"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Енергокомпанії продадуть разом з вугіллям

Енергокомпанії продадуть разом з вугіллям

Четвер, 15 вересня 2011, 16:31 -
Одним з ласих об'єктів для "Дтек" і "Привату" є "Дніпрообленерго". На "Закарпаттяобленерго" задивляються Суркіси і Коломойський, але можлива участь нового гравця. У конкурсі може взяти участь американська AES, яка володіє пакетами "Київобленерго" і "Рівнеобленерго".

Восени 2011 року уряд відновить процес приватизації українських енергокомпаній. Число майбутніх учасників тендерів обмежене, однак воно буде достатнім, щоб визнати приватизаційні конкурси справедливими.

Очікується, що і ціна об'єктів держвласності буде наближеною до ринкової. Правда, покупцям доведеться виконати низку умов. Одна з них полягає у використанні лише українського вугілля.

Ще влітку голова Фонду держмайна Олександр Рябченко заявив, що в серпні будуть оголошені конкурси з продажу 25% "Київенерго", 50% "Закарпаттяобленерго" та 45% "Західенерго".

Крім того, на торги виставлять 21% "Черкасиобленерго". Продаж відбудеться на біржі. До цього лота також додадуть 25% підприємства, які належать "Українській енергозберігаючій сервісній компанії".

Реклама:

У вересні очікується оголошення конкурсів з продажу "Вінницяобленерго", "Крименерго" та "Дніпрообленерго". Розмір пакетів поки уточнюється, але у НАК "ЕКУ" в будь-якому випадку залишиться по 25% кожної компанії.

У жовтні виставлять на торги "Тернопільобленерго", "Чернівціобленерго", "Донецькобленерго" і 25% "Дніпроенерго".

"Фонд затвердив план-графік приватизації, відповідно до яких одинадцять запланованих до приватизації держпакетів акцій енергокомпаній планується реалізувати протягом серпня-жовтня 2011 року", - заявив Рябченко.

За його словами, те, що Кабмін і ФДМ "постійно і відкрито" інформують про хід приватизації, свідчить про прозорість цього процесу.

Чиновник заявив, що нестабільність на світовому фондовому ринку насторожує інвесторів і уряд. "Вартість акцій може бути нижчою, ніж ми розраховували, але окремі песимістичні прогнози уже не зупинять приватизацію", - сказав він.

На думку експертів, інтерес до цих енергетичних компаній майже гарантований. У торгах, цілком вірогідно, можуть взяти участь "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина, "Дтек" Ріната Ахметова, VS Energy International братів Суркісів, група "Приват" Ігоря Коломойського.

А можливо, навіть таких гігантів, як Enel, E.on, RWE та Fortum, зацікавить можливість увійти на український енергетичний ринок.

Як відомо, "Дтек" володіє міноритарними пакетами у "Дніпроенерго", "Західенерго", "Київенерго", "Донецькобленерго" і "Крименерго". Інтерес "Привату" та "Енергетичного стандарту" поширюється на "Черкасиобленерго". Пакети акцій "Закарпаттяобленерго" та "Чернівціобленерго" перебувають у сфері інтересів VS Energy International.

Одним з ласих об'єктів для двох груп - "Дтек" і "Привату" - є "Дніпрообленерго". Аналітик ІГ "Арт капітал" Станіслав Зеленецький каже, що на "Закарпаттяобленерго" задивляються Суркіси і Коломойський, але можлива участь у конкурсі нового гравця.

Нарешті, у конкурсі може взяти участь американська корпорація AES, яка володіє пакетами "Київобленерго" і "Рівнеобленерго".

Експерт вважає, що ціна буде ринковою, бо вона буде прив'язана до поточних котирувань на біржі. "За пакети генеруючих компаній можна буде одержати 300-450 мільйонів доларів, за частки розподільчих компаній - 250-300 мільйонів доларів. Всього - 600-750 мільйонів доларів", - говорить Зеленецький.

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко переконаний, що до процесу приватизації необхідно долучити незалежних зарубіжних консультантів. Під час засідання комісії з приватизації було озвучено, що підготовка до продажу повинна бути публічною.

Зокрема, будуть опубліковані умови і терміни приватизації, вичерпний перелік підприємств, акції яких виставлять на приватизацію, проведено переговори та консультації з усіма зацікавленими сторонами, щоб визначити ступінь зацікавленості в купівлі і, головне, готовність взяти на себе певні зобов'язання.

Нарешті, необхідно виконувати чинні закони, які наказують надати інвесторам всю інформацію про фінансово-економічні показники виставлених на продаж об'єктів.

Наразі така проблема відсутня - вся інформація є у відкритому доступі в системі звітності Держкомісії з цінних паперів. Багато даних мають інвестиційні компанії і банки, які готують звіти про привабливість енергетичних активів.

Особливість цього етапу приватизації - її поєднання з реформою у вугільній галузі.

Річ у тім, що останнім часом в країні виник дефіцит вугілля для ТЕС. Виявилося, що імпортне вугілля дешевше навіть з урахуванням його доставки, а українське ще й менш якісне через застаріле обладнання. Виходи з ситуації може бути три: більше імпортувати, більше добувати самим, використовувати газ.

Однак імпорт негативно позначається на зовнішньоторговельному сальдо України, бо вимагає оплати валютою. Газ, як відомо, - російський. Він дорогий і з великою політичною складовою, а отже - ризикований.

Зараз сім з чотирнадцяти ТЕС працюють на газовому вугіллі, інші використовують антрацитовий, якого цілком достатньо. Серед них - "Західенерго" і "Дніпроенерго", тобто саме ті компанії, які ФДМ планує продати. Іншим доводиться завозити вугілля в умовах внутрішнього дефіциту.

На думку голови правління громадської організації "Асоціація вугільних підприємств" Костянтина Автономова, влада повинна подумати, як гарантувати використання українського вугілля ТЕС енергогенеруючих компаній після їх приватизації.

"З Польщі везти вугілля не вигідно, бо воно дорожче за українське, а з Росії - навпаки. У РФ собівартість видобутку вугілля нижча, ніж в Україні, бо там, в основному, кар'єрний видобуток вугілля газової групи", - каже Автономов.

За його даними, Україна збільшила імпорт вугілля газової групи до 2,5-3 мільйонів тонн на рік, і завозиться воно переважно з Росії.

"Ми хочемо, приватизуючи теплову генерацію, одночасно завантажити українські вугільні підприємства. Не можна допустити, щоб наша теплова генерація вантажилася вугіллям з інших країн, тоді як вітчизняні шахти будуть простоювати, а люди на них не отримуватимуть зарплати", - сказав Рябченко.

Відтак, обговорюється питання про "синхронізацію" вуглепрому та енергетики.

Перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Попович заявив, що за підсумками півріччя українські шахти повинні видобути 19,2 мільйона тонн вугілля, що на 2 мільйони тонн більше за відповідний показник 2010 року.

За прогнозами чиновника, у 2030 році Україна потребуватиме 115 мільйонів тонн вугілля, але для збільшення видобутку потрібно інвестувати 50 мільярдів гривень. Їх можна залучити тільки у вигляді інвестицій.

Співвласник вугільної компанії Sadovaya Group Олександр Толстоухов переконаний: якщо продаж енергокомпаній передбачатиме обов'язкове підписання довгострокових контрактів на поставки вугілля з українських шахт, попит на вугілля зросте, а ризики довгострокових інвестицій в шахти будуть меншими, що стимулюватиме їх розвиток.

З цієї причини покупці енергокомпаній будуть залучені і в модернізацію вуглепрому, головне - правильно їх зацікавити.

Президент Віктор Янукович вважає, що Україна може і повинна видобувати більше вугілля. Одна з причин - необхідність зменшити залежність від російського газу.

Таким чином, у майбутній приватизації зійшлися одразу кілька цілей: поповнення державного бюджету, реформа вуглепрому, збільшення видобутку, збереження робочих місць, уникнення соціальних катаклізмів і зниження залежності від Росії.

Реклама: