Зима близько: чи буде зірваний опалювальний сезон?

Зима близько: чи буде зірваний опалювальний сезон?

Четвер, 13 жовтня 2016, 15:30 -
Опалювальний сезон ось-ось почнеться, але чи зможе Україна пережити його без віялових відключень, при обмеженій кількості вугілля і газу?

CARD

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман розпорядився, що опалювальний сезон повинен розпочатися з 15 жовтня. У Києві він вже почався, до кінця тижня він повинен стартувати і в інших містах України.

Все за планом, але є один важливий нюанс - прогнозують люті холоди. Якщо минулу зиму можна було охарактеризувати як теплу і м'яку, то в цьому році потрібно готуватися до серйозних морозів.

І в зв'язку з цим, як виявилося, можуть виникнути проблеми з опалювальним сезоном. Експерти і чиновники говорять про можливі віяльні відключення. Напередодні про це заявив і в.о. директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук, який допустив можливість обмеження подачі електрики в зимовий період.

Реклама:

CARD

Можливо. За словами народного синоптика Леоніда Горбаня, на Україну чекає тридцятиградусний мороз, який може тривати аж до кінця березня. Він зазначив, що така зима буває раз в 32 роки.

Завідуюча відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова говорить про те, що морози почнуться вже з кінця жовтня, але триватимуть до середини лютого.

"Зима буде нестійкою. Якщо порахувати всі дні, то набереться 20-25 днів холодних, морозних", - сказала Мартазінова.

При цьому, Укргідрометцентр прогнозує відносно теплу зиму. У листопаді та грудні середньомісячна температура буде близькою до середніх показників, а в січні, лютому і березні - вище середніх показників.

"В цілому зима буде характеризуватися як відносно тепла, але тривалість опалювального сезону, з точки зору температурних умов, буде коливатися від 160 днів на півдні країни до 180 на півночі і заході", - заявив представник Гідрометцентру Анатолій Прокопенко.

При цьому він підкреслив, що протягом зими будуть різкі зміни погодних умов.

CARD

З підготовкою до зими не може бути проблем, якщо: 1 - генеруючі потужності справні, 2 - вугілля на складах для ТЕС і газ в підземних сховищах в достатній кількості, 3 - є альтернативні шляхи поставок на випадок дефіциту.

У України, на жаль, можуть виникнути проблеми по всіх трьох пунктах.

Цього року запаси вугілля і газу набагато менші, ніж в минулому і позаминулому році. Крім того, альтернативних запасів поставки ні вугілля, ні газу у нас теж немає.

CARD

Ситуація наступна: експерти кажуть, що для того, щоб пережити зиму, нам необхідно 3 мільйони тонн вугілля. У Міністерстві енергетики вважають, що зиму можна пройти при нормі 1,793 мільйона тонн.

Взимку в 2014 році на складах ТЕС було 1,6 мільйона тонн вугілля, в 2015 році - 2 мільйони тонн вугілля.

Станом на 12 жовтня запас вугілля на складах ТЕС становить 1,422 мільйона тонн вугілля - тобто до встановленої самим Міненерго норми не вистачає 370 тисяч тонн.

При цьому той же Гламаздін зазначає, що 600 тонн вистачає на 10 днів. З огляду на те, що опалювальний сезон триватиме 160-180 днів, одного вугілля нам буде мало.

 

CARD

За даними Укртрансгазу, запаси газу в газосховищах на 11 жовтня становлять 14,7 мільярда кубометрів. У минулому році, для порівняння, на 12 жовтня запаси були на 1,1 мільярда більше.

Тому, говорити про те, що газ може перекрити нестачу вугілля, на жаль теж не можна.

За словами Гламаздіна, накопичити більше газу ніж є зараз - не вийде, тому що не вистачить пропускної можливості. Єдиний варіант, купувати безпосередньо у РФ, але в ситуації, що склалася, це навряд чи буде можливо.

CARD

По-перше, віяловими відключеннями. Такі заходи вже робилися в 2014 році.

По-друге, доведеться споживати більше природного газу для виробництва електроенергії на ТЕЦ. Тобто, в разі нестачі вугілля доведеться запускати газо-мазутні блоки на Запорізькій і Трипільській ТЕС.

При нинішній ціні газу електроенергія, вироблена з нього, вийде "золотою".

"Так, ціна буде набагато вище, ніж генерація на вугіллі. Але стійкість енергосистеми країни цього варта, інші варіанти обійдуться набагато дорожче. Або буде необхідно обмежувати споживачів. Ритмічно, без масових відключень, але тим не менш", - відзначає глава "Укренерго" Ковальчук.

CARD

Судячи з усього, нічого. Міністр енергетики натякає на те, що з вугіллям проблем немає і все в порядку.

"Що стосується поставок вугілля, Україна в травні спрацювала 298 тисяч тонн, в червні 720 тисяч тонн, в липні - 278 тисяч тонн. Починаючи з червня ми наростили запас - 166 тисяч тонн, за вересень плюс 336 тисяч тонн", - сказав міністр.

"Сьогодні на складах знаходиться 1766 тисяч тонн. Є незначна різниця між плановими показниками, затвердженими Кабінетом міністрів з підготовки до осінньо-зимового періоду і ця різниця компенсується за рахунок диверсифікації постачання вугілля", - заявив Насалик.

При цьому, або міністр переплутав цифри, або перебільшив на 370 тисяч тонн реальні запаси з нормою.

"По диверсифікації укладені контракти і поставляється відповідно в жовтні, листопаді, грудні і січні 539 тисяч тонн антрацитової групи і 100 тисяч тонн газової групи. Всього по диверсифікації 639 тисяч тонн. Зауважень по роботі об'єднаної енергосистеми України немає", - підсумував міністр.

Реклама: