Віктор Янукович без відповідей: податковий популізм і відмова від націоналізації

Віктор Янукович без відповідей: податковий популізм і відмова від націоналізації

Четвер, 24 грудня 2009, 15:34 -
Рекапіталізація банків - абсолютно корупційна схема. Рекапіталізація - це збільшення статутного капіталу установи. Уряд не просто купує будинок, він бере на себе відповідальність за борги цього банкрута. Таким чином, приватні борги якогось комерційного банку стають державними боргами.

кономічна правда" продовжує публікувати відповіді кандидатів у президенти.

Команда Віктора Януковича так і не спромоглася надати відповіді на питання "Економічної правди", незважаючи на численні обіцянки та відкладені дедлайни.

Реклама:

Спочатку у штабі збиралися використати для відповідей тільки "економічну програму", потім підготувати відповіді окремо, але редакція так їх і не отримала.

Втім, "ЕП" вкотре наголошує, що відсутність відповіді - це також відповідь. Вона показує ставлення кандидата не стільки до видання, скільки до виборців, адже преса є лише ланкою, яка зв'язує владу і суспільство.

Мовчанка Віктора Януковича не є дивиною, адже цей кандидат і його команда часто ігнорують запити з боку ЗМІ.

Разом з тим, поважаючи думку виборців, готових проголосувати за найбільш рейтингового сьогодні кандидата в президенти, "Економічна правда" публікує його висловлювання майже з усіх запропонованих редакцією питань.

Аналіз думок Віктора Януковича стане особливо актуальним у разі його перемоги на майбутніх виборах.

Блок 1. Бюджетна політика і політика держборгу

- Як ви оцінюєте з методологічної точки зору існуючу систему прийняття бюджету і існуючу схему міжбюджетних відносин (бюджетний кодекс)? Що і в які терміни Ви маєте намір в ній змінити, прийшовши до влади?

З передвиборчої програми кандидата:

- ...Розширення повноважень місцевих рад. Передача місцевим радам до 60% зведеного державного бюджету....

З виступу Віктора Януковича в Одеській області, 27 листопада:

- ...Мы очень хорошо знаем особенности экономики каждого региона и понимаем, что необходимо дифференцированно подходить к решению вопросов регионального развития. Но есть одно общее условие: государственный бюджет должен направлять в регионы значительно больше средств.

Сегодня бюджет выделяет в области только 33% общегосударственных средств. Этого, конечно, очень мало. По нашим расчетам, доля региональных бюджетов в структуре государственного бюджета должна составлять не менее 60%. Мы пойдем именно по такому пути.

Это также входит в мои планы и программы. В свое время мы доводили долю местных бюджетов в госбюджете до 47%. Но за последние два года этот показатель опять скатился к 33%.

Это неправильно, потому что каждый регион знает, как ему лучше и рациональнее использовать средства. Увеличению доли местных бюджетов в государственном бюджете будет способствовать реформа местного самоуправления, которую мы будем проводить в обязательном порядке...

З виступу на з'їзді Партії регіонів, 23 жовтня:

- ...Треба відмовитися від ручного управління економікою і бюджетом...

З передвиборчої програми:

- ...Удосконалення існуючих бюджетних відносин шляхом введення системи компенсуючих трансфертів (регіони, що досягають більших економічних успіхів, будуть одержувати у вигляді заохочення додаткові доходи)....

- Яким на вашу думку повинен бути в Україні фіскальний відсоток ВВП (сума податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, як відсоток від валового внутрішнього продукту)? У 1997 році він становив 43% до 2002-го впав до 32% і до 2008-го знову виріс до 38% ВВП на тлі підвищення соціальних виплат всіх типів. Чи повинні й далі в країні підвищуватися податки та соціальні стандарти? На якій позначці знаходиться грань балансу, згідно з розрахунками ваших економістів?

З передвиборчої програми:

- ...Гарантую: підвищення соціальних стандартів для задоволення культурних потреб і можливості придбання товарів довгострокового споживання.

Гарантую системну і довгострокову підтримку української родини. Вже з 2011 року при народженні першої дитини українська родина отримає 25 тисяч гривень, другої - 50 тисяч гривень, третьої та кожної наступної дитини - по 100 тисяч гривень.

Гарантую щомісячні соціальні виплати на кожну дитину: при досягненні нею 3-річного віку і до 13 років родина отримуватиме щомісячно по 250 гривень., а з 13 до 18 років - по 500 гривень. Кожній дитині - гарантоване місце у дитячому садку.

Держава повинна сформувати потужне замовлення на будівництво соціального житла. За 10 років буде збудовано 1 млн. квартир для молоді, працівників бюджетної сфери, малозабезпечених сімей, людей з обмеженими фізичними можливостями.

З заяви Віктора Януковіча на брифінгу у Верховній раді, 22вересня:

- ...Тоді, коли збільшуються ціни практично на всі споживчі товари, на комунальні послуги, коли зростають витрати, а доходи падають, обов'язкова умова в будь-якій нормальній країні - піднімати соціальні стандарти.

Ми нещодавно чули інтерв'ю представника Міжнародного валютного фонду, який також сказав, що це - нормальна норма, за якою, коли зменшуються доходи бюджету, соціальні стандарти обов'язково треба тримати на рівні. І це відповідає законам України....

- Які з існуючих податків на ваш погляд повинні бути скасовані, а які нові введені? Як повинні змінитися ставки існуючих податків? Система оплати яких податків, на вашу думку, має бути змінена в першу чергу і яким саме чином?

З передвиборчої програми:

- ...Доб'юся прийняття нового Податкового кодексу, зроблю Україну найбільш інвестиційно привабливою у Східній Європі: податкові канікули для малого бізнесу на 5 років; зниження ПДВ до 17% з 2011 року; зниження податку на прибуток до 19% з 2011 року, з наступним щорічним зниженням на 1% до 16%...

- Яким на вашу думку повинен бути розмір дефіциту бюджету України в найближчі два роки і чому? З яких джерел має покриватися цей дефіцит? На скільки відсотків на рік, на Вашу думку, допустимо прирощувати державний зовнішній і внутрішній борг?

З виступу Вікторя Януковича на Макіївському коксохімічному заводі, 1 жовтня:

- ...К концу года дефицит бюджета, недополучение доходов будет около 40 миллиардов гривен..

Заява Віктора Януковича в ефірі Чернігівської обласної телерадіокомпанії, 1 грудня:

- ...Уряд не здатний запропонувати реальний бюджет, який би створив справедливі умови ставлення держави до промисловості, регіонів, і створив би мотивації для бізнесу, для підприємств, для того, щоб економіка України зростала...

- За останні півтора роки розмір державного зовнішнього боргу (включаючи субординований) збільшився більш ніж у два рази. Чи вважаєте ви, що Україна повинна тепер повернутися до процесу його поступової виплати та зменшення, як це було починаючи з 2001 року? Чи ви вважаєте, що критичної межі ще не досягнуто і Україна може і повинна ще брати в борг, направляючи гроші до бюджету?

З виступу Віктора Януковича на Макіївському коксохімічному заводі, 1 жовтня:

- ...Если мы за все годы независимости кредитов от Международного валютного фонда получили 2 миллиарды 400 миллионов, то в этом году эта программа предусматривает 16,5 миллиардов долларов. А получено уже более 11 млрд.

Сегодня каждый гражданин Украины, вместе с новорожденными, должен по международным обязательствам около 2 тыс. долларов. Поэтому мы с вами живем в долг, и эти долги будем отдавать не только мы с вами, не только наше поколение, но и наши дети, и внукам хватит....

Заява глави передвиборчого штабу Миколи Азарова в ефірі телеканалу "Інтер":

- ...Украина за 4 последних года задолжала в основном западным банкам более 100 миллиардов долларов. И там здорово сомневались, а сумеет ли Украина вернуть эти деньги. Давайте мы лучше в кредит им дадим, да поставим еще условие, чтоб вернули...

- Назвіть, будь-ласка, три ключові напрямки, що мають отримати статус найбільш фінансованих державним бюджетом.

Заява Віктора Януковича на зустрічі з представниками Американської торгівельної палатии, 26 листопада:

- ...Буде надано підтримку базовим галузям - металургії, хімічній промисловості, машинобудуванню...

Блок 2. Банківська система

- Чи повинен Національний банк бути зовсім незалежним від уряду, президента, Верховної Ради та будь-яких інших органів влади? Або, навпаки, Національний банк має бути підконтрольний Міністерству фінансів чи Кабінету міністрів? Якщо другий варіант, то по яких питаннях інші органи влади мають впливати на рішення Нацбанку?

Заява Миколи Азарова у Верховній раді, 21 листопада 2008 року:

- ...Нерегульований потік валютних споживчих кредитів і припинення кредитування вітчизняного реального сектора завели економіку в глухий кут, а банківську систему - у валютну турбулентність.

Ситуація, яка склалася, продемонструвала, що незалежність Національного банку може обернутися безконтрольністю і неможливістю вносити корективи в помилкову політику...

- Чи повинна банківська система бути переважно з вітчизняним капіталом? Яке ваше ставлення до того, що нерезиденти володіють українськими банками? Якщо ви за обмеження їх участі, то якою має бути частина нерезидентських банків у сукупному капіталі та сукупних активах банків?

Кандидат в президенти не висловлював думок з цього питання.

- Чи потрібні взагалі державні банки? Якщо так, якою має бути доля державних банків у банківській системі? Які функції мають виконувати державні банки? Вони створювати конкуренцію комерційним банкам і приносити державі прибуток, або вони мають забезпечувати державні суспільно важливі програми, нехтуючи прибутком? Світовий досвід показує, що це дві протилежності.

Кандидат в президенти не висловлював думок з цього питання.

- Чи має існувати в державі державний банк розвитку, який має фінансувати виключно інвестиційні проекти? Чи, навпаки, держава має створювати умови для того, щоб інвестиційні проекти фінансували звичайні банки, і лише передбачати, наприклад, пільги або компенсації за такими програмами?

З передвиборчої програми кандидата:

- ...Вдосконалення спеціалізованої фінансової структури. Створення Банку розвитку, інститутів іпотечного кредитування, страхових і пенсійних фондів, інноваційного й стабілізаційного фонду.

Застосовувати стосовно високотехнологічних сегментів податкові пільги, а також практику видачі під державну гарантію банківських довгострокових кредитів.

Створення стабілізаційних фондів у регіонах - як розвинених, так і депресивних - за участю Національного Банку України.

Кошти сформованих фондів будуть використовуватися, зокрема, для фінансування регіонів з депресивною економікою у вигляді, наприклад, довгострокових форм кредитування по пільгових відсоткових ставках (даний механізм відповідає умові формування "довгих" грошей, які забезпечують інтенсивне зростання економіки в довгостроковому періоді)....

- Чи підтримуєте ви ідею відновлення спеціалізованих державних банків? Наприклад, окремий банк для "Нафтогазу", міністерства транспорту, іпотечних програм і тд? Чи мають державні установи та підприємства обслуговуватись виключно у державних банках?

З інтерв'ю Віктора Януковича "Вечірньому Миколаєву", 12 грудня:

- ...Нам нужна земельная реформа, нужен земельный банк. Но эта реформа должна быть последовательной....

- Україна повинна мати небагато великих банків або будь-яку кількість банків різного розміру? Перший варіант припускає потужні банки, які здатні фінансувати великі проекти, але також схильні до картельних домовленостей та підконтрольності політичним силам, або олігархічним групам. Багато різних банків означає конкуренцію, але великі ризики банкрутства і потенційно слабшу систему нагляду.

Заява Віктора Януковича на зустрічі з представниками Американської торгівельної палатии, 26 листопада:

- ...Для поліпшення ситуації в банківській сфері я планую стимулювати укрупнення банківських інститутів. У банківську систему залучатиметься новий капітал, можливо, під державні гарантії...

- Чи має Національний банк емітувати гривню для фінансування видатків уряду? Якщо так, то по яких напрямках, і як ви бачите гарантування цільового використання коштів та їх повернення? В яких обсягах має бути ці емісія? Якщо ні, то якими ви бачите джерела на фінансування інвестиційно важливих та суспільно важливих програм? Чи виступаєте ви в такому разі за повну незалежність Національного банку від будь-яких державних програм?

Заява Віктора Януковича на засіданні тіньового уряду, 18 червня:

- ...Мы видим, что сегодня фактически в результате безответственной, бездарной экономической политики и ручного управления экономикой у нас нечем платить за газ.

Фактически, оплата происходит за счет эмиссии Нацбанка, но это ежемесячно уменьшает золотовалютные резервы Украины, и поэтому это дорога в никуда....

- Чи має Нацбанк здійснювати нагляд за комерційними банками, і бути цілком незалежним? Чи, навпаки, цю функцію треба делегувати окремому державному органу, а Національний банк послабити у можливостях впливати на банки?

Кандидат в президенти не висловлював думок з цього питання.

- Чи вважаєте ви за необхідне регулювати відсоткові ставки у країні? Якщо так, чи ви вважаєте за необхідне налагодити постійне рефінансування комерційних банків Національним банком, щоб "запрацювала" облікова ставка? Чи, навпаки, ви за незалежність Нацбанку, який жодним чином не буде стимулювати пониження відсоткових ставок?

Заява Віктора Януковича на зустрічі з представниками Американської торгівельної палатии, 26 листопада:

- ...Буде послідовно скорочена облікова ставка Центрального банку. Сподіваюся, що протягом двох років облікова ставка прийде до рівня 5-7%...

З передвиборчої програми:

- ...Створю умови для відродження іпотечного кредитування з фіксованою ставкою не більше 7% на рік....

З виступу підчас з'їзду Партії Регіонів, 23 жовтня:

- ...У банківський сфері буде розблоковано кредитування та понижені процентні ставки для підприємців в усіх галузях економіки. Програмою передбачена низка заходів, покликаних підтримати гірничо-металургійний комплекс та сільське господарство...

- Яким чином, на вашу думку, можна було б реально мінімізувати проблему "ошуканих вкладників"? Чи потрібно на це спрямувати кошти бюджету - таким чином, щоб уся країна "скинулася" по гривні для того, щоб повернути кошти деяким людям? Або, навпаки, треба визнати, що ці кошти у людей вкрадено, і з цим треба навчитися жити?

Заява Микола Азарова в ефірі телеканалу "Інтер":

- ...Рекапитализация банков - абсолютно коррупционная схема. Рекапитализация - это увеличение уставного капитала банка. Правительство выкупает банк банкрот. Оно не просто покупает здание, а оно приобретает ответственность за долги этого банкрота.

Таким образом, частные долги какого-то коммерческого банка становятся государственными долгами....

- Чи будете ви повертати внески вкладників Ощадбанку СРСР? Якщо ні, то яким чином ви аргументуватиме вашу позицію перед виборцями? Якщо так, то коли, якими темпами та за рахунок чого? Чи підрахували ваші економісти інфляційні наслідки таких виплат?

Заява Віктора Януковича в Донецьку. 16 листопада 2008 року:

- ...Тревога людей, которые потеряли свои сбережения в Сбербанке СССР, выраженная в сегодняшнем заявлении директора Всеукраинского общественного объединения "Вкладчики и акционеры" Владимира Маркова, побуждает меня четко и убедительно заявить: Партия регионов, придя к власти, преодолеет экономический кризис и вернет вкладчикам потерянные ими сбережения в Сбербанке СССР.

Мы сделаем это не на основе авантюрных, популистских решений, а на твердой подпочве экономического роста и точных расчетов....

Блок 3. Фондовий ринок

- ...В Україні ще досі є два можливі варіанти розвитку фондового ринку. Перший передбачає сприяння торгівлі акціями українських компаній на закордонних біржах. Другий передбачає розвиток власного фондового ринку.

В першому випадку ми отримаємо швидкий приплив капіталу, але не буде ефективного інструменту інвестування для громадян України в акції українських компаній. У другому випадку ми отримаємо реальний приплив інвестицій тільки через декілька років. Який варіант ви вважаєте найбільш перспективним і правильним для України?

З передвиборчої програми:

- ...Вважати неприпустимим затягування створення інститутів і інфраструктури фондового ринку як потужного джерела підвищення добробуту і фактору розвитку банківської системи та інституціональних (пенсійних, страхових, інвестиційних) фондів.

Забезпечити підвищення на порядок капіталізації промислово-фінансових активів через залучення основного їхнього масиву в обороти фондового ринку; стимулювати підключення до участі на фондовому ринку громадян, що мають заощадження, роблячи їх тим самим реальними інвесторами.

Створити умови і стимули для масової участі населення в операціях на фондовому ринку; максимально сприяти перетворенню прибутку від акцій у вагомий додаток до зарплат, пенсій і інших джерел існування пересічних громадян...

Заява Віктора Януковича на зустрічі з представниками Американської торгівельної палатии, 26 листопада:

- ...В першу чергу, буде полегшена робота інвестиційних фондів, орієнтованих на довгострокові вкладення в українські цінні папери та прямі інвестиції в промислові активи.

Ставка податків на довгострокові інвестиції в цінні папери на термін не менше 3 років буде не вищою 5%, а для фондів прямих інвестицій - на рівні 1%. Отримувати прибутки на українському ринку та реінвестувати їх в Україні стане вигідно...

Блок 4. Держрегулювання і податки

- Чи задоволені ви тим, як сьогодні функціонує система забезпечення антимонопольного законодавства і система захисту прав споживачів в країні? Що саме і в які терміни ви будете намагатися в них змінити, коли прийдете до влади?

Кандидат в президенти не висловлював думок з цього питання.

- Чи буде реприватизація або націоналізація у випадку Вашого приходу до влади? Назвіть об'єкти. Розкажіть про програму приватизації у випадку Вашого приходу до влади?

Заява міністра економіки тіньового уряду Ірини Кімової, 28 квітня:

- ...Націоналізація - це ручне управління, це адміністрування, це шлях у нікуди, особливо в умовах, коли державі ніхто не довіряє. Націоналізація - це новий крок, що відштовхне і потенційного вітчизняного, і закордонного інвестора"..

Заява Віктора Януковича для ЗМІ, 29 вересня:

- ...Мені хотілося б, що б влада в Україні ніколи не продавала те, що не належить їй особисто, а належить всьому народу...

- Наскільки виправданим є державне регулювання цін на продовольство, зокрема, хліб? Чи не гальмує це розвиток АПК? Якою, на Ваш погляд, повинная бути ціна на хліб:

З передвиборчої програми:

- ..Забезпечу формування на законодавчому рівні та гарантування цінової стабільності і доступності для кожної людини: державного "антикризового" продовольчого кошика - переліку продуктів харчування, захищених державою від цінових коливань (хліб, овочі, олія, молочні продукти, цукор, круп'яні вироби);державного "антикризового" медичного кошика - переліку життєво важливих лікарських засобів та медичних послуг (якісна швидка медична допомога, життєво важливі медичні препарати)...

З виступу Віктора Януковича в Українському домі, 8 жовтня:

- ...Наприклад, Уряд вводить державне регулювання цін на все більшу кількість товарів. Ми з вами знаємо, чим такі ініціативи закінчувалися раніше - частина підприємств піднялась, частина зникла назавжди.

Якщо так продовжуватиметься й далі, то невдовзі ціни на всі товари регулюватимуться державою...

- Оцініть стан податкової системи України. Які податки слід скасувати, а які запровадити? Ставки яких податків варто знизити, а яких - збільшити?

З передвиборчої програми:

- ...Новий податковий кодекс - шлях до успішного бізнесу.

Податкові канікули на 5 років для малого бізнесу.

Зниження ПДВ до 17% в 2011 році.

Зниження податку на прибуток до 19% в 2011 році. Поетапне зниження до 16%...

Заява на Віктора Януковича під час з'їзду Партії регіонів, 23 жовтня:

- ...Треба зменшити податки. Найбільш суттєво - втричі для підприємств, на яких створюються нові робочі місця та запроваджуються новітні технології...

З передвиборчої програми:

- ...Зниження податкових нарахувань на фонд оплати праці; повна ліквідація заборгованості по виплаті заробітної плати і недопущення її виникнення надалі.

Стратегією Партії регіонів передбачена й мотивована участь великого капіталу в програмах підйому регіонів. Відповідно буде відрегульована й податкова система, істотно знизяться податки...

... Відновлення діяльності вільних економічних зон, технопарків і територій пріоритетного розвитку....

- Із кризою неможливо боротися лише підвищенням заробітних плат, пенсій, соціальних витрат - у багатьох країнах світу їх скорочують. Чи є у Вашій програмі заходи, які знизять доходи населення або іншим чином  тимчасово заморозять або знизять доходи окремих категорій громадян заради боротьби з кризою?

З виступу Михайла Папієва у Верховній раді, 2 грудня:

- ..Першим указом Президента України Віктора Федоровича Януковича буде указ про виплату з 1 листопада 2009 року всіх встановлених законом доплат до пенсій, заробітних плат і соціальних допомог...

З інтерв'ю Віктора Януковича "Вечірньому Миколаєву", 12 грудня:

- ...Я - категорический противник повышения пенсионного возраста, мы просто к этому не готовы. Такое могут себе позволить только высокоразвитые государства с высоким уровнем и продолжительностью жизни.

Наша демографическая ситуация катастрофична и при повышении пенсионного возраста среднестатистический украинский мужчина вообще не будет доживать до пенсии...

- Як боротися з тіньовою економікою? Причини її існування - це "відкати", хабарі, необхідність фінансувати передвиборчої кампанії. Як будете боротися? Назвіть який-небудь справді дієвий, оригінальний спосіб боротьби з нею.

З передвиборчої програми:

- ...Припинення свавілля податкових органів, зменшення фіскального пресу на економіку й, зокрема, на бізнес-структури. Це дозволить знизити частку тіньового сектора, істотно розширити поле оподаткування...

Пільги "з'їдають" бюджет, часто фактично не надаються (наприклад - безкоштовна медицина), Ваше ставлення до монетизації пільг?

Коментар Михайла Папієва для ЗМІ, 4 вересня:

- ...Нам сегодня необходимо четко и ясно установить, что должно быть закреплено конституционное право граждан получать льготы в виде услуг.

О выплате льгот деньгами можно говорить только в том случае, если в денежном эквиваленте такая компенсация окажется выше...

Чи не потрібно підвищити ставки підприємцям - платникам єдиного податку які приймались 10 років потому? З того часу зарплатня, пенсія виросли у декілька разів, а ставки не змінились.

Заява Віктора Януковича під час виступу в Українському домі, 8 жовтня:

- ...Були спроби підвищити єдиний податок. На початку лютого цього року Уряд виступив з ініціативою збільшити максимальну ставку єдиного податку з 200 до 500 гривень. Саме завдяки послідовній позиції Партії регіонів ця ініціатива не пройшла.

Була введена обов'язкова доплата внесків до Пенсійного фонду для підприємців, що працюють за спрощеною процедурою.

Партія регіонів завжди виступала проти введення такої обов'язкової доплати, тому що це є незаконним і веде до розорення малого бізнесу. Протизаконність такого заходу доведена в суді.

Реклама: