Чи хочуть забрати "Укрнафту" у Коломойського?

Чи хочуть забрати "Укрнафту" у Коломойського?

П'ятниця, 10 серпня 2012, 17:12 -
Сам факт, що перевіркою займався Хорошковський, вказує: до "Укрнафти" має інтерес Фірташ. Попри відсутність документальних доказів, досі ніхто не заперечував того, що Хорошковський та Фірташ мають спільні інтереси в бізнесі та політиці.

Вже більше року українське бізнес-середовище чекає, коли президентська "сім'я" візьметься за олігархів.

Зараз майже очевидно, що двох з найбагатших людей України - Ріната Ахметова та Дмитра Фірташа - ніхто чіпати не посміє.

Вже хоча б тому, що, принаймні, в Ахметова точно є чи був спільний бізнес з родиною Януковичів. І бізнес дуже дохідний.

Цікаво інше: чому досі ніхто не чіпає третього "кита" українського бізнесу - Ігоря Коломойського? Подейкують, що відразу після приходу нової влади "розкуркулення" головного спонсора БЮТ було на порядку денному, але потім все змінилося.

Реклама:

Нібито олігарх домовився, що активи він збереже, але поділиться прибутками з "сім'єю" президента. Сьогодні Коломойський начебто віддає половину від заробленого його найбільш відомими активами, наприклад "Укртатнафтою".

Більше того - він наказав деяким своїм підприємствам показувати великий офіційний прибуток і сплачувати податки в бюджет. Так роблять Приватбанк та "Укрнафта".

Проте це лише одна з поширених версій. З моменту приходу нової влади Коломойського супроводжують чутки, що в нього хочуть забрати найбільш ласі шматки. Зокрема, телеканал "1+1" - начебто на користь "сім'ї", феросплавні заводи - начебто на користь Ахметова, Приватбанк та "Укртатнафту" - бажаючих безліч.

Останнім часом часто лунають версії, що Коломойському доведеться віддати один з найцінніших активів - акції "Укрнафти". ЕП не вдалося з'ясувати, чи це правда.

Деякі люди, знайомі з перебігом подій в "Укрнафті", кажуть, що "нічого такого нема". Вони лише дають суперечливу інформацію, що в топ-менеджменті компанії існують кілька течій, які не можуть порозумітися одна з одною.

Проте знаходяться інші, які кажуть, що недавні перевірки "Укрнафти" робилися саме для того, щоб юридично "відмити" майбутню зміну власників. Вони запевняють, що Коломойському було запропоновано продати свій пакет "потрібним" людям за ціною, принаймні учетверо нижчою від реальної. Мовляв, "зачем платить больше?".

ЕП чекала майже місяць, щоб подивитися, чи відберуть у Коломойського компанію. Цього не сталося, тому видання викладає отримані дані суто з інформаційною метою - показати, що розповідають зацікавлені люди.

Що таке "Укрнафта"

Загальновідомий факт, який ніхто особливо не спростовує: це найбільша компанія з видобутку нафти, і формально більша частина її капіталу все ще належить державі. Однак фактично менеджмент працює в інтересах Ігоря Коломойського.

"Укрнафта" була утворена навесні далекого 1994 року, ще коли країною правив Леонід Кравчук. Наразі 50%+1 акція компанії належить державі в особі "Нафтогазу", а 42% - групі "Приват".

Коломойський разом із партнерами почав збирати міноритарні пакети "Укрнафти" ще 2001 року, маючи тоді 3,9%. Через кілька років "Приват" вже володів 42% компанії. Більше того, Коломойському вдалося призначити в "Укрнафті" свій менеджмент і фактично повністю взяти під контроль напівдержавну компанію.

За "помаранчевої" влади кілька років тривала війна між державою та Коломойським за контроль над "Укрнафтою" і дивіденди. Однак перед президентськими виборами бізнесмен зміг домовитися з прем'єром Юлією Тимошенко, і пристрасті вляглися.

Компанія залишилася під контролем "Привату", аж поки у квітні 2011 року заступником голови правління та фінансовим директором компанії не був призначений депутат від Партії регіонів Артем Щербань, син екс-губернатора Донецької області Володимира Щербаня.

Фото job-sbu.org

У січні 2012 року з'явилася інформація, що Щербань-молодший очолить "Укрнатфу". Хоча цього не відбулося, поширювалися чутки, що на цю компанію замахнулася "сім'я". За іншою версією, зацікавлена особа - це Фірташ, який останнім часом особливо активно фінансує Партію регіонів.

Загалом, повоювати є за що. "Укрнафта" має 563 автозаправні станції, що працюють під власним брендом та охоплюють майже всі регіони країни. Ці АЗС здійснюють злагоджені дії з іншими мережами, що належать Коломийському.

Як зазначається на сайті "Укрнафти", ця компанія забезпечує видобуток понад 70% нафти і газового конденсату та близько 12% газу в Україні. Тільки у першому кварталі 2012 року компанія отримала 3,46 млрд грн доходу.

"Укрнафта" володіє шістьма регіональними виробничими підрозділами - Охтирканафтогаз, Чернігівнафтогаз, Полтаванафтогаз, Долинанафтогаз, Надвірнанафтогаз, Бориславнафтогаз, а також трьома газопереробними заводами - Гнідинцівский, Качанівський, Долинський.

Крім того, до складу компанії входить три бурових управління - Охтирське, Прилуцьке і Прикарпатське, а також чимало інших нафто-сервісних підрозділів.

Останніми роками "Укрнафті" не вдавалося отримувати ліцензії на розробку нових родовищ, але це питання більш кон'юнктурне. Якщо на те буде політична воля, "Укрнафта" може розпочати багато проектів та збільшити власний дохід.

Цікава ревізія

Одним з найцінніших активів компанії були більше 2 тисяч свердловин. Однак нещодавно ЗМІ повідомили, що Коломойський вирішив вивести свердловини в оренду наближеним до себе приватним структурам.

Цей факт джерела ЕП наводять як доказ того, що на пакет олігарха відкрите полювання. Або ж як варіант - справа йде до приватизації державного пакета акцій.

Хай там як, але постає одне питання: якщо нема ризику втратити "Укрнафту", навіщо Коломойський виводитиме свої активи на сторонні компанії?

Навесні з'явилися й інші ознаки того, що компанією зацікавилися владні структури. 21 березня на засіданні Кабміну було ухвалено рішення перевірити фінансово-господарську діяльність "Укрнафти".

Ревізію повинні були провести кілька відомств за участі Генпрокуратури: Міненерговугілля, Мінекономрозвитку, Мінфін, МВС, Податкова, Держфінінспекція та Державна служба геології та надр. Контроль за виконанням перевірки поклали на першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського.

Сам факт, що перевіркою займався Хорошковський, вказує: до "Укрнафти" має інтерес Фірташ. Попри відсутність документальних доказів досі ніхто не заперечував, що Хорошковський та Фірташ мають спільні інтереси в бізнесі та політиці.

Отже, саме Фірташ може бути зацікавлений у тому, щоб розгойдувати нафтогазовий бізнес Коломойського.

У розпорядженні "Економічної правди" з'явився лист Міненерго на ім'я прем'єр-міністра Миколи Азарова, у якому йшлося про результати даної ревізії.

Звісно, зловживання знайшли.

Як зазначалося в документі, Держслужба геології та надр побачила в діях "Укрнафти" ознаки порушення норм кодексу "Про надра", що полягають у здійсненні компанією геологічного вивчення надр та промислової розробки родовищ вуглеводнів без переоформлення дозволів на користування надрами та гірничими відводами.

Фото p-p.com.ua

Одразу варто зазначити, що до 20 квітня 2012 року відомство, яке виявило порушення, очолювала людина "сім'ї" - Едуард Ставицький. Тепер він очолює Міністерство екології та природних ресурсів, до сфери управління якого входять Держгеонадра.

Повернемося до листа Міненерго. Згідно з цим документом, перевірка встановила, що "Укрнафта", починаючи з квітня 2011 року, надіслала до Мінекології та Держгеонадр шість листів та звернень щодо переоформлення вказаних дозволів.

За повідомленням Держгеонадр, у 2011 році відповідні рішення прийняті, проте самі дозволи компанії не видані.

Як сказано у листі, на існуючих в "Укрнафти" площах, які перебувають в геологічному вивченні, компанія в окремих випадках не виконує проектні показники та програми робіт. Також встановлено невідповідність фактичних обсягів видобутку вуглеводнів проектним величинам.

Перевіркою також встановлено, що на балансі "Укрнафти" рахується борг на 53,2 млн грн, який є простроченим і не відповідає критеріям визначення активів.

ЕП звернулася до Держфінінспекції, податкової та МВС з проханням повідомити про результати перевірки "Укрнафти". Відповіді поки не надійшли.

Однак, за інформацією джерел, ревізія податкової тривала ще довго. А податковою керує Олександр Клименко, який є представником "сім'ї". Це друга версія щодо того, хто може бути зацікавлений у розгойдуванні нафтогазового бізнесу Коломойського.

Те саме можна сказати про МВС, яке очолює наближений до "сім'ї" Віталій Захарченко.

Звісно, "сім'я" вже настільки демонізована, що нею можна навіть лякати дітей. Проте існують такі ж високі шанси, що сам Коломойський зацікавлений говорити про спроби замаху на його бізнес. Звичайно, нова влада не боїться галасу, але перетворитися в очах ЗМІ на великомученика ніколи не було зайвим. Про всяк випадок.

Реклама: