Донбас: енергетична руїна

Донбас: енергетична руїна

Субота, 21 червня 2014, 10:16 -
"Потрібно створити трудову гвардію. Профспілки звернуться до влади за дозволом видати зброю шахтарям, які стануть на захист своїх підприємств і робочих місць".

У Луганській та Донецькій областях внаслідок бойових дій без світла і води залишилися жителі 18-ти населених пунктів.

Кабмін вводить надзвичайний стан в енергетичному секторі - відповідний законопроект подано до Верховної ради.

Тривогу викликає припинення постачання електроенергії на шахти Донецької та Луганської областей, де щомісяця видобувають 5 млн тонн вугілля.

Переважно, це енергетичне вугілля, яке споживають теплові електростанції.

Реклама:

Зараз ТЕС формують запаси вугілля для проходження зимового максимуму навантажень енергосистеми. Щонайменше на склади потрібно покласти 3,5 мільйона тонн палива, що надзвичайно складно зробити в умовах війни.

На державних шахтах Донецької та Луганської областей працює 140 тис осіб. Також у регіоні діють 32 приватні шахти. Їх знеструмлення може спричинити катастрофу, вважає голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

"У зміну на шахтах працює 700-1000 осіб. Як підняти людей з глибини 1 400 метрів, якщо не будуть працювати підйомні установки? Як подати повітря, щоб люди не вмерли від задухи під землею?" - запитує він.

Не виживуть без струму й інші підприємства Донбасу: металургійні, коксохімічні, машинобудівні та хімічні. Цього не можна допустити - зупинка хімічного комбінату загрожує життю людей. Наслідки будуть співмірні із застосуванням хімічної зброї.

Не подається струм до аеропорту в Луганську, вимкнені десятки високовольтних ЛЕП, осколками снарядів пошкоджені підстанції. Про це повідомив заступник директора департаменту електроенергетики Міненерговугілля Борис Соркін.

Внаслідок пошкодження трансформаторної підстанції без напруги залишився Маріупольський телецентр. Зусилля енергетиків спрямовані на відновлення локальних мереж Донбасу, але в умовах війни робити це надзвичайно складно.

Фото з соцмереж 

Перший потужний вибух на газопроводі Уренгой - Помари - Ужгород, яким транспортується паливо з Росії до Європи, диверсанти організували на Полтавщині. Водночас не стихають бойові дії у Донецькій та Луганській областях, внаслідок яких страждають і люди, і енергетичні об'єкти.

Днями бойовики замінували залізничні шляхи до міста для від'єднання Слов'янської ТЕС від єдиної енергосистеми України, повідомив спікер Ради національної безпеки та оборони Володимир Чеповий.

Однак завдяки надійності енергосистеми, створеної ще за радянських часів, руйнування локальних мереж Донбасу не призвело до загальнодержавної кризи.

Чи надовго вистачить запасу міцності? Волинець вважає за необхідне створити трудову гвардію. За його словами, профспілки звернуться до влади за дозволом видати зброю шахтарям, які стануть на захист своїх підприємств та робочих місць.

Наразі ж в уряді створений кризовий енергетичний штаб з метою подолання наслідків бомбардувань енергетичних об'єктів та диверсій терористів на транзитних газових магістралях. Завдання штабу - за будь-яких умов забезпечити баланс енергетичних ресурсів для промисловості та населення.

За даними Соркіна, міністерство видало відповідні доручення підприємствам.

Борис Соркін. Фото golos.com.ua

"Всі суб'єкти опрацьовують можливість забезпечення електростанцій резервним паливом. Перевіряються господарства, що відповідають за запаси мазуту. Вивчається можливість поповнення резервів для запобігання можливим проблемам з постачання газу та вугілля", - говорить чиновник.

Загалом енергосистема має значні резерви генеруючих потужностей атомних та теплових електростанцій, розташованих, на щастя, поза межами бойових дії.

Однак пропускна здатність високовольтних ЛЕП обмежує передавання потужностей Запорізької, Рівненської та Хмельницької АЕС, тому слід завершити будівництво ЛЕП із заходу на схід України, де завжди був дефіцит енергії.

Оскільки енергосистеми України та Росії з 2012 року працюють у паралельному режимі, очевидно, що Росії невигідно повністю руйнувати українську енергетику. Росія відчуває гостру потребу у щоденних перетоках струму. "Щоденні перетоки з Росією стабільні - 100 МВт, їх контролює Україна", - повідомив Соркін.

Відновлювати роботу енергогосподарств в умовах, коли монтера у будь-який момент може наздогнати смертельна куля, надзвичайно складно.

Крім того, у зоні бойових дій виникли проблеми з водопостачанням та водовідведенням. Припинення подачі струму може призвести до екологічної катастрофи. У разі зупинки насосів каналізаційної системи нечистоти за лічені години здатні заповнити помешкання громадян.

Джерело slovoidilo.ua. Натисніть для збільшення

Через пошкодження водоканалу "Сіверський Донець - Донбас" води для забезпечення роботи Зуївської, Курахівської та Вуглегірської ТЕС на Донеччині вистачить лише на місяць. За даними Соркіна, Міненерговугілля звернулося до РНБО з проханням організувати безпечне виконання робіт на водоканалі.

Проблеми із забезпеченням водою є і на Слов'янській та Старобешівській ТЕС. Через артилерійський обстріл насосної станції рівень води у водоканалі опустився до аварійного. Для проведення ремонту знадобиться щонайменше чотири дні - за умови безпечного доступу, тобто не під смертельним вогнем.

До слова, 10 червня під артилерійським обстрілом на території насосної станції каналу "Сіверський Донець - Донбас" смертельно поранено двох працівників КП "Компанія "Вода Донбасу". Зупинилася робота насосних агрегатів станції.

Водопостачання Донецька здійснювалося з резервних водосховищ. Донецький міський водоканал перейшов на погодинне подання холодної та гарячої води. Тоді, за даними глави МВС Арсена Авакова, терористи навіть припинили вогонь біля Слов'янська, даючи змогу відновити подачу води в міста Донбасу.

Щоб зупинити екологічну та гуманітарну катастрофу, влада повинна максимально консолідувати зусилля для відновлення зруйнованих енергетичних об'єктів. На це знадобиться щонайменше десять днів, але для цього потрібен мир.

Реклама: