"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк заборонить девальвацію

Нацбанк заборонить девальвацію

Понеділок, 23 січня 2012, 14:15 -
Формула, за якою ви визначаєте майбутній курс, повинна бути об'єктивною і правильно обрахованою. А супер "експерти" НБУ скажуть, що рахувати ви не вмієте, і взагалі підриваєте національну безпеку. Напевно, вони ще створять список експертів, яким дозволять говорити, а іншим просто накажуть мовчати.

Прогнози про те, що долар може коштувати 10 грн, скоро можуть зникнути назавжди. Нацбанк дійсно розробляє законопроект, яким забороняється робити необгрунтовані курсові та інші прогнози. Це підтвердив наше джерело в НБУ.

Зокрема, співрозмовник сказав, що автор ідеї є штатним працівником регулятора."Ви повинні розуміти, що Нацбанк - це не лише світлі розуми, а й "світлі розуми". Напередодні хтось прийшов до голови з цією ідеєю, і той сказав - працюйте", - пояснив чиновник.

За його словами, суть пропозиції зводилася до того, щоб заборонити розбурхувати ринок дикими курсовими прогнозами на кшталт "12 грн/$ до кінця року". Автор ідеї послався на те, що в тих же США розмір золотих активів є державною таємницею, але це ні для кого не становить проблеми.

Отже, можна накласти табу і на тему курсу, і на тему інфляції. І взагалі, можна заборонити будь-які критичні висловлювання на адресу Національного банку. Це дуже ефективний шлях в умовах, коли майже кожен аналітик розповідає, що після проведення Євро-2012 Україну чекає чергова девальвація.

Реклама:

"Думаю, новорічні свята ще не закінчились, і хтось не протверезів", - так прокоментував один з експертів "Економічної правди" цю новину.

Проте, все це не є жартом. За словами джерела в НБУ, цензура буде діяти так: якщо експерт хоче висловити своє припущення, скажімо, про майбутній курс гривні, він повинен мати розрахунки. Але просто мати розрахунки недостатньо. Потрібно, щоб ці розрахунки були кваліфікованими.

Говорити про курс заборонять 

Джерело: veselahata.com

Це і є основна проблемна точка. "Формула, за якою ви визначаєте майбутній курс, повинна бути об'єктивною і правильно обрахованою. А супер "експерти" НБУ скажуть, що рахувати ви не вмієте, і взагалі підриваєте національну безпеку. Напевно, вони ще створять список експертів, яким дозволять говорити, а іншим просто накажуть мовчати", - відзначив аналітик одного з банків.

Другий експерт з ходу запропонував вихід. "Ми будемо не курс долара прогнозувати, а міркувати про "єнотів", - пожартував він. Нагадаємо, долар США має кілька сленгових назв, серед яких "зелений", "бакс" та "єнот".

Третій експерт також висловив застереження щодо ідеї НБУ. "Як можна визначити, вірний прогноз чи ні? Треба тільки чекати, поки він збудеться або ні. А це завжди гра ймовірностей. Обмеження для заяв експертів, навіть для поганих, призведе тільки до більшої паніки та недовіри населення", - вважає аналітик.

Проте, цей аналітик частково підтримав ідею, яку висунули працівники Нацбанку. "Думка вірна, підхід не вірний. Бути поганим аналітиком не може бути злочином. Карати потрібно тільки тих, хто має матеріальну чи політичну зацікавленість, коли робить прогнози, і не повідомляє про свій шкурний інтерес публіці. У світовій практиці, коли аналітик робить прогноз, він розкриває читачу всю лінійку свого фінансового інтересу в кінці статті, а також окремо демонструє це роботодавцю та уряду", - вважає він.

Зокрема, західні аналітики повідомляють, скільки мають акцій компанії чи валюти, яку вони рекомендують купити. Якщо людина поширює чутки, щоб рухати ринок і на цьому заробити, але не робить при цьому жодних застережень про свою вигоду в цьому, то за ці дії потрібно карати, вважає експерт.

В якості українського прикладу він навів яскравий приклад, коли свого часу прем’єр Юлія Тимошенко своїми заявами про дії НБУ та "Надра Банк" гнала населення в обмінники і знищила цілком пристойний банк.

"А все тільки тому, що НБУ відмовлявся друкувати її урядові гроші, а банк належав її політичному супротивнику. Подібні акції часом підтримувались проплаченими експертами, які писали свідомо неправдиві публікації. Заяви, які поширюють паніку - це як килимове бомбардування. Об'єкт можуть мало пошкодити, але все довкола буде знищено", - сказав він.

Чи керується НБУ саме цією логікою, важко сказати. Варто дочекатися, коли законопроект з'явиться у готовому вигляді.

Проте, джерело "ЕП" в Нацбанку сумнівається, що ця ініціатива буде реалізована. "Швидше за все, вона мирно помре десь по дорозі", - вважає він.

А якщо ні? Ми забили в пошуковій системі словосполучення "заборонили критикувати владу". У відповідь з'явилися посилання, присвячені діям трьох країн. У Росії президент заборонив поліцейським критикувати владу. У Таїланді заборонили натискати like в Facebook, якщо запис критикує владу - порушникам загрожують кримінальним переслідуванням.

Третя група посилань присвячена Україні. "СБУ заборонила блогеру критикувати владу", "Олена Громницька заборонила журналістам критикувати владу", "Партія регіонів хоче заборонити критикувати владу на гроші закордонних донорів".

Забиваючи в рядок пошукової системи те ж саме на англійській, в основному отримуємо посилання на ісламські країни з авторитарним режимом. От і судіть, в якій країні хочуть жити представники НБУ.

Реклама: