Віктор Янукович: єдиний податок для села та скасування ПДВ на нафту

Віктор Янукович: єдиний податок для села та скасування ПДВ на нафту

П'ятниця, 25 грудня 2009, 16:30 -
Ми повинні мати стратегію збільшення власного видобутку газу в Україні. І ця стратегія також повинна бути оприлюднена, а влада повинна звітувати, яким чином держава виконує ці стратегічні завдання. Потрібно мати різні джерела постачання України газом і за рахунок цього проводити державну тарифну політику.

Друга частина відповідей кандидата в президенти Віктора Януковича.

Нагадаємо, що Віктор Янукович та його штаб майже за три місяці так і не спромоглися надіслати відповіді на запитання "Економічної правди".

Реклама:

Редакція презентує заяви політика та уривки з інтерв'ю і передвиборчої програми, у яких він частково торкався питань, порушених "Економічною правдою".

З першою частиною тексту можна ознайомитися тут.

Блок 5. Паливно-енергетичний комплекс

Експорт/транзит газу

- Як, на вашу думку, повинна була б бути влаштована схема постачань газу і нафти в Україну? Чи можливо досягти більшої диференціації шляхів і джерел постачання, ніж є зараз? Яким чином, на вашу думку, можна цього досягти?

Заява Віктора Януковича для ЗМІ, 14 грудня:

- ..Мы должны иметь стратегию увеличения собственной добычи газа в Украине... это не означает, что только в Украине мы должны добывать газ.

Нам надо идти в другие страны, в которых проходят тендеры, ... добывать этот газ и торговать этим газом так, как выгодно, а за счет этого снижать себестоимость собственного газа...

- Чи маєте ви намір міняти або переукладати "Газовий договір" з Росією? Якщо так, то яким чином ви збираєтеся розривати нинішній? Як добитися зменшення контрактних обсягів закупівлі російського газу до рівня фактичного споживання?

З заяви Віктора Януковича для ЗМІ, 10 грудня:

- ...Один из вопросов, который я ставлю перед собой в случае победы на президентских выборах, - это обязательно вернуться к газовому контракту с Россией. Если нам не удастся с Россией договориться, будем искать другие возможности....

Заява Віктора Януковича для ЗМІ, 19 січня:

- ...Что касается результатов переговоров, то их достичь сейчас в этой сложной ситуации, которая сложилась в отношениях с Россией, практически невозможно. Поэтому надо рассчитывать сейчас, на мой взгляд, на промежуточный результат...

- Як, на вашу думку повинен бути влаштований внутрішній ринок газу? Чи повинна бути збережена монополія "Нафтогазу України" як єдиного імпортера і продавця? Чи повинні бути конкуруючі трейдери-продавці на внутрішньому ринку? Чи потрібно допустити на внутрішній ринок газу іноземні компанії? Чи може Україна займатися реекспортом газу? Якщо так, то як цього досягти?

Кандидат в президенти не висловлював думок з цього питання.

- Якою повинна бути ціна імпортного (російського, середньоазіатського) газу для України у порівнянні з європейською? (в абсолютному та/або процентному вираженні). На які поступки ви як президент можете піти, щоб добитися такої ціни газу для України?

Заява Віктора Януковича для ЗМІ, 19 січня:

- ...Мы считаем, что цена сейчас должна быть на границе - 230-250 долларов. Это максимум...

- Що треба зробити для збільшення виробництва вітчизняних нафтопродуктів і збільшення їх частки на внутрішньому ринку? Як перешкодити тотальному експорту вироблених в Україні нафтопродуктів з їх заміщенням на російські?

Заява Віктора Януковича в ефірі Луганської обласної телерадіокомпанії, 2 липня:

- ...Вас, наверное, интересует вопрос, почему растут цены. Потому что сегодня политика правительства - это политика открытых дверей для импорта и сегодня мы имеем импортного топлива на 30-40% больше, чем до этого было наше правительство.

В то время, когда я занимал пост премьера, правительство пыталось закупить меньше готового бензина, а больше нефтепродуктов, которые нуждаются в переработке.

Таким образом создавались условия для трудоустройства украинских граждан, а Кабмин получал больше возможностей для контроля над ценой на топливо.

Мы завозили только 10% светлых нефтепродуктов, а 90% поставляли от отечественных товаропроизводителей из украинских нефтеперерабатывающих заводов....

Заява Віктора Януковича для ЗМІ, 19 січня:

- ...Дуже важливим для нас є перейти максимально у найближчі роки на вітчизняний газ і забезпечення ним внутрішніх потреб. Тоді вдасться врятувати і національну економіку, і країну...

- Чи варто зберігати низькі тарифи на газ для населення? Якщо так, за рахунок яких коштів має розвиватися вітчизняна видобувна промисловість?

З інтерв'ю Віктора Януковича "Вечірньому Миколаєву", 12 грудня:

- ...Нужно было адаптировать экономику, поддержать людей, а потом уже повышать цены. А у нас уже готов проект постановления правительства о повышении цены на газ для населения на 80%. И это называется "заботой о людях"?...

Заява Віктора Януковича для ЗМІ, 21 вересня:

- ...Непонятно, как расходуется сегодня газ, добытый в Украине. Добываемые ежегодно 19,5 млрд. куб. м газа для населения не должны быть дороже 60 долларов за 1000 тыс. куб. м.

Заява Віктора Януковича для ЗМІ, 15 грудня:

- ...Сегодня, прежде всего, нам нужно посчитать, какая в Украине себестоимость голубого топлива собственной добычи. Мы в настоящее время добываем газ на земле и на море. В целом это около 19-20 млрд. кубических метров. Безусловно, этот газ нужно реализовать в Украине.

Прежде всего - населению и предприятиям жилищно-коммунального хозяйства. Вместе население и ЖКХ потребляют около 25 млрд. кубов газа, а все остальное - промышленность.

Дальше - должен быть прозрачным механизм ценообразования. Например, можно взять объем газа собственной добычи, прибавить к нему закупленный импортный, а в результате будем иметь среднюю цену.

Нужно также сделать дифференциацию цен в зависимости от объема потребления газа. Для больших потребителей нужно немного поднять планку, чтобы они платили больше.

Богатые должны платить больше. За счет этого будет возможность уценить для людей бедных или среднего достатка....

Вугільна галузь

- Собівартість видобутку вугілля в Україні один з найвищих в регіоні та у світі. Щорічно на дотування видобутку вугілля держава витрачає понад 1,5 мільярда доларів грошей платників податків. У чому буде полягати пріоритет вашої політики у вугільній галузі: в поступовому закритті збиткових шахт і створення альтернативних робочих місць для шахтарів, або в підтримці існуючого рівня дотацій шахтарської галузі і збереження існуючої кількості робочих місць у вугільній галузі?

Заява Віктора Януковича під час телефонної лінії з читачами "Комсомольської правди", 26 серпня:

- ...Я не вижу другого пути развития угольной промышленности, кроме вложения в нее средств.

К сожалению, до конца текущего года в бюджете на развитие угольной промышленности и на ее техническое перевооружение нынешним правительством средств не непредусмотрено. Давайте будем надеяться, что эта власть скоро уйдет, и мы начнем возрождение угольной промышленности...

- Опишіть інші свої плани та пріоритети щодо розвитку та/або реформування вугільної галузі.

Заява Віктора Януковича для ЗМІ, 27 серпня:

- ...Сьогодні в Україну завозиться багато імпортного вугілля. А це означає, що страждає наш вітчизняний товаровиробник. Завозиться імпорт, а своє вугілля ми не використовуємо.

Так, буває, що вигідно завозити деякі види вугілля, наприклад, коксівного, яких не вистачає в Україні. Але сьогодні ніхто не рахує шихту, тобто, не планує, скільки вугілля треба видобувати та скільки його треба постачати в ту чи іншу галузь. Цієї роботи також ніхто не робить....

Заява Віктора Януковича під час телефонної лінії з читачами "Комсомольської правди", 26 серпня:

- ...До приватизації шахт треба підходити дуже обережно. Якщо вугільні шахти приватизуються, це не означає, що держава знімає будь-яку відповідальність за стан справ у цій галузі. Держава несе солідарну відповідальність і фінансує вугільну галузь в частині своїх обов‘язків...

...Для нормального топливного баланса, для развития экономики добыча угля в Украине должна быть не менее 102 миллиона тонн. То есть, сейчас в два раза меньше добывается угля, чем этого требует энергетика, металлургический комплекс и жилищно-коммунальное хозяйство Украины...

- Що ви плануєте робити з "копанками" - несанкціонованими міні-шахтами?

Кандидат в президенти не висловлював думок з цього питання.

- Як налагодити прибуткову роботу вугільної галузі України, водночас зберігши соціальні зобов'язання перед шахтарями?

Коментар міністру вуглепрому тіньового уряду Сергія Тулуба "Економічній правді":

- ...Є кілька напрямів, треба творчо підходити. От в нас є 20 заводів, які виробляють цемент. Там використовується природний газ, його ціна зростає, і їхня продукція не конкурентноздатна.

Так от: переведення заводу з газу на вугілля коштує зараз 300 мільйонів гривень. Що заважає сьогодні надати кредити заводам? Відсотки погасити бюджетом, і за рік заводи стануть "вугільними"..

Електроенергетика

- Яке ваша концептуальне бачення стратегії розвитку різних секторів енергетичної галузі (ядерної, гідро, теплової, альтернативної)?

З передвиборчої програми:

- ...Забезпечення енергетичної незалежності:

- модернізація теплоелектростанцій,

- будівництво гідроелектростанцій,

- безпечна атомна енергетика,

- розвиток альтернативних джерел енергії...

- Яка ваша позиція щодо створення замкнутого циклу виробництва ядерного палива в Україні? Як, на вашу думку, Україна повинна в перспективі вирішувати проблему поховання ядерних відходів, які сьогодні вивозяться до Росії у статусі тимчасового зберігання?

З інтерв'ю Сергія Тулуба для ЗМІ, 26 квітня:

- ...Поки що доля "ядерної" електроенергії в українському енергетичному секторі вище світової - більше 22% по загальній встановленій потужності і майже 50% від об'єму енерговиробництва.

До того ж, у нас шосте місце в світі по розвіданих запасах урану, якого для потреб вітчизняної атомної енергетики вистачить на 120 років. Цирконій (другу складову для виробництва тепловиділяючих елементів - Твелів) ми експортуємо.

Але за ці роки так і не просунулися на шляху створення власного циклу виробництва палива для АЕС. Ще більше непокоять втрати вітчизняного потенціалу у сфері науки і виробничих рішень.

Адже ми пам'ятаємо, що науковий супровід і розрахунок активних зон першої в світі атомної станції робив Харківський фізико-технічний інститут. Але що сьогодні робиться в Україні для створення реактора на швидких нейтронах?

Адже для нього ядерним паливом може бути і нинішнє відпрацьоване, за переробку якого ми сьогодні платимо Росії, що поставляє нам Твели. Експлуатуючи такого типу реактор, наших запасів урану вистачило б на 1000 років...

- Які ви бачите можливості для диверсифікації ринку енергетичних ресурсів України?

З передвиборчої програми Віктора Януковича:

- ...Істотне зниження зборів на постачання енергоносіїв в Україну, скасування ПДВ на нафту й газ.

Доти, поки ми не знизимо енергоємність економіки, цей захід дозволить істотно сповільнити зростання собівартості у всіх галузях економіки - а, отже, значно зменшити ріст цін...

- Який напрямок є для країни найбільш виправданим: розвиток видобутку власних енергоносіїв чи запровадження енергозберігаючих технологій? Де швидше можна досягнути позитивних результатів?

Заява Віктора Януковича для ЗМІ, 25 листопада:

- ...Я считаю, что это - один из главных вопросов развития нашей страны, экономики, и в известной мере - независимость нашего государства.

Поэтому этот вопрос будет приоритетным и собственную добычу нефти нужно поднимать...

Заява Віктора Януковича для ЗМІ, 15 грудня:

- ...Мы должны иметь стратегию увеличения собственной добычи газа в Украине. И эта стратегия также должна быть обнародована, а власть должна отчитываться, каким образом государство выполняет эти стратегические задачи, из года в год увеличивая объемы собственной добычи.

Нужно иметь разные источники снабжения Украины газом и за счет этого проводить государственную тарифную политику...

З передвиборчої програми:

- ...Ми будемо розвивати і використовувати альтернативну енергетику...

БЛОК 6. Промислова політика

- Не враховуючи підприємств ВПК Мінпромполітики на сьогодні управляє лише трьома державними підприємствами. Вся інша промисловість знаходиться у приватних руках і управляється керівництвом приватних ФПГ і ВІКів, в які вона входить. Чи вважаєте ви, що Україні взагалі потрібна державна промислова політика? Якщо так, то в чому вона має виражатися? Поділіться, будь ласка, своїми поглядами на держрегулювання промисловості.

З інтерв'ю Віктора Януковича "Вечірньому Миколаєву", 12 грудня:

- ...Государство должно влиять на развитие экономики с помощью отраслевых программ, а эффективный собственник, хозяин со своей стороны должен видеть наиболее подходящий путь развития собственного предприятия.

При налогообложении, кредитовании необходимо учитывать специфику отрасли. Например, строительство судна или самолета - очень сложный и длительный процесс.

Здесь нужны льготные кредиты освобождение от ввозных пошлин и НДС импортных комплектующих, другие меры. Влияние государства в других отраслях может проявляться в иных мерах поддержки, но везде оно должно быть позитивным...

- Які сектора/галузі промисловості є на ваш погляд найбільш перспективними? Якими способами з не заборонених в рамках СОТ, держава має їх підтримувати?

З передвиборчої програми:

- ...Підтримка базових галузей економіки:

- машинобудування та металургії,

- хімічної та вугільної промисловості.

Розвиток імпортозаміщуючих виробництв:

- фармацевтики,

- автомобілебудування,

- авіабудування...

- Як вітчизняній промисловості, зокрема, металургії та хімії, уникнути загрозливої залежності від світових ринків? Як можна розширити внутрішній попит?

Заява Віктора Януковича на з'їзді Союзу молоді регіонів України, 9 грудня:

- ...Экономика Украина экспортно ориентирована, более 60% продукции, которая производится, мы экспортируем, поэтому одна из главных задач будет - переориентировать нашу продукцию на внутренние рынки, на внутреннее потребление.

Если речь вести о потребительском рынке, то, конечно, увеличению потребительского рынка будет способствовать повышение заработных плат и выплат социальных пособий пенсионерам.

Увеличению промышленного потребительского рынка будут способствовать успешные инвестиционные программы, строительство объектов инфраструктуры, например, таких, как объекты Евро-2012...

Блок 7. Агросектор

- Сьогодні у світі, крім соціалістичних і пост-соціалістичних країн, відомо лише дві моделі державної політики або стратегії розвитку агроринків, що одержали назву "американської" і "франко-голландської" моделей.

Скажіть, яка з цих моделей здається вам найбільш прийнятною для України? І за допомогою яких інструментів стимулювання або протекціонізму ви маєте намір її втілювати, коли станете президентом?

З інтерв'ю народного депутата Віктора Слаути, 10 грудня:

- ...По-перше, ми забезпечимо доступність кредитів для сільгоспвиробників. Зараз для того, щоб забезпечити весняно-польові роботи, потрібно близько 80 мільярдів гривень.

Отже треба відновити доступні кредити, щоб сільгоспвиробник мав можливість виконати ці роботи. Насамперед ми відновимо для сільгоспвиробників можливість позичати довгі кредити. Ці кредити зупинив саме уряд Тимошенко.

По-друге, ми передбачаємо повернення до системи державного замовлення або квотування на деякі види сільгосппродукції стратегічного значення - наприклад, на зерно, продукцію тваринництва тощо.

Третє. Ми відпрацювали і вводимо з 2010 року єдиний податок, про який уже давно просять сільгоспвиробники, які сплачують 18 видів податків. В єдиний податок ми передбачаємо закласти дві речі: перше - податок з одиниці земельних угідь, друге - податок з виробленої продукції.

Оце будуть ті два стратегічних, зрозумілих показники, на підставі яких буде вирахувано цей єдиний податок. Ми також повертаємося до конденсації тих затрат, які сільгоспвиробник спрямував на розвиток соціальної сфери села.

Ми вводимо 50-70 відсотків компенсації на ті витрати щодо розбудови інфраструктури села, які мають сільгоспвиробники вже сьогодні. Ми обов'язково створимо державного оператора на ринку аграрної продукції.

Крім того, ми сьогодні серйозно розглядаємо питання щодо субсидування сільгосппродукції, яка йде на експорт....

З передвиборчої програми:

- ...Забезпечу реалізацію національної програми відродження українського села: юридичну гарантію захисту земельних паїв; своєчасну виплату державних дотацій вітчизняним сільгоспвиробникам; компенсацію процентів за кредитами інвесторам сільгосппроектів...

Заява Віктора Януковича під час візиту на Черкащину, 17 вересня:

- ...Безумовно, треба відновити фінансування агропромислового комплексу. Треба відновити всі програми, які стосуються підтримки сільгосптоваровиробника. Підкреслюю - за всіма напрямками.

Необхідно створити умови для того, щоб аграрний сектор економіки мав можливість і преференції держави для отримання кредитів, підтримку у придбанні сільськогосподарської техніки.

- Чи варто надавати землі статус товару? І чи плануєте ви це зробити, ставши президентом?

З інтерв'ю Віктора Януковича "Вечірньому Миколаєву", 12 грудня:

- ...В нашей ситуации мораторий нужно продлевать, поскольку коррупция в этой сфере чудовищна, и если мы сейчас разрешим свободную куплю-продажу земли, крестьян с помощью сомнительных схем тут же лишат своих участков.

Мы не позволим разворовывать землю!..

Блок 8. Інфраструктура

- Зважаючи на затяжну економічну кризу, у яку увійшла Україна, яким вам бачиться шлях розбудови інфраструктурних галузей країни (будівництво автомагістралей, мостів, нових трубопроводів, оптико-волоконних ліній, телефонних та інших мереж зв'язку, аеропортів, морських та річних портів, логістичних центрів)?

З передвиборчої програми:

- ...Реалізація інфраструктурних проектів:

 -модернізація та будівництво аеропортів в обласних центрах України,

- щорічне введення в експлуатацію не менш ніж 1000 км нових автошляхів,

- будівництво швидкісних залізничних магістралей, розвиток морських портів

Заява Віктора Януковича для ЗМІ у Смілі, 24 листопада:

- ...Транспортна інфраструктура України має чудові можливості отримувати прибутки від транзиту вантажів через її територію. І державна політика повинна цьому сприяти.

Але все, що зараз зроблено, не сприяє транзиту вантажів через територію України, а навпаки - створює неконкурентноздатні умови порівняно з іншими країнами.

Наприклад, у Білорусі транзитний тариф на сьогоднішній день у два рази нижчий від України. В наших сусідів, у Польщі, та й, скажімо, в Німеччині також тарифи набагато нижчі...

З виступу Віктора Януковича на зустрічі з представниками Американської товарно-промислової палати, 26 листопада:

- ...Будуть створені умови для інвестування в модернізацію транспортної, комунальної та енергетичної інфраструктури.

Щорічно в Україні будуватиметься більше 1000 км доріг та залізничних магістралей....

- Чи в країні повинні зрости податки з тим, щоб бюджет, не дивлячись на кризу, міг продовжувати фінансувати найбільші інфраструктурні проекти, зберігаючи їх у державній власності, як стратегічні об'єкти, чи Україні повинна якомога ширше залучати приватні, в тому числі закордонні інвестиції для прискорення розбудови власної сучасної інфраструктури, не боячись втрачати над нею контроль держави?

З передвиборчої програми:

- ...Так, стратегією передбачається форсований розвиток пізньоіндустріальних галузей і відповідної інфраструктури шляхом використання масштабних довгострокових проектів і програм, виконуваних, насамперед, великими корпораціями на базі держзамовлення і контрактів.

Така практика сполучення інтересів корпорацій і держави є звичайною для країн світового авангарду. У всіх розвинених країнах, у тому числі й США, держава виступає головним контролером ринку (державні дотації товаровиробникам, антимонопольні функції й т.д.)...

Блок 9

- Опишіть, будь ласка, основні принципові положення своєї економічної програми/світогляду з питань, які не були охоплені цією анкетою, але які ви вважаєте важливими.

З передвиборчої програми:

- ...Починаючи з 2010 року, гарантую щорічне зростання ВВП, збільшення частки інноваційно активних підприємств, збільшення прямих іноземних інвестицій в Україну до 50 мільярдів доларів у 2014 році.

Держава повинна сформувати потужне замовлення на будівництво соціального житла. За 10 років буде збудовано 1 мільйон квартир для молоді, працівників бюджетної сфери, малозабезпечених сімей, людей з обмеженими фізичними можливостями.

Ураїна повинна за 10 років увійти до 20 найбільш економічно розвинених країн світу (G-20).

Реклама: