Екс-мер Нью-Йорка: У вас є довгостроковий союзник — США. Це мене Трамп просив cказати

Екс-мер Нью-Йорка: У вас є довгостроковий союзник — США. Це мене Трамп просив cказати

П'ятниця, 9 червня 2017, 15:00 -
Reuters
6 червня колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані прочитав у Києві лекцію на тему "Україна та роль США в контексті глобальних викликів". ЕП занотувала основні думки, які він озвучив.

Рудольф Джуліані — юрист, прокурор, підприємець, політик від Республіканської партії.

Рудольф, або, як називають його друзі, Руді Джуліані – напевно, найвідоміший мер на планеті. Телеведуча Опра Уінфрі назвала його "мером Америки", і саме під таким іменем тепер знає його весь світ.

Джуліані очолив Нью-Йорк у 1994 році і багато чим "Велике Яблуко" завдячує саме йому.

Без перебільшень можна сказати, що саме він зробив Нью-Йорк безпечним для життя.

Реклама:

Мер відразу почав боротьбу з організованою та економічною злочинністю.

За час його роботи кількість злочинів знизилася на рекордні 65%, приблизно вдвічі зменшилась кількість безробітних, а міський бюджет перейшов від великого дефіциту до профіциту.

Людина з жорстоким характером та залізною рукою, він працював під девізом: "Нехай краще поважають, ніж люблять". І це стало йому у нагоді.

Він швидше за президента відреагував на події 11 вересня і за лічені хвилини опинився на місці теракту. Мер заспокоював громадян і запевняв їх, що все буде добре і тероризм не зможе зупинити Америку.

Як потім сам зізнався, він не був в цьому впевнений, навпаки, в ті дні Нью-Йорк очікував на чергову терористичну атаку. Але  Джуліані зберігав залізний спокій і діяв, як того вимагали обставини.

За організацію порятунку постраждалих після терактів 11 вересня 2001 року Рудольф Джуліані удостоївся титулу "Людина року" за версією журналу Time. Це не єдина його нагорода – у 2002 році королева Англії Єлизавета ІІ присвоїла йому лицарське звання, а у 2008 році 107-мер Нью-Йорка був нагороджений премією "Свобода" Президентського фонду Рональда Рейгана, який, до речі, був його кумиром.

Також Рудольф Джуліані міг стати президентом Америки у 2008, але відмовився від виборчої гонки на користь Джона Маккейна.

Зараз Джуліані є близьким другом та радником нинішнього президента Дональда Трампа та провідним експертом адміністрації з питань кібербезпеки.

Про плани

Я тут, щоби звернутися до майбутнього України і до майбутнього взагалі. Поділитися досвідом, дізнатися про Україну, її можливості, побачити, що відбувається в Україні і чого очікують українці.

У вас є довгостроковий друг і союзник — США. Це мене просив президент Трамп казати усім, кого я зустріну на вулицях.

Make Ukraine great again. Це вже від мене.

Про Трампа

Я знаю Трампа вже 28-29 років. Ми з ним друзі, колеги, партнери по грі в гольф. Його погляд на світ дуже відповідає моєму. Президент Трамп розуміє важливість свободи, демократії, важливість того, що було досягнуто, — звільнення країн, які були під Совєтами. Він не хоче повернення до Совєтів.

Трамп набагато ближче до України, ніж до Росії. Ми поділяємо реальний страх, що Росія може мати амбіції, які треба стримати.

Про демократію

Демократія — це верховенство права. Закон, який захищає людей. Закон, який робить це чесно, без корупції. Чесна поліція, чесні прокурори, чесні судді, чесні політичні лідери — ось це означає верховенство права.

Просто вибрати когось — це не демократія. Це "змушена" демократія. Повага до людей, до їхньої гідності — ось де справжня демократія.

Про корупцію

У вас прекрасні ресурси. Творчі, працьовиті люди. У вас є все для успіху. Все, що тягне назад, — це корупція, тому її треба викоренити.

Не подумайте, у нас теж є корупція, але чого не було в Америці — це системної корупції. Потрібно викоренити її в Україні і потрібно починати згори. Для боротьби з корупцією треба примусити лідерів, щоб вони робили щось дієве.

Наприклад, коли я став мером, ми мали великі проблеми з корупцією в органах поліції Нью-Йорка. Вони брали хабарі. Від комерсантів, азартних гравців.

Що ми зробили? Призначили комісію з розкриття корупції в поліцейській системі. Виділили багато грошей, щоб найняти детективів, об'єдналися з прокуратурою.

За рік до в'язниці посадили 70 поліцейських. Для мене це було важко, адже четверо моїх дядьків — поліцейські. Зате зараз в Нью-Йорку чесна поліція. Якщо ви намагатиметеся дати хабар поліцейському, він вас арештує.

Вам потрібна спеціальна група, яка вирішить цю проблему. Не скажу, що зменшить її до прийнятного рівня, бо нема прийнятного рівня, а до реального.

Я знизив злочинність у Нью-Йорку на 65%. Не на 100%, бо це може зробити тільки бог. Однак якщо карати людей за корупцію, це матиме ефект. Є злочини, коли людиною керує пристрасть, як вбивство. Корупція — не такий злочин. Якщо ви будете знати, що вас посадять на 20 років, ви не будете цього робити.

Про спільну роботу України і США

Треба збільшити кількість спільних бізнесів. Продавати і купувати один в одного. У США є надлишок газу. Краще, щоб його вам поставляли ми, а не РФ. Якби я представляв Україну, я будував би стосунки не лише з президентом, а і з міністром сільського господарства, міністром енергетики, міністром торгівлі.

Про схід і Крим

Це порушення міжнародного права. Це незаконне вторгнення до суверенної країни. Це відбулося, бо США вчасно не відреагували належним чином, як і Західна Європа. Якби ми діяли швидко, може, ми змогли б повернути все назад.

І Східна Україна, і Крим мусять бути повернуті Україні. Це повинна бути мета не лише США, а й західної політики. Санкції повинні бути накладені доти, доки території не повернуть. Ці кордони гарантовані міжнародними угодами, тож кінцева мета — возз'єднання України. Є різні шляхи, але компромісу бути не може.

Про кібербезпеку

Найбільша загроза кібератак стосується енергетичних мереж. Того, що може занурити місто у темряву. Якщо ви вимкнете електроенергію в Нью-Йорку, це буде коштувати трильйони доларів. Коли після 11 вересня була закрита Wall Street, ми втрачали трильйони кожного дня.

Це буде коштувати і людських життів, адже якщо залишити без електроенергії лікарні, люди вмиратимуть. Це майже ядерна атака, але простіше. Ви ніколи не будете впевнені, звідки прийшла кібератака, щоб помститися.

В Америці щодня відбувається 300-400 спроб здійснити кібератаку. З них успішних — близько 1%. Щоб забезпечити кібербезпеку, потрібна сітка, яка захищатиме вас від хакерів. Однак хтось може проникнути навіть крізь хорошу сітку, тому потрібна ще система всередині, яка буде зупиняти зловмисників.

Комунальні служби повинні обмінюватися інформацією. Якщо хтось нападає на енергетичну компанію в Нью-Йорку, компанія в Орлеані вже отримує інформацію про атаку і може до неї готуватися.

Усе це я розказував президенту і тепер розказую вам.

Про теорію розбитих вікон

Це не моя ідея, її сформулювали у 1982 році Джеймс Вілсон і Джордж Келлінг. Я б і сам хотів, щоб вона була моя, але я її просто використав. Якщо у вас є будинок, хтось розбив вікно і ніхто не вставив нове, то незабаром жодного цілого вікна в цьому будинку не залишиться.

Ідея така: потрібно піклуватися про невеликі речі. Велика злочинність існує, бо ми не приділяємо уваги невеликим злочинам. Треба приділяти увагу не тільки вбивцям і рекетирам, але й тим, хто розбиває вікна.

Про досягнення мети

Перший крок. Вам треба мати мету.

Другий крок. Потрібно бути оптимістом. Навіть якщо є помилки, потрібно вчитися на них, робити висновки.

Третій крок. Треба багато працювати. Старанно працювати. Найкращий гравець в гольф займався по 12 годин на день. Треба вдосконалювати свої навички.

Четвертий крок. Мати гарну команду, людей, які вмотивовані так само, як ви, і які будуть вам допомагати.

П'ятий крок. Комунікувати. Якщо ви хочете підвищення зарплати чи кар'єрного зростання, треба говорити про це.

Однак найважливіше — мати мету. Треба знати, чого хочеш досягти, і використовувати всю енергію для того, щоб цього досягти.

Реклама: