Енергетика: Як запобігти зростанню виробництва

Енергетика: Як запобігти зростанню виробництва

Четвер, 24 січня 2008, 09:57 -
Тепловим електростанціям бракує вугілля. Тож виробництво електрики дорожчає. Оптовий тариф регулятор намагається втримати, але не за рахунок тепловиків, а через атомників. Їм укотре знижено тариф через… перевиконання виробничого плану.

Нещодавно Національна комісія регулювання електроенергетики знову знизила тариф для НАЕК "Енергоатом" - найбільшого виробника електроенергії в Україні. З початку 2007 року тариф для Енергоатома становив 9,51 коп. за 1 кВт-год. За рішенням НКРЕ, з 16 до 31 січня цього року атомні електростанції відпускатимуть електроенергію по 8,56 коп. за 1 кВт-год, у лютому-березні - по 9,02 коп. за 1 кВт-год (тарифи наведені без ПДВ).

Аналогічне рішення НКРЕ приймала в листопаді минулого року. У другій половині листопада 2007 р. тариф для Енергоатома становив 8,29 коп. за кВт-год, а в грудні - 9,02 коп. за кВт-год. 

Зниження тарифу для Енергоатома НКРЕ мотивує збільшенням фактичного відпуску електроенергії у порівнянні із запланованим на 2007 р., на основі якого був розрахований колишній тариф (9,51 коп. за 1 кВт-год), що дозволило компанії отримати додаткові кошти, не передбачені в тарифі. Зокрема, за даними НКРЕ, додатковий виторг від перевироблення становив 196 млн грн.

Частину цих "додаткових" коштів НКРЕ вже врахувала в тарифах на листопад-грудень минулого року, що спричинило їхнє зниження. Але, на думку НКРЕ, цього недостатньо, оскільки в Енергоатома все ще залишалися "позатарифні" гроші. І тарифи знову вирішили знизити.

Реклама:

При цьому НКРЕ не взяла до уваги аргументів в. о. віце-президента з питань фінансів та економічної політики НАЕК "Енергоатом" Миколи Рачина щодо збільшення паливної складової й податкових зобов'язань. Збільшення відпуску електроенергії, звичайно ж, означає додатковий прибуток, але й додаткові податкові зобов'язання теж.

Позицію НКРЕ можна зрозуміти: Енергоатом виробляє майже половину  всієї електроенергії (в 2007 р. - 47,4%), тому його тариф безпосередньо впливає на рівень ціни на електроенергію.

Водночас фахівці стверджують, що зниження тарифів для Енергоатома викликане бажанням стримати ріст оптової ціни електроенергії, левову частину якої становить вартість виробництва електроенергії.

Справа в тому, що через введення в роботу газомазутних блоків подорожчала електроенергія теплових електростанцій. Нагадаємо, у серпні-вересні були розконсервовані й включені в роботу газомазутні блоки ТЕС, які в останні роки не використовувалися через дефіцит і високу ціну природного газу, а також проголошені наміри українських урядів скорочувати його споживання. Ввели їх у роботу вимушено, оскільки напередодні опалювального сезону запаси вугілля на складах ТЕС були дуже низькими.

Отже, оптова ціна електроенергії зростає. За даними НКРЕ, прогнозна оптова ціна на листопад становила 25,15 коп. за 1 кВт-год, на грудень - 26,485 коп., січень - 27,012 коп., а на лютий - 27,823 коп.

В Енергоатомі говорять, що новий рівень тарифів забезпечить компанії нульовий прибуток. Минулий рік компанія закінчила із прибутком. За рівня тарифів, установлених на перший квартал 2008 року, прибутків уже не передбачається, оскільки цього року у фінансовому плані збільшиться кількість статей видатків, пов'язаних із виробництвом, підвищаться зарплата персоналу і витрати на паливо, інфляційні процеси позначаються й на ремонтних, і на експлуатаційних витратах. 

Це означає, що джерелом інвестицій компанії будуть тільки амортизаційні нарахування, передбачені в тарифі. Але кошти від цього використають переважно на підвищення безпеки атомних станцій, тобто на модернізацію і реконструкцію діючих блоків.

Ще в березні 2006 р. уряд затвердив і з помпою презентував громадськості Енергетичну стратегію України на період до 2030 року, в якій говориться, що для виробництва в 2030 р. атомними електростанціями 219 млрд. кВт-год їхня встановлена потужність має сягнути 29,5ГВт, а коефіцієнт її використання - 85%.

Тобто встановлена потужність АЕС за цей час повинна вирости з 13,8 до 29,5 ГВт. Зрозуміло, що без будівництва нових атомних блоків не обійтися. В Енергетичній стратегії написано, що до кінця 2016 р. планують увести в експлуатацію енергоблоки № 3 і № 4 Хмельницької АЕС. Повний цикл спорудження нового блоку, починаючи від розробки ТЕО, орієнтовно оцінюється в 12 років, при цьому для енергоблоків, введених в експлуатацію до 2021 р., тривалість циклу буде коротшою на 2-3 роки. (Це зазначено  в тій же Енергетичній стратегії). Тимчасом, маємо вже 2008 рік. Нетяжко підрахувати, що часу на розгойдування вже немає.

В 2007 р. компанія за рахунок прибутку фінансувала витрати, пов'язані зі створенням 3-го й 4-го блоку Хмельницької АЕС. Але в 2008 році, у межах наявних тарифів, про це вже не йдеться. Фахівці вважають - щоби "розгойдати" інвестиційну програму Енергоатома, тариф треба підвищувати.

Можна, звісно, ще подискутувати на тему амбітності планів розвитку атомної енергетики. Але у будь-якому разі, інвестиційна складова у тарифах західних атомних компаній становить не менше 30%. Причини - потреба вирішення питань, пов'язаних як із модернізацією АЕС, так і зі зняттям із експлуатації, розв'язанням проблем зберігання відпрацьованого ядерного палива чи зберігання радіоактивних відходів.

В НАЕК "Енергоатом" торік ця інвестиційна складова, за умов перспективного будівництва нових енергоблоків, не кажучи вже про продовження ресурсу чи зняття з експлуатації старих блоків, не дотягувала до 20%. За нинішнього рівня тарифів, якщо їх не переглянуть, вона не перейде позначки й у 10%.

Не виключено, що НКРЕ вважає, ніби в Енергоатома, як у будь-якої компанії-монополіста, є приховані внутрішні резерви. Але в цьому разі, напевно, варто було би уважніше поставитися до витрат компанії на поточну діяльність, а не на інвестиційну складову. А в першу чергу розібратися із провалом вугленакопичувальної кампанії-2007 на теплових електростанціях, за який покарано чомусь атомників.

Реклама: