"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойський розширює нафтогазові обрії

Коломойський розширює нафтогазові обрії

П'ятниця, 18 січня 2008, 09:58 -
Експерти, опираючись на досвід ведення бізнесу паном Коломойським, застерігають інших акціонерів від можливої втрати контролю над компанією. У свою чергу ці побоювання вже знайшли своє відображення, на падінні акцій JKX Oil & Gas, на новині про вхід до складу акціонерів пана Коломойського

Британська нафтогазовидобувна компанія JKX Oil & Gas, яка працює в нафтогазовій галузі Росії, Грузії, Італії, а також в Оклахомі й Техасі (США), повідомила про купівлю 12,62% її акцій співвласником найбільшого в Україні "Приватбанку" (Дніпропетровськ), відомим українським бізнесменом Ігорем Коломойським. За даними компанії угода відбулася 27 грудня 2007 року, а JKX Oil & Gas стало відомо про неї 15 січня поточного року. При цьому формально акціонером JKX стала компанія Ralkon Commercial Ltd., 100% акцій якої тримає Андрій Кірьяков за дорученням для Коломойського. У повідомленні відзначається, що український бізнесмен придбав 19 млн 656,344 тис. акцій, у той же час ні фігуранти іншої сторони угоди, ні її сума не розголошується. Тим часом, за даними експертів сума угоди становить ледве більше $150 млн. У свою чергу станом на кінець 2006 року найбільшими акціонерами компанії були Glengary Overseas Ltd - 25,47%, Interneft Limited - 7,30%, Fidelity International Ltd - 6,72, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" - 6,45% і Artemis Inv Mgmt Ltd - 3,08%.

Українські реалії

Донедавна 80% всіх нафтогазових активів компанії розташовувалося в Україні. Так, через компанію JP Kenny Exploration&Production Ltd (Англія) JKX Oil & Gas володіє 99% акцій СП "Полтавська газонафтова компанія". ПГНК у свою чергу є найбільшою недержавною компанією країни з видобутку газу та має виключне право на пошук, розвідку й видобуток вуглеводнів на Зеландсько-Миколаївській групі родовищ (Зеландсько-Миколаївське, Ігнатівське, Мовчановське й Руденківське). За підсумками 2007 року, компанія збільшила видобуток природного газу на 25,5% або на 64,217 млн куб. м, до 316,125 млн куб. м. Безумовно, після виходу з акціонерів компанії в середині 2007 року відомого українського бізнесмена Дмитра Фірташа й відсутності інших серйозних представників промислового бізнесу в Україні в складі акціонерів, Ігор Валерійович цілком може перенаправляти ці потоки блакитного палива на свої підприємства, тим більше, що підконтрольна групі "Приват" "Укрнафта" останнім часом потрапила під серйозний приціл уряду у зв'язку з відмовам протягом декількох років продавати газ власного видобутку НАК "Нафтогаз України", мотивуючи його заниженою вартістю. Цілком імовірно, що покупка цього активу дозволить якимось чином відвести лихо від "Укрнафти".

Російські перспективи

Реклама:

Безсумнівно, одним з немаловажних кроків у розвитку JKX Oil & Gas і її привабливості на ринку, стало завершення в грудні 2007 року угоди по придбанню за $50 млн російської компанії "Южгазенерджи", яка одержала в 2006 році ліцензію на освоєння Кошехабльського газового родовища на півдні Росії. Доведені запаси газу на родовищі становлять 114 млрд куб. футів, або 3,2 млрд куб. м (1 куб. фут = 0,0283 куб. м), а доведених і ймовірні - 216 млрд куб. футів, або 6,11 млрд куб. м. Очікується, що підготовчі роботи на родовищі, розташованому в Республіці Адигея, почнуться до кінця поточного року, видобуток почнеться в 2008 році. Обсяг видобутку до 2011 року повинен скласти 1,41 млн куб. м на день. Термін минає в 2026 році. Після завершення угоди, обсяги доведених і ймовірних запасів природного газу й нафти JKX Oil & Gas збільшився приблизно на 85%.

Як би там не було, але експерти позитивно оцінюють нове придбання Ігоря Валерійовича, відзначаючи, що ця покупка буде сприяти зміцненню впливу "Привату", який і без того володіє понад 40% найбільшої нафтовидобувної компанії країни ВАТ "Укрнафта", двома нафтопереробними заводами на заході країни, великими мережами АЗС і Одеською нафтогаванню, на нафтовому ринку. У той же час, експерти, опираючись на досвід ведення бізнесу паном Коломойським, застерігають інших акціонерів від можливої втрати контролю над компанією. У свою чергу ці побоювання вже знайшли своє відображення, на падінні акцій JKX Oil & Gas, на новині про вхід до складу акціонерів пана Коломойського.

Реклама: