Лібералізація валютного законодавства: безконтрольність чи переваги®

Лібералізація валютного законодавства: безконтрольність чи переваги®

Вівторок, 19 травня 2015, 09:00 -
Цього року в Україні з'явилися валютні ф'ючерси. Фінансові експерти кажуть, що ці інструменти вже давно були необхідні нашій країні і, нарешті, завдяки лібералізації валютного законодавства, їх вдалося запустити. Ми вирішили поцікавитися у експертів, чим можуть бути корисні валютні ф'ючерси в повсякденному житті.

Цього року в Україні з'явилися валютні ф'ючерси. Фінансові експерти кажуть, що ці інструменти вже давно були необхідні нашій країні і, нарешті, завдяки лібералізації валютного законодавства, їх вдалося запустити. Ми вирішили поцікавитися у експертів, чим можуть бути корисні валютні ф'ючерси в повсякденному житті.

Підприємцям та бізнесменам

Слідом за зростанням долара зросли ціни практично на всі товари. Що не дивно, відкривати і розвивати власне виробництво відважуються тільки безстрашні, тому більшість товарів - імпортні. Підприємці, які закуповують товари за кордоном або купують комплектуючі для свого виробництва, роблять оплату за них у валюті. Тому нестабільність на валютному ринку змушує їх підвищувати ціни на свою продукцію, таким чином, закладаючи у вартість товару можливе зростання курсу. Найбільше від цього страждає кінцевий покупець.

"Ситуація 2014 - 2015 років показала, що час фіксованого курсу минув й бізнесмени перестраховуються від можливого зростання долара, притримуючи ціни від зниження. При цьому, навіть ослаблення долара з позначки 35-37 до 21-23 грн. не сильно відбилося на цінах", - говорить Віталій Бердічевський, керівник відділу роздрібних продажів АРТ КАПІТАЛ.

Реклама:

Впровадження валютних контрактів на "Українській біржі" дозволяє підприємцям і компаніям страхувати свої валютні ризики. "Покупка контракту на долар - гривню, використовуючи механізм гарантійного забезпечення (20% від вартості контракту), дозволяє вивільнити 80% оборотного капіталу, який можна використовувати на розвиток, - розповідає пан Бердічевський. - А ті підприємці, у кого сезонний бізнес, замість розміщення коштів на короткострокових депозитах - можуть купити в 5 разів більше контрактів на ту ж суму, завдяки вбудованому плечу 1 до 5. При цьому, технологія гарантування поставки і миттєвість розрахунків дозволяють дуже швидко перевести гроші від продажу контракту з рахунку у брокера на свій банківський рахунок і назад".

Таким чином, застрахувавши себе від курсових коливань, підприємці отримують гнучкий інструмент для управління валютними ризиками, а кінцевий покупець - шанс не переплачувати за товари. Це формат win-win - коли всі у виграші.

Студентам та їх батькам

 

Продовжуючи знаходити способи застосування ф'ючерсних контрактів, можна згадати і про освіту. Освіта - найкраща інвестиція, і чим якісніша освіта, тим більше можливостей перед вами відкривається.

"Припустимо, що ви прийняли рішення отримати освіту в іноземному вузі або відправити своїх дітей вчитися за кордон. Мало того, що це недешеве задоволення, так ще й рахунок за навчання вам будуть виставляти, наприклад, в доларах. Якщо ви отримуєте дохід у гривні, то в періоди її знецінення це перетворюється на реальну проблему, - говорить Сергій Горбачов, інвестиційний експерт компанії NETTRADER (Україна). - Тут вам і стане в нагоді стандартизований біржовий контракт на валютну пару долар - гривня. Ви знаєте, що вартість року навчання коштує 15 тис. доларів і вам потрібно акумулювати цю суму до початку року. Серед можливих варіантів: покупка відразу всієї суми за поточним курсом або покупка 15 ф'ючерсів на пару долар - гривня з експірацією в грудні. У першому варіанті потрібно відразу виділити повну суму і заморозити гроші. У другому варіанті вам потрібно виділити всього 20% від суми, в той час як основну частину можна не вилучати з сімейного бюджету аж до початку року. Перевага очевидна".

Головна наша проблема - невміння рахувати гроші, вважає Сергій Горбачов: "Упевнений, що найближчими роками тенденція до підвищення фінансової грамотності населення буде тільки посилюватися. Люди почнуть усвідомлювати корисність інструментів фондового ринку. Можна провести паралель з кредитними картками. Раніше такий продукт відлякував людей, а тепер майже у кожного є одна-дві кредитки", - вважає експерт.

Сім'ям та друзям

Багато хто мріє подорожувати по різних країнах, але для українців це стало значно дорожче через зростання курсу долара, так як всі ціни на іноземні путівки номіновані в доларах. До того ж, туристичні агенції завжди розраховують за більш високим курсом, щоб застрахувати себе від зростання долара.

"Клієнт змушений переплачувати, щоб агенція була захищена від девальвації гривні. У той же час виходить, що українець не має механізмів для того, щоб захистити себе від такого ризику, - говорить Сергій Румянцев, керівник відділу фінансових інструментів компанії "Майстер Брок". - Але, насправді, способи є. Наприклад, ви вирішили улітку вирушити на Південний полюс, така поїздка коштуватиме більше 10 тис. доларів, тобто 220 тис. грн. Зібрати таку суму це півсправи, а от якщо курс долара піде ще вище, то ви можете банально не встигнути. Використовуючи сучасні фінансові інструменти, можна накопичити на відпочинок і не боятися зростання курсу долара".

Щоб застрахувати у гривні еквівалент 1 тис. доларів від девальвації, необхідно виділити 5 тис. грн. Тому для подорожі на Південний полюс спочатку потрібно накопичити 50 тис. грн. і на цю суму купити ф'ючерсний контракт долар - гривня на "Українській біржі". Таким чином, ви тут же фіксуєте для себе вартість поїздки по курсу 22 грн., як би він далі не змінювався, ви захищені. Якщо долар піде вгору і, наприклад, поїздка буде вже коштувати 300 тис. грн., то, завдяки такій тактиці, ви з "Української біржі" заберете прибуток у розмірі 80 тис. грн., який повністю компенсує різницю, - пояснює принцип роботи на біржі Сергій Румянцев. - Якщо у вас більш скромні цілі, Туреччина, Єгипет або Кіпр, то вартість поїздки буде меншою, а, отже, і сума для страховки знадобиться менше. Як використовувати дану можливість, вас абсолютно безкоштовно проконсультують в будь-якій брокерській компанії на фондовому ринку України".

Усім і кожному

Всі ми, незалежно від рівня прибутків, намагаємося відкласти частину заробітку і накопичити на якісь потреби. Як це робити ефективно, щоб знецінення національної валюти і інфляція не з'їдали ваші заощадження?

"Роблячи накопичення, важливо визначитися з валютою. У гривні ставка вища, а в доларі немає девальваційних ризиків", - пояснює Олександр Куликов, керівник управління брокерського обслуговування ІГ УНІВЕР.

Експерт пропонує кілька стратегій. Перша стратегія накопичення: всі гроші ми розміщуємо в гривні, ставки депозитів 20% і вище. "Хоча, враховуючи закон, згідно з яким банк має право достроково не розривати депозит, я б звернув увагу на облігації і відкриті інвестиційні фонди. 20% від суми вкладу я б рекомендував розмістити на депозит до запитання. У разі нестабільності національної валюти ви завжди зможете купити ф'ючерси, і ваш внесок буде застрахований від девальвації. Поки валюта стабільна можна отримувати набагато більш високу процентну ставку, прискоривши процес здійснення мрії", - каже Олександр.

 

Друга стратегія накопичення: 20% ми переводимо брокеру в гривнях, а 80% розміщуємо в доларах. При цьому ми продаємо ф'ючерси. Сенс стратегії в тому, що при стабільності національної валюти ми можемо підвищити процентну ставку, а коли є девальваційні очікування купити ф'ючерси, фактично закривши позицію, при цьому на 80% залишитися у валюті.

"Наприклад, ставка в доларах 10% річних, продавши зараз ф'ючерси по 24 грн., якщо офіційний курс залишиться на рівні 21 грн., ми отримаємо додатково до 15% (45% річних) за 4 місяці. При цій стратегії, коли депозит в доларах і ви продаєте ф'ючерс, фактично ваші накопичення будуть в гривнях. У разі девальвації ви будете втрачати на ф'ючерсах, але заробляти на депозиті. При стабільній валюті ви отримаєте високі відсотки по вашим інвестиціям", - говорить Олександр Куликов.

Таким чином, ф'ючерси дозволяють більш гнучко підходити до управління своїми фінансами, не обмежуючи себе у виборі.

Дізнатися більше про те, як ефективно управляти своїми фінансами, можна, замовивши практичне керівництво або безкоштовну консультацію брокера.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!