Українці обирають нерухомість за кордоном?

Українці обирають нерухомість за кордоном?

Середа, 30 березня 2011, 12:15 -
Житло у країнах Євросоюзу дозволяє отримати шенгенську візу і полегшує оформлення права на проживання. Такі можливості стали платформою для литовських бізнесменів, які продають "статусні" домівки за 6-20 тисяч доларів.

У сучасному світі все змінюється дуже швидко - те, що приносило дохід ще вчора, сьогодні раптом перестає працювати.

Ще недавно придбання додаткової нерухомості в Києві дозволяло зберегти капітал і отримувати непогані доходи від ренти. Однак фінансові потрясіння нівелювали ці переваги - за останні два роки вартість таких активів у столиці впала майже удвічі.

У той же час, стверджують експерти, це гарна можливість придбати нерухомість на ціновому "дні". Проте спекулянтів такі заклики не сильно бентежать. До того ж, зарубіжні ринки наразі виглядають більш привабливими за український.

Суто місцеві особливості

Реклама:

Купуючи будинок чи квартиру за кордоном, жителі України керуються двома цілями - поліпшення умов життя та вкладення грошей у нерухомість стабільних країн, де коливання цін не такі значні, як на українському ринку.

До того ж, придбання такого активу, наприклад, у Києві потребує немалих коштів. Столичний ринок - один з найдорожчих у Європі.

За даними SV Realty, у лютому 2011 року кількість угод купівлі-продажу квартир у Києві становила лише 650. До кризи аналогічний показник сягав 2 тисяч угод.

В будь-якому разі, купівля житла потребує значних сум, які перевищують, наприклад, середній розмір депозиту в десятки разів.

Так, однокімнатна квартира к Києві коштує близько 60 тисяч доларів, у Львові - 40 тисяч доларів. У Харкові ціни коливаються в районі 30-35 тисяч доларів, у Донецьку - 25-30 тисяч доларів, у Дніпропетровську - 20-30 тисяч доларів.

Голова представництва міжнародного банку BNP Paribas в Україні Домінік Меню називає такі цінові рівні надто високими для України.

"Останні 150 років на Заході житло коштує приблизно стільки, скільки становить середня зарплата звичайного штатного працівника середньої ланки за чотири-п'ять років роботи. Навряд чи українець може на це розраховувати", - каже банкір.

За даними Держкомстату, середня зарплата у лютому - 2,4 тисячі гривень.

Втім, захмарні ціни - не єдиний недолік українського ринку. Інша вада - відсутність бажання у місцевих банків пожвавлювати іпотечне кредитування.

За даними компанії "Простобанк консалтинг", середня ставка становить 19%, а максимальний термін позики - 20 років. У той же час, умови іпотеки за кордоном більш комфортні - ставка рідко перевищує 7%, а строк - 25-30 років.

Крім того, нерухомість в Україні - це великий ризик, якщо врахувати ще і законодавчі прогалини. Навіть якщо власник правильно оформить документи, його житло може опинитися в руках рейдерів або банків. Зрештою, усі перелічені вади українського ринку підтверджує поведінка інвесторів.

"Інвестиційна або "спекулятивна" складова на столичному ринку не перевищує 5%. До кризи було 35-40%", - каже експерт з житлової нерухомості Вікторія Нерода.

На її думку, українські будівельники можуть розраховувати лише на базову потребу людини в "дахові над головою". "У країні, де нема ніяких економічних гарантій, власне житло - це єдина точка опори", - підкреслила експерт.

Хто краще зростає

Тимчасом зарубіжні ринки почали відновлюватися: у більшості країн Європи ціни на житло пішли вгору. Абсолютним рекордсменом із зростання цін на квартири у 2010 році стала Латвія. За рік стандартні помешкання в Ризі подорожчали на 19%.

Не відстає й Естонія. У 2010 році апартаменти в Таллінні подорожчали на 7,91%. Такий суттєвий приріст цін аналітики Global Property Guide пов'язують з очікуванням переходу країни на євро, яке відбулося в січні 2011 року.

Інші країни колишнього соціалістичного блоку - Болгарія, Хорватія, Литва, Україна - показали переважно негативну динаміку. Ціни у цих країнах все ще на "дні", але динаміка їх зниження 2010 року сповільнилася, зазначають у Global Property Guide.

Що відбувається з цінами на житло у світі, %

Країна

2009 рік

2010 рік

Рига

-52,8

19

Сінгапур

2,1

13,6

Ізраїль

18,1

13,4

Естонія

-31

7,9

Японія

0,04

5,7

Швеція

7,5

3,2

Таїланд

-15,5

2,9

Фінляндія

9

2,6

Німеччина

-2,5

1,5

Швейцарія

3,3

0,8

Франція

1,8

0,3

Китай

6,5

-1,9

Португалія

2,8

-4,4

Нова Зеландія

4,8

-4,5

Туреччина

-4,1

-4,8

Хорватія

-2,3

-5

США

-3,8

-5,3

Іспанія

-6,3

-5,9

Литва

-29,2

-6,7

Болгарія

-26,3

-9,5

Греція

-6

-9,7

Ірландія

-13,5

-11,6

Джерело: Global Property Guide

Найбільш перспективними для інвестування експерти називають азійські ринки. На Тайвані ціни за рік зросли на 9,7%, у Сінгапурі - на 13,6%, а в Гонконгу - на 30%. Однак світ побоюється, що така динаміка може спровокувати нові "бульбашки". Уряди цих країн намагається збити спекулятивну хвилю цін, проте безуспішно.

Цікавими для інвесторів можуть бути Ізраїль та ОАЕ. Втім, ризики придбання квартир у цих країнах посилилися через загострення політичної ситуації.

Незважаючи на невисокі темпи відновлення, не втрачають своєї привабливості Великобританія, Франція і Німеччина. За даними аналітичних агентств, за 2010 рік ціни на житло в Парижі підскочили на 15,7%, у Лондоні - на 10,2%.

Курс на Кіпр?

Найменш ризикованою залишається інвестиція у нерухомість на Кіпрі, переконана Нерода. "Це країна з гарним середземноморським кліматом, лояльним законодавством та доступними кредитами", - каже експерт.

Директор агентства нерухомості ClickHomeCyprus Ставрос Пападуріс наголошує, що вихідців з України серед його клієнтів в останній час побільшало.

"Якщо раніше 70% наших клієнтів були британцями, то протягом останніх двох років ми живемо за рахунок покупців з постсоціалістичних країн. Ми навіть основний сервер сайту перенесли на російську платформу", - пояснює ріелтор.

Тобто поки вітчизняне будівництво у 2008-2009 роках лежало мертвим вантажем, українці вслід за росіянами інвестували у будівельну галузь Кіпру.

Прихід клієнтів із Східної Європи змінив і запити. "Якщо британці купували невеликі квартири і будиночки в селі, щоб відпочивати тут взимку або жити на пенсії, то зараз виріс попит на нерухомість вищого класу", - зазначає Пападуріс.

За його словами, покупці з СНД поділяються на три бюджетні категорії: 100-150 тисяч євро, 500-700 тисяч євро і 2-7 мільйонів євро. Саме за рахунок останньої категорії і виріс ринок. "Тут багато нерухомості ваших політиків, бізнесменів, але вона зареєстровані на компанії. Ніхто вам не назве їхні імена", - каже ріелтор.

Однак не всі поділяють захоплення брокерів з приводу Кіпру.

"Минулого літа, відпочиваючи на Кіпрі, я розглядав можливість придбання нерухомості. Коли побачив цю випалену сонцем пустелю, скоротив свою відпустку і вирішив купити нерухомість в Криму", - розповів "Економічній правді" київський бізнесмен.

Шлях до Євросоюзу

Зазначені ринки вимагають великих капіталовкладень, які можуть собі дозволити хіба що власники "офшорів" на Кіпрі. Втім, для "скромних" інвесторів є і більш прийнятні варіанти - Болгарія, країни Прибалтики або Чехія.

За кількістю дешевих пропозицій лідирують Болгарія та Естонія. На околиці естонської столиці однокімнатну квартиру в новобудові можна купити за 40 тисяч євро, двокімнатну - за 60 тисяч євро. В Софії житло дешевше ще на 20%.

Крім того, нерухомість у цих країнах дозволяє отримати шенгенську візу і полегшує оформлення права на проживання. Такі можливості стали платформою для литовських бізнесменів, які продають "статусні" домівки за 6-20 тисяч доларів.

Скільки коштує житло у країнах Європи, євро

Країна

Середня вартість квадратного метра

Болгарія, Софія

1 347

Великобританія, Лондон

12 400

Угорщина, Будапешт

1 406

Греція, Афіни

6 229

Іспанія, Мадрид

5 211

Італія, Рим

5 305

Кіпр, Нікосія

2 140

Латвія, Рига

2 408

Литва, Вільнюс

2 100

Монако

44 300

Нідерланди, Амстердам

4 496

Туреччина, Анкара

2 386

Фінляндія, Ґельсінкі

6 095

Франція, Париж

7 000

Хорватія, Загреб

2 215

Чорногорія, Підгориці

2 880

Україна, Київ

1 401

Швейцарія, Берн

8 869

Швеція, Стокгольм

4 552

Естонія, Талінн

1 650

Джерело: міжнародні агентства

Реклама: