"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ затвердив кредит Україні

МВФ затвердив кредит Україні

Четвер, 6 листопада 2008, 08:48 -
Рада директорів МВФ затвердила виділення Україні кредиту stand-by розміром 16,4 мільярдів доларів. Інформацію про таке рішення було отримано в середу близько 23:30.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила виділення Україні кредиту stand-by розміром 16,4 мільярдів доларів.

Інформацію про таке рішення було отримано в середу близько 23:30.

Кредит на умовах stand-by припускає, що грішми можна буде скористатися у будь-який час, коли виникне потреба. Можливо також, що цього ніколи не трапиться. Але Україна має намір уже найближчим часом отримати перший транш.

"Це буде відчутна сума, яка повинна компенсувати зменшення золотовалютних резервів Нацбанку, яке відбулося під час угамування паніки", - підкреслив директор департаменту міжнародних відносин Національного банку Сергій Круглик.

Реклама:

За його словами, Україна виконала всі умови для отримання позитивного рішення МВФ. Влада підписала меморандум з Фондом. Частину зафіксованих у ньому домовленостей, зокрема щодо валютного курсу, виконуватиме Нацбанк. Іншу частину впроваджено антикризовим законом, що був днями затверджений Верховною Радою та президентом.

"Тепер ми повинні будемо виконувати вимоги Фонду і досягати якихось маяків", - підкреслив Круглик.

*** 

Стабілізаційний кредит stand by буде спрямований на фінансування дворічної антикризової програми української влади.

Задача програми - відновити макроекономічну і фінансову стабільність, насамперед у фінансовому секторі з урахуванням зовнішніх шоків, а також знизити рівень інфляції.

Програма заснована на прогнозі продовження глобальної економічної рецесії, зниження  експорту, та обмеження зовнішнього фінансування і кредитування.

У цих умовах МВФ і український уряд прогнозують падіння економіки України 2009 року на 3% у порівнянні з ростом на 6% у поточному році, йдеться у прес-релізі МВФ.

Очікується, що в результаті програми, до кінця 2009 року інфляція скоротиться до 17% у порівнянні з 25,5% цього року.

З урахуванням прогнозів про глобальне відновлення світової економіки в другій половині 2009 року, очікується, що до 2011 року українська економіка повернеться до свого  потенціалу росту на рівні 5-6% з інфляцією 5-7%.

Програма планує скорочення обсягів кредитування недержавного сектора економіки 2009 року на 9,8% у порівнянні з ростом у 40% 2008-го.

Основними положеннями дворічної антикризової програми стане впровадження в Україні режиму гнучкого обмінного курсу й обмеження приросту грошей в обороті до введення режиму інфляційного таргетування.

"Впровадження режиму гнучкого обмінного курсу допоможе Україні краще поглинати зовнішні шоки. "Широкі гроші" будуть короткостроковим якорем для монетарної політики до того часу, поки може бути впроваджений режим інфляційного таргетування",- цитує прес-реліз МВФ Інтерфакс-Україна.

У повідомленні відзначається, що в жовтні через інтервенції НБУ для підтримки гривни його валові резерви скоротилися з $38 мільярдів до $32 мільярдів, однак виконання антикризової програми і підтримка МВФ дозволить стабілізувати їх на рівні $31,4 мільярдів на кінець цього року і $30,7 мільярдів - наступного.

При цьому загальний зовнішній борг, як очікується, збільшиться 2009 року з 54,3% ВВП до 78,2% ВВП, при цьому ріст номінального ВВП прогнозується усього на 12% - до 1,112 трильйони гривень.

Програма також передбачає відмову від контролю над обмінним курсом настільки швидко, як це буде можливо, з поліпшенням операцій на цьому ринку, включаючи скасувань податку на такі операції і більш прозору політику інтервенцій НБУ.

МВФ і українська влада прогнозують, що завдяки, у тому числі, гнучкому обмінному курсу гривни, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу 2009 року скоротиться до 2% ВВП у порівнянні з 7% ВВП у середині цього року і 6,2% - на кінець цього року.

***

Також у вівторок ввечері стало відомо про виконання ще однієї умови МВФ. Проблему "Промінвестбанку" було вирішено шляхом продажу 68% акцій установи підприємцям Сергію та Андрію Клюєвим. За чутками, що поширюються у Верховній Раді, вони діяли за фінансової підтримки інвесторів з Росії.

"Реєстрацію прав нового власника здійснено в установленому законодавством порядку. Водночас Тимчасовому адміністратору (Володимир Кротюк, заступник Голови НБУ - авт.), якого було введено відповідно до постанови НБУ 7 жовтня 2008 року, представлено комплекс заходів щодо фінансового оздоровлення банку, яким передбачається введення в банк коштів у сумі, яка повністю відновлює його платоспроможність та ліквідність протягом одного місяця", - зазначено у релізі Нацбанку.

Також до кінця поточного року буде здійснено рекапіталізацію ПІБу, в результаті чого його статутний капітал зросте більш ніж у 5 разів, зазначає НБУ. І додає, що заходи тимчасового адміністратора та нового власника банку повністю погоджені правлінням Національного банку.

За планом, тимчасовий адміністратор протягом 5 днів сформує нові керівні органи "Промінвестбанку", а саме наглядову раду та правління. Після цього діяльність ПІБу повернеться до звичайного режиму.

Вже відомо, що головою правління ПІБу стане колишній керівник "Індекс-Банку" Ігор Францкевич. У французькому банку з ним не було подовжено трудовий контракт, отже, ніщо не повинне заважати йому перейти на нове місце роботи.

Україна - одна з трьох країн, що отримали кредит від МВФ. Двома іншими стали Ісландія та Угорщина. Ще декілька ведуть переговори з Фондом щодо допомоги у подоланні наслідків світової фінансової кризи.

***


Юлія Тимошенко:  Кредит МВФ дозволить повністю стабілізувати фінансову ситуацію в Україні, а також наповнити економіку України реальними грошима і стабілізувати банківську систему.

"Я вважаю це великою перемогою, тому що ті кредитні ресурси, які ми отримали,  вони найдешевші, які можна уявити", - заявила прем'єр.

Юлія Тимошенко нагадала, що кредит на суму 16,4 млрд. грн. надано під 4% річних і при цьому на достатньо тривалий термін. За її словами, надання такого кредиту свідчить про те, що Україна може ефективно працювати і домовлятися із світовими фінансовими організаціями.

Вона підкреслила, що в практиці МВФ ще ніколи не було випадку, коли кредит надавався за такою спрощеною процедурою і в такі стислі терміни.


Віктор Ющенко:  Це рішення є сигналом для світової спільноти про підвищення рейтингу довіри до нашої країни.

Допомога з боку МВФ дозволить впевненіше почувати себе діловим колам і в першу чергу фінансовому сектора.

Національна економіка отримає потужний ресурс для розвитку її пріоритетних напрямів, гарантування ліквідності банківської системи.

Проведення рішучої економічної та фінансової політики дозволить нам не тільки протистояти світовій кризі, але й вийти з неї сильнішими і згуртованішими. Потрібні масштабні структурні реформи. На це я націлюю керівництво уряду і Національного банку України.

Реалізація антикризових заходів перебуватиме під моїм постійним контролем.

Реклама: