Уряд "другого пришестя". Що вони зробили у 2015 році

Уряд "другого пришестя". Що вони зробили у 2015 році

Вівторок, 29 грудня 2015, 09:00 -
Чи заслуговує цей Кабмін на відставку? Чи заслуговують на це окремі міністри? ЕП підбила підсумки роботи міністерств економічного блоку. До об'єктів огляду ми також долучили Національний банк.

Майже рік тому парламент затвердив програму діяльності другого Кабінету міністрів Арсенія Яценюка на 2015-2016 роки. Це сталося 11 грудня.

Навколо цієї дати останнім часом витало багато чуток, зокрема і те, що недоторканність уряду закінчиться разом з термінами дії програми. А також, що її невиконання - це формальний привід для відставки Кабміну.

Але цього, як відомо, не сталося.

По-перше, довгоочікуваний звіт уряду навіть не був запланований. Так, ЗМІ анонсували, що міністри разом з прем'єром у звітуватимуть про виконану роботу.

Реклама:

Втім з незрозумілих причин формат цього заходу був переглянутий. Замість повноцінного звіту, за яким теоретично мало б постати питання про відставку Кабміну, в порядку денному був вказаний так званий "день уряду в Раді".

Тобто, не могло бути й мови про внесення на розгляд Ради рішення про довіру або відставку Кабміну.

По-друге, навіть жорсткого допиту не вийшло з тієї причини, що з легкої руки вже колишнього депутата БПП Олега Барни засідання перетворилося на цирк. Квіти, борцівські прийоми та бійки в парламенті перебили за рейтингом всі негативні новини, що стосуються дій прем'єра та його оточення.

Зараз риторика "БПП" і "Народного фронту" зводиться до того, що уряд жодним чином не можна відправляти у відставку. Найпоширеніша "страшилка" - цього не можна робити, оскільки Кабмін повинен завершити підготовку податкової реформи і держбюджету на 2016 рік, інакше Україна не отримає черговий транш від МВФ.

Чи заслуговує цей Кабмін на відставку? Чи заслуговують на це окремі міністри або можливо прем'єр-міністр? Ймовірно, "Фактор Барни" і позиція міжнародних "стейкхолдерів" дасть Арсенію Яценюку фору ще в кілька місяців.

 Фото zbruc.eu

Хоча не секрет, що з реформами в цьому році не склалося - їх рівень виконання був дуже низьким за підсумками дев'яти місяців, про що ЕП вже писала. За цей час мало, що змінилося, так як реформатори були активними переважно тільки в першій половині року.

Саме на це період припадають дві основні реформи, які пройшли успішний шлях від регуляторного акту до безпосереднього виконання - підвищення тарифів на газ для населення і патрульна поліція.

Як змінився за останній рік Індекс моніторингу реформ читайте тут.

Загалом питань нагромадилось багато як до самих міністрів, так і до роботи міністерств в цілому. ЕП попросила дати оцінку роботі уряду профільних журналістів, які слідкували за окремими міністерствами. До об'єктів огляду ми також долучили Національний банк. 

Історія 1

Історія 1

Історія 1

Історія 1

Історія 1

Історія 1

Реклама: