Московський патріархат лобіює інтереси будівельників?

Московський патріархат лобіює інтереси будівельників?

Четвер, 13 січня 2011, 15:01 -
З 2005 року цей будинок намагалися звести чотири компанії. Усі вони справно збирали кошти в інвесторів, а потім раптово зникали. За цей час шахраям вдалося "нагрітися" на продажах 27 квартир. І зовсім не дивно, що сьогодні обмануті вкладники не готові довіритися новій невідомій фірмі.

Українська православна церква московського патріархату продовжує перевтілюватися у центр лобізму бізнес-інтересів.

Про посередницьку роль церкви між першими особами держави і комерційними фірмами неодноразово писала "Українська правда". У 2010 році це підтвердили, як мінімум, дві показові історії.

Перший приклад релігійно-підприємницької кооперації - клопотання митрополита УПЦ московського патріархату Володимира про призначення керівником Ради підприємців при Кабміні горілчаної бізнес-вумен Людмили Русаліної.

У другом випадку УПЦ МП виступила лобістом інтересів російського олігарха Олексія Федоричева. Зокрема, святий отець попросив прем'єра Миколу Азарова надати ексклюзивні квоти на вивезення зерна для компанії "Федкомінвест-Україна", що належить бізнесмену.

Реклама:

Однак, як виявилося, це далеко не все. Церква продовжує звертатися до прем'єра за допомогою і для інших "пригнічених" представників бізнесу. Цього разу заступництво церковних сановників знадобилося будівельникам-початківцям.

У розпорядженні "Економічної правди" опинився черговий лист митрополита Володимира до Азарова. У ньому він закликає голову Кабміну вирішити питання щодо відселення мешканців, які проживають у будинках на території, прилеглій до київського парку-пам'ятки "Феофанія".

 
 
 

У межах цього лісопарку знаходиться собор Святого Пантелеймона. У повідомленні голови УПЦ МП, зокрема, вказується, що через житлові споруди неможливо продовжити реконструкцію суміжної з ним території.

 

Митрополит пропонує переселити людей у будинок на вулиці Теремківська, 3. Цей об'єкт не можуть звести вже більше п'яти років через нечистоплотність будівельних та інвестиційних компаній, які залучали кошти під будівництво. Такі випадки за останні два роки стали буденним явищем для столиці.

У тому ж листі Володимир замовляє слово про компанію "Інвестбудальянс", яка начебто може вирішити цю проблему, і просить прем'єра "сприяти перед Київською міською державною адміністрацією у вирішенні питання щодо укладання договору з Голосіївською райадміністрацією", яка виступає замовником будівництва.

В цілому, наміри благородні, якщо забути про неприкритий лобізм церкви, яка пропонує доручити заведення будинку на Теремківській "своїй" компанії.

При цьому у зверненні до прем'єра голова УПЦ МП стверджує, що "Інвестбудальянс" "має всі необхідні ліцензії та значний досвід будівництва на території міста Києва".

Втім, це не зовсім так. Принаймні, у столиці таку компанію ніхто з відомих учасників будівельного ринку не знає. Більше того, власник цієї фірми Саймон Стар, який перебуває за кордоном, у телефонній розмові підтвердив, що підприємство абсолютно нове і тому ще невідоме на ринку.

Сама компанія була створена 19 серпня 2010 року та її уставної фонд складає всього 2000 гривень.

За його словами, "Інвестбудальянс" - це інвестиційна компанія, яка готова виділити кошти на завершення будівництва на Теремківській і найняти забудовника. Хоча участь ще одного замовника, крім Голосіївської райради, порушує умови угоди виділення землі Київрадою.

"Ми будемо наймати генпідрядника. Сьогодні ще невідомо, хто це буде, ми ще на етапі відбору", - наголосив власник новоствореної фірми.

Стар пояснює свій інтерес до цього довгобуду тим, що він сам вклав кошти в об'єкт.

Власне кажучи, з 2005 року цей будинок намагалися звести чотири компанії. Усі вони справно збирали кошти в інвесторів, а потім раптово зникали. За цей час шахраям вдалося "нагрітися" на продажах 27 квартир. І зовсім не дивно, що сьогодні обмануті вкладники не готові довіритися новій невідомій фірмі без гідного "портфоліо".

На одному з численних зібрань обмануті інвестори більшістю голосів, 23 з 27, проголосували за те, аби будинок довів до ладу "Київміськбуд". Вони пояснили свій вибір тим, що навіть у розпал кризи компанія не припиняла будувати.

Пізніше відбулася зустріч інвесторів з першим віце-президентом столичного холдингу Дмитром Гуленком, на якій він заявив про готовність добудувати об'єкт.

"Київміськбуд" зацікавився цією спорудою, бо в будинку 208 квартир, з яких продано лише 27. До того ж, будь-який забудовник без зайвих зусиль проходив так званий "нульовий рубіж", що передбачає збирання усієї дозвільної документації.

"Вона вже є, тобто бери і будуй", - зазначив голова Асоціації інвесторів будівництва житлового будинку Валерій Биковець.

Однак, цих економічних вигод виявилося недостатньо. Невдовзі той же Гуленко написав офіційного листа з відмовою від цієї пропозиції.

 

Як не дивно, "Київміськбуд" відмовився від об'єкта після листа митрополита прем'єру і подальшого доручення Азарова голові КМДА Олександру Попову з вимогою "прискорити вирішення зазначених питань".

 

На запит до "Київміськбуду" з проханням пояснити причину зміни свого рішення "Економічна правда" отримала наступний текст.

"Питання, порушені у вашому зверненні, знаходяться поза компетенцією АТ "Київміськбуд". Холдинг не має відношення до згаданої ділянки і не брав участі в будівництві житлового будинку на ній. Ці питання належать до компетенції Київської міської ради та Голосіївської районної державної адміністрації".

На думку Саймона Стара, Гуленко давав згоду на будівництво об'єкта на Теремківській тоді, коли у нього ще не було детальних даних про проект.

"Інформація про те, що "Київміськбуд" погодився добудувати, - це беззмістовні балачки", - вважає власник "Інвестбудальянсу".

Стар запевнив "Економічну правду", що він готовий звести багатостраждальну будівлю і вже майже отримав згоду на це від усіх потрібних інстанцій. На питання, чим пояснюється лояльність УПЦ до бізнесмена і його справ, він зауважив, що про це краще дізнатися у митрополита Володимира.

Щоб з'ясувати це, "ЕП" звернулася до протоієрея Георгія Коваленка, який час від часу виконує функції прес-секретаря Володимира.

Однак він сказав, що про згаданий лист до голови уряду нічого не знає, і ці питання не належать до його компетенції.

"Економічна правда" звертається до УПЦМП з проханням офіційно прокоментувати відстоювання інтересів приватних компаній та клопотання на їхню користь у прем'єр-міністра.

Реклама: