Фонд соцстраху: перемога над оздоровленням

Фонд соцстраху: перемога над оздоровленням

Вівторок, 2 грудня 2014, 07:25 -
З кишень українців у кишеню невловимих структур витікають мільйони гривень. Санаторії кажуть - з вини фонду. У фонді переводять стрілки на санаторії. Хто залатає чорну діру?

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності рідко опиняється у полі зору громадськості та журналістів. Дарма.

Структура, яка щорічно освоює багатомільярдні бюджети, у 2013 році - 11 млрд грн, - схоже, стає зручною "пральнею" для відмивання страхових внесків.

Фонд - своєрідний депозит кожного українця.

Він повинен виконувати місію соціального захисника, повертаючи вкладені застрахованими особами гроші у вигляді оплати лікарняних листів, допомоги на пологи, поховання, догляд за хворим членом сім'ї.

Реклама:

Ще одна його важлива функція - грошова компенсація літнього відпочинку та оздоровлення дітей та дорослих.

Купує лікувально-оздоровчі послуги санаторіїв центральна виконавча дирекція фонду. Потім вона розподіляє путівки за 10-20% від вартості чи безкоштовно, якщо з дорослим на лікування їдуть двоє дітей.

Доплата за путівку у дитячий табір фіксована, її щорічно визначає фонд. У 2014 році ця сума становить 903 грн. З 2004 року регіональні дирекції фонду отримали можливість купувати путівки через тендери, віддаючи їх людям за 10% вартості.

Сума таких закупівель не може перевищувати 20% бюджету, який регіональне відділення виділяє на оздоровлення дітей. Справа ця добровільна, саме регіональні дирекції вирішують, купувати чи ні. Однак на 10-видсоткових путівках наполягає центральна дирекція фонду, називаючи їх пріоритетом. Чому?

Навесні 2014 року дніпропетровська дирекція ФСС провела два такі тендери, закупивши 1 540 дитячих путівок за 6 998 460 грн. Дітей згодом оздоровили у дніпропетровському лісовому таборі "Дорожник" і трьох таборах у Кирилівці: "Зміна", "Северянин" та "Морський".

Однак сайт державних закупівель стверджує, що в обох тендерах перемогли не ці табори, а київське ТОВ "Клеоніка". Єдиним його конкурентом у торгах було ТОВ "Санаторно-курортний центр" - СКЦ. КВЕД обох ТОВ значиться аж ніяк не організація роботи дитячих таборів, а "послуги готелів".

 Джерело fse.gov.ua. Натисніть для збільшення

"Клеоніка", згідно з тендерною документацією, зареєстроване у Голосіївському районі Києва по вулиці Льва Толстого, 33, офіс 75. Однак житловий будинок №33 має усього 73 квартири, а про "Клеоніку" тут ніхто не чув. Телефон фірми, зазначений у єдиному реєстрі підприємців та тендерній документації, вимкнений.

Не працює і телефон СКЦ, а за адресою Ямська, 28-А у Києві, де повинен розміщуватися "Санаторно-курортний центр", працює адвокат. "До нас часто приходять у пошуках цієї фірми, але її тут нема", - каже він.

"Клеоніка" було зареєстроване 10 жовтня 2013 року, СКЦ - 10 вересня 2012 року. Статутний фонд обох фірм становить 1 тис грн, а формування статутного фонду "Клеоніки" було завершене лише у жовтні 2014 року.

Отже, при укладанні угоди з ФСС фірма-переможець не могла підтвердити свою фінансову спроможність як учасник тендера.

На торги ФСС виставив три лоти: один лот - одна пропозиція, один табір. Звідки у підсумку взялися чотири табори? Виявилося, що переможець торгів почав шукати, куди можна відправити дніпропетровських дітлахів, лише за підсумком тендера.

"Клеоніка" звернулася до нас після тендера. Запитали, за скільки ми зможемо продати 620 путівок. У мене не було стільки місць, тільки 300. Я запропонував їм звернутися ще до сусіднього табору "Зміна", - розповідає директор табору "Северянин" Леонід Борисенко.

"Мені вони запропонували 3 750 грн за путівку. Мені не була вигідна ця пропозиція, але якби я не погодився, то залишився би у збитках", - говорить директор "Зміни" Юрій Білокуров.

"Клеоніка", яка не могла надати довідки для підтверждення фінансової спроможності, все одно отримувала від фонду мільйони  
Натисніть для збільшення

У "Дорожнику" озвучили дві версії. "Документи ми самі готували. Чому не ми брали участь, а "Клеоніка"? Не знаю. Зателефонуйте керівництву", - каже директор "Дорожника" Анатолій Квашенко.

"Керівництво" - голова профкому ГП "Дніпрооблавтодор" Леонід Копитько - говорить, що "Клеоніка" звернулася до них з пропозицією купити путівки.

Директор "Дорожника" 3 квітня 2014 року уклав з приватною фірмою договір купівлі-продажу путівок. Парадокс, але ціна путівки та сума закупівлі у договорі вказані не були, тому що "долар стрибав". "Ми потім, перед початком сезону, погодили суму - 3 350 грн за путівку", - повідомив Квашенко.

"Клеоніка" брала участь у тендері від мого імені. Путівка коштувала, як завжди, - 3 360 грн з людини", - говорить директор "Морського" Денис Василенко.

Ціни пільгові, табори підтвердили їх калькуляціями вартості. Проте, як повідомили у центральній виконавчій дирекції ФСС, фонд купив ці путівки значно дорожче.

"У "Дорожника" путівки були куплені по 3 885 грн, у "Морського" - по 4 662 грн, у "Северянина" та "Зміни" - по 4 746 грн", - говорить, звіряючись з документами, начальник управління центральної дирекції фонду Тарас Антоненко.

За умовами тендерів, прописаними виконавчою дирекцією дніпропетровського відділення ФСС, учасники торгів повинні надати калькуляцію вартості путівок. Що ж надала "Клеоніка", і чому тендерний комітет не перевірив калькуляцію?

 У фонді обговорили результати оздоровлення дітей, листопад 2014 року. Фото fse.gov.ua

Зрештою, за путівки у "Дорожник" ФСС переплатив 160 500 грн, у "Морський" - 807 240 грн, у "Зміну" - 318 720 грн, у "Северянин" - 321 300 грн. Загальна сума переплати за усі путівки - 1 607 760 грн. Ці гроші дісталися "Клеоніці"?

"Ця фірма надає послуги з підготовки документів на тендер. Робота ця складна, потрібен спеціаліст, який попросить за послуги чималу суму", - каже Антоненко.

Ця версія не витримує критики, оскільки про існування табору "Зміна" "Клеоніка" дізналася тільки після тендера. До того ж, це ТОВ було самостійним учасником торгів, а не представником за довіреністю.

Антоненко, називаючи цифри, відзначив, що у вартість кожної путівки входить вартість транспортування дітей у табір і назад. Чи так це?

У табірних калькуляціях, крім "Дорожника", вартість перевезення не була закладена. За типовою калькуляцією послуг з перевезенню груп дітей, отриманої автором в одному з місцевих АТП, яке спеціалізується на цій послузі, усіх дітей в усі табори можна було перевезти за 200 тис грн. Куди ж поділися ще 1,4 млн грн?

До речі, автобуси "Клеоніка" замовила старі, 350-кілометровий шлях вони, за словами директорів таборів, долали сім-дев'ять годин, та й ще з ДТП, бо дитячі колони не супроводжувала ДАІ.

Запорізьке ДАІ підтвердило: 28 серпня у Мелітополі один з автобусів, який віз дітей із "Зміни" у Дніпропетровськ, не розрахував швидкість та відстань і врізався на перехресті у "Шкоду", а та - у ще один автобус.

Різниця між реальною ціною путівки та ціною закупівлі 
Натисніть для збільшення

До речі, організовувати перевезення дітей "Клеоніка" не мала права. За законом про дитяче оздоровлення формуванням груп дітей можуть займатися лише фірми, послуги з оздоровлення яких прописані у статуті, чого у "Клеоніки" нема.

Підозру про те, що умови тендера дніпропетровська дирекція ФСС писала для конкретної фірми, підтверджує ще один факт.

Згідно із статтею 16 закону про тендерні закупівлі, замовник повинен відзначити обов'язковою умовою наявність в учасника матеріально-технічної бази, персоналу відповідної кваліфікації, досвіду виконання аналогічних договорів.

В умовах "по-дніпропетровськи" зобов'язання наявності характеристик перетворилося у зобов'язання можливості надання послуг. Промовиста деталь. Не випадково, напевно, на запит автора щодо отримання тендерних пропозицій "Клеоніки" та СКЦ і центральна, і регіональна дирекції фонду відповіли відмовою.

Керівником та засновником "Кленіки" є Андрій Мінко, уродженець РФ 1982 року народження. Співзасновники СКЦ - Костянтин Фліс, 99% статутного капіталу, 1991 року народження та Юрій Янко - 1%. Керівник - Вероніка Зарубіцька. Її та Мінка інтернет пізнає як адвокатів та юридичних консультантів низки фірм.

Цей тендер - не перший досвід "адвокатів". Вони встигли "засвітитися" у Дніпропетровську в жовтні 2013 року. Тоді дніпропетровське відділення фонду вперше провело тендер, за підсумками якого за 2 665 950 грн 500 путівок були закуплені у санаторію "Дружба" в Євпаторії.

"Дружбу" представляла директор СКЦ Зарубіцька, а його конкурента - санаторій "Іскра" - директор "Клеоніки" Мінко. Інших учасників не було.

Обговорення велося з використанням новітніх засобів зв'язку. Фото fse.gov.ua

Головний лікар "Іскри" Артур Слюсаренко говорить, що "Клеоніку" йому та керівникам інших санаторіїв представили у 2013 році на засіданні у Міністерстві курортів та туризму Криму як "нову, але хорошу фірму", яка допоможе з оформленням документів на тендери.

"Вартість їх послуг у ціну путівки ми не включаємо. Ми санаторій Мінздоров'я, бюджетна установа, тому не маємо на це права. Наскільки я знаю, "Клеоніка" щось від фонду соцстраху повинна була отримати", - повідомив Слюсаренко.

До участі у тендері санаторію "Іскра" є окремі питання. Заклад у цьому випадку схожий на підставного конкурента, оскільки є спеціалізованим клінічним закладом МОЗ, призначеним для лікування дітей з психоневрологічними захворюваннями.

Потрапити сюди можна лише за направленням лікаря. Приймати організовані групи дітей санаторій не має права, оскільки така послуга не входить у затверджений Кабміном перелік платних послуг медичних закладів.

За словами головного лікаря, путівка у санаторій восени 2013 року коштувала 2 100 грн. Отже, пропозиція "Іскри" повинна була становити 1,05 млн грн, а "Клеоніка", створена за тиждень до торгів, заявила цифру 2,94 млн грн.

За законом про соцстрахування, роботу виконавчих дирекцій фонду контролює його правління. Втім, опитані члени дніпропетровського регіонального правління від такого контролю відхрестилися, заявивши, що тендерами не цікавляться.

Голова тендерного комітету дніпропетровського відділення ФСС, заступник начальника виконавчої дирекції Володимир Яріхович на питання про "Клеоніку" повідомив, що не знає, скільки "Клеоніка" заробила і за скільки купила путівки.

 У цьому 73-квартирному будинку на вулиці Льва Толстого нема 75-го офісу, де повинне знаходитися ТОВ "Клеоніка". Фото автора

Автор перевірила версію про те, що "Клеоніка" та СКЦ - ексклюзивні спаринг-партнери Дніпропетровського відділення ФСС. Виявилося, що це не так. Обидві фірми-посередники є регулярними учасниками та переможцями тендерів на закупівлю послуг санаторіїв, які проводить центральна виконавча дирекція фонду.

Зокрема, 15 липня 2013 року СКЦ, не маючи санаторіїв, переміг у 54 лотах, отримавши у результаті торгів 46 713 828 грн за 6 900 путівок. 25 листопада 2013 року центр виграв ще 83 526 618 грн. Тут же "засвітилася" і створена за місяць до тендера "Клеоніка", отримавши замовлення на 42 346 059 грн.

Інформацію про те, у яких санаторіях оздоровили людей ці ТОВ, у центральній дирекції ФСС надавати відмовилися. Там мотивували відмову тим, що це "вторгнення у господарську діяльність підприємців". Тобто більше 170 млн грн страхових внесків українців пішли туди, перелік чого засекречений.

Голова тендерного комітету центральної дирекції ФСС Владислав Кулік виявився більш балакучим. Він повідомив, що не пам'ятає усі санаторії, які представляв СКЦ. Назвав лише "Крим", "Борисфен", "Хмельник" та "Пуща-Водиця".

"Ці дві фірми самі путівки виготовляли, самі їх розвозили. На путівках назва фірм була написана. Якщо є претензії до санаторію, то можуть нам дзвонити, а ми вже у ці фірми дзвонимо. Вони ж відповідальність несуть!" - повідомив він.

При цьому телефони, за якими Кулік зв'язується з переможцями "навіть уночі", він дати відмовився, повідомивши, що все є у документації торгів.

"Це ж не якісь нові фірми, у них співробітники є, досвід! Ви правильно мої слова зрозумійте, а то зазвичай говорять про якусь корупцію. Якщо хтось думає, що жити можна лише з корупції чи різниці, то це не той випадок!" - запевнив Кулік.

 А в цій будівлі на вулиці Ямській не сидять спеціалісти СКЦ. Фото автора 

Голова тендерного комітету припустив, що "Клеоніка" та СКЦ заробляють на підготовці тендерної документації для санаторіїв. У санаторіях це не підтвердили.

"Це фірма соцстраху, наскільки ми зрозуміли. Тільки через неї можна було брати участь у тендерах", - каже головлікар санаторію "Крим" Валентин Анатольович.

У санаторії "Пуща-Водиця" підкреслили, що їх санаторій - бюджетний заклад, і платити "туристичним операторам" вони не мають права. "Фірма з фондом якось співпрацює. Вона усі санаторії Міноборони представляла", - повідомив начмед Юрій Вікторович, відповідаючи на питання про СКЦ.

"Пуща-Водиця" подавала на тендер калькуляцію путівки вартістю 267 грн за добу. За жодним з лотів СКЦ таку суму не вказував, усі його тендерні пропозиції були значно дорожчими.

Що в результаті? З кишень українців у кишеню невловимих структур витікають мільйони гривень.

Санаторії та табори кажуть, що з вини фонду. У фонді переводять стрілки на санаторії і табори. Однак законного права платити за послуги посередників з виготовлення документації не мають ні одні, ні інші.

Хто залатає чорну діру?

У центральній виконавчій дирекції ФСС перелік санаторіїв, у які пішли гроші українців, вважають таємницею. Фото автора

Розслідування проведене в рамках проекту журналістських розслідувань Objective, який проходить в Україні, Білорусі та Молдові.

Програма здійснюється зусиллями Niras і BBC Media Action за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Цей матеріал може бути передрукований будь-яким виданням або сайтом за умови згадки Objective.

ОТ РЕДАКЦИИ. На момент выхода этого материала, появились первые признаки того, что правоохранительные органы заинтересовались событиями в Фонде. Публикуем этот материал в расчете на то, что процесс дознания не прекратится - скажем, из-за отсутствия состава преступления.

 
 

Сообщение от 1 декабря 2014

Реклама: