"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економіка України вийшла з рецесії?

Економіка України вийшла з рецесії?

Понеділок, 2 листопада 2009, 10:06 -
Якщо ВВП у третьому кварталі впаде на 15% порівняно з цим же періодом 2008 року, це означатиме зростання щодо попередніх трьох місяців на 3%. Такий показник дозволить констатувати, що вітчизняна економіка вибирається з прірви.

Незабаром Держкомстат прозвітує про розвиток економіки у третьому кварталі 2009 року. Зокрема, відомство оприлюднить попередню оцінку зміни реального валового внутрішнього продукту.

Очевидно, буде зафіксоване чергове падіння економіки. ВВП може знизитися на 15% порівняно з цим же періодом 2008 року.

Така невтішна статистика доповнить принизливу чергу падіння вітчизняної економіки 2009 року. У першому кварталі порівняно з відповідним періодом 2008 року ВВП впав на 8%, у другому - на 20,3%, у третьому - на 17,8%.

Статистичні дані щодо обсягів скорочення економічної активності свідчать про глибоку і довготривалу кризу. Рівень безробіття за останній рік швидко ріс і сягнув 9%. Зарплата, скоригована на інфляцію, стрімко знижувалася. Інфляція нищила купівельну спроможність громадян, а девальвація гривні нівечила банки.

Реклама:

[B] 

Схоже, для покращення ситуації в економіці хоча б до передкризового рівня знадобиться щонайменше кілька років. Втім, не все так погано: ситуація, у якій опинилася Україна, не є унікальною.

У деяких державах, економіки яких так само відкриті з точки зору зовнішньої торгівлі і залежні від експорту, також зафіксовані рекордні темпи падіння. Однак вони, за висновками фахівців, уже вийшли з економічної рецесії.

Річ у тім, що у світі є загальноприйняте визначення тривалості рецесії - два квартали поспіль падіння економіки. Тобто, розглядається зміна квартального обсягу ВВП, скоригованого на індекс цін і сезонний фактор, у порівнянні з попереднім кварталом.

Так, економіка Німеччини зазнала падіння у другому кварталі 2009 року на рівні 7,1% порівняно з аналогічним періодом 2008 року, але у поквартальному вимірі було зафіксоване зростання на 0,3% порівняно з попереднім кварталом.

Це дозволило економістам оголосити про завершення рецесії у цій країні. Щось схоже відбулося у Франції та Південній Кореї.

На жаль, в Україні офіційна статистика не практикує оприлюднення даних щодо зміни квартального ВВП порівняно з попереднім періодом. Експертні розрахунки, здійснені на базі наявних офіційних даних за 2008 рік і перше півріччя 2009 року, показують, що економіка України зазнала досить глибокої рецесії.

Протягом двох кварталів - з жовтня 2008 року до березня 2009 року - економічне падіння до попередніх трьох місяців становило щоразу понад 12%. Але вже у другому кварталі 2009 року економіка зросла на 4,8% до попереднього кварталу. Це свідчить, що економіка справді вийшла з рецесії, і досить швидко.

Якщо прогноз щодо зміни реального ВВП у третьому кварталі - падіння на 15% порівняно з цим же періодом 2008 року - справдиться, це означатиме зростання щодо попередніх трьох місяців на 3%. Такий розвиток подій дозволить констатувати, що вітчизняна економіка потроху вибирається з прірви.

 

Основою для відновлення зростання стали наступні фундаментальні фактори.

По-перше, макроекономічне середовище в останній рік не спонукало до прискорення інфляції. Навпаки, спостерігається суттєве уповільнення цінової динаміки - у деяких розвинутих країнах світу та у Китаї відбувається дефляція.

По-друге, українська влада підтримала споживчий попит в економіці за рахунок додаткових запозичень.

По-третє, зовнішній попит на українську продукцію знову став фактором зростання завдяки більшій конкурентноздатності експортерів, досягнутої після суттєвої девальвації гривні.

По-четверте, внутрішній попит переорієнтувався здебільшого на вітчизняні товари через подорожчання імпорту.

Дивлячись уперед, можна припустити, що економіка України у 2009 році впаде щонайменше на 13%, але чи спіткає її рецесія у 2010 році, невідомо.

Банки знаходиться у глибокій кризі і вийдуть з неї нескоро. З огляду на світові тенденції щодо збільшення вимог до забезпечення установ власним капіталом, українським банкам отримати капітал буде важче, і їх клієнти це також відчують.

Безробіття і зменшення зарплат у реальному вимірі означатиме слабкість споживачів і більш низькі темпи відродження економіки.

Є надія, що зовнішній попит буде відновлюватися швидше, ніж очікувалося раніше. Це підштовхне зростання експорту з України, і вітчизняна промисловість запрацює. Менші сподівання покладаються на те, що влада зможе відновити довіру кредиторів, якщо проводитиме більш вдалу фіскальну і монетарну політику.

Девальваційний тиск на гривню, про який так багато говорять, фундаментально необґрунтований. Такі припущення робляться з огляду на ризик втечі капіталу з країни напередодні виборів.

Слабка економіка не здатна відтворити нову бульбашку на ринку нерухомості у найближчі роки. А нещодавнє стрімке зростання ринку акцій відображає занадто оптимістичний погляд його учасників на стан економіки і також нагадує бульбашку, але значно меншого розміру.

 

Олександр Вальчишен - керівник аналітичного відділу компанії "Інвестиційний Капітал Україна" , входить до складу виконавчого комітету Українського товариства фінансових аналітиків.

Реклама: