"Всі там будемо". Що передбачає пенсійна реформа від Гройсмана

"Всі там будемо". Що передбачає пенсійна реформа від Гройсмана

Четвер, 18 травня 2017, 10:00 -
Українська правда
Яким буде пенсійний вік, стаж і наскільки зростуть пенсії. ЕП розшифровує, що передбачає пенсійна реформа, яку напередодні ухвалив уряд.

В середу 17 травня Кабінет міністрів ухвалив проект довгоочікуваної пенсійної реформи. Документ підтримав кожен з членів уряду.

Таким чином уряд зробив перший маленький крок на шляху до виконання однієї з головних вимог Міжнародного валютного фонду для отримання Україною наступного траншу.

Крок, насправді, дуже маленький, тому що йдеться лише про законопроект, який спочатку розгляне Національна рада реформ при президентові, а потім ще й парламент. На останньому етапі, очевидно, і будуть відбуватися найзапекліші баталії.

"Це не то, що мені подобається або не подобається. Позиції щодо пенсійної реформи є різними, так само є різними підходи до її впровадження, але якщо цю реформу не робити, нам… яма", — заявив на зустрічі із журналістами прем'єр-міністр Володимир Гройсман після засідання уряду, на якому був проголосований законопроект.

Реклама:

Говорячи про основні зміни, він акцентував увагу на несправедливості нарахування пенсій за існуючої системи.

"Працював або не працював — все одно отримуєш мінімальну пенсію. Є в тебе стаж, немає стажу, робив ти внески чи не робив — так само.  Система взагалі непрогнозована, ніхто з нас не може порахувати, в кого яка буде пенсія. Ви зможете? Я так само не зможу. Вона дуже складна: там мінімальні надбавки, коефіцієнти, суми індексації, то, інше — ловкость рук, і нікакого мошєннічєства. Нічого не зрозуміло", — наголосив Гройсман.

За його словами, запропонована урядом реформа залишає складні алгоритми в минулому і кожен громадянин зможе сам прорахувати, яку він пенсію отримуватиме залежно від стажу, заробітку і розміру внесків.  

Наразі поки що немає основного документу, його ще не оприлюднили. Втім, на сайті уряду можна ознайомитися з презентацією відповідного законопроекту, в якій перелічені основні зміни. Більшість з них прем'єр уже раніше озвучував.

ЕП виділила головні зміни, які напевно повинні зацікавити бізнес і економічно активне населення, людей передпенсійного віку та чинних пенсіонерів. Отже, що пропонує Гройсман?

1. Підвищення пенсійного віку не буде

Із самого початку МВФ наполягав на підвищенні пенсійного віку. Зокрема, міжнародні кредитори пропонували встановити межу на рівні 63+.  

Зараз пенсійний вік для чоловіків становить 60 років. Для жінок — 57 років і шість місяців, якщо немає інших пільг за віком. Наприклад, 55-річні жінки з 30 роками трудового стажу мають право на дострокову пенсію.

Нагадаємо, пенсійний вік в Україні є одним з найнижчих в Європі.

Пенсійний вік в інших країнах

Німеччина

65-67

Великобританія

65-67

Данія

65-67

Ісландія

67

Грузія

60 і 67

Канада

65

Нідерланди

65

Фінляндія

62-68

Естонія

65

Японія

65

2. Зате підвищується страховий стаж — з 15 до 25 років

Наразі право на пенсію за віком мають ті, кому виповнилося 60 років. При цьому в законі зазначається, що ці особи повинні мати страховий стаж 15 років.

Що таке страховий стаж? Це той період, за який ви, або хтось замість вас, наприклад ваш роботодавець, сплачував страхові внески до Пенсійного фонду. Сплатили — є стаж, не сплатили — стажу немає.

З 1 січня 2004 року для нарахування пенсії важливий лише страховий стаж. Тобто, з цього часу трудова книжка не є підтвердженням страхового стажу. Тож, ваш роботодавець, наприклад, може піти на хитрість і не сплачувати страхові внески. Тобто запис в трудовій книжці є, а страховий стаж не іде і цей період вже не буде враховуватись при нарахуванні пенсії.

Більш детально про те, що входить до страхового стажу, і як перевірити, чи нараховується вам страховий стаж, тут.

Відповідно до запропонованої урядом реформи, пенсійний вік залишається на рівні 60 років для людей, які матимуть страховий стаж 25 років.

При цьому запроваджується гнучкий коридор пенсійного віку та можливості компенсації відсутнього страхового стажу — громадяни, яким не вистачає років стажу, щоб задовольнити вимогу стосовно мінімального стажу, матимуть можливість сплатити внески за відсутні роки (не більше 5 років).

Натиснути для збільшення
Натиснути для збільшення
урядовий портал

Тобто, перед урядом фактично стоїть завдання — обмежити кількість людей, які виходять на пенсію. Це можна робити за рахунок підвищення мінімального пенсійного віку, або через "приховане підвищення віку". Норма щодо підвищення страхового стажу якраз виконує таку роль.

Другий пункт, особливо те, що стосується гнучкого коридору, потребує більш детального роз'яснення. Наразі в уряді додаткової інформації не надали, опитані експерти очікують офіційного опублікування самого проекту закону.  

3. "Осучаснення" пенсій. 50% пенсіонерів підвищать пенсії

Для цього уряд запроваджує єдині правила визначення розмірів пенсійних виплат. Що це означає?

Справа у тім, що багато пенсіонерів, які, скажімо, вийшли на пенсію 10 років назад, отримують меншу пенсію, ніж їх колеги, які почали отримувати пенсію недавно.

Простий приклад: шахтар із страховим стажем понад 46 років. Якщо такому працівнику пенсія була призначена у 2008 році, він отримує 3312 грн. Якщо ж такий працівник вийшов на пенсію у 2016 році – 8446 грн. Чому так відбувається?

Пенсія українців, насправді, залежить від трьох показників: зарплати працівника, стажу та показника середньої заробітної плати по Україні, який застосовується при обчисленні пенсії.

Середня зарплата зростає з кожним роком, тому пенсії українців повинні "осучаснюватись". Однак останній раз таке "осучаснення" відбулося в 2012 році, але із застосуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік 1197,91грн. За цей час середня зарплата по Україні, яка застосовується при обчисленні пенсії, зросла до 3764,4 грн, або більше ніж втричі. В результаті 2/3 пенсій навіть не досягають розміру прожиткового мінімуму.

КАРТИНКА
Натиснути для збільшення
УРЯДОВИЙ ПОРТАЛ

Тепер запроваджується нова формула нарахування пенсій за єдиним підходом для "старих" і "нових" пенсіонерів із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764,40 грн. Тобто, виходить, що показник, за яким розраховуються пенсії, буде підвищено майже утричі.

За словами Гройсмана, у результаті зазначеного "осучаснення" до 3 764,40 грн більше 5 млн пенсіонерів уже з 1 жовтня 2017 року отримають підвищення пенсій від до 200 грн і більше 1 тис. грн щомісячно.

Наразі в Україні налічується понад 12 млн пенсіонерів.

Натиснути для збільшення
Натиснути для збільшення
урядовий портал

4. Скасовується оподаткування пенсій

З 1 жовтня  пропонується відмінити оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів.

Наразі пенсії, розмір яких перевищує 12 470 гривень (10 прожиткових мінімумів), підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% у частині такого перевищення.

Раніше співрозмовники ЕП в уряді відзначали, що скасування оподаткування пенсій коштуватиме державному бюджету 1 млрд грн.

5. Скасування особливих умов виходу на пенсію

Призначення пенсій за вислугу років буде здійснювати лише для військовослужбовців.

Читайте також
Чому 50-річним не варто планувати старість

Реформою також передбачається, що з 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров'я, соціального захисту та інших категорій.

Запропонований інструмент — це ще один спосіб, який повинен дозволити уряду зменшити кількість пенсіонерів.  

6. Пенсії щорічно будуть перераховуватися

У законопроекті передбачається автоматична норма про щорічну індексацію (перерахунок) пенсій для захисту від інфляції.

Так, в презентації зазначається, що перерахунок буде відбуватися з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи — тобто, якщо буде зростання економіки і бюджет буде наповнюватися краще.

При цьому в уряді зауважують, що індексація буде прив'язана до показника зростання середньомісячних зарплат за три роки — не менше ніж на 50% такого зростання. І не менше ніж на 50% індексу споживчих цін.

У цього пункту є кілька обмовок на користь уряду.

Перша. До 2012 року перерахунок пенсій відбувався не менше ніж на 20% росту середньої зарплати.

Тому, з одного боку, обмеження на рівні 50% зростання зарплати за три роки – запобіжник, який забезпечить помірне підвищення пенсій. Він вбереже Пенсійний фонд та бюджет від значних видатків.

З іншого боку, в уряді кажуть про те, що прописана в законі норма не дозволить заморозити індексацію, як це відбувалося до сьогодні — Кабмін буде просто зобов'язаний її робити.

Так само є друга обмовка. В презентації вказано, що індексація проводитиметься "з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи". Тобто, якщо уряд вирішить, що можливостей немає, то індексації не буде.

7. Скасовується 15% зниження пенсій працюючим пенсіонерам

З жовтня 2017 року уряд пропонує  скасувати 15-відсоткове зниження пенсій працюючим пенсіонерам.

Із 2,3 млн. працюючих пенсіонерів  зараз пенсії знижуються у 494 тис. Урядовці пропонують, щоб ті, хто працює, отримували заробітну платню і пенсію у повному обсязі.

 
pensii2017.info

8. Підвищення соціальних стандартів

Передбачене на 2017 рік друге підвищення соціальних стандартів на 5% пропонується з 1 жовтня. Мінімальна пенсія у такому випадку становитиме 1373 грн. Підвищення пенсій торкнеться 9 млн пенсіонерів.

ЕП працює над роз' ясненням кожного з вказаних пунктів он-лайн. Слідкуйте за публікацією. 

Реклама: