Енергетику Донбасу рятують від поранень

Енергетику Донбасу рятують від поранень

Понеділок, 21 липня 2014, 08:39 -
"Це проблема національного масштабу. В разі знеструмлення будь-якого коксохімічного заводу лише на 2 години станеться невідворотній викид коксового газу. Якщо припиниться енергопостачання заводу "Стирол" (Горлівка) станеться викид аміаку".

Відновлення енергетики в 67 знеструмлених населених пунктах Донецької та Луганської областей ускладнюється наявністю величезної кількості мін та не розірваних артилерійських снарядів.

Також уповільнюють роботу незвичні для енергетиків пошкодження – раніше не доводилося відновлювати лінії електропередач, посічені осколками, а ізоляція побита снарядами.

Міністерство енергетики та вугілля обіцяє до 18 липня на 90% відновити енергопостачання Слов’янська Донецької області – там мешкає понад 130 тисяч осіб. Про це повідомив на "круглому столі" 16 липня заступник директора Департаменту електроенергії Міненерговугілля Борис Соркін.

За його даними, "в Слов’янську вже відновлено енергопостачання на рівні 60% від загальних потреб міста. Роботи ведуться на двох центральних підстанціях 110 кВ, що дасть змогу відновити подачу електроенергії ще 30-ти відсоткам міста".

Реклама:

Варто нагадати, що після боїв 1 липня Слов’янськ повністю залишився без світла з причини пошкодження підстанції 110 кВ, що входить до складу "ДТЕК Донецькобленерго". Ця підстанція забезпечувала електроенергією ще й низку об’єктів Краматорська – центральну міську лікарню, пологовий будинок та хірургічне відділення.

В надзвичайно складних умовах повним ходом відновлюється електропостачання в Слов’янському, Сніжнянському, Шахтарському районах, де працює 39 бригад та 45 спецмашин.

 

"ДТЕК Донецькобленерго" відновила енергопостачання центральної частини міста Мар`їнка (Донецька область), що залишилася без світла 12 липня. Електроенергію подано в міську насосну станцію, дитячий будинок та госпіталь для ветеранів.

Проте без світла поки що залишається сусіднє місто Красногорівка. В Артемівському районі відновлюється енергопостачання в місті Сіверську та 6 селах.

Координує процес реабілітації енергетики на Донбасі створений в Міненерговугілля спеціальний штаб з відновлення енергопостачання Донецької та Луганської областей на чолі з міністром Юрієм Проданом.

Ведеться перелік пошкоджених енергетичних об’єктів – інформація поновлюється двічі на день. Вже введено в дію 12 ЛЕП напругою 220-330 кВ та 1300 трансформаторних підстанцій.

З метою відновлення енергопостачання діють десятки ремонтних бригад, на підмогу яким формуються бригади в інших містах України, зокрема, в компаніях "ДТЕК Київенерго" та "ДТЕК Дніпробленерго". Бригади в разі потреби протягом доби можуть бути передислоковані в населені пункти Донбасу з метою прискорення відновлювальних робіт.

"Під час проведення АТО в Донецькій та Луганській областях без електрики залишилося понад 100 населених пунктів, де мешкає більше 300 тисяч осіб. Зруйновано 1700 км ліній електропередач (ЛЕП)", - повідомив член правління ДТЕК Ігор Маслов.

"Це проблема національного масштабу. В разі знеструмлення будь-якого коксохімічного заводу лише на 2 години станеться невідворотній викид коксового газу. Якщо припиниться енергопостачання заводу "Стирол" (Горлівка) станеться викид аміаку", - додав він.

Знеструмлення потужних заводів, величезна кількість яких сконцентрована на Донбасі, призведе до викидів сильнодіючих отруйних речовин.

 

Завдяки відновленню насосних станцій комунального підприємства "Вода Донбасу" три ТЕС на Донеччині – Зуївська, Курахівська та Вуглегірська – будуть забезпечені необхідними обсягами води, тоді як під час бойових дій існувала загроза повного припинення водопостачання.

Відновлено також водопостачання Донецька – раніше воно здійснювалося з резервних водосховищ, тому Донецький міський водоканал перейшов на погодинне подання холодної та гарячої води.

Енергетики прогнозують складну ситуацію з енергопостачанням на Донбасі, де розташовано 6 теплових електростанцій (їхня потужність 3,7 ГВт), які навіть в нормальних умовах лише наполовину покривали потреби регіону в електроенергії (потреба - 6,7 ГВт). Дефіцит покривали за рахунок перетоку енергії з західного регіону, де розташовані Хмельницька та Рівненська АЕС.

Після бойових дій виникли проблеми з трьома тепловими електростанціями. Найбільших пошкоджень зазнала Слов’янська ТЕС. За даними Бориса Соркіна, відновлення роботи станції обійдеться щонайменше в 500 мільйонів грн. За його даними, сума зросте, адже ще "не оглянуті будівлі, обладнання котельного та турбінного цехів".

Крім Слов’янської ТЕС, "на підході" до виходу з ладу ще й Луганська станція, адже під час бойових дій 7 липня було зруйновано міст та залізничну колію, що була єдиним шляхом постачання вугілля.

З огляду на це, Луганську ТЕС вимушено перевели на економний режим роботи – працює лише 2 енергоблоки (по 200 МВт) із 5 встановлених. Запасу вугілля там вистачить до 15 серпня. Орієнтовний термін ремонту зруйнованого моста за умови припинення бойових дій – два місяці.

Зазвичай Луганська ТЕС забезпечувала 92% потреб в електроенергії Луганської області. Тепер область практично повністю залежатиме від енергопостачання з-поза меж області.

 

Складна ситуація й на Вуглегірській ТЕС, яка є першим за величиною енергогенеруючим об'єктом в Донецькій області. Після минулорічної пожежі, станція завантажена менш ніж на 10%.

Звісно, що решта ТЕС – Старобешівська, Курахівська і Зуївська (плюс Краматорська ТЕЦ) - не зможуть в повному обсязі забезпечити потреби регіону. Всі сподівання на єдину енергетичну систему України, потужностей якої вистачить для всіх.

В нічні часи, коли потреба в енергії різко спадає, енергетикам доводиться відключати від мережі до 15-ти теплових енергоблоків. Міненерговугілля працює над тим, щоб ці блоки завантажити з метою економії російського газу.

Для цього необхідно перевести котельні комунальних підприємств та приватні будинки населення на опалення за допомогою електроенергії.

Щоб стимулювати споживачів до запровадження електричних котлів, Міненерговугілля вже звернулося до Національної комісії регулювання електроенергетики з ініціативою вдвічі знизити коефіцієнт в часи нічного мінімального навантаження в мережі при розрахунках тарифу на електроенергію - до 0,2-0,25.

Тобто, якщо тариф для населення становить приблизно 30 копійок за кВт-годину, то вночі він впаде в 5 разів - до 6 коп. А відтак, обігрівати домівки стане вигідніше вночі, але для цього потрібно встановити спеціальні лічильники спожитого струму та зареєструвати їх в обленерго.

Процедуру переходу на електричне опалення вночі Міненерговугілля повинно роз’яснити населенню. Інакше наміри економити газ так і залишаться пустими деклараціями.

Інший спосіб забезпечити опалення – це задіяти технології альтернативної енергетики, заради яких державі доведеться запроваджувати особливі пільги на кшталт "зеленого тарифу". Зокрема, мова йде про генератори, що працюють на біогазі, і які здатні забезпечувати теплом та струмом невеликі мікрорайони.

 

Реклама: