"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Як просити підвищення зарплати

Як просити підвищення зарплати

П'ятниця, 21 вересня 2018, 15:30 -
Що потрібно зробити, щоб отримувати бажану зарплату. (рос)

У кожного офісного співробітника іноді виникає думка попросити у свого боса підвищення зарплати. Однак більшість цього не робить через страх, що їх керівництво потім буде до них негативно ставитися.

Ймовірно, така обережність є обґрунтованою. Якщо ви гадки не маєте, як попросити надбавку до зарплати.

У зв'язку з цим ми підготували шпаргалку, яка допоможе вам в цьому делікатному питанні.

Перш ніж перейти до рекомендацій, задайте спочатку собі питання: що вам потрібно зробити, щоб отримувати бажану зарплату.

Реклама:

Відповівши на це питання, ви будете розуміти, чи є сенс просити підвищення або буде краще знайти нове місце роботи.

Крок 1

Вам потрібно визначити конкретну цифру, на яку ви хочете, щоб виросла ваша зарплата. Не полінуйтеся при обчисленні використовувати об'єктивні показники, щоб це не виглядало як сума, яка з'явилась у вашій голові з космосу.

Ви також можете зрозуміти середній рівень зарплат по вашій посаді, вивчивши поточні вакансії.

 

Перше, ви точно знаєте, що у підприємства є гроші, щоб підвищити вам зарплату.

Друге, за останній час у вас повинні бути гарні результати вашої роботи. Це може бути одним з аргументів для підвищення зарплати.

Третє, зверніть увагу на те, наскільки зайнятий чи ні ваш бос, в іншому випадку ви розсердите його, відволікаючи від термінових справ.

Четверте, у керівника має бути гарний настрій. Всі ми люди і суб'єктивний фактор може зіграти свою роль.

Крок 3

Уявіть, що ви — це ваш бос. Подумайте, які аргументи змогли б його переконати в тому, що треба підвищити вам зарплату.

Ефективні аргументи:

1. Перелік ваших обов'язків розширився.

Коли ви тільки влаштувалися на підприємство, у вас були конкретні умови. Але з того моменту ви стали виконувати набагато більше обов'язків, працюючи за трьох. Розкажіть про це керівнику, пояснивши, що ви оптимізуєте їхні витрати, тому можете розраховувати на підвищення зарплати.

Але без нахабства, тому що якість роботи однієї людини і двох відрізняється. Тому надбавка в 20-30% в такому випадку буде цілком справедливою.

2. У вашій компанії співробітники на аналогічній посаді отримують більше грошей.

З того часу, коли ви прийшли на підприємство, ринок праці змінився і співробітників з аналогічною посадою приймають на роботу з більш високою зарплатою.

Так, це вагома причина, щоб звернутися до боса з проханням отримувати більше. Але перед цим зверніть увагу, чи не працюють нові співробітники більше, ніж ви зараз. Якщо це так, вам потрібно показати керівництву, що ви виконуєте не менше обов'язків.

3. Ваша діяльність приносить відчутну вигоду для спільного бізнесу.

Бізнес є бізнес. Для кожної компанії рівень вашої користі вимірюється тим, скільки прибутку ви для неї принесли. Але не у всіх посад простежується прямий зв'язок з виручкою компанії. Тому ваша мета —  показати цей зв'язок, за можливості в конкретних цифрах.

4. У вас є рішучий настрій працювати більше для підвищення доходу.

Набравшись досвіду, ви почали швидше виконувати свою безпосередню роботу. У зв'язку з цим ви можете розширити ваші обов'язки. Так, ви можете просити у керівництва побільше завдань з надбавкою до зарплати.

Якщо, пред'явивши одну з вищевказаних причин, ви побачили, що ваш бос налаштований подумати над запропонованими вами варіантами, це позитивний знак. Тут потрібно показати йому, що ви відмінно орієнтуєтеся у внутрішніх процесах компанії і готові брати на себе відповідальність.

Будьте ініціативними і, можливо, вас чекає не тільки зростання заробітної плати, а й просування по кар'єрних сходах.

 

Будь-яка з таких причин може бути сприйнята як позитивно, так і негативно. Отже:

1. Ви навчилися багатьом новим навичкам.

З одного боку, це позитивний момент, але для багатьох професій безперервний розвиток є обов'язковим. Такий аргумент лише може допомогти уникнути скорочення, а не отримати надбавку.

Щоб ця причина почала діяти, потрібно довести, що ваші нові навички екстраординарні, а не стандартне професійне зростання.

2. Ви покажете надзвичайні результати, якщо вам дадуть надбавку.

Без конкретних результатів такий довід може бути лише обіцянкою. Потрібно свої слова обґрунтувати фактами і цифрами.

3. Ви переживаєте складнощі в особистому житті.

Вам платять згідно з договором. Роботодавцю не обов'язково думати про те, як вам живеться в однокімнатній квартирі з двома дітьми, батьками дружини і собакою.

Крім того, можливо, більш талановитий ваш колега знімає кімнату в комуналці. Тому аргумент "Потрібно платити за іпотеку" не пройде.

4. Ви тривалий час працюєте на підприємстві.

Тут може виникнути питання про те, чому ви так довго не змогли піднятися на посаді, залишаючись весь цей час на одному рівні. Потрібно тут конкретно і аргументовано показати, що ви зробили для компанії, а не вона для вас.

5. Ультиматум "підвищуєте зарплату або йду".

Такий ризикований крок варто робити лише тоді, коли у вас є пропозиція від іншої компанії або ви можете просто піти, тому що в разі відмови вам доведеться звільнитися. В іншому випадку, ви будете виглядати шантажистом і брехуном.

Багато що також залежить від того, чи вийде вам завоювати симпатію боса. Якщо це буде звучати як ультиматум, то з більшою ймовірністю ви викличте негативну реакцію.

Постарайтеся зробити свого керівника вашим союзником. Поясніть, що ви вже добре знаєте компанію, любите її колектив, бачите себе в ній, але вам запропонували більше грошей, тому вам за обставинами доводиться йти. Такий підхід може спрацювати.

 

Якщо ви вели себе не нахабно, без шантажу і скандалів, швидше за все, ви просто можете повернутися працювати за свій робочий стіл.

В іншому варіанті, ймовірно, це не та компанія, де б ви хотіли далі будувати свою кар'єру, тому заздалегідь відкрийте портали з вакансіями або запитайте у знайомих колег про існуючі пропозиції на ринку.

Реклама: