"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суддівська малина

Суддівська малина

Вівторок, 27 серпня 2013, 20:19 -
Судді отримають новий офіс у центрі Києва за 1,5 млрд грн. Хіт-парад столичних судів. Фото.

Днями стане відомо, кому перепаде жирний підряд на будівництво комплексу будівель на перетині вулиці Старонаводницької та бульвару Дружби Народів.

Саме тут зведуть приміщення для Вищого господарського та Вищого адміністративного судів очікуваною вартістю 1,46 млрд грн.

Можна очікувати, що перемога дістанеться компанії з групи "Приват", яка раніше отримала 20 млн грн на розробку проекту.

Однак про це можна буде говорити після розкриття тендерних пропозицій, наміченого на 22 серпня. Зараз мова про принцип "Кому в Україні жити добре".

Реклама:

Як відомо, в урядових кишенях вітер свище. Казначейство постійно влізає в кишені місцевих органів влади, щоб оплатити державні видатки.

Навіть мер Донецька жаліється, що не може придбати лампочки для світлофорів через сваволю центральної влади. Щоб добудувати справді потрібний Україні корпус "Охматдиту", придумують спеціальний податок на пиво та цигарки.

Однак у влади не виникає жодних проблем та докорів сумління, коли мова заходить за власний комфорт ціною півтора мільярда.

За ці гроші можна було б побудувати сотню дитсадків-ясел на 280 місць кожен. До речі, у Чернігові такий садок-ясла досі не побудований через відсутність грошей.

Або можна побудувати 17 сучасних шкіл з критим спорткомплексом, футбольним полем, тенісними кортами, біговими доріжками та ігровими майданчиками для молодших класів. Таку школу за 85,3 млн грн побудують у Севастополі.

 Проект школи у Севастополі, яка коштуватиме майже у 20 разів дешевше від офісу для суддів. Джерело nashigroshi.org

Ще для порівняння: уряд планує продати "Донбасенерго", яке забезпечує електроенергією схід України, за жалюгідні 640 млн грн.

Новий офіс у Печерському районі буде великим. Кожному з суддів дадуть кабінет площею не менше 18 кв м. Подивіться на вітальню у власній квартирі і подумайте, чи хотіли б ви мати такі робочі умови. А мова йде про 185 працівників з двох вищих судів, при тому, що загалом в Україні нараховується близько 8 тис суддів.

Офіс для вищих судів збудують у зеленій зоні між вулицею Старонаводницькою та бульваром Дружби народів. Натисніть для збільшення

Шість корпусів висотою 1-14 поверхів з підземним паркінгом на 559 автівок матимуть 106 тис кв м загальної площі. Якщо поділити очікувану вартість будівництва на цю площу, вийде майже 2 тис дол за квадрат. Це більш ніж удвічі дорожче від собівартості житлового будівництва у Києві.

Звісно, все це щастя не лише для двох сотень суддів ВГСУ та ВАСУ. Загалом у новому офісі будуть трудитися 1,6 тис суддів та їх обслуги. При цьому державі не шкода грошей на кастове підвищення самооцінки суддів. Їдальня матиме два входи і два приміщення: окремо для суддів і для працівників апарату.

У той же час приміщення судів поза межами Києва виглядають скромно.

Три судді Гребінківського райсуду Полтавської області працюють у простій сільській хатині з прибудовою. Фото grebenka.com
Кіровський райсуд Макіївки, вісім суддів. За даними "Вісника держзакупівель", за останні 5,5 року Державна судова адміністрація замовляла для цього суду лише заміну електропроводки на 239,85 тис грн у 2012 році. Фото nashigroshi.org
Пошарпаним виглядає і Франківський райсуд міста Львова. Його недавно "прославила" кандидат у судді Тамара Мартьянова, яка любить позувати у прозорих сукнях та в сауні. Головою Франківського райсуду Львова є Світлана Мартьянова. Фото nashigroshi.org

Про непереборну тягу до покращення свідчить також історія земельної ділянки на Печерських пагорбах, яку суди отримали під забудову.

Спочатку були донецькі. У 2010 році Вищий госпсуд очолив Віктор Татьков, який до того очолював Донецький апеляційний госпсуд. У 2011 році ВГСУ провів тендер на розширення існуючого офісу на вулиці Копиленка. Планувалося витратити 125 млн грн на будівництво 16-поверхового будинку з паркінгом на місці базару.

Підряд на будівництво у Києві віддали донецькій фірмі "Мегаполіс-донбуд", що зайвий раз нагадало про принцип "свій до свого по своє".

Однак знищення базару викликало обурення у місцевих мешканців. З огляду на місце проживання, у самому серці Печерську, вони, звісно, не такі прості, як жителі Троєщини чи Борщагівки. Цілий голова КМДА Олександр Попов "став на бік печерян, і було знайдено компромісне рішення".

Цим компромісом стала ділянка в іншому місці. Спочатку суддям впали в очі 19 га на бульварі Дружби народів, 13-а. Однак у цих гектарів знайшовся власник - відома гімнастка Ірина Дерюгіна, колишня дружина Олега Блохіна. Вона хоче звести там школу художньої гімнастики, і їй вистачило сил відбитися від зазіхань.

Відтак суддівське око впало на ділянку площею 5,3 га на перехресті Старонаводницької та Дружби народів. Там теж був інвестор, який навіть заплатив у бюджет Києва 15 млн дол. Однак інвестор виявився іноземним, тому Київрада легко забрала у нього землю і віддала українським суддям.

І Попову, і депутатам ще жити у цій країні, ще шукати входи до суддів у своїх справах. Тут не до іміджу та інвестиційного клімату.

До речі, у самому Києві повно судів, які потребують бодай мінімального покращення умов. Найбільш відомий приклад - Печерський районний суд, мабуть, найвідоміший суд у країні. Журналісти, які висвітлювали процес над Юлією Тимошенко, пам'ятають маленькі кімнати та відсутність кондиціонерів.

У цьому приміщенні Печерського суду на Хрещатику судили Юлію Тимошенко. Фото nashigroshi.org

Саме з Печерським районним судом пов'язана легендарна історія покращення від Віктора Януковича. На початку 2000 років для суду, чиї офіси розкидані по Хрещатику та біля кінотеатру "Зоряний", вирішили збудувати новий будинок на дев'ять поверхів у хорошому місці - на перехресті вулиць Гайцана і Московської.

Фото nashigroshi.org

Однак у 2007 році, коли Янукович повернувся у Кабмін, у зведеного будинку змінилася карма. У 2008 році новобудову продали. Як тоді подейкували, там повинен був осісти штаб Партії регіонів. Втім, реальність виявилася ще більш цинічною: там тепер базується Укрбізнесбанк Олександра Януковича.

Печерський суд досі тулиться у своїх халупах, а вищі суди, очолювані донецькими Татьковим та Темкіжевим, отримають новий офіс за півтора мільярда.

Укрбізнесбанк Олександра Януковича зайняв офіс на розі вулиць Гайцана і Московської, який призначався для Печерського райсуду. Фото nashigroshi.org

Втім, як казав голова КААС Володимир Маслій, "кожен суддя бажає потрапити до столиці, у цьому нема нічого дивного - звичайне кар'єрне зростання".

Ну, а якщо вже рости, то, звичайно, у хороших приміщеннях. Як показує огляд будівель найважливіших судів столиці, влада не шкодує грошей, аби не лише забезпечити улюблених суддів пристойними умовами праці.

Топ-10 столичних судів за кількістю суддів

1-2. Апеляційний суд Києва, 103 судді, вулиця Солом'янська, 2-А.

Фото wikimapia.org

Голова суду - Антон Чернушенко, уродженець Полтавщини. Працював в одеських судах. Очолює Апеляційний суд Києва з 2003 року. Кілька років тому його син влаштував бійку з охороною нічного клубу в Одесі.

Апеляційний суд міста Києва отримав свою будівлю у 2003 році. Протягом 2004-2006 років була проведена повна реконструкція будинку вартістю 200 млн грн.

Тепер суд має тренажерну залу, сауну, басейн, перукарню, конференц-зал на 250 місць кімнату психофізіологічного розвантаження, дворівневий паркінг.

Крім того, на даху нової будівлі з'явився вертолітний майданчик. Також на даху є майданчик з контейнером, до якого у разі пожежі можуть зайти 15-20 людей, яких за допомогою гелікоптера евакуюють з будівлі. Також в приміщенні на випадок загоряння постійно знаходиться 180 тонн води.

Це одна з найвищих адміністративних будівель в Україні, на утримання якої щорічно витрачається понад 10 млн грн.

1-2. Вищий господарський суд України, 103 судді, вулиця Копиленка, 6.

Фото nashigroshi.org

Голова - Віктор Татьков, екс-голова Донецького апеляційного госпсуду. Обраний головою ВГСУ у 2010 році після обрання президентом Віктора Януковича.

ВГСУ знаходиться у сучасній новій будівлі, реконструйованій у 2003-2006 роках. Зокрема, до існуючого приміщення добудували десятиповерхову споруду.

У 2011 році ВГСУ вже під керівництвом Віктора Татькова за 125 млн грн найняв донецьку фірму для будівництва поруч ще одного будинку на 16 поверхів з паркінгом. Під цю забудову відвели 0,34 га.

Джерело nashigroshi.org. Натисніть для збільшення

Однак вже у січні 2012 року Київрада повернула цю ділянку у власність міста і будівництво припинилося. Причиною стало незадоволення жителів району і суспільний резонанс - будівлю планували звести на місці ринку. Забравши ділянку на вулиці Копиленка, влада віддала ВГСУ ділянку на бульварі Дружби народів.

ВГСУ під керівництвом Татькова відзначається закупівлею коштовних меблів, телефонів і побутової техніки винятково у донецьких фірм.

3. Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, 93 судді, вулиця Пилипа Орлика, 4а.

Фото nashigroshi.org

Голова - Андрій Солодков, уродженець Харкова. Працював у харківських судах, у першій половині 1990 років - у транспортній прокуратурі.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ був створений указом президента Віктора Януковича у 2010 році. Тоді ж уряд передав новому суду дві будівлі Верховного суду по вулиці Пилипа Орлика, 4 і 4а. На будівельні роботи у цих офісах було проведено тендери на 4,5 млн грн.

У червні 2012 року Кабмін передав Вищому спецсуду будівлі № 57, 58 і 59 військового містечка №127 по вулиці Дегтярівській, 28а. Після цього ВССУ провів тендери на проект реконструкції отриманих будівель вартістю 8,7 млн грн і безпосередньо на будівельні роботи - 297 млн грн.

У новому офісі голова суду матиме окремий блок на четвертому поверсі. У будівлі також будуть тренажерна зала, фотостудія і друкарня.

Першим головою цього суду був народний депутат від Партії регіонів Леонід Фесенко, а одним з його заступників - брат генпрокурора Микола Пшонка. При Фесенкові Вищий спецсуд купив квартир на 28 млн грн. Крім того, у 2012 році для Фесенка за бюджетні кошти орендували два автомобілі з водіями за 769 тис грн.

4. Вищий адміністративний суд, 86 суддів, вулиця Московська, 8, корпус 5.

Фото nashigroshi.org

Голова - Ігор Темкіжев, уродженець Донецька. Працював у донецьких та дніпропетровському судах. У 2011 році очолив ВАСУ - головний судовий майданчик для розгляду спорів, пов'язаних з виборами.

ВАСУ знаходиться у колишніх приміщеннях заводу "Арсенал". Перше приміщення площею 1 тис кв м на вулиці Московській, 8 ВАСУ отримав у 2005 році. До того суд орендував це приміщення і будівлі військових судів. У 2009 році уряд закріпив за ВАСУ вже понад 7 тис кв м на вулиці Московській, 8.

Як пише "Дзеркало тижня. Україна", у середині 2000 років тодішнє керівництво "Арсеналу" довело це велике оборонне підприємство до банкрутства, за безцінь розпродавши основні фонди заводу. Усі спроби повернути цю нерухомість у власність держави через суд виявилися безуспішними.

У приміщеннях колишнього флагмана радянської оборонної промисловості розмістилися ВАСУ і Київський апеляційний адміністративний суд.

Спроби повернути десять корпусів заводу були при прем'єрі Юлії Тимошенко. Вона, зокрема, заявляла, що одним з учасників схеми відчуження держмайна був позаштатний радник колишнього першого віце-прем'єра Миколи Азарова.

ВАСУ за останні 5,5 року провів ремонти на загальну суму 13 млн грн. Крім того, багато державних коштів йде на перевезення працівників суду. Зокрема, у 2013 році ВАСУ заплатить 2,28 млн грн за користування 22 автомобілями з водіями. Ще 360 тис грн коштує обслуговування цих авто.

До того ж, у 2012 році ВАСУ купив 14 квартир за 12,82 млн грн.

5. Господарський суд Києва, 79 суддів, вулиця Богдана Хмельницького, 44-Б.

Фото nashigroshi.org

Голова суду - Валерій Князьков. Працював у Ворошилівському суді Донецька. Його кар'єра різко пішла вгору у 2011 році, коли він був призначений суддею ВГСУ.

У березні 2012 року був призначений головою Господарського суду Києва. Саме Князьков у 2009 році засудив на вісім років автора "Донецької мафії", колишнього партнера Бориса Колеснікова за ТРЦ "Білий лебідь" Бориса Пенчука.

Нинішнє приміщення Господарського суду Києва складається з трьох будівель. Протягом 2008-2011 років суд отримав 4,26 млн грн на капітальний ремонт. У 2011 році вже при Князькові суд придбав дві квартири за 1,91 млн грн.

Заступником голови суду працює донька покійного прем'єра Криму Василя Джарти Вікторія Джарти.

6. Київський апеляційний адмінсуд, 73 судді, вулиця Московська 8, корпус 30.

Фото nashigroshi.org

Голова суду - Володимир Маслій, уродженець Вінниччини. Працював у вінницьких та київських судах. Очолює КААС з вересня 2011 року.

У 2008 році Державній судовій адміністрації було передано приміщення заводу "Арсенал" площею 7,6 тис кв м для розміщення Київського апеляційного адміністративного суду. Будинок за цією адресою урочисто відкрили у квітні 2009 року. До того суд знаходився у Дарницькому районі на вулиці Поліській, 3-Б.

7. Київський апеляційний господарський суд, 70 суддів, вулиця Шолуденка, 1-А, вулиця Мельникова, 83-а.

Фото nashigroshi.org

Голова суду - Олег Хрипун. Призначений головою КАГС у травні 2013 року. Деякі ЗМІ зазначали, що Хрипун "обслуговує інтереси сім'ї Ківалова".

Суд отримав будівлю на вулиці Шолуденка, 1 в оренду на десять років відповідно до урядового розпорядження у 2012 році. Дім належить дочірній компанії "Нафтогазу" "Газ України". До того суд розташовувався за трьома адресами.

КАГС має власне приміщення на вулиці Мельникова, 83-А, однак воно аварійне. У 2010 році апеляційний господарський суд за 71 млн грн найняв корпорацію "Укрреставрація" для проведення капітального ремонту.

Для виконання частини першочергових робіт фірмі було перераховано 4,5 млн грн. Згодом перевірка виявила завищення вартості робіт на 1,3 млн грн, які КАГС стягнув з "Укрреставрації" в судовому порядку, а ремонт припинився зовсім.

8. Окружний адміністративний суд Києва, 45 суддів, вулиця Каменєва, 8, корпус 1, вулиця Хрещатик, 10.

Фото nashigroshi.org

Голова суду - Павло Вовк, уродженець Донецької області. Працював слідчим прокуратури у Києві, помічником-консультантом народного депутата Сергія Ківалова у 2006-2007 роках. У 2007 році став суддею Окружного адміністративного суду Києва, а у вересні 2010 року очолив цей суд.

У 2010 ОАС Києва замовив капітальний ремонт на суму 686 тис грн. А в липні цього року суд провів тендер на  реконструкцію адмінбудівлі площею понад 1 тис кв м по вул. Васильківській 81-а вартістю 2,7 млн грн.

Окружний адміністративний суд повинні були відремонтувати в рамках окремої міської програми, але Київрада відмовилася виділяти на це кошти.

Причина - Окружний адміністративний суд відібрав у Києва і віддав селу Коцюбинському 4 тис га Біличанського лісу. Через півроку тендер таки провели, але в обхід столиці: кошти на реконструкцію дали напряму з держбюджету.

9. Верховний суд України, 48 суддів, вулиця Пилипа Орлика, 4, 4а, 8.

Фото nashigroshi.org

Голова суду - Ярослав Романюк, уродженець Львівщини. Працював у львівській прокуратурі та судах, з 2005 року - у ВСУ. Обраний головою ВСУ у травні 2013 року. ЗМІ пов'язують Романюка з радником президента Андрієм Портновим.

У 2003 році ВСУ отримав Кловський палац, вулиця Пилипа Орлика, 8. До цього тут знаходився Музей історії Києва, який після кількох років поневірянь заселили у скандально відому будівлю на вулиці Богдана Хмельницького, 7. Ремонт палацу, на який витратили 134 млн грн бюджетних коштів, тривав до жовтня 2009 року.

Верховному суду також належать будівлі на вулиці Пилипа Орлика, 4 і 4а. У корпусі 4а знаходиться Вищий спецсуд з розгляду кримінальних і цивільних справ.

10. Конституційний суд України, 18 суддів, вулиця Жилянська, 14.

Фото nashigroshi.org

Голова - В'ячеслав Овчаренко, уродженець міста Єнакієве, Донецька область. Працював юристом на виробничому об'єднанні "Орджонікідзевугілля" у той час, коли директором автобази цього підприємства був Віктор Янукович.

З 1992 року працював у судах Єнакієвого. Після призначення Овчаренка головою міського суду в Єнакієвому зникли матеріали справ про засудження Януковича. У 2006 році був призначений суддею КС. У липні 2013 року обраний головою КС.

За останні 5,5 року КС замовив ремонти на суму 887 тис грн. При замовленні послуг з обслуговування автомобілів КС "засвітив" розкішний Mercedes-Benz 550S, 5,5 л, 2010 року випуску. Нове таке авто коштує близько 1,3 млн грн.

Оригінал публікації: Суддівська малина

Реклама: