Тепло для Фірташа

Тепло для Фірташа

Середа, 7 листопада 2012, 18:29 -
Фото real-economy.com.ua
Ціна у 339,9 мільйона гривень є відверто заниженою. Харківська ТЕЦ-5 мала коштувати більше 1 мільярда гривень. Наперед було зрозуміло, що це купуватиме Фірташ, оскільки йому віддають всі газові активи, і він буде сам собі поставляти газ.

У середу, 7 листопада, Фонд держмайна відзвітував про чергову "приватизаційну перемогу". За 339,9 мільйона гривень держава продала 94,48% акцій ПАТ "Харківська ТЕЦ-5". Початкова вартість пакету складала 329,4 мільйона.

Як відомо, процес приватизації українських ТЕЦ був запущений 12 квітня. Саме тоді Верховна Рада виключила 14 найпривабливіших ТЕЦ із списку об'єктів, що не підлягають приватизації.

У липні цього року Фонду держмайна були передані пакети акцій чотирьох ТЕЦ - Дніпродзержинської, Херсонської, Одеської та Харківської ТЕЦ-5. А вже 15 серпня ФДМ вирішив продати ці об'єкти. Харківська стала першою.

У торгах за її акції брали участь ТОВ "Газконтіненталь" і ТОВ "Укрістгаз". Обидві компанії запропонували початкову ціну, а потім зробили три кроки у 3,5 мільйони гривень. Найбільше запропонувало ТОВ "Укрістгаз", і саме ця компанія тепер володітиме цим підприємством.

Реклама:

Але що ж саме купила маловідома київська фірма?

Фото Харківської ТЕЦ-5

Харківська ТЕЦ №5 є однією з найбільших в Україні. Її покликання - забезпечувати електроенергією і теплом населення та підприємства майже півторамільйонного Харкова. Основний вид палива, який використовується на підприємстві - природний газ. Однак також передбачена можливість переходу на резервний вид - топковий мазут.

Як зазначається на сайті підприємства, ця ТЕЦ здатна нести електричне навантаження до 540 МВт і покривати теплове навантаження до 1420 Гкал/год. Крім того, Харківська ТЕЦ-5 виконує функцію стабілізації тиску в газорозподільних мережах Харкова.

ТЕЦ-5 почали проектувати ще у кінці 60-х років минулого століття разом з розростанням Харкова та міських підприємств. Будівництво почалося навесні 1974 року.

Цікаво, що 3-й енергоблок Харківської ТЕЦ-5, який запустили у 1990 році, був останнім з введених в експлуатацію енергоблоків в Україні. В цьому ж році будівництво теплових електростанцій в країні практично припинилось.

Як наголошують на підприємстві, зараз ТЕЦ-5 має можливість забезпечити понад 30% потреб у тепловій енергії Харкова, а влітку може надавати гаряче водопостачання усьому місту.

Взагалі-то, за генеральним планом, передбачалося будівництво ще двох теплофікаційних енергоблоків потужністю 300 МВт і двох водогрійних котлів. Також у 2008 уряд запланував звести у 2012-2017 роках ще один енергоблок. Але це вже лише плани.

Фото Харківської ТЕЦ-5

Чистий збиток ХТЕЦ-5 в січні-вересні 2012 року склав 413,648 млн гривень. Чистий дохід підприємства за дев'ять місяців склав 974,995 млн гривень, валовий прибуток - 38,561 млн гривень.

Згідно з умовами приватизаційного конкурсу, переможець - "Укрістгаз" - має модернізувати та реконструювати ТЕЦ, і вирішити соціальні питання працівників підприємства. Втім, загальновідомо, що приватизаційні умови в Україні - штука ненадійна.

Ще однією умовою ФДМ було надання підтвердження ведення діяльності з видобутку природного газу українського походження та наявність ліцензії на користування надрами з загальними залишковими запасами газу не менше 1 млрд кубометрів.

Це цікаво, з огляду на минулі заяви урядовців. Адже коли тільки поставало питання приватизації ТЕЦ, йшла мова про переведення цих підприємств з дорогого газу на дешеве вугілля. Для цього навіть брали китайський кредит.

Передбачалося, що програма модернізації ТЕЦ розгортається спеціально під Ріната Ахметова, адже саме він, разом із всюдисущою сім'єю президента Віктора Януковича, контролює вугільну галузь.

Але Харківську ТЕЦ-5 купила не найбагатша людина країни. "Економічна правда" спробувала розібратися, хто ж стоїть за "Укрістгазом", що виклав 329 мільйонів за це підприємство.

Син екс-міністра Юлії Тимошенко і Дмитро Фірташ

Агентство "Інтерфакс-Україна" повідомляло, що ТОВ "Укрістгаз" було засноване в грудні 2011 року. Статутний капітал цієї фірми - більше 830 тисяч гривень, а основний вид діяльності - видобуток нафти й газу.

Ця компанія, за інформацією ЗМІ, має ліцензії на видобуток вуглеводнів на території Полтавської області та ліцензію на постачання природного газу за нерегульованим тарифом в обсязі до 26 млн кубометрів на рік.

"Укрістгаз" заснувало київське ТОВ "Фінансова інжинірингова компанія". Однак станом на початок липня 2012 року єдиним власником фірми було "Ітонс Холдинг ГМБХ" з Австрії.

Але новий власник Харківської ТЕЦ-5 має ще й офіційного керівника. І тут є певна несподіванка. Згідно з даними Єдиного державного реєстру юросіб, керівником "Укрістгазу" є Володимир Петрович Крупко.

 

Про людину з таким ім'ям можна знайти достатньо багато згадок в інтернеті. Зокрема, "Українська правда" писала, що Володимир Петрович Крупко був одним із "щасливчиків", які безкоштовно отримали від держави 25 соток землі у селі Лісники.

Мова йшла про землю Чернечого лісу, що знаходиться одразу за Змієвими валами у Києво-Святошинському районі. У 2010 році вартість такої ділянки оцінювалася у 250-300 тисяч доларів. А безкоштовно "золота" земля дісталася родичам колишніх урядовців Кабміну Юлії Тимошенко.

Власне Володимир Крупко є сином екс-міністра Кабінету міністрів Петра Крупка, що працював в обох урядах Тимошенко.

Найцікавіше, що Володимир Крупко раніше працював на керівних посадах міжнародного відділу "Нафтогазу". Також, за інформацією "ЕП", він деякий час очолював дочірнє підприємство НАК "Закордоннафтогаз". Тобто ця людина явно не чужа газовій галузі.

Але це ще не все. За даними того ж реєстру юросіб Володимир Крупко очолював компанію "Укрнадрасервіс". Ця структура раніше базувалася на вулиці Старокиївській, 14 у столиці. Цю ж саму адресу наразі має "Укрістгаз", що купив Харківську ТЕЦ-5.

Однак найцікавіше, що ще 2007 року компанію "Укрнадрасервіс" купив угорський Emfesz Kft Дмитра Фірташа. Отже не важко здогадатися, в чиїх інтересах діє "Укрістгаз". А можливу присутність у схемі сина екс-завгоспа Тимошенко, яка свого часу вела запеклу війну з Фірташем, можна пояснити дуже просто - "нічого особистого, лише бізнес".

 

Чи занижена ціна?

"Економічна правда" звернулася до низки експертів з проханням прокоментувати продаж Харківської ТЕЦ-5.

Експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук вважає, що ця ТЕЦ - одна найкращих в Україні, адже була добудована в кінці 1980-х. Однак, за його словами, вона значиться у програмі переводу теплоенергетичних підприємств з газу на вугілля.

"Цю ТЕЦ переводити на вугілля не є раціональним. Ця ТЕЦ страждає не від того, що вона споживає дорогий російський газ, а від того, що тарифи на тепло і електроенергію низькі. Їх штучно стримували протягом багатьох років. Насправді, ця ТЕЦ спокійно собі працювала, навіть споживаючи дорогий російський газ, якби були обґрунтовані тарифи для населення", - вважає він.

Корольчук наголосив, що перевести навіть половину потужності ХТЕЦ-5 коштуватиме мінімум 200 мільйонів доларів. "Хто буде вкладати такі гроші - я не знаю. Скоріше за все, ми просто побачимо подальшу експлуатацію ТЕЦ як такої", - зазначив експерт.

Фото Харківської ТЕЦ-5

"Скоріше за все, ті, хто її купив, розраховують на свої лобістські потужності. Вони пробиватимуть собі компенсацію різниці тарифів. Покупці розуміють, що тарифи для населення будуть зростати, тому є перспектива і логіка в тому, щоб мати такі підприємства", - вважає він.

Водночас Корольчук наголосив, що ціна у 339,9 мільйона гривень є "відверто заниженою". "Вони просто порахували вартість самих активів. Як мені казали, Харківська ТЕЦ-5 мала коштувати мільйонів 150 доларів, тобто більше 1 мільярда гривень", - зазначив експерт.

Згоден з ним і колишній голова Фонду Держмайна, а нині опозиційний депутат Олександр Бондар.

"Це стандартний продаж, який проводить фонд при чинній владі. Я думаю, що наперед було зрозуміло, що це купуватиме Фірташ, оскільки йому віддають всі газові активи, і він буде сам собі поставляти газ. Все, що вугільне - буде у Ахметова, все, що газове - буде у Фірташа", - розповів він.

"Зараз про ціни вести серйозну розмову неможливо взагалі, тому що у нас немає ринку і конкуренції. Всі ціни занижені апріорі", - зазначив Бондар.

А от інший колишній керівник ФДМ, регіонал Михайло Чечетов так не вважає.

"Сьогодні уряду потрібні ресурси як ніколи. Ми, на відміну від "помаранчевої" влади, не беремо на принизливих умовах кредити МВФ. При Януковичу ми жодної копійки не взяли. І, природно, ми гроші заробляємо. Я не думаю, що зараз, коли потрібні гроші, коли потрібно платити за газ, ми підемо на те, щоб продавати дуже дешево", - зазначив він.

Чечетов додав, що Харківську ТЕЦ-5 продали за ринковою ціною. Коментуючи ж питання, чи буде це підприємство переведене з газу на вугілля, регіонал зазначив: "Тут треба рахувати економіку, і бачити перспективу зміни газової формули".

"ЕП" також звернулася за коментарем щодо продажу Харківської ТЕЦ-5 до Group-DF Дмитра Фірташа. Однак відповіді від них редакція поки не отримала.

Реклама: