"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Реформи провести - не поле перейти

Реформи провести - не поле перейти

Понеділок, 6 квітня 2015, 19:08 -
Разом із стратегічними розробками сектор щоденно забезпечує країну їжею та валютою - кожен третій долар економіки зароблений аграріями.

Хіба хтось казав, що буде легко?

Реформи - процес тривалий, що потребує зусиль усього суспільства.

Однак якими б не були зусилля, результат буде тоді, коли всі учасники спрямовуватимуть їх у одному напрямку.

Тому таке значення має координація дій уряду, Верховної Ради, президента, профільних міністерств, громадських ініціатив та бізнесу.

Реклама:

Реформи провести - не поле перейти, але у нашому випадку це поле треба для початку засіяти.

Реформа агросектору відбувається на основі стратегії сталого розвитку "Україна-2020", програми діяльності уряду, коаліційної угоди та угоди про асоціацію з ЄС.

Аби ці документи та їх реалізація не суперечили один одному, представники робочих груп та decision-makers усіх гілок працюють разом. Більше того, процес не ішов би далі декларацій, якби усі не навчилися співпрацювати.

 Натисніть для збільшення

Щоб сконцентрувати зусилля в аграрному секторі, Мінагрополітики ініціювало розробку єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки.

Якісна відмінність - до її розробки запрошуються всі зацікавлені учасники: експерти, представники громадськості та аграрного бізнесу. Ми створили онлайн-форму на сайті Мінагрополітики, через яку можна завантажити свої пропозиції. Форма активна до 15 квітня, пізніше почнуться круглі столи та публічні дискусії.

Стратегії потрібні для оформлення ключових цілей та окреслення сфер, які вимагають максимальних зусиль. Однак у поточних умовах ми повинні одночасно йти шляхом quick-wins - крок за кроком ставити та виконувати невеликі завдання.

Наприклад, у рамках напряму реформ "Нова продовольча політика" для Мінагрополітики прописано більше 30 завдань. Вони згруповані за напрямами "Нова економічна політика" - розробка системи контролю за ГМО - та "Політика міжнародної допомоги" - програми співробітництва з МВФ, СБ, ЄБРР, ЄІБ.

Інший шлях систематизації - у робочих групах з розробки стратегії. Створено вісім груп за 24 напрямками. Вони сконцентровані на конкретних питаннях, які передбачають рішення з боку виконавчих органів та голосування у Верховній Раді.

Представники Мінагрополітики активно працюють у профільних комітетах парламенту і готові відстоювати там свою позицію на засіданнях, якщо є можливість висловитися.

Натисніть для збільшення 

Значна частина здобутків міністерства у напрямку реформування галузі стосується законодавчих ініціатив. Це кроки на шляху до дерегуляції галузі, протидії корупції та створення нормативної бази, що сприятиме розвитку бізнесу.

За підтримки міністерства скасовано або буде скасовано одразу після набрання чинності прийнятими Верховною Радою законами 14 дозволів, шість ліцензій, більше 50 інших змін. Прогнозований економічний ефект - до 5 млрд грн.

Міністерство також підтримало постанову Кабміну №42 від 28 січня 2015 року "Деякі питання дерегуляції". Вона передбачає такі зміни.

1. Скасовано обов'язковість карантинного сертифіката на зернові та олійні культури.

2. Уп'ятеро зменшено термін видачі фітосанітарного сертифіката: з п'яти днів до 24 годин.

3. Удосконалено порядок реєстрації засобів захисту рослин.

4. Постановою уряду №1 від 14 січня 2015 року скасовано режим ліцензування операцій з імпорту засобів захисту рослин у 2015 році.

5. Підтримано закон 222-VIII від 2 березня 2015 року, яким скасовано ліцензії на торгівлю пестицидами, проведення фумігації, торгівлю племінними ресурсами.

6. Підтримано закон №247-VIII від 5 березня 2015 року, за яким нотаріуси зможуть реєструвати права оренди сільськогосподарської землі. Документи можна буде подавати в електронному вигляді. Крім того, надана можливість подавати одночасно документи на право власності та оренди землі.

Натисніть для збільшення 

Разом з тим, низка важливих законів та рішень ще чекає на прийняття.

Законопроект 1580 передбачає: мінімальний термін оренди - сім років, орендний платіж - тільки у грошовій формі, скорочення переліку умов договору оренди, заборону відчуження орендованих земель без згоди орендаря, добровільність проектної документації щодо сівозмін, ліквідацію надмірного регулювання виробництва органічної продукції, скасування 14 дозвільних документів.

Цей законопроект перебуває на підписі у президента.

 Натисніть для збільшення

Законопроект 2279 запроваджує оренду земель тільки на конкурентних засадах. Законопроект 1159 передбачає передавання місцевим громадам земель державної власності, крім тих, на яких розташовані об'єкти державної власності.

Загалом у парламенті очікують прийняття близько десяти законопроектів, яких гостро потребує галузь. Зокрема, щодо перевірки безпечності і якості харчових продуктів та кормів, обмеження надмірного втручання держави у господарську діяльність аграрних товаровиробників.

 Натисніть для збільшення

Прийняття деяких актів затягується, деякі мають політичне підґрунтя, але ми очікуємо, що абсолютна більшість положень програми діяльності уряду та коаліційної угоди будуть реалізовані вже у 2015 році.

У цьому питанні Мінагрополітики розраховує на підтримку Національної ради реформ, яка є платформою для спільної роботи усіх, хто прагне змінити стару систему. Кожен день затягування реформ оплачується ціною життя українських військових, які відвойовують для нас дорогоцінний час. Або зараз, або ніколи.

Разом із стратегічними розробками аграрний сектор щоденно забезпечує країну їжею та валютою - кожен третій долар економіки зароблений аграріями. Поруч з великими планами реформування ми маємо чітке завдання: засіяти наші поля.

У рамках весняно-польових робіт уже засіяно 1,5 млн га. Тому поле реформ ми не просто "проходимо", а й засіваємо. Робимо це з таким розрахунком, щоб після завершення місії нашої команди було неможливо скасувати досягнуте.

Олексій Павленко, міністр аграрної політики та продовольства

Реклама: