Про надзвичайний стан, віялові відключення та маніпуляції

Про надзвичайний стан, віялові відключення та маніпуляції

Вівторок, 14 лютого 2017, 08:15 -
ІГОР НАСАЛИК. Джерело: galka.if.ua

Що сталося?

Незабаром може бути впроваджений "надзвичайний стан". Так, напередодні НЕК "Укренерго" і Міністерство енергетики запропонували Кабінету міністрів ввести надзвичайний стан на ринку електроенергії через дефіцит вугілля.

Питання на найближчому засіданні розгляне уряд.

Введення надзвичайного стану дозволить "Укренерго" в разі необхідності у ручному режимі обмежувати виробництво електроенергії одними ТЕС і збільшувати іншими.

Також чиновники повинні сформувати план і пропозиції, які передбачатимуть віялові відключення. Раніше про віялові відключення заявляв і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

Реклама:

"Блокування переходів, безперечно, викличе віялові відключення і вдвічі підвищить ціну на вугілля", — заявив він.

Про яке блокування каже міністр?

25 січня почалася акція "Блокада торгівлі з окупантами".

Активісти, переважно колишні військові та учасники АТО, заблокували залізничну колію, яка з'єднує Луганськ, Лисичанськ та Попасну на ділянці "Гірське-Золоте", а також станцію "Світланов" із закликом припинити торгівлю з незаконними збройними формуваннями.

Пізніше, 10 лютого, організатори блокади перекрили ділянку залізниці "Ясинувата-Костянтинівка".

Навіщо вони це зробили?

Ціль акції зрозуміла з її назви: зупинити торгівлю з ОРДЛО. Основним товаром, що поставляється з тимчасово окупованих територій, є вугілля, якого потребує частина об'єктів енергогенерації країни.

Чи багато вугілля вивозиться з ОРДЛО?

Від місяця до місяця ця цифра може відрізнятися в рази, і, зазвичай, залежить від двох чинників.

Перший — змінюється обсяг споживання вугілля тепловою генерацією. Другий — пропускна спроможність транспортної інфраструктури між Україною і зоною АТО.

З урахуванням цих нюансів поставки енергетичного вугілля з окупованої частини Донбасу можуть становити до 10 млн тонн на рік. За місяць звідти необхідно вивозити близько 800 тис тонн.

І що — Україна отримує вугілля тільки звідти?

Якщо говорити про антрацитову групу, то так. Майже весь антрацит, на якому працює більшість українських ТЕС, знаходиться на непідконтрольній Україні території. 99% потреб у цих марках вугілля задовольняються поставками із зони АТО.

І скільки запасів вугілля у нас залишилося, щоб дотягнути до кінця опалювального сезону?

За словами глави "Укренерго", середнє споживання вугілля антрацитної групи — близько 30 тис тонн на добу. У разі введення надзвичайного стану споживання можна зменшити до 20 тис тонн на добу.

За даними "Укренерго", на ранок 13 лютого загальні запаси вугілля антрацитної групи на всіх ТЕС становили 842 тис тонн. Їх може вистачити на 40 діб.

"Треба врахувати, що на різних станціях — різний запас вугілля, і це значення коливається від 14 до 100 днів за умови введення надзвичайного стану", — зазначає керівник "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

А що буде, якщо вугілля закінчиться раніше?

Найбільша проблема, яка може статися, — віялові відключення.

Відповідаючи на питання, які саме райони можуть постраждати від віялових відключень, прем'єр Володимир Гройсман сказав: "Сьогодні енергетики розглянуть це питання і дадуть рекомендації, коли потрібно починати. Не можна затягувати до того, як стратегічні запаси вугілля будуть зменшені".

Пізніше стало відомо, що за підсумками засідання антикризового штабу Харківській, Дніпропетровській, Київській, Чернігівській, Запорізькій, Сумській та Черкаській областям доручено провести засідання штабів з надзвичайних та техногенних ситуацій.

І що — немає ніякої альтернативи відключенням?

ВИПРАВЛЕНО

Є два варіанти.

Перший варіант — споживати більше газу для виробництва електроенергії на ТЕЦ. Тобто в разі нестачі вугілля доведеться запускати газо-мазутні блоки на Запорізькій і Трипільській ТЕС. При нинішній ціні на газ електроенергія, вироблена з нього, вийде "золотою".

Другий варіант — купувати вугілля деінде.

А як же нові тарифи і формула "Роттердам+", яка повинна була зробити нас незалежними від поставок вугілля з ОРДЛО?

Так, у березні Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг — НКРЕКП — затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію — "Роттердам+". Це ціна, за якою теплові електростанції продають електроенергію ринку. У ній, зокрема, враховується вартість вугілля.

Чому "Роттердам+"? За новою методикою вартість вугілля при виробництві електроенергії обчислюється за формулою "вартість вугілля в порту Роттердама плюс вартість його доставки в Україну".

Чому саме так, це довга історія (подробиці тут). Набагато важливіше, що через використання цієї формули споживачі платять вищий тариф за електроенергію.

Для чого це робилося? Одна з цілей нововведення, за словами глави НКРЕКП Дмитра Вовка, — забезпечення незалежності від поставок вугілля з тимчасово неконтрольованих територій. І ось через десять місяців після введення формули "Роттердам+" влада заявляє, що альтернативи поставкам вугілля з ОРДЛО нема.

При цьому у 2016 році, за словами члена правління бізнес-ради "Ціна держави" Андрія Геруса, всі українські споживачі додатково заплатили за формулою "Роттердам+" понад 10 млрд грн, і вони повинні були піти на формування незалежності від зони АТО. На питання, де ці кошти, можуть відповісти тільки представники влади.

Реальність же така, що вже три роки Україна залежна від поставок палива із зони АТО, і наступні місяць-півтора ОРДЛО — єдиний реальний варіант поставок вугілля потрібної марки.

І що робити?

Хорошим рішенням буде вчасно формувати запаси вугілля при підготовці до наступного опалювального сезону, закуповуючи імпортне паливо.

Також уряд повинен почати переобладнання ТЕС з марки антрациту "А" на марку "Г". Наприклад, зараз "Центренерго" завершує переобладнення Трипільської ТЕС на вугілля марки "Г".

Реклама: