Долар знизився на 26,5%, чи буде і далі падати американська валюта?®

Долар знизився на 26,5%, чи буде і далі падати американська валюта?®

Середа, 29 квітня 2015, 06:57 -
За 2 місяці курс долара на Міжбанківському валютному ринку знизився на 26,5%. З одного боку зміцнення гривні - позитивний сигнал, але, як і все в світі, це лише одна сторона медалі.

Ви помітили, що коли курс долара починає стрімко зростати, ми всі біжимо скуповувати останню готівкову валюту в каси банку та обмінники? А що робити, коли долар падає?

За 2 місяці курс долара на Міжбанківському валютному ринку знизився на 26,5%. З одного боку зміцнення гривні - позитивний сигнал, але, як і все в світі, це лише одна сторона медалі.

Фінансові експерти пояснюють, що зміцнення гривні пов'язане з політикою Національного банку, підвищенням облікової ставки і обмеженням на купівлю валюти на безготівковому ринку.

"Наразі для аграріїв найспекотніший сезон і вони потребують оборотного капіталу всередині країни. Брати кредити в банках дорого і не має економічного сенсу, немає таких очікувань щодо девальвації, які перекриють вартість позикового ресурсу. Тому вони поступово заводять валюту в країну, а в умовах обмежень НБУ намітилася тенденція до деякого зміцнення національної валюти, - коментує Олександр Куликов, Керівник управління брокерського обслуговування ІГ УНІВЕР. - Але така ситуація досить короткострокова. Ринок не зможе нескінченно перебувати у "в’язниці" для капіталу і дорогому ресурсі, це не сприяє інвестиційному клімату і несе нові виклики для НБУ в майбутньому. В цілому поки ситуація контрольована завдяки роботі Мінфіну з реструктуризації державного боргу та політиці НБУ. Тому зараз немає передумов для сильних коливань національної валюти".

Реклама:

"На "Українській біржі" 80% акцій блакитних фішок - це експортери, які отримують валютну виручку. Аналітики та інвестори оцінюють перспективи компанії, виходячи з її фінансових показників, які розраховуються в гривнях. Для експортерів - зниження долара, з одного боку, погано - на отримані за свою продукцію долари вони можуть купити менше гривні, а з іншого боку, добре - зменшується боргове навантаження (кредитні лінії, євробонди). Також сюди варто додати невизначеність щодо відновлення бойових дій на Сході - багато компаній знаходяться саме в цих областях України", - говорить Віталій Бердічевський, керівник відділу роздрібних продажів АРТ КАПІТАЛ.

Ревальвація гривні необхідна, вважає Сергій Горбачов, інвестиційний експерт компанії NETTRADER (Україна), так як вона пожвавить споживчі настрої українців.

"Зростання курсу, яке ми спостерігали, значною мірою було викликане панікою і невеликими обсягами торгів на Міжбанківському валютному ринку, - пояснює причини зростання курсів валют Сергій Горбачов. - Поодинокі угоди на загальну суму $ 100 тис. за курсом 40 грн. за долар не є інформативними і несуть швидше деструктивний характер. Нагадаю, що в звичний час денний обсяг торгів на міжбанку досягав $ 1 млрд і більше. Тому, поточне планомірне зміцнення національної валюти несе позитив для більшості секторів економіки і більшої частини населення країни. Дешева гривня підвищує конкурентоспроможність внутрішнього виробника, але девальвація не повинна бути неконтрольованою, тому в такому вигляді вона згубно впливає на економіку. Резерви Нацбанку поповнилися після отримання траншу від МВФ і тепер у регулятора з'явилися ресурси для згладжування ситуації на ринку".

Так що ж робити з доларом, який дешевшає?

Долар подешевшав, але не поспішайте стрімголов бігти до найближчого відділення банку або обмінника, щоб купити зелені на всю гривню. "Купуючи готівковий долар, ви заморожуєте свої гроші. Такий капітал не працює на вас, він не приносить вам доходу. У поточних умовах краще купувати валютні активи, які будуть захищати ваші кошти від девальвації і дозволять заробити, - рекомендує Сергій Румянцев, керівник відділу фінансових інструментів компанії "Майстер Брок". - Вибір форми інвестицій краще робити разом з персональним консультантом або брокером".

За аналізом і рекомендацією можна звернутися в брокерську компанію - майже в кожній великій інвестиційній компанії є штат фахівців, які випускають аналітичні звіти. "Читання аналітики і прогнозування руху ціни з багатьма невідомими - цікаве заняття. Однак підходить не всім", - говорить Віталій Бердічевський.

 

Пан Румянцев радить розглянути наступні варіанти: "Якщо капітал менше 25 тис. гривень, то краще купити ф'ючерсні контракти на долар - гривню. Ви зможете заробити на коливаннях курсу, використовуючи менший обсяг капіталу, тобто ефективніше управляти своїми коштами".

"З точки зору людини не знайомої з роботою на фондовій біржі, прогнозувати коливання і зміни цього інструменту легше - про курс долара говорять як на роботі, так і сидячи на кухні в дома, - коментує Віталій Бердічевський. - Також інструмент буде цікавим активним трейдерам - завдяки вбудованому кредитному плечу 1 до 5, трейдер, з одного боку, не несе високих ризиків при раптовій зміні ціни, а з іншого - може оперувати капіталом в 5 разів більшим, що ідеально підійде для невеликих і середніх сум вкладень".

Тим, хто має в своєму розпорядженні великі кошти, наприклад суми від 25 до 250 тис. гривень, фінансисти рекомендують купувати акції "Миронівського хлібопродукту" (ТМ "Легко!", ТМ "Наша Ряба" та ін). "Ця компанія є найбільшим агрохолдингом, за нашими оцінками її папери зростуть у ціні на 50% до кінця року, це гарний потенційний заробіток в доларовому еквіваленті, - стверджує Сергій Румянцев. - Якщо капітал більше 250 тис. гривень і вам потрібен найконсервативніший варіант, то можна придбати доларові державні облігації. Прибутковість за цими інструментами може досягати 10-12% річних, але при цьому рівень надійності вище, ніж в будь-якому банку країни".

Українці вже починають набувати психологічного імунітету до різких стрибків курсу долара. Немає сенсу в паніці бігти в банк при досягненні кожного нового історичного максимуму на валютному ринку, все одно не встигнеш вчасно купити валюту.

Більш тверезий підхід, це мати особистого консультанта, який допоможе відстежувати подібні тенденції. У кожної сім'ї є свій лікар, свій стоматолог, свій перукар, до якого ми звикли ходити. Дуже дивно, що в питаннях особистих фінансів більшість людей керується думкою сусідів або випадкових знайомих, які не є професіоналами в цій сфері. Розумніше буде мати персонального фінансового консультанта, який буде тримати руку на пульсі змін в економіці і пропонувати вам кращі рішення.

Провідні брокерські компанії на фондовому ринку України надають безкоштовні первинні консультації та допомагають розібратися в тому, де, як і чому треба зберігати свій капітал.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!