Офшор допоможе "Нафтогазу" реструктурувати борги

Офшор допоможе "Нафтогазу" реструктурувати борги

П'ятниця, 31 липня 2009, 11:31 -
Українська компанія "АРТА Інвестиційні Партнери" є лише ширмою для кіпрського офшору у процесі надання фінансових послуг "Нафтогазу", а реально її контролює російський капітал.

У вересні 2009 року настає строк погашення єврооблігацій НАК "Нафтогаз України" на 500 мільйонів доларів. Організатором випуску виступив Standard Bank London Limited, а власниками облігацій є переважно великі англійські інвестиційні фонди.

Це розміщення експерти називають найбільш чистим та ринковим за всю історію іноземних запозичень газового монополіста. Тут немає сліду "Газпрому", його дочірніх структур або інших недоброзичливців "Нафтогазу".

Власне, саме тому для фінансового іміджу НАКу і всієї країни надзвичайно важливо або вчасно погасити цю заборгованість, або максимально чисто та прозоро реструктурувати заборгованість.

Як стало відомо "Економічній правді" з джерел, наближених до компанії,  "Нафтогаз" збирається залучити у радники спеціально створений під цю операцію 22 липня 2009 року кіпрський офшор Squire Capital Limited.

Реклама:

В той же день, як було створено офшорну компанію, уряд дозволив "Нафтогазу" закуповувати фінансові послуги без тендерів, таким чином убезпечуючи компанію від необхідності офіційного оприлюднення вартості даних послуг. Тобто тепер більшу вагу матимуть особисті домовленості, а не здорова ринкова конкуренція.

Тим більше, факт прийняття постанови не особливо розголошувався, а її текст не розповсюджувався. За словами джерела "Економічної правди" у Кабміні, проект постанови про дозвіл "Нафтогазу" проводити закупівлі поза тендером не роздавався членам уряду. Вони не мали змоги з ним ознайомитися і приймали його "з голосу".

А вже 29 липня виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський підтвердив чутки про реструктуризацію боргів і заявив про початок переговорів з інвесторами.

Спочатку на ринку така новина була сприйнята дуже негативно, і ціна євробондів "Нафтогазу" впала на 10 пунктів. Це було спричинено тим, що раніше уряд неодноразово запевняв, що усі заборгованості будуть погашені вчасно і в повному обсязі.

Чи вдасться реструктурувати борги

За словами учасників ринку, після вдалих переговорів з Єврокомісією щодо надання кредиту "Нафтогазу" реструктурування має пройти без особливих ускладнень, оскільки фінансові установи таким чином нібито отримали гарантії поліпшення фінансового стану НАКу.

З іншого боку, отримання додаткових кредитів "Нафтогазом" навряд чи може бути позитивним сигналом для приватних інвесторів. "Боргове навантаження на компанію збільшується, виплати за відсотками зростають. Потенційно позитивно вплинути на думку інвесторів можуть конкретні заходи з оздоровлення "Нафтогазу", - відзначив аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква.

Такими заходами можуть бути збільшення прозорості у діяльності компанії, зменшення перехресного субсидування, зміна підходів у тарифоутворенні з метою виходу хоча б на беззбитковий рівень за кожним видом діяльності.

Тому, на думку аналітика інвестиційної компанії Astrum Сергія Фурси, невизначеність відносно долі єврооблігацій "Нафтогазу" зберігається.

"Заява Ігоря Уманського може свідчити і про готовність будь-коли дати задній хід реструктуризації у випадку різкої реакції ринку, адже вартість євробондів "Нафтогазу" вже знизилася з 92% до 70-75% від номіналу", - додав експерт.

Тобто можна зробити висновок, що як мінімум рядом гравців ринку такі заяви були сприйняті негативно і вони вирішили продати євробонди з більшим дисконтом.

Тим паче, до настання строку погашення облігацій залишилося близько двох місяців. "За цей час організатору реструктуризації необхідно буде отримати згоду від 75% утримувачів облігацій на проведення реструктуризації", - прокоментував ситуацію Саква.

За його словами, якщо за два місяці згоди кредиторів не буде отримано, "Нафтогазу" доведеться таки погасити заборгованість, і саме тому говорити про механізми реструктуризації ще зарано.

За інформацією "Економічної правди", компанія Squire Capital Limited в ході переговорів уже запропонувала реструктурувати облігації "Нафтогазу" шляхом випуску нових облігацій і заміни ними старих.

З іншого боку, особа, наближена до ходу переговорів, розповіла "Економічній правді", що наразі "ні в кого нема ні строків, ні цифр, ні паролів, ні явок - нічого".

"Вам писати нема про що. Відомо тільки одне - треба полегшувати боргове навантаження на "Нафтогаз України", - додав учасник переговорів.

Експерти ж наголошують, що у випадку нового випуску облігацій дуже важливим залишиться питання умов цього випуску. "На який строк будуть випущені нові папери, який графік погашення, яка відсоткова ставка, наявність чи відсутність державних гарантій", - додав невизначеності Саква.

Як відомо, "Газпром" нещодавно розмістив п'ятирічні облігації на суму близько 2,5 мільярда доларів за ставкою 8,125%. За словами аналітика, якщо враховувати значно менші фінансові можливості "Нафтогазу", він навряд чи зможе розраховувати на ставку, нижчу за 11%.

За інформацією джерела "Економічної правди", наближеного до переговорів, усі п'ятеро іноземних кредиторів компанії - Standard Bank London, Deutsche Bank, Parbeck Capital, Depfa Bank та Credit Suisse International не виступають принципово проти реструктуризації заборгованостей перед ними.

Більше того, вони висловили готовність також викупити нові облігації, які мають бути випущені в процесі реструктурування боргу за НАКівськими єврооблігаціями 2004 року, погашення яких і має відбутися у вересні.

Загадковий кіпрський офшор

Власне представники компанії Squire Capital Роберт Грант і Саймон Дрейк-Брокман працювали з Україною в складі ING Barings з 1998 року, реструктуруючи державні кредити. Але згодом український уряд відмовився від їх послуг.

Однак у січні 2009 року, під час газових переговорів Тимошенко і Путіна у Москві, за інформацією джерела "ЕП", російська сторона рекомендувала Україні цих спеціалістів на роль організаторів кредиту із закупівлі газу до газосховищ - тобто, на ту роль, яка зараз відведена "Тройці діалог".

За умовами попередніх домовленостей, НАК гарантовано заплатить близько мільйона доларів за послуги цієї компанії та 1,75% від суми очікуваної реструктуризації. Загальна винагорода Squire Capital Limited може скласти понад 20 мільйонів доларів. Тоді як в самій компанії немає ані офісу, ані штатних працівників, окрім згаданих Роберта Гранта і Саймона Дрейк-Брокмана.

Опитані "ЕП" учасники ринку стверджують, що ціна даної послуги трохи завищена. "За таких обсягів реструктуризації справедливою могла би бути комісія у межах 1%", - в один голос кажуть спеціалісти.

Прихованим партнером офшора є інвесткомпанія "АРТА" в особі директора департаменту з питань участі держави у капіталізації банків Міністерства фінансів України Теймура Багірова та старшого партнера Тимура Хромаєва.

Відповідає за це призначення у "Нафтогазі" Андрій Коболєв, радник голови правління "Нафтогазу", а куратором проекту є Олександр Гінзбург, радник Юлії Тимошенко.

Однак, як відзначив представник Кабміну, наближений до переговорів, українська компанія "АРТА Інвестиційні Партнери" є лише ширмою для кіпрського офшору, а реально її контролює російський капітал.

Ключові ж представники кіпрської компанії не є новачками у питаннях реструктуризації боргів. Так, Дрейф-Брокмен працював з інвестиційним банком JP Morgan з 1986 року по 1994 рік.

За цей час він встиг попрацювати в Лондонському, Токійському та Нью-Йоркському офісах компанії. З 1994 року по 1998 рік очолював департамент фінансових ринків Азії та Тихоокеанського регіону в The Royal Bank of Scotland. З 1998 року - керівник департаменту з боргових інструментів в головному офісі ING.

У свою чергу, Роберт Грант довгий час працював головою ING банку в Україні. Саме він брав активну участь у реструктуризації євробондів на 155 мільйонів доларів у серпні 1998 року та 1,1 мільярда доларів 2000 року.

Тоді з боку вітчизняного Міністерства фінансів якраз і виступали спеціалістами з реструктуризації Тімур Хромаєв, Теймур Багіров та Максим Бланк. Вони ж 2002 року створили інвестиційну компанію "АРТА Інвестиційні Партнери", яка спеціалізувалася на залученні боргових коштів шляхом розміщення облігацій.

Теймур Багіров також згодом був радником прем'єр-міністра Віктора Ющенка з питань приватизації, корпоративних прав та відносин з іноземними інвесторами.

Власне, саме тоді ця команда працювала із нинішніми представниками Squire Capital. Цим цілком логічно і можна пояснити появу цієї компанії 2009 року.

Експерти ринку загалом підтримують залучення фінансового радника в процесі реструктуризації заборгованості. "Оскільки мова йде про значні суми, що мають бути реструктуровані, то цим посередником має бути компанія з великим досвідом роботи у цій галузі", - підсумував Денис Саква.

"Економічна правда" направила запит до НАК "Нафтогаз України" з приводу залучення фінансового консультанта та умов реструктуризації, однак відповідь на момент публікації статті не надійшла. В той же час, керуючий партнер компанії "АРТА" Тимур Хромаєв у розмові з журналістом не підтвердив, але й не спростував факт участі у переговорах, а мобільний телефон Саймона Дрейка-Брокмана не відповідав.

Реклама: