Онлайн-карта: Як працює українська енергетика

Онлайн-карта: Як працює українська енергетика

П'ятниця, 14 липня 2017, 18:00 -
В Україні презентували онлайн-карту, яка допомагає зрозуміти, через чиї руки йде електрика до входу в будинок, який шлях проходить газ до того, як потрапити в газову плиту, як пальне потрапляє до вашої АЗС та багато іншого.

14 липня в Києві представили онлайн-карту, яка дає можливість зрозуміти, як працює український енергетичний сектор.

Її автори вирішили зібрати на одній інтернет-платформі максимальну кількість даних про усі галузі паливно-енергетичного комплексу.

За словами розробників карти, вона повинна наочно показати, яка інформація в енергосекторі є доступною, а над розкриттям якої ще треба працювати.

Матеріали карти розбиті на чотири галузі: електроенергія, тепло, газ та нафтопродукти. Розміщені дані будуть регулярно оновлюватися. 

Реклама:
 
натиснути для збільшення

Про що кожен споживач може дізнатися за допомогою карти?

По-перше, через чиї руки проходить електрика до входу в будинок.

По-друге, який шлях проходить газ до потрапляння в газову плиту.

По-третє, яку відстань проходить тепло до того, як нагріти батареї у кімнаті.

По-четверте, як пальне потрапляє до вашої АЗС.

Розміщені дані будуть регулярно оновлюватися. 

"Мова йде про інформацію, яка поки недоступна в машиночитному форматі, або у відкритих реєстрах", — пояснює керівник програми DiXi Group Роман Ніцовіч.

Складові карти включають чотири рівні інформації. Перший ознайомчий, містить загальну інформацію; другий — база зібраних даних; третій рівень  база дотичних до теми розслідувань, і останній  "чорні скрині" (галузі ПЕК, які містять найбільшу кількість тіньових схем або прихованих даних).

Розробники планують регулярно оновлювати карту завдяки новим журналістським розслідуванням, експертним висновкам та комунікації з аудиторією.

"Для журналістів ця інформація може бути важливою для того щоб побачити зв’язки між різними компаніями, між різними гравцями під час підготовки розслідувань", — каже президент DiXi Group Олена Павленко.  

Розробники також додали до карти базу даних журналістських розслідувань за останні 5 років.

"Для споживачів це також можливість розібратися, як взагалі формується той чи інший енергетичний продукт, який вони споживають. Хто туди залучений, як ця ціна утворюється, і спробувати бути більш професійними у своїх комунікаціях з енергетичними компаніями", — додає вона.

Останній розділ карти — "чорні скрині". Так розробники карти називають ті ситуації, або сфери в енергоринку, де інформації бракує, вона відсутня в публічному доступі, і неможливо зрозуміти що ж у цій сфері відбувається.

Наприклад, у видобутку газу є багато питань щодо прозорості під час залучення інвесторів. "Ми спочатку ці "чорні скрині" ідентифікували, ми їх описали, і наша робота також спрямована на те, щоб їх відкрити. Ми їх відкриваємо через співпрацю з журналістами, через розслідування та співпрацю з держорганами", - додає Ніцовіч.

Розробники відзначають, що левову частину їх часу займає процес підготовки даних.

За словами координатора житлових програм Громадянської мережі "Опора" Тетяни Бойко, десь 90% зусиль витрачається на те, щоб здобути інформацію.

"Кілька років тому більшість даних взагалі було неможливо дістати. Все крім того, що стосується розміру тарифу, вважалося комерційною інформацією і частіше за все ми отримували відмову",  відзначає вона.

Величезний прорив у напрямку прозорості зробили закони про доступ до публічної інформації, про прозорість у сфері тарифоутворення та закон про НКРЕ.

"На підставі цих законів ми отримали право вимагати всі ці дані. Взагалі сказати, що вони мають бути публічними", — каже Бойко.

На відсутність достатнього доступу до даних скаржиться й експерт в галузі енергетики Андрій Перевертаєв.

Він відзначив, що в рамках карти хотів створити певний калькулятор, який повинен показувати як ціна на електроенергію від споживача розділяється по всіх сегментах: скільки йде на дотації, олігархам, "Енергоринку" тощо.

"Але відсутність даних поки не дає можливості цей калькулятор зробити корисним в тому вигляді, в якому б хотілося. Сподіваюся, що з часом ми ситуацію змінимо і зможемо дійсно цю інформацію відкрити і зробити доступною для споживачів", — каже експерт.

Бойко додає, що ідеально було б, якби люди могли знаходити просту і зрозумілу інформацію на сайтах НКРЕ, органів місцевого самоврядування, виробників та постачальників комунальних послуг.

Карта розроблена експертами аналітичного центру DiXi Group в рамках проекту USAID "Прозора енергетика".

Реклама: