Український бізнес тікає у Лондон

Український бізнес тікає у Лондон

Четвер, 7 липня 2011, 11:05 -
Значний вплив має і Фірташ. За рік його бізнес виріс на 540%. Бізнесмен створив справжню імперію на рівні облгазів та хімії, готується поглинути титанову галузь. Присутність вірних йому людей у владі дозволяє створювати будь-які холдинги.

В Україні виставлено на продаж безліч підприємств. Частково це здоровий процес поглинання слабких сильними. Однак нерідко бізнес продається з політичних причин.

За словами інвестиційних банкірів, останнім часом різко зросла кількість злиттів і поглинань. Причому продаються не проблемні компанії, а цілком нормальні.

Почасти, цей процес природний. "Думаю, продаж нормального бізнесу не може бути продиктований втомою. Скоріше, йде процес м'якого поглинання сильними слабших", - розповів керівник департаменту одного з великих банків.

"Бізнес укрупнюється, і це нормальний процес Багатьом справді важко вижити, і вони змушені продаватися", - зауважив заступник голови іншого банку.

Реклама:

Ці слова підтверджує, зокрема, оголошення про продаж інтернет-провайдера "Фрінет". Недавно компанія заявила, що розраховує знайти стратегічного інвестора і залучити 200 мільйонів гривень, 150 з яких підуть на погашення кредиту.

Версію про природність процесу продажів підтвердили представники двох великих банків. За словами першого, дещо покращилися оцінки компаній, а проблемні фірми перестали бути проблемними. "Оцінки вартості компаній теж зросли, і більшість правочинів проходять за цілком ринковими мультиплікаторами", - сказав він.

"Зростання кількості угод пов'язане передусім з відновленням економічної активності. Це нормальний, очікуваний процес", - відзначив другий експерт.

Проте в багатьох угодах є політична складова. "Декого змушують. Вони відчувають вплив влади, особливо в галузях, які отримують природну ренту", - визнав він.

Причина низки операцій M&А в тому, що деякі бізнесмени після зміни влади втратили адмінресурс, і бізнес став нерентабельним. "Хтось виводить з країни гроші, хтось розуміє, що краще продати добровільно, ніж за 10% під тиском", - розповів експерт.

Він додав, що політичний фактор стосується переважно великого бізнесу та малих підприємств в регіонах. У той же час, компанії середнього розміру більше страждають від погіршення інвестиційного клімату, зокрема, активності податкової. Крім того, на них позначається низька купівельна спроможність населення.

Хвиля продажу компаній підсилилася хвилею еміграції. "Люди масово отримують інвестиційні візи, продають бізнес і переїжджають в Лондон ", - розповіла керівник одного з інвестиційних банків.

За словами її колеги, є люди, які непогано заробляють на цій тенденції: "Інвестиційна віза в Лондон - це теж вид бізнесу. Вони придумали, як убезпечити гроші від нової кризи".

Серед покупців, кажуть фінансисти, вкрай мало нерезидентів. "Іноземці купують небагато. Як правило, їх цікавлять міноритарні пакети акцій у компаніях, куди вони зайшли ще до кризи", - відзначив один з інвестиційних банкірів.

За словами представника одного з комерційних банків, великого інтересу серед стратегічних іноземних інвесторів нема. Вони дивляться лише на окремі об'єкти. Потроху укладаються угоди в агросекторі, наприклад, з переробки соняшника, а один із світових лідерів харчової індустрії придивляється до компанії "Верес".

Основними покупцями є локальні інвестори. В основному, це компанії, які мають сильні позиції і нерідко - підтримку влади. В Україні в останні півтора року спостерігається сильна концентрація бізнесу. Малих підприємств стає менше, зате бізнес олігархів росте, як на дріжджах.

Зокрема, в активності підозрюють колишнього власника банку "Форум" Леоніда Юрушева. За словами одного з банкірів, саме він стоїть за аграрним холдингом, який створив "яєчний король" Олег Бахматюк.

Також дві людини згадали Юрія Іванющенка. "Спочатку у великих підприємств виникають проблеми. Потім з'являється хтось, вирішує ці проблеми і входить в бізнес. Схожі історії були у банку "Південний" і в компанії "Хортиця", - розповів один з експертів. Другий також назвав "Хортицю".

"ЕП" звернулася за коментарями в ці компанії. У банку "Південний" не захотіли говорити, а представник "Хортиці" назвав чутки про зв'язки з Іванющенком неправдою. Він заявив, що якби ця версія була правдивою, то "Хортиця" не купувала б ще один завод в Росії і не випускала нову лінійку продуктів.

За визнанням експертів, найсильніші позиції нині у структур Ріната Ахметова і Дмитра Фірташа. Зокрема, компанія "Дтек" Ахметова може скупити левову частку активів в електроенергетиці.

Як розповіла керівник кредитного департаменту одного з банків, "Дтек" здатна будь-коли взяти кредит і залучити гроші з інших джерел. За деякими оцінками, вона може "проковтнути" до 40% всіх позик, доступних нині підприємствам України.

Майбутнє "Дтек" чудове. Після приходу до влади Віктора Януковича Ахметову вдалося розставити своїх людей на низку ключових постів. Зокрема, він суттєво впливає на рішення НКРЕ і Держкомісії з цінних паперів.

Значний вплив має і Фірташ. За останній рік його бізнес виріс на 540%. Бізнесмен створив справжню імперію на рівні облгазів та хімії, готується поглинути титанову галузь. Присутність вірних йому людей у владі дозволяє створювати будь-які холдинги. Питання з фінансуванням бізнесмен вирішує не менш успішно.

Реклама: