"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інфляція 60% річних: як перестати втрачати на депозитах ®

Інфляція 60% річних: як перестати втрачати на депозитах ®

Вівторок, 26 травня 2015, 11:15 -
Інфляційні процеси 2014 року знайшли свій розвиток і в 2015 році. Споживча інфляція в квітні прискорилася і склала 14% на місяць або 60,9% в річному еквіваленті. Таким чином, середній депозит у 25% річних покриває лише малу частину знецінення гривні. Чи варто очікувати зниження інфляції і що робити простому українцю в цій ситуації, розповідають фінансові експерти.

Інфляційні процеси 2014 року знайшли свій розвиток і в 2015 році. Споживча інфляція в квітні прискорилася і склала 14% на місяць або 60,9% в річному еквіваленті. Таким чином, середній депозит у 25% річних покриває лише малу частину знецінення гривні. Чи варто очікувати зниження інфляції і що робити простому українцю в цій ситуації, розповідають фінансові експерти.  

"Левову частку (9,3 п.п.) у зростання інфляції внесло підвищення цін на природний газ для населення. Ціна газу зросла в 5,5 разів. Причиною прискорення інфляції також послужило адміністративне підвищення тарифів на електроенергію на 33,6%. Високі девальваційні очікування продовжують надавати підтримку інфляції. Це стосується як виробників, так і дистриб'юторів", - коментує Сергій Горбачов, інвестиційний експерт компанії NETTRADER (Україна).

За прогнозами Комітету з монетарної політики НБУ споживчі настрої до кінця 2015 року будуть залишатися на низьких рівнях через зменшення реальної заробітної плати. Конкурентна перевага експортерів через глибоку девальвацію гривні дозволить нарощувати обсяг експорту в другій половині року.  

"Вже зараз ми бачимо позитивне значення чистого експорту на фоні імпорту, який зменшується. За підсумками року інфляція може прискоритися до 30%. Більша частина зростання прогнозується в першому півріччі, після чого, ймовірно, ми побачимо зниження інфляції і до кінця наступного року вийдемо на прогнозне значення на рівні 13%", - коментує пан Горбачов.

Реклама:

Інфляція - це явище, яке притаманне всім грошам, неважливо про яку валюту йдеться. Щоб зберегти свої кошти від знецінення, потрібно, щоб гроші працювали, а не припадали пилом в тумбочці, стверджують експерти.

Чому депозити не працюють?

 

Очевидно, що в таких умовах банківські депозити лише частково рятують кошти від знецінення. Крім класичного бізнесу можна подивитися в бік альтернативних варіантів, наприклад інструментів фондового ринку.

"На відміну від банківського депозиту, гроші, які ви поклали на рахунок для торгівлі на біржі, завжди вам доступні. Ви можете в будь-який момент часу їх перевести в готівку і покласти в свій гаманець", - розповідає про першу відміну між інвестиціями на біржі і банківським депозитом Сергій Румянцев, керівник відділу фінансових інструментів компанії "Майстер Брок".

Друга відмінність - це прибутковість. "Банки пропонують 22-27% річних. На перший погляд - це непоганий дохід. Але, ціни виросли більш ніж на 60%. Таким чином, якщо ви, наприклад, покладете в банк 10 000 гривень, то до кінця року вони перетворяться в 12 500 гривень. Якщо врахувати поточний рівень інфляції, то за обсягом товарів, які ви зможете купити, це буде еквівалентно сьогоднішнім 7 800 гривням. Тобто в підсумку ви отримаєте збиток", - пояснює пан Румянцев.

У чому завдання інвестицій

"Завдання будь-яких інвестицій полягає в заощадженні капіталу. Але як можна вберегти свій капітал від інфляції в 60%, якщо в банках можуть запропонувати в кращому випадку 27%? У таких умовах, що б хоч якось зберегти свою купівельну спроможність, необхідно пробувати новий формат інвестицій, який може принести більше доходу, заробітку і, можливо, навіть обігнати інфляцію", - говорить Сергій Румянцев.

Таким форматом може бути торгівля на біржі.

Що для цього потрібно?

 

"Для початку потрібно вибрати брокера - компанію у якої є всі необхідні ліцензії і яка є членом "Української біржі". Наявність ліцензій - це обов'язкова умова, без них компанія не має права надавати свої послуги. Також варто звернути увагу на перелік послуг, які надає брокер (доступ до фондового і строкового ринку, аналітична підтримка, навчальні програми тощо.), вивчити тарифну політику, подивитися рейтинги брокера (цю інформацію можна знайти в періодичному виданні "Української біржі" UX Review). Крім того, у вас можуть бути і свої суб'єктивні критерії оцінки. Вам повинно бути комфортно спілкуватися з вашим менеджером, тому я б рекомендував поспілкуватися особисто або по телефону з кількома представниками. Після цього вам буде легше зробити вибір", - розповідає про те, як почати роботу на біржі, Олександр Куликов, керівник управління брокерського обслуговування ІГ УНІВЕР.

Наступний етап - навчання:   "Потрібно поповнити рахунок на мінімальну суму (вчитися потрібно на реальних грошах) і відвідати курси, їх   на регулярній основі проводять багато компаній, - говорить Олександр. - Почавши торгувати, ви зможете побачити ваші прогалини в знаннях, помилки є у всіх і не варто засмучуватися. Але і не потрібно радіти першому прибутку (часто перший успіх викликає ейфорію). Прогалини можна закрити самонавчанням та індивідуальними заняттями, це дозволить максимально ефективно використовувати ваш час і систематизує знання. Потім ви будете вдосконалюватися постійно, а новий багаж знань буде корисний в інших сферах життя".

"Використання валютних контрактів дозволяє з лишком перекривати зростання цін", - підтверджує Бердічевський Віталій, керівник відділу роздрібних продажів інвестиційної компанії АРТ КАПІТАЛ.

Покупка доларових контрактів на біржі з гарантією розрахунків і оперативним зарахуванням коштів дозволяє спробувати себе на фондовому ринку, торгуючи зрозумілим інструментом. При цьому для роботи на біржі не потрібно володіти великим капіталом - для цього достатньо відкрити рахунок у брокера від 5 тис. грн.

Бердічевський Віталій приводить конкретний приклад, як за один місяць можна заробити 35%.

  1. Поповнення рахунку на 5 тис. грн.
  2. 20 квітня операція з одним доларовими контрактом по 24,50 за долар (24 500 грн.)
  3. Під забезпечення угоди блокується 4 900 грн. (20% від суми)
  4. Комісія 10 грн. за операцію
  5. Розрахунок був зроблений на зміцнення гривні
  6. 19 травня гривня на "Українській біржі" зміцнилася до 22,75
  7. Результат клієнта: + 1 750 грн.
  8. Комісія 10 грн.
  9. ПІДСУМОК: чистими 1 730 грн. або 35% на вкладені гроші.

"Особливість доларового контракту полягає в можливості отримати прибуток не тільки від зростання, але й від зниження долара, при цьому використовуючи вбудоване плече 1 до 5, торгуючи доларовими контрактами на "Українській біржі". Це дозволяє не тільки перекривати інфляцію, але і отримувати суттєвий результат, - говорить Віталій Бердічевский.- Все, що потрібно, крім торгового рахунку у брокера і грошей - розуміння куди піде гривня. При цьому не потрібно бути аналітиком і прогнозувати за підсумками року - все одно ф'ючерсні контракти розраховуються щоквартально. Достатньо мати уявлення загального тренду протягом 1-3 місяців".

Дізнатися більше про те, як ефективно управляти своїми фінансами, можна, замовивши практичний посібник або безкоштовну консультацію брокера.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!