Україна в Doing Business: покращення на папері

Україна в Doing Business: покращення на папері

П'ятниця, 1 листопада 2013, 12:26 -
"Зростання країни у рейтингу переважно відображає прийняття позитивних законодавчих та регуляторних ініціатив. Однак це зовсім не означає покращення інвестиційного клімату в реальності".

Поліпшення позицій у тому чи іншому рейтингу стало традиційним приводом для влади похвалитися своїми успіхами.

Урядовці, зокрема, помітили Україну у рейтингу держав за легкістю ведення бізнесу, авторами якого є Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація.

У Мінекономіки скромно, але впевнено заявили, що Україна "має шанси" покращити позиції, і перерахували, які покращення для цього потрібні.

Прем'єр Микола Азаров замахнувся навіть на місце у першій десятці, правда, не окресливши часові рамки такої визначної події.

Реклама:

У віце-прем'єра Сергія Арбузова був навіть цілий план, як Україні злетіти майже на 40 сходинок і стати однією з сотні найкращих в очах міжнародної спільноти.

Втім, привід уряду додати балів у "фонд покращення" є. У загальному рейтингу Україна піднялася на 28 сходинок до 112 місця. Причина - розширення списку держав-учасниць. Байдуже, що сусідами Києва є Ліван та Папуа-Нова Гвінея.

Без сюрпризів

У звіті Doing Business за 2013 рік Світовий банк зафіксував 238 реформ, що стосуються регулювання підприємницької діяльності. Відповідні реформи активізували уряди 114 країн світу, стверджують експерти. Темпи перетворень прискорилися після фінансової кризи 2008-2009 років.

Автори документа наголошують: якщо економіки світу запровадять передові практики в регуляторних процесах у сфері відкриття бізнесу, підприємці щороку витрачатимуть на бюрократичні процедури на 45 млн днів менше.

Doing Business оцінює легкість ведення бізнесу за такими критеріями: відкриття бізнесу, отримання дозволів на будівництво, доступ до електроенергії, подолання неплатоспроможності, міжнародна торгівля, сплата податків, отримання кредитів, захист прав інвесторів, виконання контрактів, реєстрація власності.

Очолив рейтинг Сінгапур. Йому вдається це уже дев'ятий раз поспіль.

Десять країн, що досягли прогресу в реформах за трьома і більше напрямами

Країна

Місце у рейтингу

1

Україна

112

2

Руанда

32

3

Росія

92

4

Філіппіни

108

5

Косово

86

6

Джібуті

160

7

Кот-д'Івуар

167

8

Бурунді

140

9

Македонія

25

10

Гватемала

79

Джерело: Світовий банк

У 2013 році дослідження охопило 189 країн. Вперше експерти зібрали інформацію про Лівію, М'янму, Сан-Марино та Південний Судан.

Клуб багатих країн, ОЕСР, у 2013 році зосередив свої реформи на спрощенні відкриття та закриття бізнесу, удосконаленні податкового адміністрування.

Для Європи та Центральної Азії характерні високі темпи реформування. Експерти задокументували у цих державах 65 реалізованих реформ.

Серед країн БРІКС найбільших успіхів досягла Росія, яка нарешті потрапила у топ-100 рейтингу, розташувавшись на 92 місці.

Фото unido-russia.ru

Країни Близького Сходу і Північної Африки далі стикаються з труднощами у вдосконаленні державного регулювання бізнесу на тлі політичних заворушень, йдеться у доповіді. Найбільше погіршилися умови для ведення бізнесу у Сирії.

Багато країн Африки на південь від Сахари провели реформи, спрямовані на скорочення обтяжливих правил і створення більш міцних правових інститутів.

З 20 країн, що найбільше вдосконалили регулювання підприємницької діяльності з 2009 року, дев'ять знаходяться в Африці південніше Сахари. Це Бенін, Бурунді, Кот-д'Івуар, Гвінея, Гвінея-Бісау, Ліберія, Руанда, Сьєрра-Леоне і Того.

У Світовому банку також відзначили, що з 2005 року деякі країни перетворилися на регіональних чемпіонів із здійснення реформ.

Для країн ОЕСР таким чемпіоном є Польща. Для Східної Азії і Тихоокеанського регіону - Китай. Для Латинської Америки і Карибського басейну - Колумбія. Для держав, що знаходяться на південь від Сахари, - Руанда.

Топ-реформатор

Світовий банк відзначив проведення реформ в Україні за вісьмома напрямами з десяти, які досліджує рейтинг. Більше того, Україна очолила список з десяти держав, що досягли найбільшого прогресу у покращенні умов для ведення бізнесу.

"Україна була топ-реформатором у 2012-2013 роках, провівши реформи у восьми з десяти сфер. Розпочати бізнес в Україні стало легше. Депутати усунули окремий порядок реєстрації в бюро статистики, скасувавши плату за ПДВ-реєстрацію.

Це спростило одержання дозволів на будівництво. Введення системи ризикоорієнтованих дозволів прискорило процедуру для простих будівель з меншою кількістю факторів ризику", - йдеться у доповіді СБ.

Найбільше зусиль Україна, пишуть експерти, досягла за такими критеріями: отримання дозволів у будівництві - 41 сходинка проти 186 у рейтингу-2012, реєстрація власності - 97 проти 158, доступ до кредитування - 13 проти 24.

Оцінка умов ведення бізнесу в Україні

Критерій

Doing Business-2012

Doing Business-2013

Відкриття бізнесу

47

50

Отримання дозволів на будівництво

41

186

Доступ до електроенергії

172

170

Подолання неплатоспроможності

162

157

Міжнародна торгівля

148

148

Сплата податків

164

168

Отримання кредитів

13

24

Захист прав інвесторів

128

127

Виконання контрактів

45

45

Реєстрація власності

97

158

Джерело: Світовий банк

"Області реформ в Україні - отримання дозволів на будівництво, створення підприємств, підключення до електропостачання, реєстрація власності, отримання позик, оподаткування, зовнішня торгівля та дозвіл неплатоспроможності", - заявив глава регіонального представництва МФК Руфат Алімарданов.

Поправки до закону про право власності спростили отримання дозволів на будівництво та реєстрацію нерухомого майна, йдеться у доповіді авторів рейтингу.

Як зауважив, глава Української будівельної асоціації Лев Парцхаладзе, який брав участь у розробці закону про реформування галузі, він не чекав такої високої оцінки за цим критерієм, але результат його втішив. "Ми брали за основу грузинський законопроект, він на третьому місці. Ми - на 41-му", - нагадав він.

Варто відзначити, що реформи, спрямовані на дерегуляцію в будівництві, були найпоширенішими серед найбільших реформаторів рейтингу 2013 року. Прогресу у цьому напрямі досягли дев'ять з десяти країн.

"Покращення у сфері отримання дозволів на будівництво часто помітні лише після тривалого періоду відставання. Росії знадобилося десятиліття, щоб містобудівний кодекс був імплементований у Москві", - кажуть автори рейтингу.

Фото desome.net

Досягнення у сфері легкості надання кредитів не є такими однозначними. Теоретично українському бізнесмену отримати позику легко, однак каменем спотикання залишаються надвисокі кредитні ставки.

"Так, у нас легко отримати позику під 20-25 річних, але достатньої кількості кредитних грошей для розвитку бізнесу в Україні просто нема. Ніхто не буде брати такі дорогі кредити", - зауважує директор з інвестиційно-банківської діяльності компанії "АРТ капітал" Олександр Сніцаренко.

З низів рости легко

Хоча в Україні і приймаються закони для поліпшення бізнес-клімату, вони не завжди працюють, а позиції у рейтингах віддзеркалюють далеко не всі проблеми. "Цей рейтинг в основному аналізує процедуру. У нас же в країні багато речей законодавчо виглядають ідеальними, але не виконуються", - каже Сніцаренко.

Міжнародні експерти це помітили. У своїй доповіді вони задокументували, що в Україні досі залишаються проблеми щодо підключення до енергомережі, захисту інвесторів, ведення міжнародної торгівлі та сплати податків.

"Основні напрямки, де нам треба працювати заради поліпшення позицій, - це захист прав інвесторів та оподаткування. За цими пунктами потрібно потрапити у топ-20 і навіть у топ-10", - зауважує Сніцаренко.

"Покращення позицій України у рейтингу Doing Business здебільшого відображає прийняття низки позитивних законодавчих та регуляторних ініціатив, а це зовсім не означає покращення інвестиційного клімату в реальності", - підкреслює директор аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій.

Бізнес-середовище насправді не змінилося, стверджує голова ради підприємців при Кабінеті міністрів Леонід Козаченко. "Документи і звіти не є відображенням того, що відбувається в бізнесі", - наголошує він.

Обсяги відпливу інвестицій з України яскраво свідчать, що гарне законодавство не завжди гарантує його застосування, зауважує Паращій. У підприємців залишаються невирішені питання при взаємодії з контролюючими органами.

У СБ погоджуються: є питання, не охоплені дослідженням, і вони мають колосальний вплив на ведення підприємницької діяльності в Україні.

Фахівці банку радять українській владі звернути увагу на слабкий рівень захисту прав власності та низький рівень корпоративного управління, неефективні перевірки, непослідовне застосування законодавства установами та судами, надлишкову кількість дозволів та ліцензій.

Фото gunmagazine.com.ua

Інша велика проблема, переконані експерти, - застарілі системи технічних вимог та контролю за якістю продуктів харчування, успадковані від СРСР.

"Потрібно, щоб влада консультувалася з бізнесом і домоглася постійного просування в регулюванні більш глибоких питань інвестиційного клімату. Зокрема, це захист прав власності, розвиток конкуренції, боротьба з корупцією", - наголосив директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фан.

Позиції України покращилися, але вона і далі у другій половині рейтингу. Крім того, держава плентається позаду всіх сусідів. Польща у Doing Business посіла 45 місце, Угорщина - 54, Білорусія - 63, Румунія - 73, Молдова - 78, Росія - 92.

Як наголосила економіст СБ Колін Массенік, для цілісної картини слід розглядати позиції держави в інших рейтингах. Україна традиційно перебуває серед країн з надвисоким рівнем корупції у рейтингу Transparency International. Також держава опустилася аж на 11 сходинок у рейтингу конкурентоспроможності-2013.

Європейська бізнес-асоціація, що досліджує інвестиційну привабливість, у третьому кварталі 2013 року поставила Україні чергову "двійку".

Україна у рейтингах

Рейтинг

Автор

Місце/бали

Усього

Рейтинг процвітаючих країн

Лондонський Legatum Institute

64

142

Рейтинг глобальної конкурентоспроможності

Всесвітній економічний форум

84

148

Рейтинг рівня корупції

Transparency International

144

176

Індекс інвестиційної привабливості*

Європейська бізнес-асоціація

2,37

5,00

Рейтинг відкритості бюджетів

Internatinal Budget Partnership

54

100

Рейтинг найкращих для інвестицій перехідних ринків

Bloomberg

14

25

Рейтинг розвитку фінансової системи

Всесвітній економічний форум

59

62

* - третій квартал 2013 року

Існують сумніви і щодо того, чи вдасться Україні продовжувати позитивні зміни. "Розвиватися з базового рівня легко. Покращувати позиції в рейтингу - набагато складніше", - впевнений Алімарданов.

Реклама: