Крім цього, зміниться формула розрахунку освітньої субвенції, яка у 2018 році розподілялася залежно від розрахункової наповненості класів.

Для міст обласного значення наповнюваність становитиме 25 учнів, для обласних центрів — 27, для районів та ОТГ формула прив'язується до відсотка сільського населення і щільності учнів на квадратний кілометр.

У Міносвіти вважають, що новий підхід дозволить громадам отримувати більше коштів. Досі займатися оптимізацією не було стимулу, адже у випадку ліквідації шкіл громадам виділялося менше коштів.

Також у бюджеті передбачений ресурс на розподіл класів на групи, якщо у класі понад 27 учнів. Раніше кошти на це не виділялися. Розподіл відбуватиметься на уроках праці, української мови та іноземних мов. Міста мають право виділяти на це додатковий ресурс.

Талановита молодь

 

У бюджеті-2019 з’явилася нова стаття видатків: Мінфін спрямує 1 млрд грн у новий фонд президента на підтримку освітніх та наукових програм для молоді. Петро Порошенко створив такий фонд у листопаді 2018 року.

"Я вирішив заснувати фонд, щоб підтримати молодь. Найталановитіша молодь, навіть якщо вона не має для цього достатньо коштів, повинна мати підтримку президента і держави", — сказав Порошенко.

Більше схоже на те, що президент готується до виборів, адже окремий рядок видатків у бюджеті Міносвіти для глави держави виглядає дивно. Про те, як розподілятиметься мільярд, відомо небагато. В адміністрації президента ЕП відповіли, що такої інформації у них нема.

З президентського указу зрозуміло, що на кошти фонду зможуть розраховувати студенти, які навчаються на магістрів, молоді доктори філософії та доктори наук. Також ресурс з президентського фонду може бути спрямований на оплату участі українських талановитих людей у міжнародних науково-практичних семінарах та конференціях.

Молоді батьки

 

З 1 січня 2019 року почне діяти нова соціальна програма "Муніципальна няня".

Уряд відшкодовуватиме батькам послуги з догляду за дитиною до трьох років. Розмір відшкодування прожитковий мінімум на дітей віком до шести років. Протягом року він змінюватиметься. З 1 січня 2019 року прожитковий мінімум становитиме 1 626 грн, з 1 липня 1 699 грн, з 1 грудня 1 779 грн.

Право на таку допомогу матимуть не лише українці, а й іноземці та особи без громадянства, які живуть в Україні.  Допомогу не зможуть отримати батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, які отримують інші види соціальних допомог.

Також з 1 січня 2019 року молоді батьки за державний кошт зможуть пройти медичне обстеження на TORCH-інфекцію.

Медики

 

У 2018 році медичні заклади первинної ланки, які стали комунальними некомерційними підприємствами, уклали договір з Національною службою здоров'я України, отримали фінансову свободу і можуть розпоряджатися своїм бюджетом. Вони не обмежені тарифною сіткою чи штатним розписом.

В ефективних медзакладах це дозволило головним лікарям переглянути зарплатну політику. У сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, які мають максимальну кількість декларацій, зарплата зросла утричі. Якщо раніше лікарі "первинки" отримували до 5 тис грн, то після перших оплат НСЗУ зарплати зросли до 15 тис грн і вище.

У 2019 році всі комунальні заклади первинної ланки повинні підписати контракт з Національною службою здоров'я. Отже, всі заклади первинної ланки матимуть фінансову свободу. Ті заклади, які працюватимуть ефективно, матимуть ресурс для підвищення зарплати своїм медикам.

Зміни у фінансуванні амбулаторної спеціалізованої медичної допомоги почнуться з липня 2019 року із старту програми "Безкоштовна діагностика".

З цього часу Національна служба здоров'я почне оплачувати аналізи та діагностичні послуги з програми за принципом "гроші йдуть за пацієнтом" у комунальних поліклініках та поліклінічних відділеннях при лікарнях, а також у приватних діагностичних центрах та лабораторіях. На цю програму в державному бюджеті закладено 2 млрд грн.

Ці гроші будуть отримувати заклади амбулаторної допомоги, які приєднаються до програми, уклавши угоду з Національною службою здоров'я. Обов'язковою умовою для участі у програмі "Безкоштовна діагностика" є перетворення медзакладів з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства.

Зміна статусу дає медзакладам усі можливості, які мають звичайні підприємства: власні рахунки в банках, гнучкі зарплати, свободу організації роботи за принципом ефективності, а не бюджетних нормативів.

Пацієнти

 

На охорону здоров'я у бюджеті закладено 98,08 млрд грн. Більша частина цих грошей 55,69 млрд грн це медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам. Видатки на медичну субвенцію закладені на рівні 2018 року.

Міністерство охорони здоров'я отримало додаткове фінансування на трансформацію первинної ланки медицини 2 млрд грн. Загальний бюджет фінансування первинної ланки медицини на 2019 рік 15,2 млрд грн.

Додаткових 2 млрд грн було виділено на програму "Безкоштовна діагностика".

На фінансування екстреної медичної допомоги через механізм субвенції передбачено 6 млрд грн. Крім того, вперше передбачені кошти на розвиток екстреної допомоги — близько 1 млрд грн. Про що йдеться?

Буде куплений новий транспорт з обладнанням, для працівників організують навчання сучасним технікам рятування життя, зростуть зарплати працівників, які пройдуть навчання і підвищать свою кваліфікацію.

Ці зміни почнуться у Донецькій, Одеській, Тернопільській, Полтавській, Вінницькій областях та у Києві.

Крім того, уряд передбачив у бюджеті кошти на створення об'єднаних диспетчерських служб в областях, де вони ще не створені. Інші регіони отримають кошти на модернізацію своїх ОДС.

На програму лікування громадян за кордоном заклали 689,95 млн грн. Програма "Доступні ліки" далі в пріоритеті. У 2019 році українці так само отримуватимуть ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. На це у бюджеті передбачено 1 млрд грн.

Також збільшилося фінансування міжнародних закупівель ліків. Якщо у 2018 році на придбання ліків через міжнародні організації було виділено 5,95 млрд грн, то у 2019 році — 6,58 млрд грн.

Фанати електрокарів

 

В бюджетну ніч депутати продовжили звільнення електромобілів від сплати податку на додану вартість до 2022 року.

Ложка дьогтю — ухвалені напередодні закони про "євробляхи" містять норму, яка повернула сплату акцизу при ввезенні електрокарів, тоді як у 2018 році "зелені" авто можна було ввезти без сплати ПДВ та акцизу.

Втім, враховуючи вартість авто, суму акцизу можна назвати символічною — 1 євро за 1 кВт ємності акумулятора. Це означає, що акциз на Tesla становитиме 100 євро, на Nissan Leaf — 35-40 євро.

Отже, українці ще чотири роки матимуть змогу купувати екологічно чистий транспорт набагато дешевше, ніж у 2017 році. За розрахунками ЕП, економія становитиме 15-17%.

Наприклад, якщо від ринкової вартості найбільш популярного в Україні вживаного Nissan Leaf, 14 тис євро, відняти скасований ПДВ, вийде 11 666 євро. Таким чином, знижка на вживаний Leaf становить 16% або майже 2,5 тис євро.

Втім, не обійшлося без сюрпризів. До закону була внесена норма про податкову пільгу на імпорт обладання для електростанцій з відновлювальних джерел енергії, яка дозволить компаніям Ріната Ахметова зекономити мільярди.

Водії

 

Судячи з того, як часто у промовах перших осіб держави звучить тема доріг, для чиновників вона має неабияке значення. Передусім, це ефективний інструмент боротьби за симпатії виборців.

Саме тому в бюджеті-2019 на дорожнє господарство знову виділена рекордна сума — понад 55 млрд грн. Це майже на 10 млрд грн більше, ніж у 2018 році.

З цієї суми майже 14 млрд грн підуть на місцеві дороги між райцентрами. Як ці кошти будуть освоюватися — питання відкрите, адже досі з цим були проблеми. Якщо в окремих областях освоювали 100% виділених грошей, то в інших — лише половину.

Загалом бюджет на дорожнє будівництво останніми роками неухильно збільшується. У 2016 році було виділено 19,2 млрд грн, у 2017 році — 32,2 млрд грн, у 2018 році — 47 млрд грн.

Втім, навіть такі величезні в масштабах українського бюджету суми виглядають краплею в морі порівняно з потребами. В "Укравтодорі" порахували, що для капітального ремонту всіх доріг країни необхідно 2 трлн грн.

Отже, автобани німецької якості в Україні з'являться нескоро. Разом з тим, варто визнати, що дорожнє будівництво в Україні рухається в правильному напрямку. Головне — зберегти висхідний тренд фінансування.

Курці

 

Неприємні новини для любителів тютюну: сигарети будуть дорожчати. Ймовірно, уже з перших днів 2019 року.

Причина заплановане в бюджеті країни підвищення акцизів. Акцизи на тютюн зростатимуть так: з 1 січня 2019 року — на 20% — як заплановано Податковим кодексом, з 1 липня 2019 року — ще на 9% — як індексація на інфляцію.

За прогнозами компанії Philip Morris Ukraine, якщо виробники повністю "перекладуть" підвищення акцизів на споживачів, сигарети подорожчають на 5 грн за пачку після першого підвищення акцизів і ще на 2-3 грн після другого.

Втім, аналітики наголошують, що ринок дуже конкурентний, тому прогнозувати дії його учасників важко.

За словами представника компанії "Бритіш американ тобакко Україна" Юрія Рилача, якщо брати до уваги лише підвищення акцизного податку, то до кінця 2019 року пачка сигарет подорожчає на 20-25% порівняно з 2018 роком.

Зрештою, акцизний фактор не єдиний. Як зазначає Рилач, сигарети можуть також подорожчати через зростання цін на сировину, напівфабрикати та електроенергію, збільшення зарплат і девальвацію національної валюти.

Галина Калачова, Оксана Пирожок, Микола Топалов, Аліна Полякова, Яніна Корнієнко, ЕП

Реклама: