Тесть Парцхаладзе заробив мільйони на тендерах?

Тесть Парцхаладзе заробив мільйони на тендерах?

Вівторок, 13 серпня 2013, 16:36 -
Небагато тих, кому щастить освоювати державні мільйони на ІТ-ринку. З'ясувалося, що багаторічними переможцями тендерів ЦВК і Пенсійного фонду є фірми тестя мільйонера Льва Парцхаладзе.

Небагато тих, кому щастить освоювати державні мільйони на ІТ-ринку.

З'ясувалося, що багаторічними переможцями тендерів Центрвиборчкому й Пенсійного фонду є фірми тестя мільйонера Льва Парцхаладзе.

Корпорація "Атлас" багато років освоювала десятки мільйонів гривень на державних закупівлях.

Саме фірмам "Атласу" діставалися тендери на розробку реєстру виборців, програмного забезпечення системи "Вибори", інформаційних систем Пенсійного фонду.

Реклама:

За даними порталу Smida, співзасновник і власник половини акцій ПрАТ "Атлас" - Сергій Матвєєв, котрий у 2011 році переоформив свою частку на фірму ТОВ "СВМ.бізнес група", яку очолює помічниця Матвєєва у ПрАТ "Атлас" Ніна Антошкіна.

Інший співзасновник і власник 45% акцій - Юрій Хандрос. Обоє входять також до "Телеком клубу" лідерів на ринку інформаційних технологій України. У 2007 році "Атлас" відсвяткувала 17-річний ювілей.

Донька президента корпорації "Атлас" - Леся Матвєєва. Вона ж міс Україна-2004 і з 2006 року - дружина мільйонера і політика Льва Парцхаладзе.

Перемога Лесі Матвєєвої на конкурсі краси у 2004 році пов'язана із скандалом, оскільки ім'я переможниці стало відоме за два дні до оголошення офіційних результатів.

Преса обмежилася даними про Лесю Матвєєву як доньку сім'ї інтелігентів: мама - літературознавець, батько - скромний інженер.

Сергій і Леся Матвєєви - батько і донька

Між сім'ями є не тільки родинні узи. У 2008 році Парцхаладзе й Матвєєв також заснували спільне підприємство "Атлас-телеком". За це Антимонопольний комітет оштрафував кожного на 5 тис грн, але дозвіл на реєстрацію все одне дав.

Офіційна причина штрафу - "за вчинення порушення конкурентного законодавства у вигляді створення без попереднього отримання дозволу АМКУ".

Крупним замовником Матвєєва здавна є Центральна виборча комісія. Зокрема, для неї ПрАТ "Атлас" і "Медирент" роблять інформаційні системи на вибори.

У 2004 році СБУ порушувала кримінальну справу за фактом незаконного проникнення в систему "Вибори президента України" і знищення інформації на серверах.

Системи для ЦВК розробляли компанії "Атлас" і "Проком", остання входить у корпорацію "Атлас". Керувала проектом пані Мандрусова, яку потім залучали як свідка в суді. Офіційно винних так і не знайшли.

Лев Парцхаладзе і Леся Матвєєва - чоловік і дружина. Фото ТаблоID

У 2007-2008 роках "Атлас" опинилася в епіцентрі чергового непорозуміння.

17 квітня 2008 року Кабмін дозволив ЦВК отримати послуги з розробки програмного забезпечення, створення й введення інформаційно-телекомунікаційної системи державного реєстру виборців.

Процедура - закупівля в одного учасника без угоди з Мінекономіки.

На підставі постанови уряду 5 травня 2008 року ЦВК уклала угоду з АТ "Атлас" про надання послуг на 6 млн грн, але 2 червня президент призупинив дію постанови Кабміну і зробив подання до Конституційного суду.

Надалі всі тендери ЦВК з "Атласом" проводили за конкурсною процедурою. Однак незалежно від зміни облич при владі фірми "Атласу" продовжували вигравати чи не всі тендери ЦВК на розробку інформаційних систем на нові вибори.

29 квітня 2012 року ПрАТ "Атлас" збанкрутувало. Офіційна причина - "незадовільний стан надходження фінансових потоків від здійснення господарських операцій, складне становище на відповідному ринку товарів та послуг".

Як з'ясувалося згодом, активів компанії не вистачило для погашення кредиторської заборгованості, тому Господарський суд Києва визнав ПрАТ "Атлас" банкрутом.

Однак після закриття "Атласу" тестю Парцхаладзе, схоже, не загрожує бідність. Тендери на вибори-2012 виграли підконтрольні йому "Медирент" та "Інфосейф".

Фірми "Інфосейф" та "Інфосейф ІТ" зареєстровані на Віктора Жору, начальника відділу захисту інформації ПрАТ "Атлас". За даними "Наших грошей", засновником "Медиренту" та "Інфосейф" є Роман Коваль, який був головою правління ПрАТ "Атлас".

 Натисніть для збільшення

З останніх новин: 18 липня 2013 року Пенсійний фонд оголосив про закупівлю в одного учасника, ТОВ НВП "Медирент", послуг на 10 млн грн. Загалом за 2012-2013 роки "Медирент" виграла тендерів на 32,5 млн грн.

Також за останні десять років "Атласу" і "Медиренту" пощастило розіграти з ПФ десятки мільйонів гривень без конкурентних процедур. Фірми заволоділи авторськими правами на Інтегровану комплексну інформаційну системи - ІКІС - Пенсійного фонду.

Для її модернізації та запровадження порталу електронних послуг фонд змушений брати в підрядники тільки фірми Матвєєва, не підпускаючи конкурентів. 21 листопада 2002 року фірма "Атлас" визнана Пенсійним фондом генеральним підрядником створення ІКІС. З 2002 року "Атлас" створила та впровадила близько 20 підсистем ІКІС.

Майнові права інтелектуальної власності на комп'ютерну програму Пенсійного фонду "ІКІС ПФУ, версія 2" належать спільно ПФ та ТОВ НВП "Медирент", що підтверджує Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №30820 від 30 жовтня 2009 року.

Роман Коваль радіє мільйонам. Фото із сторінки Коваля у Facebook

Схоже, Сергій Матвєєв - фігура самодостатня, а одруження його доньки з Парцхаладзе - це визнання й родичання із собі рівними.

Раніше преса писала, що серед співзасновників корпорації "Атлас" є сестра Ігоря Смєшка, керівника СБУ часів Леоніда Кучми, Інесса Щупаковська.

Трохи іншу версію у 2008 році озвучив Андрій Кислинський.

За його словами, у числі засновників корпорації - дружина Володимира Сацюка, екс-заступника керівника СБУ.

Сьогодні офіційно Сергій Матвєєв є співзасновником і власником 50% акцій ПрАТ "МЛП вест Київ". Його бізнес-партнер - Яків Смолій, заступник голови правління "Райффайзен банку Аваль" у 1994-2005 роках. Голова правління компанії - помічниця Матвєєва у ПрАТ "Атлас" Ніна Антошкіна.

Фірма, зареєстрована у 2008 році, займається нерухомістю і перевезенням вантажів.

Ірина Салій, Центр політичних студій та аналітики

Реклама: