Газова безвихідь Януковича

Газова безвихідь Януковича

Вівторок, 2 серпня 2011, 12:26 -
Цього разу президент опинився затиснутим у системі координат самого Януковича. Однією рукою він затягує процес і хоче виграти час у переговорах з Росією, а другою - вимагає будь-якими нешкідливими для України методами "витрусити" з росіян прийнятну ціну на газ.

Міф про російського президента Дмитра Медведєва як великого друга Віктора Януковича і України загалом тріщить по швах.

У минулі вихідні Медведєва з легкістю "пронесло" повз Україну, де він планував відсвяткувати День військово-морського флоту Росії.

Дорогий для росіян Севастополь і Чорноморський флот, за "харківськими угодами" - у буквальному значенні цього слова, Медведєв проміняв на холодний Балтійськ і Балтійський флот. Причина не дивує: звично для останніх місяців Україна та Росія не знайшли спільної мови щодо ціни на газ.

Насправді 31 липня 2011 року Україна та Росія були надзвичайно близькі до того, щоб зробити перший крок до зближення позицій. Наступним кроком восени мала би стати домовленість про ціну на газ.

Реклама:

Янукович уже заточив олівця і приготувався підписувати формальний меморандум з Медведєвим про участь Росії у модернізації ГТС. Це повинно було стати наочним прикладом ефективності реконструкції, яку Україна почала самостійно.

Мовляв, от і Росія слізно проситься долучитися до ремонту. Водночас, це повинно було посилити тиск на ЄС, який не поспішає виділяти кошти для ГТС.

Медведєв наполягав і був готовий підписати ще один документ, теж формальний. Меморандум, запропонований Росією, передбачав створення спільного підприємства "Нафтогазу" і "Газпрому", у яке Україна внесла би п'ять підземних сховищ у західній Україні - Більче-Волицьке, Богородчанське, Дашавське, Опарське та Угерське.

Оскільки закон забороняє приватизувати і, відповідно, вносити в СП газотранспортну систему, Медведєв поставив би Януковича у незручну позицію в Україні.

Справді, президент України був готовий почати процес "відчуження" сховищ газу. Проте в останній момент росіяни отримали нову версію меморандуму, де замість підземних сховищ з'явилися обтічні слова про технічні підрозділи ГТС України. Керівники України і Росії рухалися "паралельними прямими", що не перетинаються.

Результат севастопольської зустрічі, яка не відбулася, відомий. Янукович і далі відпочиває в Криму, а Медведєв гримнув дверима аж на далекому Балтійському флоті. Як в анекдоті: "Штірліц, відчиняйте!". "А Штірліца немає вдома", - пролунав голос за дверима. Так вже уп'яте Штірліц обманював гестапо".

Схоже, за останні півроку Янукович вжився у роль Штірліца, і поки що вона йому подобається. Щоправда, не можна з упевненістю сказати, що президенту вдається непомітно морочити голову росіянам і крутити їм у кишені дулі.

Наразі його тактика у переговорах з Кремлем саме така, але чи довго терпітиме це російський тандем? Сусіди теж не ликом шиті і розуміють, що український президент намагається дотягнути до президентських виборів у Росії.

Насправді Януковичу не позаздриш. Мало того, що у російській системі політичних координат він бовтається між Медведєвим і Путіним, - в українській системі він затиснув себе між персонами, які повинні самостійно проводити газові переговори. Вони ж усунулися від цього процесу, переклавши його на плечі гаранта.

В українській системі є п'ять учасників переговорів, яким Янукович "виписав доручення": Міненерго Юрія Бойка і підконтрольний йому голова "Нафтогазу" Євген Бакулін, RosUkrEnergo AG і його співвласник Дмитро Фірташ, голова АП Сергій Льовочкін, прем'єр Микола Азаров і перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.

Наразі ніхто з них не виправдав сподівань президента і не приніс "голову" російського монополіста "Газпрому". Клюєв і Льовочкін, ці "не перші, і не другі" чиновники, публічно не проявляли себе у газових переговорах, але вони, схоже, залишаються у списку і готові замінити того, хто може втратити "доручення".

Зважаючи на переговорні труднощі, Бойку, Бакуліну, Фірташу та Азарову довелось усунутися від процесу. Обіцянки підписати новий договір з "Газпромом", якими Бойко давно годував президента, залишаються нездійсненими.

Це змушує Януковича підставляти під удар себе, і навряд чи президент у захваті від такої принизливої ролі. Останні два візити Путіна і провалений візит Медведєва - тому свідчення. Тим більше, що Янукович сам делегував таку ж роль Азарову, який із честю виконує доручення Януковича протягом останнього року.

Тут доречно буде згадати, що Медведєв буцімто не приїхав до Януковича в Крим, оскільки Україна відмовилася об'єднати "Нафтогаз" і "Газпром". Питання злиття двох компаній справді викликало у росіян негативні емоції. "Газпром" звинуватив Міненерго і "Нафтогаз" у тривалому "саботажеві" підготовки об'єднання компаній.

Насправді для Медведєва ідея об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому" є абсолютно неприйнятною, а от Путін особисто зацікавлений у такому розвитку подій.

Кажуть, російська "група товаришів" навіть запропонувала Януковичу усунути "деструктивних" Бойка і Бакуліна. Збоку так воно і виглядає: ні Міненерго, ні "Нафтогаз", які майже рік ведуть переговори з "Газпромом", не можуть домовитися.

Чи скористається президент такою порадою, покаже час, адже він розуміє: емоції росіян породжені невдоволенням Медведєва і Путіна щодо затягування переговорів.

Цього разу президент опинився затиснутим вже у третій системі координат - системі координат самого Януковича. Однією рукою він затягує процес і намагається виграти час у переговорах з Росією, а другою - вимагає будь-якими доступними і нешкідливими для України методами "витрусити" з росіян прийнятну ціну на газ.

У кінці червня в Криму Янукович "відбився" від Путіна. В кінці липня - відкараскався від Медведєва. Однак надалі, схоже, такі фокуси будуть вдаватися все рідше і рідше. Тим паче, малоймовірно, що Янукович всерйоз думає над тим, щоб припинити тактику затягування переговорів і почати відкритий українсько-російський конфлікт.

Залишається лише спробувати перетасувати українську колоду карт учасників переговорів, збити з пантелику росіян і виграти ще трохи часу у Медведєва і Путіна.

Читайте також:

Україна показала Кремлю золотий стик

Український вузол на шиї "Газпрому"

Фірташу буде тепло. А Україні?

Путін промацав газові сховища Азарова?

Вугілля - газовий патичок-рятівничок?

Юрій Корольчук, Інститут енергетичних досліджень

Реклама: